Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie forumowe starcie stare vs. nowe

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

... i PD-95

:))

ale w sumie po co się przemęczać. I tak Roland napisze, że to pic i technika jest taka, że można całą sekcję analogową zrobić na jednym scalaku i małym trafo i będzie grało o niebo lepiej :)))

Kal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Czy to wszystko zaczęło się od tego, że odświeżyłem wątek "Sprzęt nowy czy używany?"??...

Ja Was wszystkich najmocniej przepraszam... Ja chciałem się tylko dowiedzieć co mam kupić... Nie chciałem zaczynać takiej dyskusji... Gdybym wiedział, że tak będzie, to bym nie pisał tamtego posta... Nawet bym się na forum nie rejestrował... Kupiłbym sobie jakąś starą miniwieżę Panasonic albo Aiwa, i byłoby po problemie... Na prawdę przepraszam... Wybaczcie...

:)

RELAX

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rolandsinger, 21 Lip 2007, 13:24

>Podobnie jak zwolennicy nówek, tak i amatorzy vintage upraszaczją sprawę, posługują się skrótami

>myślowymi, stąd trudność w znalezieniu wspólnej płaszczyzny porozumienia

Zbadałeś to?

Wiek IMHO nie determinuje

>jakości.

>

No nareszcie,kto cię przekonał?

>Uważam nawet, że obecnie w niektórych dziedzinach przywiązuje się większą wagę do jakości wykonania

>niż kiedyś.

>

Na jakiej podstawie,skoro twoje obcowanie z hi-fi ogranicza się do autoonanizmu?

>Przykład już przez mnie kiedyś podawany: weźcie do ręki telefon komórkowy marki Nokia z roku `94 -

>jeszcze NMT i porównajcie go np. ze współczesną Nokią 6300. Nie mówię tu elektronice (rzecz

>oczywista - postęp olbrzymi), lecz o organoleptycznym wrażeniu powstałym w wyniku obcowania z danym

>przedmiotem

A jak twoim zdaniem tamtejsi inżynierowie i projektanci mieli "wpaść" na to czego i w jakim kształcie oczekują ludzie?przecież nikt nie wiedział jak ma wyglądać komórka.Dopiero potem badając rynek stwierdzono,że handy ma być takie jakie jest obecnie.

współczesny model to przede wszystkim doskonałe, polerowane

>aluminium, smukła, bardzo estetyczna obudowa, szkło wyświetlacza mineralne(!) i wiele innych cech

>sprawiających wrażenie przynależności urządzenia do innej klasy

Zbyt duzo oglądasz katalogów.

>Myślę, że to porównanie obrazuje jakąś relację wspóczesnej jakości wykończenia elektroniki do tego,

>co było kilka lat temu.

TRAGEDIA,jeśli faktycznie tak myślisz,mało tego musisz o czym już pisałem, być niesamowitym bufonem pisząc takie androny,świadczy to o tym,że nie wyściubiasz nosa poza swoje audio,co oczywiście kompletnie nie przeszkadza ci zabierać głosu ,kreując się na "wiarygodnego"-wstyd!

roland>>>wstyd a nawet ganba.Niedobrze zaczales.Mialo byc...ja mysle moi drodzy, ale tylko tak sobie mysle ,no nawet to nie wiem ze mysle ,ale mysle ze nowe jest lepsze od starego itd itd. Rzecz w tym ze jest i tak i odwrotnie.Raz maly jest dobry a raz duzy.Ale ludziska nie lubia jak inni mysla co innego niz oni ,to i sie i denerwuja.Ale to nie przeszkadza ze ludziska lubiom zaraz zmieniac zdanie i jutro juz moze byc inaczej.Czego ci życze.

Ja się nie znam, niewiele wiem, wiele nie rozumiem, ale wydaje mi się, że ta dyskusja nigdy do żadnych konstruktywnych wniosków nie doprowadzi :) Panowie (i Panie? czy na tym forum są w ogóle jakieś Panie? :) ), dajcie sobie spokój. Po co sobie skakać do oczu, obrażać sie nawzajem, wytykać rzekome błędy, kłócić się w kwestii, która jest sprawą tylko i wyłącznie SUBIEKTYWNYCH doznań? Nie da się wybrać obiektywnie najlepszego sprzętu audio, tak jak nie da sie wyłonić z setek czy tysięcy modeli jednego najlepszego telefonu komórkowego, samochodu, gitary, buta, lizaka czy breloczka. Każdy inaczej odbiera rzeczywistość, bodźce inaczej na niego działają, ma inaczej ukształtowany mózg, ma inny gust itp... Każdy zwraca uwagę na co innego, każdemu podoba się co innego. Są tacy, których usatysfakcjonuje tylko wzmacniacz, gramofon, czy jeszcze cholera-wie-co, za ciężkie tysiące złotych, bo jest taki śmaki i owaki, a drugiemu spodoba sie jakieś badziewie za grosze, bo na jego potrzeby jest w sam raz, bo ma np mocny bas, albo dużą moc. W takich wypadkach nie ma pojęcia obiektywności, nie można stwierdzić, że to jest cacy, a to be. Macie te swoje sprzęty, wiadomo, że każdy stara się osiągnąć jak najbardziej odpowiadające jemu brzmienie. Ale TYLKO JEMU (ewentualnie rodzince :) ). I co z tego, że Pan X z miejscowości Y, twierdzi, że jego sprzęt Z gra o niebo lepiej, bo jest nowszy/starszy/innej firmy/innej klasy/ładniejszy/cięższy/droższy itp itd.. To niech tak twierdzi, i cieszy się, że ma fajne klocki, i słucha muzyki (bo chyba o to właściwie chodzi w audiofilizmie?), a nie wytyka Panu A, że jest dupkiem, bo ma inne zdanie na ten temat...

Panowie, na prawdę, skończcie to, to nie ma sensu.

Peace & Love :)

Pozdrawiam.

Paweł.

Pewnie że nowy i stary sprzęt jest dobry na korzyść starego przemawiają taki aspekt jak n.p. wygrzanie elektroniki.Który wzmak z półki ma przebieg 30-70 i więcej tysięcy godzin wygrzewania a jak na dodatek miał tantalowe kondensatory niewrazliwe na upływ czasu to tego nowy sprzęt nie ma na początku jak przeskoczyć,Mikro styki między elektroniką zawiązały się trwale i dopiero przy grzebaniu w środku to ktoś morze zaburzyć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Vlad, 21 Lip 2007, 17:26

No widzisz na coś się przydajesz może przeczytaj sobie w "o mnie" i tak mało byków stawiam w porównaniu z bardziej "światłymi" na tym forum

>Vlad, 21 Lip 2007, 17:26

Może postaraj się pośmiać z mojej interpunkcji tutaj jestem koszmarny pokaż klase napisz coś samymi :;,. pośmiejmy się razem

>Rafaell

Jesli rzeczywiscie jestes dysgrafikiem i dyslektykiem, to gratuluję, wogóle tego nie zauważyłem ! :)

Do morza przyczepilem się wyłącznie z nudów i zupełnym przypadkiem !

Co drugi na tym forum, wali o wiele więcej błędów ort i inter, niz Ty ! :)

Pozdrawiam

Vlad, 21 Lip 2007, 19:04

To forum ma ten plus że staram się czytać to co piszę przed zamieszczeniem i to mnie dyscyplinuje;jednym słowem pracuję usilnie nad tym,czasem się podeprę filologiem który jest w domu i się na mnie drze że 100 raz pytam :D.Jak to w wojsku mówią "czym wiecej potu w ćwiczeniach, tym mniej krwi w walce" Najgorsze że przez klawiaturę pismo odreczne mi się psuje.Nic tylko pisać ręcznie,przepisywać do kompa tam redagować i poprawiać i wysyłać albo jeszcze dodać na samym początku nagrywanie tekstu odtwarzanie ,pisanie ręczne ....wtedy może w końcu się to wszystko poskłada za jakiś czas do (przepraszam) kupy

pozdrawiam

Gustaw, 21 Lip 2007, 19:43

Każdy może współczuć cierpieniom przyjaciół, lecz trzeba mieć wspaniały charakter, by móc cieszyć się powodzeniem przyjaciela

lub

Boże chroń mnie od przyjaciół przed wrogami się sam ochronię

Oskar Wilde

@ vasco, Kal

Co do audio możecie mieć rację. Ja czuję się mniej kompetentny od Was. OK. Nie będę już polemizował. Stare, wygrzane jest zawsze i wszędzie lepsze niż nowe. Niech tak zostanie.

Ale na litość boską, nie mówcie, że stare telefony komórkowe były lepsze niż nowe, bo parsknę śmiechem.

To akurat moja branża. Przykład: topowa Nokia 8850 z 1998 r. miała odpustową obudowę z "chromowanych" tworzyw sztucznych, która po kilku dniach użytkowania wyglądała jak tafla lodowiska po konkursie jazdy figurowej (miałem). Jej wspóczesny odpowiednik to model 8850 Sirocco - metalowa obudowa z hartowanej stali, mechanizm slide najwyższej jakości, który w staruszku "padał" po kilku miesiącach, szkło wyświetlacza szafirowe!!!, klawisze z polerowanej stali INOX. Jakieś pytania?

Nokia 6300 też jest ze metali i ma mineralne szkło wyświetlacza. Jest jeszcze kilka współczesnych modeli tego producenta wykonanych z lekkich metali, gdzie kiedyś królował zwykły, tani plastik.

Współczesne telefony są o niebo lepiej wykonane niż modele sprzed kilku lat, co więcej - jakość wykonania rośnie z roku na rok. Przykład: SE W810i z 2006 r., cały plastykowy, następca W880i z 2007 r. - szczotkowany INOX + mineralne szkło. To się staje normą w wyższej klasie telefonów.

To samo tyczy się np. komputerów przenośnych. Pow. 6 kzł większość ma obecnie kompozytowe obudowy (kevlar). Kiedyś nie było to nawet w sferze marzeń. A tajwański Acer Ferrari z roku 2000 z kevlarową pokrywą matrycy (resztę miał z ABS-u) kosztował aż 11 kzł!!! Dziś nawet niższe modele tej marki (za 5,5 kzł) mają całą obudowę z włókien węglowych.

I nadal twierdzicie, że jakość wykonania spada?

@Roland,

mogłeś tak wcześniej i całkiem inaczej wątek by się potoczył.

Nie sądziłem, że uderzysz się w piersi. To dobrze Tobie świadczy.

Z wielką przyjemnością zapraszam do siebie na kawkę (albo i małe co nieco) no i odsłuch starych rupieci.

Off topic :

Co do telefonów komórkowych. Co powiesz o Nokii 6310i? Ile lat tego używam już nie wiem sam. Nie do zdarcia i ma wszystko co potrzeba.

Mało tego, Prezes Nokii powiedział mi kiedyś, że musieli zaniechać produkcji 6310 bo inne modele się nie sprzedawały !

Pozdrawiam!

No to teraz zrozumiałem o co chodzi autorowi wątku. Eureka !

Nowe telefony faktycznie mają większe możliwości pod kątem audio niż stare. Sądzę, że Simensy/Benq mają lepszą przestrzeń niż Nokia. Nokie słyną z bardzo punktowego basu i wielobarwnej średnicy. Sagem niestety należy do telofonów "mulących", co zapewne nie spodoba się jednemu z bardziej aktywnych forumowiczów.

P.S. Czy ktoś testował Sony-Ericcson 800i pod kątem progresywnego rocka ? Czy rodzaj zastosowanej ładowarki istotnie wpływa na dźwięk ?

@ Gustaw

Komputery (jakość wykonania - nie mówimy o mocy obliczeniowej), telefony, telewizory, DVD, nawet armatura łazienkowa jest coraz lepszej jakości, a audio jest biedną osamotnioną wysepką, gdzie wszystko schodzi na psy. Zastanawiające, nieprawdaż?

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Rolandsinger, 21 Lip 2007, 21:12

>@ Gustaw

>

>Komputery (jakość wykonania - nie mówimy o mocy obliczeniowej), telefony, telewizory, DVD, nawet

>armatura łazienkowa jest coraz lepszej jakości, a audio jest biedną osamotnioną wysepką, gdzie

>wszystko schodzi na psy. Zastanawiające, nieprawdaż?

Owszem, ale się nie przekonasz bo założyłeś,że to niemożliwe,bardzo trudno wybrać coś sensownego z obecnej oferty producentów,20 lat temu nie było presji aby co pół roku wprowadzać nowy model,wszystko było robione solidnie i nie wymagało korekt,naprawdę tego nie pojmujesz ,czy też jestś młodym bubkiem,który zna te historie tylko z książek?

Rolandsinger, 21 Lip 2007, 21:12

>Komputery (jakość wykonania - nie mówimy o mocy obliczeniowej), telefony, telewizory, DVD, nawet

>armatura łazienkowa jest coraz lepszej jakości, a audio jest biedną osamotnioną wysepką, gdzie

>wszystko schodzi na psy. Zastanawiające, nieprawdaż?

Co do wielu podanych przykładów pozwolę się z Tobą nie zgodzić.

Możliwości (ilość funkcji) faktycznie są większe. Trwałość już nie. Z drugiej strony wiele rzeczy jest na tyle tanich, że częste wymiany w rezultacie nie powodują dużej dokuczliwości.

Armatura - lepszy design, trwałość do bani (z moich doświadczeń z jakimiś Włoskimi drogimi bateryjkami)

Podzespoły komputerowe - dyski i nagrywarki padają znacznie częściej niż stare Micropolis, Seagaty,Yamahy, Toshiby lub Philipsy.

Telewizory plazmowe - tylko najlepsze potrafią tak długo pracować jak CRT. Co ciekawe, stare projektory CRT biją jakością obrazu nowe konstrukcji LCD i DLP mimo niższych rozdzielczości. Co do telefonów to akurat zgoda.

@ Gustaw

"stare projektory CRT biją jakością obrazu nowe konstrukcji LCD"

To była prawda jeszcze pół roku temu. Szkoda, że nie widziałeś obrazu na najnowszej serii LCD Samsunga M z czerwca br. Postęp jest niemożliwie szybki. Obłęd!

Rolandsinger, 21 Lip 2007, 21:40

>To była prawda jeszcze pół roku temu. Szkoda, że nie widziałeś obrazu na najnowszej serii LCD

>Samsunga M z czerwca br. Postęp jest niemożliwie szybki. Obłęd!

Rozumiem, że piszesz o TV Samsunga (bo z tego co pamiętam, Samsung projektorów nie robi). Zgoda, jeżeli podasz sygnał HD. W Pal-u, w porównaniu do CRT jest do bani. Do tego czerń z LCD ciąglę w porównaniu do CRT jest tylko szara. Dodatkowo występują problemy z koniecznością skalowania obrazu do rozdzielczości natywnej matrycy. Bez tego jest kiepsko. Oczywiście konstrukcje CRT mają też sporo wad w porównaniu do LCD, n.p. geometria obrazu.

Reasumując. Nie tylko w Audio nowsze nie zawsze oznacza lepsze.

P. S. Jak myślisz, jaki rodzaj wyświetlaczy dominuje w branży PRO Video ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.