Skocz do zawartości
IGNORED

1-wszy ustroj. Kilka pytan.

soft

Rekomendowane odpowiedzi

ja bym jeszcze nadmienił tylko, że do GC kolega sobie nie podłączy tak "po prostu" z reguły więcej niż jednego źródła tak jak do jakiejś yamahy albo denona - to tak na marginesie, bo nie wiem czy kolega ma tego świadomość.

pozdrawiam,

jak kolega sobie zamontuje dobry przełącznik to podłączy...

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

• Redaktorzy

Szwagiero - pasywka VALa z dwoma wejściami kosztuje poniżej 100zł, więc koszt pomijalny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Trzeba zebrac wszytko do kupy, zeby innym bylo latwiej tez.

1.Kupuje/Robie sobie Totem Mite Clone.

2.Kupuje/Robie sobie GC.

3.Pod to podlaczam kolumny. (jest to normalny wzmacniacz, ale myslalem nad rozwiazaniem takim: 2 glosniki+1 centralny) wczesniej byla wypowiedz ze wtedy najlepiej zrobic 3 oddzielne GC aby kazdy mial swoje zasilanie. I teraz pytanie brzmi jaki koszt tego bedzie?? Napewno wiekszy niz przy 2 kolumnach.

4. Jak kolega wyzej zauwal, bedzie chcial pod to podlaczyc napewno jakies CD/DVD oraz jakis Tuner, czy do tego nada sie ta pasywka Val'a??

mlb,

nie zgadzam sie z teoria, ze w budzetowce DIY bedzie lepsze niz produkcja seryjna.

Pracuje w sektorze produkcyjnym od lat. Projektuje, robie prototypy i wiem jakie sa koszty wykonania jednostkowych egzemplarzy. Wiem, ze w cenie produkcji seryjnej produktow markowych w cene wlicza sie koszty marketingowe (placi sie za logotyp).

Mimo wszystko ten ulamek dodatkowych kosztow nie przebije optymalizacji całości kosztow (komponentow, montazu, dystrybucji itp.) w produkcji seryjnej. Nie ma szans. To nie jest 100 czy 200 sztuk. To sa tysiace sztuk!

Nie bede sie rozpisywal dlaczego tak jest. Powinno to byc oczywiste.

Nie uwierze, ze ktos bedzie sprzedawal wzmak DIY za 1000zl brzmiacy lepiej niz jakas tania Yamaha.

Jak ktos juz posiada wiedze, warsztat i umiejetnosci aby zaprojektowac i wykonać taki wzmiacniacz jak np. Pan Matusiak to na pewno nie bedzie go sprzedawal za takie psie pieniadze.

Powtarzam ta teoria ma slusznosc w przypadku drogiego sprzetu ale na pewno nie w budzetowce.

mlb, 4 Lip 2007, 00:28

>Np Audio Academy. Na Twoim miejscu wydałbym jak najwięcej na dobre kolumny, one są krytycznym

>elementem zestawu i najtrudniej je później wymienić. Jeśli miałyby pracować z GainClonem, to staraj

>się żeby ich efektywność nie była niższa od 90 dB.

GainClony są mocne (w wiekszości), więc poradzą sobie i z mniej efektywnymi kolumnami (Usherki mają 86dB i grał bez problemu)...

Radzę ci zresztą posłuchać, czy ci podpasuje - gra bardzo detalicznie i dokładnie, ale mnie zmęczył... wybrałem bardziej pastelowego Audio Analogua ;-)

No ok Adym, ale widzisz w pierwszym poscie napisalem co mnie interesuje i zostalem "styrany" he he. WSzyscy pisali ze powinnienem dac se spokoj z Yamaha czy Denon tylko isc w GC. Moze ty bys mi pomogl z wyborem odpowiedniego sprzetu (wzmak/amplituner + glosniki) ?

borysko, 4 Lip 2007, 10:32

>A czy ten GC to nie jest końcówka mocy? W takiej sytuacji do zestawu potrzebny będzie jakiś pre.

Możesz robic jako końcókę mocy, możesz zamontować potencjometr, możesz (jak radzi Fr@ntz) dostawić pasywkę... wg. uznania ;-)

clony Totema ma do sprzedania - a przynajmniej miał forumowicz Dymu73 - bardzo ładne - słuchało ich wiele osób z forum - grają dobrze. Do niewielkich pomieszczeń rewelacja! ba, nawet w dużym nieźle zagrało - zadziwiająco mocno jak na takie monitorki - więc nie ma tu żadnej wtopy - sprzęt przetestowany i osłuchany przez szerokie grono:)

>soft

GainClone to wybróbowany patent - projekt był (i jest) ćwiczony i udoskonalany przez tysiące audiofilii DIYowców. To nie jest jakiś wzmak opracowany w przydomowym garażu przez amatora elektronicznej dłubaniny w weekendy, opinie o nim znajdziesz na większości forów na świecie, nawet tutaj to chyba najbardziej rozrosnięty wątek... Moim zdaniem ryzyko nie jest tu większe niż przy kupnie 'opracowanego przez inżynierów specjalistów' Denona ;-)

Za 600 czy 1000 PLN na pewno nie kupisz tak detalicznie i równo grającego wzmaka - kwestia tylko czy ta prezentacja będzie ci się podobać...

Ok rozumiem, ale jest kwestia DVD. Lubie ogladac bardzo glosno filmy z DVD, wiecie np przy horrorach ma to lepszy efekt i takie ptranie czy Totem Mit Clone mnie nie zawiedzie. Wczoraj przegladalem ogloszenia i na 3 stronie juz znalazlem oferte Totem Mit Clone, wiez z zakupem nie bedzie problemu.

Możesz pomyśleć o subie do filmów... Klony na pewno nie będą miały basu, który wprawi w drżenie wazony na stoliku, ale w nich (jak we wszystkich monitorkach) nie o to chodzi... To ma grać, ma pieścić uszy, tworzyć muzyczną przestrzeń a nie wywoływać frustrację sąsiadów ilością basu ;-)

Wiesz soft, ja szanuje grupowiczow. Niektorzy maja duza wiedze i doswiadczenie. Nie chce Cie zniechecac bo jestes tu po to zeby Ci pomogli. Ja wyrazam swoje zdanie i nie musi byc ono zgodne z panujacymi na forum.

Nie bede sie wypowiadal o GC bo go nie slyszalem. Moge tylko powiedziec, ze jak nie masz mozliwosci bezposredniego porownania w odsluchu to nie pakuj sie w taki sprzet. Bo moze sie okazac, ze mimo wielkiej wydjanosc i ciut nizszego thd zabraknie funkcjonalnosci o walorach estetycznych nie wspomne.

Brzmieniowo kazdy ma jakies preferencje i nie mozna swoich narzucac innym. Musisz sluchac.

No bez przesady, lubie bas ale nie taki ze az mi sie trzesie wszystko. Przy DVD jest inaczej tutaj powinnien byc kop, ale w muzyce moim zdaniem bas powinnien az otulac, taki mieciutki :).

Wiecie ja dopiero zaczynam przygote, malo mam odsluchane, jeszcze w moim miescie (Gdansk) malo jest albo nie moge znalesc sklepu w ktorym mozna se poeksperymentowac ze sprzetem a z reszta mlody jestem (20 lat) to ludzie patrza z pod byka " o ten nie pracuje pewnie sie uczy to i tak nic nie kupi " dlatego mnie to dobija :(.

adym>

Wzmacniacz Gainclone jest porównywany ze wzmacniaczami za 20tys zł. Funkcjonalnie rzeczywiście może być gorszy, brzmieniowo napewno nie.

adym> Postaw wzmacniacz za 1tys zl przy dobrze wykonanym Gainclonie i zobaczysz.

Skoro już robimy i głośniki i wzmak na zamówienie to może by pójść na całość i zrobić takie totemiki aktywne czyli dociążyć każdy głośnik jednym takim gainclonem od góry i puścić w biampingu :D Ładnie to dopasować żeby fajnie wyglądało.

Dodatkowa masa nie powinna zaszkodzić ;-)

Do tego jakiś CD z reg. wyjściem albo przedwzmacniacz.

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

ganzz_gut>

Z dobrze dobranymi głośnikami napewno mogą konkurować. Posłuchaj i postaw obok siebie dwa wzmacniacze i usłyszysz.

Jeżeli nie masz możliwości poczytaj o nim na forum.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>krystian

Miałem już okazję słuchać GainClona, trochę gorzej jest ze sprzętem za 20tys... nie mam na kaucję ;-)

Ogólnie GainClone grał żywym, precyzyjnym i detalicznym dzwiękiem, jednak nie jest to wzmacniacz uniwersalny - zarówno pod względem wpasowania w system jak i gusta dzwiękowe słuchacza... W moim zestawieniu GC ustąpił AA, który bynajmniej nie kosztuje 20tys. ;-)

Być może za jakiś czas (np. jak będę miał Totemy) zrobię drugie podejście do tematu GC i padnę na kolana... Na razie wypowiadam się z uznaniem dla jakości brzmiania w odniesieniu do prostoty wykonania i ceny ;-)

>mlb,

>

>nie zgadzam sie z teoria, ze w budzetowce DIY bedzie lepsze niz produkcja seryjna.

Adym, Twoja opinia o przewadze produkcji seryjnych nad DIY nie jest dla mnie miarodajna, wręcz przeciwnie - zdecydowanie się z nią nie zgadzam. Być może dużo wiesz o produkcji, ale chyba niewiele o brzmieniu...

W prawdziwie dobrym DIY niemal każdy element dobierany jest z rozwagą i analizą wpływu na brzmienie. W produkcji każdy element dobierany jest pod kątem optymalizacji kosztów, brzmienie może jest istotne dla projektanta, ale zazwyczaj z jego oryginalnego projektu niewiele zostaje, to co opuszcza produkcję to projekt okrojony maksymalnie, aż dziw że jeszcze jakiś dźwięk się z niego wydobywa...

Posłuchaj kilku udanych konstrukcji DIY, wtedy możemy dyskutować.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Fr@ntz, 4 Lip 2007, 10:06

>Szwagiero - pasywka VALa z dwoma wejściami kosztuje poniżej 100zł, więc koszt pomijalny

>

Ukryta Zawartość

>

Ukryta Zawartość

No fajnie, to jeszcze mi powiedz, gdzie ja kupię taką pasywkę, żeby się strasznie nie naszukać? Bo w Polsce to chyba już nie jest takie proste jak jeszcze ze dwa lata temu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Swego czasu wielu na forum zachwycalo sie tym

Ukryta Zawartość

ta cena jest ok, a obity rog z tylu nie jest problemem :-)

Ze wzmacniaczy do tego pasuje NAD, ale podejrzewam, ze GainClone tez nie bedzie zly,

niech inni sie wypowiedza, co slyszeli :-)

Zydelkowi tak bardzo zalezy zeby zostalo Ci na kable, bo sam je sprzedaje,

w podobno okazyjnych cenach... na wszystkie kable w zadnym przypadku nie

nalezy przeznaczac wiecej niz okolo 5-10% ceny sprzetu, jak sie ma wiecej kasy

lepiej kupic lepsze kolumny...

Ukryta Zawartość

Krystian, a dlaczego źle ? Mam teraz w chacie kilka zabawek:)...miedzy innymi wzmak, który wczoraj przespacerował sie po KAV400xi i na pewno wolę GC. Tylko, ze z GC jest taki problem(pomijajac głośniki), ze rzadko kto ma go dobrze złożonego(dobre klamoty i sama budowa), wiec i posluchac takowego cieżko.

Pozdrawiam

Foksik z checia wezme jakies Totemy najlepiej w idealnym stanie :D ale jak kasa wplynie na konto. Hehe. Do tego jakis wzmak, chcialbym tego GC wziasc sobie do tego jakies CD/DVD i Tuner ale zobaczymy czy dostane dobrego i czy wogole dostane. Ktos z forum chcial mi sprzedac GC Premium (cos takiego) za kolo 1 tys zl. Wiec jakby cos to GC mam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.