Skocz do zawartości
IGNORED

Czy FLAC na pewno jest bezstratny?

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Korekta samego siebie:

Numerowanie i nazewnictwo plików ustawia się gdzie indziej, w opcjach EAC-a, zakładka "Nazwy plików", pole "Składnia nazw plików", a nie w opcjach kompresji!

Jednakowoż najnowsza wersja ma domyślnie tutaj tylko "%N", a w poprzedniej miałem inaczej "%T - %N". Już nie pamiętam, czy sam tak kiedyś przestawiłem, czy tak się zainstalowało...

Po prostu po instalacji nówki wrzuciłem coś na tackę, zauważyłem, że się pliki nie numerują i rozpocząłem śledztwo...

• 1 miesiąc później...

Żaden i każdy zarazem. To skrót od "binary". Plik taki może zawierać wszystko. Jeśli dostałeś go pocztą i nie jest to spam lub wirus, to jest duża szansa, że z powodu błędów w transmisji zostało zmienione tylko rozszerzenie i jeśli nadawca powie Ci co to za plik, to wystarczy to rozszerzenie zmienić i będzie OK.

Być może istnieje jakiś program, który zapisuje pliki i nadaje im rozszerzenia bin, ale ja takiego nie znam.

Boże, jest banalny sposób na sprawdzenie czy FLAC jest bezstratny - zripować CD do .wav, przekonwertować wav. do FLAC-a, wypakować FLaC-a w inne miejsce. Porównać oba pliki binarnie chociażby w Total Commanderze.

dołączony był plik cue wiec myśle że ok, ale... nie mam aż takiego cisnienia, i tak chciałem posluchać aby podjać decyzję o ewentualnym zakupie. Posłucham w jakimś amazon.com np.

dzięki i pozdrawiam

Witam

prosty sposób na sprawdzenie - AUDIOCHECKER

analizuje Flac , Ape , SHN , WAV

co prawda analiza trwa niemal tyle samo czasu co dany utwór , ale pewność niemal 100 %

program jest ,, free

pozdrawiam

Otwórz notatnikiem czy innym dowolnym edytorem tekstowym i poczytaj.

Znajdziesz tam taką linijkę:

FILE "bebleble.wav" WAVE

tyle, że zamiast "blebleble" będziesz miał nazwę pliku. Jeśli nazwa pliku .bin pokrywa się z tą odczytaną nazwą, to spróbuj zmienić rozszerzenie takie, jak jest w nazwie w linijce FILE, czyli w tym przypadku będzie to wav. Powinno zadziałać.

Jeśli nie chcesz sobie totalne zawiesić systemu to raczej nie polecam otwierania pliku obrazu za pomocą standardowego notatnika. Nic tam ciekawego nie znajdziesz ponieważ jest to fizyczny zrzut struktury płyty do pliku (razem z danymi służącymi do korekcji błędów, oryginalnym TOC-em itd)

Astaroth - dokłądnie tak było - zawiesil mi sie, na szczęście nie całkiem totalnie :). odpuszczam, posłucham w jakimś wysylkowym sklepie - nie mam zapału do walki

pzdr i dziękuję wszystkim za pomoc

>Astaroth

Edward pisząc o otwarciu pliku miał na myśli plik cue tylko przez roztargnienie o tym nie wspomniał.

Staszek_s plik cue otwórz prawym przyciskiem myszki "otwórz za pomocą" i wybierz "Notatnik". I dalej jak napisał Edward. Przeczytaj też na tej stronie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

FILE "CLANNAD_ARRANGE_ALBUM.BIN" BINARY

TRACK 01 AUDIO

INDEX 01 00:00:00

TRACK 02 AUDIO

INDEX 00 03:29:15

INDEX 01 03:31:15

TRACK 03 AUDIO

INDEX 00 09:37:60

INDEX 01 09:39:60

TRACK 04 AUDIO

INDEX 00 13:02:60

INDEX 01 13:04:60

TRACK 05 AUDIO

INDEX 00 14:59:60

INDEX 01 15:01:60

TRACK 06 AUDIO

INDEX 00 19:42:00

INDEX 01 19:44:00

TRACK 07 AUDIO

INDEX 00 26:10:30

INDEX 01 26:12:30

TRACK 08 AUDIO

INDEX 00 32:14:00

INDEX 01 32:16:00

TRACK 09 AUDIO

INDEX 00 39:43:00

INDEX 01 39:45:00

takie soś notatnik w pliku .cue odczytał....

Tak jak pisałem, zainstaluj sobie daemon tools

Ukryta Zawartość

Potem prawoklik na symbol DT na tacce systemowej (taki kwadracik z błyskawicą)

Virtual CDDVD-ROM >> Device0 >> mount image

wybierasz plik *.bin

I cała filozofia ;-)

Ukryta Zawartość

Oj tak! Oczywiście miałem na myśli plik .cue :-)

No to już wiemy, że arkusz dyrektyw (plik .cue) prowadzi prawidłowo do pliku bin.

Staszku, nie zmieniaj rozszerzenia pliku .bin

Może ktoś z kolegów podpowie jaki program potrafi wypalić z tego płytę, ja niestety nie wiem. Używając EAC zawsze dostaję plik WAV. Bo chyba to się nie zamontuje jak radzi Astaroth, ale mówię "chyba", bo nie mam pewności. A może EAC to łyknie? Staszku, masz EAC?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do wypalenia płyty to wspominany już i świetny ImgBurn albo równie dobry Alcochol52% (tyle że ten dubluje częściowo funkcjonalność Daemon Tools w zakrese wirtualnych napędów)

Tfuuu... Alcohol120% - 52 nie ma opcji nagrywania!

A co do montowana obrazów płyt CD-Audio to nie ma najmniejszych problemów pod Windowsem, przed chwilą zrobiłem sobie obraz płyty audio (co prawda za pomocą clone cd) i DT bez mrugnięcia go łyknął.

Pod Linuksem, przy próbie użycia polecenia mount -o loop pewne był by problem, bo wymagane jest żeby montowane medium posiadało system plików (którego na płycie Cd-audio brak). Ale Windows jak wiadomo trochę oszukuje ;-)

Osobom używającym EAC do ripowania płyt w celu wypalenia na CD-R polecam ustawienie offsetu. Gwarantuje to, że dana ścieżka zripowana, wypalona i ponownie zripowana, jest identyczna jak oryginał. Bez ustawienia offsetu prawdopodobnie nie będzie identyczna, ale będzie różniła się o kilka początkowych próbek. Spawdza się to używając ... EAC (narzędzia, porównaj pliki wav). Po ustawieniu offsetu ten problem znika, jeśli to dla kogoś jest problem. Ale nie polecam metody określania offsetu przy pomocy płyt referencyjnych. Lepiej sobie wypalić taką płytkę testową na CD-RW przy pomocy samego EACa, a następnie użyć jej, żeby EAC określił sobie ten offset, czyli przesunięcie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.