Skocz do zawartości
IGNORED

lite drewno na obudowy głośnikowe.

lulu

Rekomendowane odpowiedzi

Budowanie skrzynki z litego drewna obarczone jest pewnym ryzykiem.

Musisz mieć 100% pewności , że drewno jest dobrze wysuszone , ale i tak pojawia się ryzyko że taka skrzynka popęka.

Różnice temperatur i zmiana wilgotności powodują ,że materiał cały czas pracuje.

Wydaje się że jak już , to lepszym rozwiązaniem będzie klejonka . Różny układ włókien drewna sprawia iż naprężenia są inaczej przenoszone można powiedzieć "znoszą się"

Pzdr.

Szukałem ale nie mogę znaleźć miałem taka tabelkę odnośnie pochłania fal dźwiękowcach przez rożne materiały najlepszy był hdf potem mdf duuzo niżej wirówka a na samym kocu drewno o ile dobrze pamiętam, w jakimś artykule to było w pdf. Po co te udziwnienia mdf i fornir i gra.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Ale drewno wygląda. Kiedyś zrobiliśmy takie w litym dębie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wykonanie tych obudów nastręczało problemów. Po pierwsze znalezienie wysezonowanego surowca. Po drugie poklejenie skrzynek bez użycia konfirmatów które spaskudziłyby estetykę. Po trzecie, długie sezonowanie surowych skrzynek. materiał jednak pracuje, i pokazują się krawędzie sklejeń, i trzeba je kilkakrotnie zeszlifowywać podczas sezonowania. Kolejny problem, to wyfrezowania. Jeżeli drewno nie jest dostatecznie wysezonowane, to może pracować do tego stopnia, że połamie odlewane kosze głośników. Tak więc stolarz który będzie to robił musi mieć ogromne doświadczenie z takimi zleceniami, inaczej klapa.

A czy nie rezonuje? Dechy są grube, w środku są wręgi wzmacniające, a całość jest jeszcze wyklejona matami bitumicznymi.

Generalnie odradzam. Cholernie dużo roboty, a rzeczy które można spieprzyć znacznie więcej niż w przypadku MDF. A przecież z MDF też można wykonać piękne obudowy:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ale głupoty gadasz inny urok, połowa mebli co kupują ludzie w sklepach np. dębowe to topola w środku a na zewnątrz fornir dębowy i brzegi z dębu, nie rozróżnisz które jest z dębu a które fornirowane tylko po jednym waga inna.

Moja strona audio - kondrax.mayhem.net.pl

Zbudowalem kiedys obudowy ktore laczyly lite drewno (klon) i MDF. Drewno pracuje, ale baza z MDF zapobiega powazniejszym odksztalceniom. Boki sa z desek 1 x 6" przyklejonych do 1/4" MDF.

Ukryta Zawartość

post-3442-100009552 1182780879_thumb.jpg

post-3442-100009553 1182780879_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>kondrax

wg. Ciebie może i głupoty ale ja mam swoje zdanie do ktorego mam prawo. A Ty jesteś albo młody albo źle wychowany. Przepraszam ale nie życzę sobie takiego odnoszenia się do mnie.

Witam robiłem kiedyś klony AR-9ls z drewna klejonego warstwowo ,ale po jakimś czasie zrobiły się szczeliny.Myslę że dobrym rozwiązaniem jest łączenie drewna z mdf .Wykonałem takie monitory podobne w wystroju jak te które przedstawił Peter obudowa jest wykonana z 25 i 30mm mdf .Boczne scianki dodatkowo mają mają naklejoną deskę bukową klejoną warstwowo dzieki temu ta najwieksza powierzchnia jest bardzo sztywna gr.43mm.Odbiło się to też na wadze całe złożone to około 20kg.

pz

Ukryta Zawartość

post-8618-100009518 1182843544_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moje też z litego.co prawda nie ja robiłem, ale mam.

Lulu ,chamstwa też nie trawie ,a różnica pomiędzy wyglądem drewna a forniru jest dla mnie ewidętna.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no właśnie, o takie mniej więcej mi chodzi, co lite drewno to lite drewno. Fornir nigdy takiej faktury mieć nie bedzie. A koszty chm... audiofil esteta z nimi sie nie liczy :)

lulu

> Fornir nigdy takiej faktury mieć nie bedzie.

??? Przecież fornir to drewno i z drewna pochodzi , fakturę ma taką samą. Jeżeli typowe liście forniru są za cienkie , to występuje jeszcze obłog , który jest już odpowiednio grubszy.

Oczywiście nie podważam Twojego wyboru budowania z litego drewna , ale chciałem tym wpisem zwrócić uwagę na pewne szczegóły.

Pzdr.

A ja też mam z litego drewna jak pękną to sobie zrobię nowe oczywiscie z litego drewna :).Poprzednie które miałem były z litego drewna i powstały pęknięcia od śrubek mocujących głosniki.Ale po siedmiu latach użytkowania i przeprowadzce na nowe mieszkanie.Może im klimat nie odpowiadał czy cuś :)

Witam

A nie jest tak że MDF ma leprze charakterystyki i jest bardziej przewidywalny , natomiast drewno może mieć inne parametry na każdej ściance a co za tym idzie będzie je trudno dostroić ?

Nie znam się na akustyce ale wiem troszkę o stolarstwie i jak bym sobie robił paczki to tylko z MDF'u (mniej pracuje , bardziej jednorodna struktura)

Masz rację i nie jednocześnie. Większość uważa MDF za lepszy do pudeł - od strony inżynierskiej to w 100% prawda.

Ale melomani i muzycy oceniają tylko dzwięk. A mdf jeśli nie jest gruby jak cegła - ma swój specyficzny dzwięk - głuchy.

Myślę, że nikt nigdy nie zrobi instrumentu takiego jak skrzypce czy kontrabas z MDF lub HDF. Jedyny znany mi istrument który często jest z MDF to głosniki.

Polecam kiedyś posłuchać stare głośniki z przed ery MDF (zrobione z wióra) -

- niektóre fajnie grają... (całe z obudową ...)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.