Skocz do zawartości
IGNORED

Wielkie forumowe starcie stare vs. nowe

Rolandsinger

Rekomendowane odpowiedzi

panowie, jest upał.

człowiek jak każdy ssak ma wszczepiony gen posiadania.

każdy z nas gdyby miał tyle szmalu co gates wiedziałby co z nim zrobić.

zakupom nie byłoby końca.

zaprzyjaźniony producent sprzętu ponad przeciętonść sklepową, mawia o hi-endzie, że to bicie piany.

kupa rzeczy to bardzo dobre opakowanie / design / i odpowiednia cena / zazwyczaj bardzo wysoka /,

a wewnątrz ...

no to do ogródków piwnych i słuchania kapel podwórkowych.

wiele osób się wyleczy.

czego sobie i wam życzę.

Jak widac, Rolandsinger zbiera w tym watku zasluzone "baty"...

Tak z ciekawosci... Rolandzie, ile masz lat? Pytam, bo jako domorosly psycholog-amator :), sporo Twoich wpisow odbieram jako ujawniony mechanizm "autodowartosciowania" siebie. W wielu watkach przebija potrzeba zyskania uznania, lgniesz do ludzi i chialbys, aby Cie chwalono, uznano Twoje racje, lub po prostu "przytulono"...

Niestety, kiepsko dobierasz repertuar srodkow do osiagniecia tego celu, co w efekcie daje odwrotny rezultat :)

Ok, kupiles te klocki denona i musisz nauczyc sie z tym zyc... Ja w kazdym razie Cie nie "przytule"... :P

Pozdrawiam,

Lete

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 15:11

>Faktycznie GH7 nie słuchałem. Chińczycy wycenili go chyba na 15 kzł, prawda?

Zgadza się. Ale nie jest to moim zdaniem przesada. Kolumny te były sterowane wzmacniaczem też od GH. Źródła nie pamiętam.

W stosunkowo kiepskich warunkach odsłuchowych dzwięk miał klasę. Dodatkowo, klocki były wykończone na najwyższym poziomie.

Szczerze mówiąc doceniam dobre intencje Rolandsingera, który założył ten wątek właściwie po to, by pozamiatać pewne mity, a nie wykazać wyższość nowego nad starym lub vice versa. W związku z tym wrzucę tu wszystko co myślę o nowym i starym, jak i o samym pomyśle odsłuchu.

W ciągu kilkunastu lat dokonał się postęp w dziedzinie miniaturyzacji i wzrostu możliwości układów cyfrowych za te same pieniądze. Byle jaki mp3 player ma teraz kodek i procesor DSP 24-bitowy, a kosztuje grosze. Jak sobie przypomnę, że 13 lat temu Accuphase chełpiło się swoim wieloprzetwornikowym systemem dzielonym z DACami, które we współpracy z procesorem DSP potrafiły metodami zaawansowanego przetwarzania dobudować do 16-tu bitów kolejne cztery i następnie to przetworzyć na dźwięk w sposób bliższy realizmu niż konkurencja, to na dzień dzisiejszy tylko się lekko uśmiecham na myśl, że kasowali wtedy za to 12 000$. No ale to było wtedy novum, a poza tym płaci się za jakość. Podobne algorytmy można sobie teraz odpalić w foobarze2000 pod Windows zapewne. Tak więc mamy dziś ogólnodostępne części o dużych możliwościach. Cały problem polega na tym, że te o mniejszych możliwościach też są, i są tańsze, a w dziedzinie oszczędzania pieniędzy w ciągu ostatnich 15-tu lat świat poszedł mocno "naprzód". Duże firmy doszły do wniosku, że nie ma sensu robić hi-endu, bo i tak prawie nikt z grona potencjalnych kilentów tego nie doceni, więc lepiej zawalczyć o klienta ceną. Po co Technics miałby robić systemy dzielone, skoro ta część rynku mogła mu nawet przynosić straty, gdyż za taką kasę ktoś woli kupić coś innej marki, bardziej ę-ą. Ktoś już to pisał, a ja uzasadnię - zasilania teraz robi się na miarę, bo to nie tylko taniej i mniej miejsca, ale też "ekologicznie", a poza tym narzędzia komputerowego wspomagania projektowania układów pozwalają ciaśniej szacować wydatki energetyczne, i nie trzeba dawać takiego zapasu bezpieczeństwa jak niegdyś. To się oczywiście mści na co wrażliwszych uszach.

Starocie - moim zdaniem i kiedyś i teraz robiono dobre i kiepskie klocki. Chodzi jednak o to, że czas okazał się tu dobrym filtrem neizawodności i możliwości starego sprzętu. Badziewie już dawno zostało przetopione, a na rynku wtórnym krążą głównie uznane i niezawodne konstrukcje. Za 10 lat się dowiemy, które z nowych sprzętów okażą się ponadczasowe.

Meeting - tu mam zdanie jak lete i inni, których nie zapamiętałem. Z odłsuchów wyniknie tylko tyle, że się ludzie poznają, może polubią mimo animozji w przestrzeni wirtualnej, ale wniosków typu "stare czy nowe?" i tak nie będzie można wyciągnąć. Za mało sprzętu, za słaba korelacja. Dowiemy się tylko, że ten zagrał lepiej, a ten gorzej i tyle, a wyciąganie z tego wniosków, że nowe lub stare jest lepsze to będzie jak w tej reklamie blend-a-med, że 80% nie potrzebuje pasty w pudełku.

@ lete

Minąłeś się z powołaniem. Mam jeszcze kontakty na wydziale PiPS UŚ, może Cię przyjmą bez egzaminów. :))))

Gdybym poszukiwał wsparcia społecznego, to nie ferowałbym kontrowersyjnych tez, tylko płynąłbym z prądem, jak większość konformistów.

Vlad, 15 Lip 2007, 15:13

A co się stało z tymi Twoimi starymi Matrixami z tym ich angielskim brzmieniem, może wystarczyło by je porównać z tym co Roland tak chwali żeby zmknąć w końcu ten chaotycznie prowadzony wątek

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

@ Michelangelo

Ja też nie spodziewam się cudu po tym spotkaniu. Jestem jednak przekonany, że wskutek osobistej wymiany poglądów i doświadczeń coraz rzadziej będą się pojawiały bezpardonowe ataki na wszystko, co ma mniej niż 10 lat. A niestety to ma permanentnie miejsce na forum.

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 15:30

> Jestem jednak przekonany, że wskutek osobistej

>wymiany poglądów i doświadczeń coraz rzadziej będą się pojawiały bezpardonowe ataki na wszystko, co

>ma mniej niż 10 lat. A niestety to ma permanentnie miejsce na forum.

Roland, powiedz mi proszę na jakim to forum tak te nowości bazpardonowo atakują ? Bo na audiostereo.pl jakoś tego nie widać. :-)

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 15:30

Te ataki wzieły się z tąd że w sprzęcie zmienił się sposób ekspresji dżwięku i sporo osób to razi i denerwuje.Mój punkt widzenia jest chyba rozsądny,jeśli brzmienie zbliża się niebezpiecznie blisko do tego co słychać w naturze to znaczy że jest dobrze,jeśli nie ,poprostu odchodzę i szukam czegoś nowego.Z tąd moje ciągoty żeby przy porzadnym odsłuchu sprzętu jakaś mała formacja muzyczna coś wcześniej nam zagrała dla zresetowania słuchu

Pozdrawiam

Rafaell

>Rafaell

Moje 801-ki to nawet jeszcze nie "matrix-y", a model tuz przed nimi !

W zestawieniu o jakim wspomniałem, pobilyby - wszystko !

Niestety u mnie nie ma miejsca na zorganizowanie odsłuchow,

a kolumn - nie wynoszę ! :))

Pozdrawiam

@ Gustaw, pls....

Gdy ktoś nowy pyta, jakiego cedeka, wzmaka ma kupić, to na 100 odpowiedzi, 98 to propozycje z allegro. Jakby współcześnie przemysł elektroniczny wymarł.

>Gdy ktoś nowy pyta, jakiego cedeka, wzmaka ma kupić, to na 100 odpowiedzi, 98 to propozycje z allegro. Jakby współcześnie przemysł elektroniczny wymarł.

Przemysł nie wymarł, ale za rozsądne klocki chce nierozsądne pieniądze. Disco słusznie prawi, że nowy CD który potrafi grać muzykę poniżej 5kzł jest trudno kupić. A na allegro - i owszem, za znacznie mniejsze pieniądze i to jest najlepsze miejsce na rozpoczęcie audiofilskiej przygody. Dziwne że tego nie rozumiesz.

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Wszystko w porządku, na początek sprzętu używany. Tylko jak rynek ma się rozwijać, skoro wszyscy zaczną kupować na allegro, nie tylko żółtodzioby. A do tego to wszystko zmierza.

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 15:55

A co Ty sie za rynek przejmujesz, czy Tobą się ktoś przejmuje jak Ty sobie w życiu poradzisz ?

Przejmuję się, bo za parę lat w Polsce będę skazany na allegro. A tam ceny zaczną szaleć. Nowe klocki będą niedostępne, bo dystrybutorzy zwiną żagle i popłyną na imporcie 2nd handu. Mam świadomość, że obecnie audio to bardzo wąski rynek, więc ta wizja jest całkiem prawdopodobna.

Sprzęt wystawiany na allegro też ktoś gdzieś musiał kupić, a ktoś wyprodukować... Z tym przemysłem to nie przesadzaj. Płyty CD też by się lepiej sprzedawały i by było mniej piractwa gdyby ceny były niższe,a jakość nagrań przynajmniej dobra (albo adekwatna do ceny).

Skoro NOWY sprzęt potrafi grać dopiero w przedziale powyżej 5KPLN to nikt początkujący czy przy zdrowych zmysłach nie będzie się w to ładował tylko kupi odsłuchanego pewniaka z lat poprzednich i to jest chyba normalne... No chyba,że ktoś ma fundusze to ok. Sam miałem chrapkę na PMA-2000AE ale chwilowo mi przeszło...

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 16:05

A co podejrzewasz że zamkną nam obecnie panujacy granice ? co to do porzadnych i tańszych (jak oni to robią?) sklepów za Odrą daleko?

@ Rafaell

A wtedy na pewno odeślę sprzęt do serwisu kurierem na koszt producenta. Niestety, za przesysłkę do Niemiec zapłacę co najmniej kilkaset zł a czas oczekiwania wydłuży się kilkukrotnie.

Rolandsinger

Powiedz mi dla czego nowy produkt AKG K701 u nas kosztuje 1400zł a z Niemiec z transportem mogę je sprowadzić za 915zł.Coś tu kogoś popieprzyło bo nie podejrzewam żeby tam dokładali do interesu.Jak widać u nas przedewszystkim nie ma ostrej konkurencji jak w innych branżach i to się odbija na kliencie czyli takze na porzadnym nowym sprzecie.Czy nie lepiej sprzedawać "stary-nowy" sprzet jako nowy-zawsze go można jeszcze taniej od producenta kupować i mieć jeszcze wyższą marżę

sam nauczylem sie na wlasnych błędach. Kupiłem nowe kolumny, nowy odtwarzacz CD. Teraz takiego błędu bym nie zrobił. Serce ściska gdy patrze na ceny i myślę, że sprzet który kupiłem jako nowy wart jest teraz mnież niż 50% jego ceny sklepowej.

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 16:15

Co ty opowiadasz przesyłki od nas są od 10Eu tańsze niż do nas-uwierz naprawdę to przerabiałem 15kg paczka do Francji kosztuje 30EU a z Francji do nas 50-120EU zależnie od przewożnika

@ Rafaell

Czyli kilkaset zł, jak napisałem.

A tak z innej beczki. Mam kilku znajomych audiofili w Niemczech, i dziwi mnie, że żaden z nich nie ma sprzętu 2nd hand. Owszem posiadają takowy, ale jedynie w celach kolekcjonerskich.

Przestańcie onanizowac sie w nieskończoność sprzętem !

Zacznijcie wreszcie sluchać - Muzyki !

Music is the Best (Frank Zappa)

(jak na tę tandetną muzykę, której w większosci słuchacie,

nawet zwykłe radio jest dla Was, o wiele - za dobre !:)

Mnie też dziwi mam znajomego Niemca który przeniósł się w rzeszowskie ma piękny drewniany dom, piwniczkę z dobrymi koniakami,parę koni i dupiane przenośne radio i nie jest audiofilem

@ Rafaell

A nie dostrzegasz faktu, że tylko w Polsce kupuje się importowane używane samochody w takiej liczbie? Nowe sprzedają się marnie. Na Zachdzie jest na odwrót, używki są znacznie tańsze, bo nie ma zbyt dużego na nie popytu.

Analogicznie jest w audio.

Rolandsinger, 15 Lip 2007, 16:34

Chyba zapomniałeś o historii i dokąd te nasze wypracowane dobra szły za półdarmo przez te 50 powojennych lat

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.