Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING Sony cdp-950

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Na nogę 15 pasuje shunt regulator lub jakiś inny dobry zasilacz (może w oparciu o LT431)

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Ja dołączyłem prawie bezpośrednio LM337, ponieważ był tam kond na - zasilania od daca i ujemnej połowki wzm. op.

Z racji tego, iż kondensator ten był na ścieżce ok 1 cm od 15 nogi TDA i obok otwór na masę wlutowałem tam zaaplikowanego w pająku LM337, a ścieżkę do opa przeciąłem. Zalilanie na wzmacniacze mam osobno.

Naprawdę zmartwiło mnie jednak, że analogowe napięcie minusowe jest tylko na poziomie -24V dzieki obecności prostego powielacza na 2 diodach i 2 kondach. To żenujące !

Nie wiem skąd wziąść napięcie min. - 20V do stabilizacji. Chodzi o to, że nie chcę upychać wówczas 3 obok siebie tansformatorów.

Macie jakiś pomysł. Nie chcę korzystać ze zewnętrznych źródłeł...

Rambo

Naprawdę zrobi tam różnice wstawienie dodatkowo LT431 ?

Zerkos - tak naprawdę to trzeba wypróbować, żeby coś powiedzieć. U mnie było paskudne zasilanie dac`a i wniosło to zmiany. Noga 15 należy do najbardziej wymagających i na pewno zasługuje na osobne zasilanie. Ja nie mam kłopotu, bo op ampy wyrzuciłem i podaję sygnał na lampę z własnym zasilaczem a oryginalny "-" jest wykorzystywany tylko do zasilania dac`a , ale napięcie biorę sprzed oryginalnego regulatora i dalej jest układ regulacyjny na tranzystorach.

"Jakkolwiek będzie - będzie inaczej, aniżeli sobie wyobrażamy - ponieważ między Dobrem a Złem znajdujemy się w życiu i w świecie

wielowymiarowym,w którym dokumentnie pomieszane jest Przypadkowe z Nieuchronnym."(S. Lem 1999)

Postanowiłem, że zrezygnuje z ujemnego zasilania pozyskiwanego z marnego powielacza na płycie głównej, a wejście LM337 podłącze do zasilacza op ampów. Siedzą tam LXY 2700/35 V. Napęcie wynosi 19V, więc powinno wystarczyć.

Za jakiś czas może zrobie osobne zasilanie z dwustopniową stabilizacją na LM337 i chyba LT431.

Dolutowałem bezpośrednio do 28 nogi (+5v) TDA 100uF/10V Oscona (wygrzewany dwa dni).

Efekt ? Porażka, spłaszczona scena i bardziej sztuczny dźwięk ? Poprzednio przy filtrze nastąpiła znaczna poprawa.

Powiedzcie jakie kondy lutujecie na 28 pin ? Wciąż mam dylemat co tam przylutować...

Może sprawdzi mi się konfiguracja z Osconem między "+" a "-".

a spróbuj ze 22uF oscona i opcjonalnie polipropylenowy np. 100nF

o to chodzi, że te 100 uF to stanowczo dużo. Mam tam teraz 22 uF oscon sp a kiedyś miałem 10uF BG N.

• 6 miesięcy później...

Od kilku dni jestem posiadaczem CDP-950.

Chciałbym zacząć go powolutku tuningować, tak żeby nie narazić się na raz na wielkie koszty. Powiedzmy 1-2 elementy na miesiąc. Jako że w owym wątku opisane jest multum modyfikacji zastanawiam się od czego zacząć.

Myślałem o wymianie dużych kondensatorów Elna 4000uF/16V albo opampów. Ale może jest coś ważniejszego?(pomijam dodatkowe zasilanie, bo to mnie przerasta). Chcę aby było to coś w miarę prostego i niezbyt drogiego, coś co poprawiłoby w jakimś stopniu dźwięk i zachęciło mnie do dalszych przeróbek do końca tego roku:).

Dzięki za wpisy

patkos

Też mam tego CDP i też mam zamiar go tuningować. Jednak przeróbki zacznę dopiero za kilka miesięcy. Z tego co przeczytałem w tym wątku i sprawdziłem osobiście to warto zrobić zasilanie dla opamów. Mierzyłem tam są napięcia +4,8 i -15 V. Osoby z forum polecały zrobić zasilacz +/- 12 V. Ja myślę nawet o mocniejszym.

Napewno warto powyminiać te kondensatory ceramiczne (to zielone paskudztwo). Koszt modyfikacji nie wielki, a i tak trzeba to kiedyś zrobić. Oczywiście najważniejsze to co w torze. Jednak sam chyba zacznę od wymiany tych ceramików. Potem chyba opamy, a końcu kondensatory.

Jednak piszesz, że dodatkowe zasilanie Cię przerasta. To nie takie straszne. Nie potrzeba wcale nowego trafa. Wystarczy się podłączyć do tego, który już jest. Obciania ścieżek to też nie jest konieczność.

P.S.

Nie denerwuje Cię podczas słuchania w nocy ten wielki i mocno świecący wyświetlacz ?

jozefkania

Mi wyświetlacz jakos nie przeszkadza, co prawda nie jest on ustawiony na przeciw mojego wzroku tylko z boku ale myślę ze jest ok, duży wyraźny, czytelny, mocne słońce tez bardzo nie przeszkadza.

Też na początku prawdopodobnie wymienie kondenstatory wekół TDA1541A.

Coś zdjęcia nie chcą się wklejac, więc podaje link ->

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Temat cały czas aktualny.

Zamowiłem do zasilania Nippon Chemicon SXE5600uF i Panasoniki FC do zasilania analogu w miejsce duzych Duorexów i do zasilania opampów w miejsce Muse. Małe Duorexy na wyjściu na razie zostawię. W dalszym ciągu nie mogę znaleźć tych os-conów. Teraz oryginalnie przed DAC-iem siedzą dwie Elny 100uF/25v. Czym jeszcze(marka, parametry) można je zamienić żeby odczuć poprawę?

• 2 tygodnie później...

Witam

Moj cdp-950 od niedawna zaczal lekko buczec.. Co to moze byc? Ewentualnie jak naprawic i co przy okazji wymienic/poprawic? A ze jakos nie obsluguje zgrabnie lutownicy to moze ktos by mnie poratowal w okolicach slaska? :)

• 3 tygodnie później...

Dkdent - nie mart się, to tylko trafo sobie cichutenko buczy, też tak mam.

Do tej pory w moim CDP-950 wymieniłem zasilanie opampów na Black Gate STD 220uF, kondy za stabilizatorem na Panasonic FC 1000uF, zasilanie TDA na oscony 220uF (być może trochę za duże ale poprawiły dźwięk). Wywaliłem wszystkie ceramiki (ok 28) na płycie i dalem MKT. Te modyfikacje uważam za udane.

Lutowałem też inne rzeczy ale się nie sprawdziły: Nippony SXE na głównym zasilaniu- strasznie zamulony ciepły dźwięk,powróciły oryginalne zwykle Elny, Panasoniki FC na zasilanie analogu - oryginalne Duorexy były dużo lepsze, MKP 10uF na wyjściu- 10uF to za dużo, brak kontroli nad dźwiękiem, nie próbowałem innych pojemności, małe Duorexy wróciły.

Może ktoś napisać o wrażeniach po dodaniu oddzielnego zasilania do opampów?

Zamierzam zabrać się za te zasilanie, chciałbym podpiąć sie pod niewykorzystane uzwojenie.

Domyślam się że samo połączenie kablem uzwojenia z trafo z płytą przed opampami i wywalenie kondensatorów od zasilania analogu nie wystarczy. Co trzeba dokupić rzeczy wszystko mialo ręce i nogi ?

ja zrobilem w tym odtwarzaczu konwersje na ad844; wymienilem sporo elementow, glownie poprawa zasilania daca i filtra, kwarc na nowy, etc. jakos to gra.

Ukryta Zawartość

post-3185-100006491 1206439259_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

wovo - FC w zasilaniu analogu grało w miarę poprawnie, lecz brakowało dynamiki. Duorexy są rewelacyjne, myślę, że jeśli je zamieniać to na coś drogiego.

Ja Duorexów od zasilania już nie będę ruszał, bo i tak za jakiś czas będzie tam pusto jeśli będe miał oddzielne zasilanie dla opampów. Być może wyjściowe Duorexy na coś wymienie, lecz trochę boję sie kupować BG-N. Na chwilę obecną mój CD ma dobrą dynamikę i sporo powietrza, nie chciałbym go przymulić tymi BG-N, a 17zł za sztukę piechotą nie chodzi :).

• 2 miesiące później...

Jestem po kolejnym etapie modyfikacji, 18 kolejnych kondensatorów zostało zmienionych na nowe.

Największe kondy w zasilaniu wymienione na Nippon LXY 2700uF, reszta kondów w zasilaczu na Panasonic FC. Do tego doszło dużo osconów, m.in do dekodera, filtra, i reszty częsci cyfrowej.Wszystkie kondy dobrze sprawdzily sie na swoich miejscach, poprawiła sie dynamika i głębia dźwięku.

Kolejnym etapem, będzie założenie zasilacza symetrycznego dla opampów.

Czy ktos ma gotowy albo chciałby mi zrobić porządny zasilacz symetryczny, jaki jak ma Mateusz_W ??

• 4 miesiące później...

i jak ci poszło i przede wszystkim jak brzmi cd? tak się zastanawiam czy kupić starszy cd i się bawić w tuning czy coś droższego/nowszego/stuningowanego???

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

• 3 tygodnie później...

Mutingu już się pozbyłem.

A czy można także usunąć te tranzystory ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.