Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DCD-1500AE vs Marantz SA 7001 (st)

marek-1969

Rekomendowane odpowiedzi

Witam !

czy ktos z forumowiczów porównywał bezpośrednio te dwa urządzenia ?

Ceny podobne , mozliwożliwości tez , a producent w jednym koncernie. Dojrzewam z zmianą Cd-ka wiec mam rozterki.

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

https://www.audiostereo.pl/topic/34561-denon-dcd-1500ae-vs-marantz-sa-7001-st/

>>>marek,

Nie kupuj nowego CD, kup gramofon ! Jeśli dobrze ulokujesz posiadane pieniądze w analogu, to żeby dostać lepszy dźwięk z CD będziesz potrzebował z 10 tys.

Pozdrawiam,

Yul

To dwa różne światy. Denon jest analityczny, dynamiczny, z mocnym, acz twardym basem, niestety nieco suchy i w niektórych systemach może się wydawać, że wyzuty z emocji.. Tymczasem dźwięk Marantza przypomina typ prezentacji oferowany przez DAC Audionemesis DC-1 (z grubsza rzecz biorąc), choć Marantz ma mocniej zdefiniowną górę, natomiast średnica i bas są bardzo podobne.

niestety zapisy analogowe pozegnałem kilkanascie lat temu , wiec w gramofon nie zainwestuje.

mam pytanie : podobno sa problemy z napedami w Marantzu ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Z napędem raczej nie stwierdziłem problemów. Problem leży raczej po stronie oprogramowania lasera. Tuż po zakupie stwierdziłem, że napęd grymasi w przypadku płyt SACD, po wymianie na inny egzemplarz (pozproblemowo) z nowszym softem chodzi jak burza.

Aha, najważeniejsza rzecz, nie należy słuchać tego cedeka w stanie fabrycznym - to jest całkowita porażka, Po kilkudniowym wygrzewaniu dźwięk się zmienia nie do poznania. Zwłaszcza dotyczy to basu i rozdzielczości średnicy.

• Redaktorzy

Jednak potwierdza się kapryśność 7001 (standard) - Mag99 też musiał odesłać swój egz. - permanentnie ignorował płyty.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

czyli mam zgryz : jak kupie 7001 z tzw szarego importu ( duzo taniej ) to moge miec problem z gwarancją...

>marek-1969,

W związku z tym, że masz Denona PMA 1500 AE to, polecam też Denona DCD 1500 AE. Te klocki są stworzene do grania razem. Polecam takie rozwiąznie. Słuchałem tego zestawu wielokkrotnie.

marek-1969, 3 Lip 2007, 12:22

>czyli mam zgryz : jak kupie 7001 z tzw szarego importu ( duzo taniej ) to moge miec problem z

>gwarancją...

problemu z gwarancja (o czym pisal Fr@ntz) nie mialem ale co sie naczekalem to porazka, podobno naped jest taki sam jak w denonie jednak nie slyszlaem zeby denon mial problemy z odczytem, ten potrafi miec wiec jesli zdecydujesz sie na zakup nowego przez internet bierz pod uwage taka ewentualnosc

jesli chodzi o dzwiek to SA7001 bardzo mi podszedl, rzeczywiscie najwieksza roznice, po przesiadce z 72 tez Marantza, odczulem na srednicy...

Mag

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.