Skocz do zawartości
IGNORED

Monitory potrafiące grać cicho

JarlBjorn

Rekomendowane odpowiedzi

>>Jeżeli mogę coś doradzic to aby kolumna brzmiała dobrze na niskich poziomach glośności to lepiej żeby miala lekką membranę i dosć wysoką skuteczność

A modele?

Jarl, rozejrzyj sie za kolumnami na 13-15 midbasach. Te Tabletki m.in takie są.

Ale nie kupuj bez odsłuchu. Miękkie tekstylne kopulki też miewają większe kłopoty z odtworzeniem cichych sygnałów....a może to tylko kekki brak zadziorności i efekt "zlewania sie z tłem" ? To tyle z moich obserwacji do tej pory.

Nie siedzę obecnie tak bardzo w kolumnach z tego zakresu...z niedrogich(i bardzo ładnych) ostatnio podobał mi się Quad 11L - też warto posluchać uwazam. Przy odrobinie szczęscia za tą kasę kupisz w bardzo dobrym stanie ProAc Studio100, które uwazam za świetne kolumny(po dobraniu odpowiedniego wzmaka)...tylko szczerze nie wiem jak one brzmią po cichu, za to po tym jak grają głośno zakładam(moze niesłusznie?), że bedą bardzo równe i dynamiczne, bez mulenia. Kiedys słuchalem jakiegoś niedrogiego modelu Polskiego RLS-a, też mi sie bardzo podobał. Cieżko jest trafić kolumnę która gra muzykę, a jeszcze do tego żeby ja grała również cicho?

Ty chłopie to masz wymagania:)

Wiem, wiem wszyscy czekają aż napiszę: Rehdeko.

Dobra, napisałem:)

Pozdrawiam

Lancaster, dzieki za sugestie, bez odsluchu nie chce nic kupowac rzecz jasna tym bardziej ze to plany raczej na koniec roku, no i chcialbym sluchac na spokojnie przez pare godzin co najmniej u siebie. Chodzi o milo brzmiace i malo wymagajace kolumienki:)

Jarl, a widzisz zupełnie bym zapomniał B&W CM1 ! One nie brzmią jak standardowe Bowersy. Bardzo udane kolumny uwazam. Nie zapomnij posluchać, naprawde świetne i do małego pomieszczenia jak znalazł. Są wbrew pozorom dość wymagajace wobec wzmaka, bo z badziewiem bas im sie luzuje...można wtedy ewentualnie użyc zatyczek do portów B-R.

Pozdrawiam

lancaster, 18 Lip 2007, 18:10

>Jarl, stawiam, ze kupisz CM1 :) Daj znać co wybrałeś.

Dam znac, ale planuje zakup dopiero na koniec roku, we wrzesniu wydatek na wzmak... B&W CM1 sa na liscie do odsluchu jak najbardziej, oprocz tego zapewne tez:

- jednak Dynaudio 52SE, moze tez Focus 110 (ciezko znalez sklep ktory je prowadzi),

- Tablette 2000

- Chorus 707/807

- no i wspomniane Revolvery o ile beda gdzies do posluchania w Wawie

plus inne propozycje jesli sie pojawia:)

Audiovector to klasa ale poza budzetem.

Czarku monitorkow pana Witka mozna bylo psluchac na AS 2005 - pamietam ze zaskoczylo mnie ich ustawienie. Bardzo na sluchacza, a wlasciwie muza przed sluchaczem sie z kolumienek krzyzowala - nie mam pojecia czy wtedy kolumny podlacza sie odwrotnie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Wszyscy myślą tylko o sobie. Tylko ja myślę o mnie.

może te? Lancaster co o tym myślisz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cześć Jarku, niestety na Audio Show z wiadomych względów nie mogę być obecny... A monitory S.O. zmienią brzmienie o tyle na ile wpłynie zmiana tweetera Dynaudio na Revelatora Scan Speak. Gdyby była możliwość posłuchania w Wawie, ale poza AS, to dlaczego nie...

albo te?

wiemy że potrafią grać cicho

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Artur, takie głośniki to styl życia jak mnie niedawno kolega uświadomił. Wiekszosc ludzi chce kupic cos ze sklepowej pólki i mieć swiety spokój(przynajmniej pozorny:)).

Nie słuchalem tego Goodmansa, z Klipscha da sie sporo wycisnac, ale ten jest jak dla mnie za drogi. Znajomy kupił za mniejsze pieniadze rocznik 81. W USA sa do kupienia w cenie 300-500USD...

I znow jankesi maja lepiej :)

Poza tym nie podłaczysz ich do wszystkiego jak leci, bo wbrew pozorom(wysoka efektywność) nie łatwo je uciągnąć...

Pozdrawiam

potwierdzam wpis lancastera o wyrobach RLS. Słuchałem małych monitorków chyba nazywają się elara. kosztują jakieś 2tyś. Jak dla mnie brzmią pięknie, bas krótki i duży jak na taki mały produkt, przestrzeń jeszcze lepsza , kolumy po prostu znikneły z pomieszczenia. Wysokie detaliczne, nie zapiaszczone, bardzo dobrze zrównoważone głośniki.

Jeśli bywasz czasem na śląsku to warto posłuchać nowych wyrobów Audiowave, Pan Roman zaczyna ponownie wchodzić na rynek z nowymi produktami. Słuchałem nowych monitorów na seasie aluminiowym, pojemnośc skrzynki 10l ,jak grało ...

dla mnie rewelacyjnie, zupełnie trafiły do mojej wizji przekazywania muzyki.

pozdrawiam

>JarlBjorn

z tego co pamietam to lubisz posluchac muzyki cichutko do poduszki i zapamietalem, ze to jest rzeczywiscie bardzo, bardzo cichutko :-))

W takim razie zwroc glownie uwage na efektywnosc kolumn i rodzaj zastosowanej membrany, moze male Trinagle?

JarlBjorn, 17 Lip 2007, 16:37

>- bas solidny, raczej krótki i raczej twardy (ale nie do przesady, choci o to żeby nie był

>rozlazły)

>- muzykalne albo neutralne, w każdym razie nie hiperanalityczno-chirurgiczne,

A te cechy posiada KEF iQ7. Zaletą tych kolumn jest to że sa 3drożne. Doskonale grają w małych pokojach...

Czy ktoś miał do czynienia z Klipshami , kolumny do estrady ale i domówkę produkują , ktoś słyszał jak to gra ?

Ponoć właśnie słyną, że przy cichym słuchaniu potrafią oddać kontrasty dynamiczne i mają niezłe barwy!!!

Wysoka efektywność to ich atut , z tym jednak że sopran to tuba !

Klipshe były dawno temu w dystrybucji Horna i słuchałem wtedy jakiś dwóch podłogówek ( nazw nawet nie będę próbował przypomnieć sobie ). Generalnie dynamika OK ale barwa fatalna , nie mająca nic wspólnego z tym co powszechnie nazywa się hi-fi.

Potem Klipshe zniknęly z oferty Horna , powód jak przypuszczam, to że większość ludzi szuka własnie barwy, a nie tubowej ekspresji dynamicznej :-)

TUX

Heresy i Forte; ich dzwiek nie ma nic wspólnego z obiegowym pojęciem dzwięku tubowego, telefonicznego itp. Jak usłyszałem 2 tyg. temu Forte to zdębiałem. Tez myślałem że idę słuchać megafonu. Nic z tych rzeczy panowie i panie.

Usłyszałem dzwięk hajendowych celulozowych membran. W pewnych momentach słuchałem na kolanach. Życie jest pełne niespodzianek.

Stare Klipsche sa bardzo dynamiczne. Bardzo dobrze brzmią przy cichym słuchaniu. Wysoka efektywność. Jedyny problem z nimi to to że potrzebują bardzo dobrej elektroniki. Jeżeli cd będzie trochę jazgotliwy Klipsche to wszystko pokaża. Jeżeli dobierzemy dobry wzmacniacz i muzykalny cd, bez żadnych zaznaczonych swoich cech (czyli naturalny i prawdziwy) to uzyskamy świetny dźwięk.

Jeżeli ekektronika będzie bardzo dobra nie będzie żadnego efektu tuby.

Albo to,

JezusMaria chłopaki czy ktoś by się odważył? Ja jestem rządny nowych doświadczeń i nieprzewidywalny,lecz nie wiem czy do tego stopnia

:)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sprawie Dynaudio Audience 52 SE wyprostuje wypowiedź kolegi JarlBjorn. Przy cichym słuchaniu żadna częstotliwość nie jest obcięta tylko dźwięk jest po prostu lekko zmulony. Bas jest cały czas słyszalny ale raczej jako ciepły misio, kontury są rozmazane, poza tym cierpi dynamika, góra wydaje się schowana ponieważ nie słychać wszystkich szczegółów. Po prostu na cicho te kolumny grają dziesięć razy gorzej niż na głośno ;) (dlatego wg mnie Dynki do słuchania spokojnego jazzu to porażka, najlepiej mi na nich wchodzi heavy-metal przy czym im głośniej tym więcej czadu). Można, wg mnie, zamiast wydawać tyle kasy na Dynki jako kolumny do cichego słuchania kupić po prostu Tannoye M2 i pewnie będzie to samo :]

I love the sound of crashing guitars

Czyli wniosek ze albo "latwe" przetworniki albo o cichym pelnowartosciowym sluchaniu mozna zapomniec... Nb. nie chodzi o kolumny do wylacznie cichych odsluchow ale do jak najnormalniej srednioumiarkowanoblokowego poziomu glosnosci, które p o t r a f i l y b y grac cicho w trybie awaryjnym, tzn. nie masakrowaly przekazu przy cichym poziomie natezenia dzwieku.

JSF> podłogowki odpadają, mam już 2 pary z czego z jednymi rozstane sie za 2 m-ce.

ABs > Triangle to chyba nie moj dzwiek, zbyt takie 'bezposrednie'. Wysoka efektywnosc – to niekiedy jest pulapka, mialem nie tak dawno kolumny 92 dB i na poczatku gral tylko srodek i gora.

Lancaster --> Rehdeko nie znam zupelnie.

Jednak pomimo przestrog kol. Micke13 vhyba w pierwszym rzedzie sprawdze Audience 42 i/lub 52SE... , 'tylko one sa jak jedwab'.

Jarl, z tymi rehdeko to byl zart, poza tym za drogie by wyszly i nie do każdej elektroniki...za dużo kombinowania jak na drugi system, ktry am po prostu ładnie grać po cichu.

Możesz posłuchać Jamo D830, bardzo lekka magnezowa membrana. Dla mnie grają bardzo ładnie zarówno głośno jak i cicho. Bardzo szybki bas, konturowy i nisko schodzacy. Nawet przy cichym słuchaniu wyraźnie słychać gitare basową lub kontrabas. Elektronika niezbyt jaskrawa, bo będzie ostro. Niestety tylko z drugiej ręki, zakończona produkcja.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Skoro już wszyscy się popisali znajomością egzotycznych rupieci, w większości już dawno zapomnianych przez najstarszych górali, to proponuję przejść do produktów nieco bardziej cywilizowanych i chociaż ocierających się o przyzwoitą jakość za rozsądna cenę. Za trzy i pół kawałka można bezproblemowo kupić w ciemno takie cacka jak chociażby JM Lab P.S. 5-1 z porządnymi standami i jeszcze na opicie zakupu powinno wystarczyć. Przypuszczam, że niezależnie od podpiętego do nich sprzętu , poziomu głośności czy kubatury pomieszczenia już po pierwszych czterech taktach dosłownie zmasakrują jakieś tam Totemy na tonsilowskich pierdziawkach wydłubanych z telewizora. Następne w kolejności za te same pieniądze można wypróbować duecik Scan Speaków z wyższej półki w monitorowej obudowie. Jak ktoś mi powie, że 18W/8545 czy 18W/8535 nie zagra cicho w osiemnastolitrowym monitorze, to nawet nie chcę wiedzieć jak gra cała reszta tutaj wymienionych wynalazków, bo nawet nie ma o czym rozmawiać, a na pewno nie o przyzwoitym basie. No, może jeszcze te Jamo są warte uwagi, ale pozostałe propozycje to chyba tak bardziej dla błyśnięcia "znajomością tematu" a nie na poważnie, bo jakos nie znajduję innego wytłumaczenia na wyszukiwanie jakichś przereklamowanych akustycznych koszmarków za potworną kasę, skoro pod ręką jest od zaj... od zatrzęsienia pewniaków spełniających wyżej wspomniane wymagania. To tyle z mojej strony.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.