Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki OFE byście polecili??:)

Dreamer_1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Kieruje się do Was jako do osób mających doświadczenie w tym temacie. Który Otwarty Fundusz Emerytalny byście mogli polecić? Stoję przed takim wyborem,a powiem szczerze, że noga jestem w tym temacie:(

Z góry dzięki.

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

https://www.audiostereo.pl/topic/34442-jaki-ofe-by%C5%9Bcie-polecili/

No ale nie mam paszportu polsatu ani nie znam Piaska więc lipa...

Ubodzy zaś raczej nie przetrzymają mi $ do emeryturki...

Ps. pip - pożycz i przepij?? ;p

Tak poza tym to poważnie zapytałem...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Rozumiem że musisz coś wybrać i dlatego pytanie.

Od lat w ścisłej czołówce jest Nationale Nederlanden.

Natomiast każdy fundusz bez wyjątku to ściema. Obsługa pochłania więcej niż może dać. Uważam więc że o swoją przyszłość należy zadbać równiez w inny sposób.

Dokładnie, coś muszę wybrać do 10 lipca,żeby mi nie wylosowali. Chyba pomyśle o ING bo już kolejna osoba mi go proponuje.

Pozdrawiam

zajrzyj tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

generalenie to nie ma większego znaczenia jaki OFE wybierzesz, żaden nie może zbanktutować i musi zapewnić minimalną stopę zwrotu (wyliczaną na podstawie wyników wszystkich funduszy).

Róznica w wysokości emeryturki z ofe między najlepszym i najgorszym funduszem będzie niewielka - może kilkdziesiąt złotych. Poza tym emerytura z I i II filaru to będzie jakieś 40% dochodów, wiec warto pomyśleć o dodatkowej formie oszczedzania (IKE, Fundusze inwestycyjne, PPE).

A i tak zawsze najpewniejszą inwestycją będą nieruchomości - masz kaskę.... kupuj ziemie.

Wracając do ofe - polecam o PZU Złota Jesień... ale nie tylko dlatego, że to członek grupy finansowej w której pracuje :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.