Skocz do zawartości
IGNORED

naprawa B&W - tylko serwis?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie chyba musicie troche poczytać ;-)

Wbijcie w wyszukiwarkę w tym linku tylko - (803) i poczytajcie akapit o glosnku średniotonowym ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ciekawostka - czy wie ktos gdzie i czy mozna kupic styropianowe formy do oryginalnych opakowan glosnikow? moje poszly w rozsypke i ew. transport glosnikow staje sie problematyczny... a z Audioklanu napisali mi, ze opakowanie i profile styropianowe nie są dostępne w sprzedaży.... ale jazda... jak komus spali sie piwnica to nigdy juz nei bedzie mial dopasowanych kartonow do glosnikow za 16.000 albo do takich 803D.... hehhehhe....

gutekbull

Dlatego napisałem - że ważna jest siła dokręcenia głośnika.

Jeśli kolega nie zgubi żadnego elementu który służy do mocowania głośnika średniotonowego - nie widzę jakiegokolwiek problemu z powtórnym jego zamocowaniem.

Podobną konstrukcję - mocowanie miał średniotonowiec UNI-Q w KEF'ach. Był mocowany na specjalnych amortyzatorkach wykonanych z pianki oraz gumy. Jakoś udało mi się to złożyć i kolumny grają bezproblemowo.

Dlatego nic się nie przejmuj.

Sprawdź zwrotnicę i każdy z jej elementów. Najprawdopodobniej problemem będzie uszkodzona cewka średniotonowca.

Daj znać jak już dostaniesz się do zwrotnicy

• Redaktorzy

adamgdansk - olej krajowego dystrybutora, napisz bezpośrednio do B&W w sprawie kartonów/styropianów, opisz całą sytuację. Bardzo możliwe, że zamiast do serwisu AK zaproponują Ci przesłanie uszkodzonej kolumny do "kwatery głównej".

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

CASKP=> jak chcesz wyregulować amplitudę pracy średniotonowca względem drugiej kolumny, i względem tego jak to zestroił konstruktor tychże kolumn , to ma olbrzymi wpływ na dźwięk - to determinuje brzmienie zwrotnicy.

tak sobie po prostu dokręcisz - jakoś będzie jakość ;-) ???

Radzę uważnie przeczytać opis 803 w Audio ,wyzej podalem link.

Miało być ; średnicy ;-)

Średnica w 804 jest bardzo dobra, szczegółowa i precyzyjna, idę o zakład ,że na "swoich " plytach uslyszę różnicę w średnicy pomiędzy fabrycznie zestrojonym głośnikiem ,a tym przykręconym ot tak sobie.

tez mi radocha wyslac do UK... za przesylke kurierem zaplacilbym fortune.... naprawiliby mi kolumne a w drodze powrotnej przez pol Europy znow by cos padlo ;-(((... poza tym musieliby mi najpierw podeslac karton i styropiany ;)))

hmmm serwsi bowersy jest problemem w polsce. Najlepiej napisz do top hifi czy by mogli jakos pomoc, przeciez maja kontakt dobry z B&W, nie jeden towar wysylaja na gwarancji wiec jak cos to oni najbardziej moga pomoc. Jezeli sie okaze ze to glosnik padl to chyba najlepsza opcja. Kupisz u nich nowy za jakies 1000-1500, wstawisz i juz..gorzej bedzie jak zwrotnica lub bog wie co innego.

Za wszystkie części do KEF'ów - czyli w sumie 7 głośników oraz części zapłaciliśmy ok 2600 zł bezpośrednio z fabryki. Jeśli 1 głośnik w B&W będzie kosztował takie pieniądze - to sobie to odpuść i pisz do fabryki !

CASKP=>

powiem inaczej chciałem uzmysłowić - uchronić kolegę przed zbyt pochopna ingerencją w dość zaawansowaną technologicznie kolumnę.

Inaczej jak się kupuje kolumny za ok.16 000zł to trzeba odżałować na serwis , a nie grzebać widelcem i jeszcze nie mając o tym zielonego pojęcia ;-)

adamgdansk => nie obraź sie bo nie to miałem na celu ;-)

hehheh dwa skrzyżowane widelce (a raczej końcówki ich trzonków) zadziałały tak jak trzeba - to tips dla ew. szkających narzędzia ;-)))

sie nie obrażam bo nie ma o co ;))

oddam kolumne do serwisu tu na Łotwie - jest dealer B&W.. z rozmowy tel wynikło, że glosnik kosztuje ok. 600zł... ale pewnie jeszcze robocizna.... sprawdze go baterią i może jak nie będzie działał to wymienię go sammu na nowy... kurcze jakoś mi się nie chce wierzyć żeby w Rydze w serwisie B&W (email jurij@.... ;-))) "stroili" kolumny precyzyjnym sprzętem ;)))

wyjąłem ponownie kevlarowego żółtka - sprawdziłem bateryjką - ani śladu życia.... dla pewności wyjąłem też z drugiej kolumny i sprawdziłem, że z tej drugiej daje znaki życia, więc procedura badawcza nie byla błędna - więc póki co to zamówię sobie sam głośnik i zamiast targać kolumny do serwisu stawię ten nowy głośnik i niech się wygrzewa, wezmę płytki testowe i posrawdzam jak się kolumna sprawdza na poszczególnych częstotliwościach i może kiedyś wPolsce go wyślę do serwisu.... odkręcając z tej sprawnej koumny głośnik po prostu wyszlo na to, że jest dokręcony z tylu najsilniej jak się da.....

inna sprawa - podpiąłem z jednej stony (kanał prawy) B&W 7NT a z drugie tę sprawną 804N... 7nt waliło sopranami i bzyczami tweeterowymi po uszach.... 804N raczej ciemniej, stonowanie.... nie kurcze żeby nie było wysokich tonów, ale jakoś tak zupełnie inaczej.... czy różnica może być aż tak znaczna?...myślałem, że dopiero 804S przyniosło "ciemniejszą" barwę B&W....

i jeszcze jedno.... do głośnika w kolumnie dochodzą dwa kabelki - brązowy i niebieski.... wiecie może czy niebieski powinien być z lewej strony? czy jeśli w obu kolumnach podłączę tak samo to będzie prawidłowo czy też kevlar będzie grał w jakieś "przeciw-fazie" do reszty głośników? ;-))

-->adamgdansk, na głośnikach powinna być kropka albo plusik (nie wiem jak w tych bewerkach), w jednej i drugiej kolumience kable maja iść tak samo.

I drobna uwaga, w kefach za pominięciem najniższych serii, tzn. Q, C(Coda, Cresta etc.), głośniki sa parowane z dokładnością +/- 1dB (podejrzewam że w najwyższej serii sa na tyle powtarzalnie robione że nie trza ich parować), więc podobnie może być w bewerkach, a wtedy wymiana głośnika w tylko jednej kolumience może nie byż zbyt dobrym pomysłem...

spoko - oczywiscie sie upewnie zamawiajac, czy konieczna jest wymiana dwoch na raz... choc jak zapytam "czy powinienem kupic 2?" w sklepie w Rydze to jaka może być odpowiedź? ;))))))

adamgdansk, 23 Lip 2007, 14:50

>info z serwisu B&W "Tylną nakrętkę dokręca Pan do oporu z wyczuciem"

>

>magia prysła ;-))

No nie jest tak źle :) Magię poczujesz jak ci te kolumny zaśpiewają. Po żyletach CDM7 będzie to miła odmiana :)

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

hehe... Audioklan mi napisal, ze "niebieski przewod to plus" a Phil Williams, Customer Service Manager z B&W z UK wlasnie mi napisal, ze "brown is a plus"....

twilight zone ;)))))

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.