Skocz do zawartości
IGNORED

lite drewno na obudowy głośnikowe.

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Ryszard_wpl, 30 Cze 2007, 15:41

>Polecam kiedyś posłuchać stare głośniki z przed ery MDF (zrobione z wióra) -

>- niektóre fajnie grają... (całe z obudową ...)

Dobra płyta wiórowa też jest dobra na obudowy, ale jeśli obudowa zaczyna "grać" to raczej żle i to bardzo żle.

Wydaje mi się że to zależy od tego co chcesz uzyskać, jeśli zestaw 'przezroczysty' to owszem, ale jeśli chcesz żeby kolumny dodawały coś od siebie to tylko drewno i tu pojawia się pole do popisu ponieważ różne gatunki mają różną charakterystykę akustyczną. Najwięcej mogą powiedzieć o tym lutnicy, np. w gitarach inaczej zabrzmi mahoń, a inaczej klon czy olcha. Z tego co pamiętam dąb, jeśli chodzi o akustykę, jest raczej 'głuchy'.

Tanto, 1 Lip 2007, 22:54

>Wydaje mi się że to zależy od tego co chcesz uzyskać, jeśli zestaw 'przezroczysty' to owszem, ale

>jeśli chcesz żeby kolumny dodawały coś od siebie to tylko drewno i tu pojawia się pole do popisu

>ponieważ różne gatunki mają różną charakterystykę akustyczną. Najwięcej mogą powiedzieć o tym

>lutnicy, np. w gitarach inaczej zabrzmi mahoń, a inaczej klon czy olcha. Z tego co pamiętam dąb,

>jeśli chodzi o akustykę, jest raczej 'głuchy'.

W takim razie co jaki gatunek drewna dodaje w obudowach głośnikowych? Czy ktoś to zbadał i opisał?

Takie bajki to mogą wymyślać i opowiadać tylko producenci w swoich materiałach reklamowych aby się jakoś uwiarygodnić jako jedyni w świecie audio specjaliści od drewnianych obudów i zarazem jakoś uzasadnić z reguły abstrakcyjną cenę za swoje produkty.

Myślę że jak najbardziej chodzi o to żeby pudło nie gało,i budowa kolumny tak jak w moim przyp jest na tyle solidna ,sztywna i ciężka że drgania są minimalne.miałem wiele kolumn budżetowych i nie tylko , i one właśnie grały.

Kolumna rezonowała razem z głośnikami. Wtedy zaczynało się tłumienie matami itd.

Do słomy jeszcze nie doszedłem, ale kto wie?

Co do wibracji , to myśle że mam w tym temacie nie małe doświadczenie.

Skrzynka z grubego mdf zaopatrzona w liczne wzmocnienia tak poziome jak i pionowe plus wytłumienie sprasowanym filcem i matami nie ma prawa grać , i nie gra.

Pzdr.

Z pewnością.

Ja tylko porównałem z wyrobami komercyjnymi , tańszymi i droższymi jakie miałem okazje słuchać .i dłubać w nich.

Nie ma wątpliwości że materiał z jakiego jest pudło wykonane ,to jedna sprawa, a jakość wykonania ,druga.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.