Skocz do zawartości
IGNORED

Denon ukrywa moc trafa w amplitunerach?

Piotreq23

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam danych o mocy pobieranej przez amplitunery AVR-1507, 1707, 1907, 2307. Na stronie denona te informacje które można by odczytać ze zdjęcia tylniego panelu są specjalnie „zaczernione” dopiero od modelu 2807 można odczytać że ciągnie max 500W, a model 3806 540W. W danych katalogowych również denon nie chwali się taką dość istotną informacją jak moc pobierana z sieci. O co tu chodzi- czyżby denon chciał ukryć mizerną moc swoich najtańszych modeli?

Jak posiadacie któryś z modeli to wpiszcie dla informacji jaką ciągnie moc z sieci – szczególnie interesuje mnie model 2307.

https://www.audiostereo.pl/topic/34517-denon-ukrywa-moc-trafa-w-amplitunerach/

I tak 2307 chyba będzie miał podobnie ok. 450W Z dnia na dzień zmieniam decyzje zakupu amplitunera- najpierw był onkyo 647, później denon 2307 i teraz na pierwszym miejscu staje 2807 :) Miałem poprzednio ampli denona 1706 i był ok choć brakowało mu wyjścia pre out i neutralności w stereo.

Piotreq23

Mój CA Azur 540Rv2 ma 615 W,może pociągnąć do Max. Power Consumption: 850W.Kosztuje tylko 2kzł i w stereo gra pięknie.Ma pre out .

Te Denony to przy nim cieniasy jeżeli chodzi o moc.

AVR-4306 - 570W ten kosztuje ponad 5kzł.Ciekawe czy lepiej zagra w stereo?Trzeba posłuchać.Wybór należ do ciebie.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

nie ma co przepłacać za amplituner kinowy, najlepiej kupić najtańszy jaki to możliwe z najważniejszymi funkcjami i z wyjściem pre-out a do tego dobry wzmacniacz/końcówkę mocy, wyjdzie taniej niż drogi amplituner KD a jakość dźwięku będzie nieporównywalnie lepsza

Właśnie o to chodzi i chcę w przyszłości podłączyć pod pre out jakąś końcówkę diy jak aleph, symasym itp. Nie chodzi wyłącznie o moc, co eksperymentowanie z brzmieniem na przednich kolumnach. Może się też okazać że pre amplitunera degraduje znacznie jakość dźwięku i o takim podłączeniu trzeba będzie zapomnieć i zastosować osobne pre diy dla napędu cd-dvd. Prawdą jest że im tańszy ampli to oszczędności większe odbijają się na jakości samego przedwzmacniacza. Kupić sam procesor do kina nie jest łatwo, bo cena odstrasza i nie ma za dużego wyboru.

Z innej strony nie chcę mieć taniego i brzydkiego klocka pod TV. Ładne ampli denona zaczynają się od 2807 i onkyo 674 lub 703. Miałem denona 1706 i teraz chcę mieć coś ładniejszego z aluminiowym frontem.

pre w ampli nie degraduje znacząco dźwięku (przynajmniej to w Denonie 2106), owszem różnica jest ale bardzo niewielka, praktycznie niesłyszalna (testowałem na kilku dobrych wzmacniaczach)

Mam nadzieję że będzie dobrze z tą jakością pre.

Jest jeszcze jedna rzecz która mnie zaciekawiła w ampli denona- otóż wszystkie modele z tańszej seri do 2307 są oznaczone jako "made in china" natomiast te od 2807 w górę to już "made in japan" i na zdjęciach te z Japonii nie mają zaczernionych mocy z sieci :) Jak jest z tą jakością nie wiem i zgłupiałem.

Znalazłem w jednym sklepie ampli 2105 za 1500zł i 2307 za 2300zł ciekawe na który się skusić? 2105 wychodził w 2004r i aż ciekawe że jeszcze jest do kupienia.

--->Piotreq23

Wygląda na to a przynajmniej tak sugerowałoby oznaczenie, że ampli Denona od modelu 2807 wzwyż są produkowane w Japonii a reszta w Chinach. Tym bym się jednak, jakoś specjalnie nie przejmował, jak również, że na tylnej ściance nie nadrukowano pobieranej mocy, choć przyznam, że to nieco zagadkowe:)

Skoro bierzesz pod uwagę również model 2105 to musisz wiedzieć, że jego pobór mocy to tylko 280W, co świadczy o bardzo "skromnym" zasilaczu i wróży nie najlepiej. Jeśli miałbyś wykorzystywać jego końcówki mocy to osobiście odradzam ten wybór.

Pozdrawiam

W mojej ocenie nic nie jest w tym zagadkowe. Wydaje mi się, że zaczernienie tego parametru wynika z faktu, że zdjęcie ma charakter międzynarodowy, natomiast ten sam model na różnych rynkach z racji różnych parametrów sieci elektrycznej, tzn. np. napięcia USA/Europa będzie miał odmienny pobór mocy. Moje Onkyo np. ma inny pobór w wersji USA i Europa. Swoją drogą to, że coś ciągnie nawet i 1000W z sieci nie oznacza jeszcze, że jest to gwarancją uzyskiwania wysokiej mocy. Np. wzmacniacze Pioneer mające pobór mocy w okolicach 500W nie oddają więcej niż 100W na kanał. Bywa także w drugą stronę, że producent podaje pobór mocy np. 400W (tak było w moim Denonie AVR 3802) natomiast nie miało się to nijak do mocy którą mógł oddawać. W teście i laboratorium pisma Audio przy 5 kanałach obciążonych ten amplituner oddawał po 85W na kanał, więc teoretycznie łamałby prawa fizyki:))) Miałem też Denona 2106, który miał pobór ponad 400W i z perspektywy czasu uważam, że AVR 3802 miażdżył go wydajnością wzmacniaczy, choć miał ostrzjsze brzmienie....CA robi fajne amplitunery, ale o jaskrawym brzmieniu i wymagają dosyć łagodnych kolumn, najlepiej Avance, Mission, Dali...

---> norwidos

"Nic nie jest w tym zagadkowe", powiadasz. Moim zdaniem trochę zbyt kategoryczna ta ocena, zważywszy, że parę istotnych szczegółów Koledze umknęło...Brak wartości poboru mocy na zdjęciach dotyczy ampli, przeznaczonych na rynki o takich samych parametrach sieci zasilającej(!) a co za tym idzie ten sprzęt nie różni się (także pobieraną mocą)- wystarczy sięgnąć, np. po stosowną dokumentację, aby się o tym przekonać. Wobec tego wspomniany "retusz" wydaje się być bezzasadny. Co ciekawe nie wszystkie ampli tego producenta zostały tak przedstawione na zdjęciach - jedynie modele od 2307 w dół. Natomiast od 2807 w górę pobór mocy jest już uwidoczniony na fotkach! Oferta Denona na rynki o innym napięciu w gniazdkach, np. amerykańskim, to już inna "para kaloszy" (i zupełnie inne zdjęcia) - tam moc (a właściwie prąd) pojawia się na fotce każdego modelu, bez wyjątku. Jak więc widzisz Twoja teoria jest raczej chybiona, ale mniejsza o to. Myślę, że nie ma co dłużej dywagować na temat tego "galimatiasu" i doszukiwać się racjonalnych przyczyn, bo to może być po prostu zwykła "wpadka przy pracy";)

Zgadzam się natomiast z tym, że podawany przez producentów pobór mocy nie może być wymiernym parametrem odzwierciedlającym rzeczywistą "wydajność" wzmacniaczy, bo nie wiadomo nawet jakie warunki pracy ampli (obciążenie, ilość kanałów, zniekształcenia, itp) miały miejsce w momencie pomiaru. Te liczby nie tylko trudno jest poprawnie interpretować, ale również porównania pod tym kątem, produktów różnych producentów nie mają większego sensu, co innego mając wyniki laboratoryjne. Swoją drogą, jeśli tylko ampli faktycznie "ciągnie" te 1000W to moc jaką odda z całą pewnością nie będzie niska;)

Pozdrawiam

Zaczernia, nie zaczernia - dowolny amplituner gra o dwie klasy lepiej z zapietymi na przednich zestawach zewnetrznymi koncowkami mocy. Po prostu nie ma perpetum mobile, to cos ma napedzic 7 kanałów. Wezcie jakiej wielkosci jest zasilania w odpiwiedniej mocy integrze, pomnozcie przez 3,5 jej wielkosc i wyjdzie Wam, ze same trafa i kondensatory w takich amplitunerach musialy by byc wieksze od amplitunera ;)

Piotreq23

Pre w amplitunerze znacznie degraduje jakos brzmienia toru stereo, tak wiec aby miec optymalny rezultat polecam dwa oddzielne tory majace wspolne tylko koncowki mocy i zestawy glosnikowe przednie.

Wracając do "zamazywania" informacji o mocy trafa w Denonie. Wpadł mi właśnie w ręce numer 6/06 stereoplay, gdzie jest porównanie Denona AVR-1906 i Yamahy RX-V559. Otóż na wspólnej fotce tyłów urządzeń (Denon stoi na amplitunerze Yamahy) także nie widać, jaki jest teoretyczny pobór mocy. Po prostu brakuje tej liczby. Widać, że zdjęcie jest robione przez redakcję i jest inne, niż to zamieszczone na stronie internetowej Denona. Bardzo ciekawe...

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Jakiś związek może mieć miejsce produkcji amplitunera- Japan albo China na podawanie tej mocy ?

Ciekawe co by odpowiedział przedstawiciel denona w Polsce na pytanie o te "ukrywanie" mocy :)

--->Piotreq23

Miejsce produkcji niewątpliwie ma tu jakieś znaczenie, bowiem ampli "Made in Japan" zawsze posiadają i to zarówno na zdjęciach jak w rzeczywistości pobieraną moc. Natomiast zupełnie inaczej sprawa ma się z "Chińczykami"...modele od 2307 w dół , które na katalogowych zdjęciach tylnej ścianki nie posiadają widocznej konsumowanej mocy a w realu (fizycznie na sprzęcie), nadruk ów raz mają a innym razem nie...tak wynika z mojego małego śledztwa;) Bądź tu mądry i zgadnij o co w tym wszystkim chodzi. Jest to jeszcze bardziej porąbane niż początkowo wyglądało. Chyba rzeczywiście najlepiej byłoby gdyby w tej sprawie wypowiedział się przedstawiciel producenta:)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.