Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy highend madehand

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

0.01% to caly podzakres pomiarowy to znaczy ze na tej pozycji przelacznika poziomu thd pelne wychylenie miernika to 0.01% a podzialek jest 100 wiec rozdzielczosc wskazan jest 100 razy mniejsza a wiec 0.0001%. Sam miernik mierzac wlasne thd pokazuje 0.001% czyli wychyla sie na pozycje 10 podzialek. Co w tym tajemniczego? ten typ tak ma. Mierzac tym miernikiem trzeba pamietac ze jego wlasne thd sa na poziomie 0.001% i jesli przyrzad wskazuje 0.0012% to oznacza to ze uklad badany dodal 0.0002% czyli poziom znieksztalcen urzadzenia badanego wynosi 0.0002%. Ot i wszystko.

Użytkownik "Włodzimierz Senicz" napisał w wiadomości

news:3C83CA5D.69574568_at_nospam_upr.org.pl...

Mam taki problem. Kupilem na zlomie miernik znieksztalcen hp339. Mierzy

do 0.0018% choc jest az z 73! roku. Oczywiscie zrobiony jest na

operacyjnych a w najwazniejszych miejscach na scalaku jak w tytule.

Chcialbym wymienic te operacyjne na lepsze robione dzisiaj ale nie moge

znalezc parametrow tego typu no i czy warto? czy nowoczesne operacyjne

potrafia cos wiecej?

Pozdrawiam Wlodek

..... to z Elektrody wpis p. Senicza!

Każdy, kto miał kontakt (może być intymny :-) ) z przedmiotem zwanym miernictwem, czy to w średniej szkole, czy wyżej, nie będzie dyskutował z człowiekiem, który nie ma bladego pojęcia w tym temacie! Jeśli nie czuje potrzeby kalibracji, a potrafi na "ucho" wyczuć różnicę THD na poziomie 0,0018, toż to fenomen, a Wy się koledzy czepiacie!

No może troszkę wyrozumiałości dla samouka, co? :-).......

Pozdrawiam Kolegów, zwłaszcza tych z Radiobudy, z Dzierżoniowa......

K.

Czy was juz calkiem pokrecilo? o co wam chodzi? pisze wyraznie ze thd spadly z 0.0018% do 0.001% po wymiane scalaka w ukladzie miernika thd. Spadly wskazania miernika mierzacego thd wlasnego generatora. I jak juz pisalem aby filtr 2T uzyty w tym mierniku prawidlowo dostrajal sie do f mierzonej potrzebny jest minimalny sygnal podstaowej na wyjsciu filtra do porownania faz przebiegu wejsciowego i wyjsciowego. Komparator fazy jednak potrzebuje tego sygnalu z wyjscia do przwidlowej pracy. I wlasnie ten sygnal - resztki podstawowej wraz z odfiltrowanymi harmonicznymi idzie do detektora rms ew. po drodze do filtrow pasmowych. Poprawilem prace miernika wymieniajac OP tuz za wyjsciem filtra. Nowy op ma mniejsze szumy niz orginla i dlatego spadly wskazania miernika gdyz dotychczas mierzyl on i szumy wlasne tego scalaka i traktowal go jak thd. No chyba nie bede robil wykladu z budowy przyrzadow pomiarowych z uzyciem filtrow 2T?

senicz>>>nie rozumiem czemu masz wszystkim tlumaczyc co zrobiles.Ja wiem co zrobiles, kalibracja tzw naukowa na tym poziomie jest bez sensu a faceci chca miec wzor metra z serws.Bezsens. A jak chca miec pieczatke to niech sobie kupia HP z odpowiednim zakresem.Ty rob swoje i nie tlumacz sie z wszystkiego .

a jesli niektorzy nie wiedza o co chodzi to niech sobie wezma dowolny miernik AC z zakresem 10 -50 Microwolt zewra wejscie i zobacza co pokazuje.A potem popracuja nad stopniem wejsciowym i pozostalymi i zobacza ile im jeszcze spadnie.Jak czasami DUUUUUzo.

>Rafael

Zacznijmy od tego że ja nie epatuję wartościami parametrów.

Pomiarówka moja skromna, ale regularnie kalibrowana (w KFAPie).

I bynajmniej nie obawiam sie konkurencji. Ja operuję w niższch cenach, a produkt znalazł już ponad 300 odbiorców - o czymś to świadczy.

Cała ta dyskusja o mierniku jest wynikiem bezustannego powoływania się Senicza na to nieszczęsne THD.

Jeśli dąży się do doskonałości i pisze o uzyskaniu bardzo niskiego THD to trzeba by to czymś poprzeć.

Przypomnę też że jest kilka innych parametrów wpływających na dźwięk...

Zdecydowana większość z nas, DIYowców, ma skromne możliwości pomiarowe (mam na myśli mierniki wysokiej dokładności). Co nie oznacza że nie tworzymy udanych projektów !

W przypadku Senicza uprawia On niestety radosny marketing, wypisując techno-papkę. Że o wybitnej manii wielkości i braku skromności nie wspomnę. Troszkę polskich literek oraz staranności we wpisach też by nie zaszkodziło.

Czekam z niecirpliwością na premierę tego wiekopomnego wzmaka. I bardzo proszę szczęśliwych nabywców High-Endu o recenzję i kilka fotek.

Niniejszym przechodzę wyłącznie do obserwacji wątku (ku niemałej uciesze własnej).

Pozdrawiam, Bobby

Muls ma racje to jest rodzaj woltomierza ac - stopien za filtrem 2T. Poprawa polegala na wymianie elementu w torze na taki o mniejszych szumach a to spowodowalo ze blad przyrzadu zmniejszyl sie o te szumy wlasnie. W kazdym innym miejscu pracy orginaly HP byly lepsze od nowych OP. Szczegolnie drastcznie widac bylo to w generatorze. THD jego natychmiast wzrastaly kilku a nawet kikunastokrotnie. I nie lubie starych elementow ale te OP maja niesamowita jakosc. Chcialem dociec jakie sa ich odpowiedniki cywilne ale nie do konca jest to mozliwe. Na pocieszenie moge dodac ze zrobilem uklad gen o duzo lepszych parametrach jak i miernik thd. Niestety w pajaku a ciagle brak czasu aby to skonczyc i wstawic w jakas fajna obudowe.

Mój znajomy grzebacz twierdzi że czasem zaimplikowanie innego tzw.lepszego układu scalonego w większości przypadków doprowadza do rozjechania oryginalnych parametrów.

Co ciekawsze twierdzi że urządzenie takie jak w.w. ma możliwość autokalibracji.

Ogólnie pisząc pan senicz wypisuje co tylko sobie wymyśli.

Net jak papier wszystko przyjmie , tylko szkoda że nie wykształciuchy.

Jakim trzeba być bucem aby wymyślić sobie urojenie w postaci domowego diy high-endu ?!

Ano tempym !

Holdegron, 25 Lip 2007, 08:05

będę drążył

>Pomiarówka moja skromna, ale regularnie kalibrowana (w KFAPie).

O ile dobrze słyszałem szanowany kiedyś KFAP zdechł, tak że w czym legalizujesz to swoje oprzyrzadowanie ? Jeśli na terenie KFAP została jakaś córka spółka to czy ma to osławione ISO4000 dzięki któremu mogą robić legalizacje najwyższej próby?

>Zacznijmy od tego że ja nie epatuję wartościami parametrów.

Pomijając epatowanie to może napiszesz jakiej klasy masz mierniki. Ja n.p. siedzę w długościach i kątach i jak zamawiam wykonanie części w "wybitnych" zakładach to póżniej one nijak nie chcą pasować z innymi częściami wykonanymi w innych również "wybitnych' zakładach. Jak pytam dla czego części nie pasują i nie sa zgodne wymiarowo, gdzie była kontrola jakości to otrzymuję następującą odpowiedż godną Hasydzkiego hadlarza

"Pan od razu wiedział że będzie żle i się pan teraz targujesz"

Pozdrawiam

Rafaell

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

panowie rozumiem wasze przywiazanie do danych i parametrow ,powiem ze moja aparaturka jest bardzo bogata i wszechstronna- ktora sam kalibruje (jak mi sie chce).Problem w tym ze nie jest wazne czy 0.0001 % czy 0.00015 ale wazne w ktorym kierunku zmierza.A do tego wystarcza obserwowalne zmiany wychylenia wskazowki o polowe jej grubosci.Bardzo prosto nawrzucac na senicza cokolwiek, tyle ze to nie sa argumenty.On ma takie doswiadczenia ,wy byc moze inne ale doswiadczeniami nalezy sie wymieniac ,a nie wysmiewac.A juz zupelnie bez sensu jest podpierac sie opowiesciami znajomego, tylko dlatego ze jest super przystojny.

Problem z pomiarami wystepuje wtedy gdy sie robi na nietypowych ukladach. Na lampach i jakis dziwnych aplikacjach. Jak sie robi na zwyklych ic to ma sie takie parametry jakie podaje katalog. No moze ciu gorsze lub lepsze zaleznie od zasilaczy pcb itp. Ale roznice nie sa duze a juz na sluch nie do wykrycia.

Ogolnie wzm do sluchawek musi miec jednak duzego kopa napieciowego i pradowego.jak zauwazylem to dla 32om to minimum kilka watt. Najlepeij gdy ma amplitude na wyjsciu 12V rms. Wtedy gra to z super dynamika. D rugiej strony jak sluchawki daja 120db z 1mw to z 1W dadza XdB? mozna ogluchnac?

jade konczyc tego maluszka.

A korektory riaa na nuvistorach to potrzebne komu?

dogon, 25 Lip 2007, 08:36

Jakim trzeba być bucem aby wymyślić sobie urojenie w postaci domowego diy high-endu ?!

Ano tempym !

Coś ci to country muzyka amerykańskich wieśniaków za bardzo uderzyło do głowy i jak widzę kultura słuchana objawiła się w obelżywym słownictwie i nie pomoże ci tutaj ani użyta w o mnie nazwa przezemnie szanowana-NAGRA ani Studer .Dużo osób jeżdzi Bentleyami a słoma i country im dalej z butów wychodzi.

Jak człowiek o tak wysokim sprzętowym posiadaniu potrafił się tak zniżyć nisko i opluwać wszystkich maluczkich i babrać się w gównie wraz z nimi ? Może to jakieś głębokie korzenie rodzinne i chęć głęboka powrotu do żródeł ?

Dawno tu nie zaglądałem, a tu taki fajny temat:)))

>Grzesz, dogon, Holdegron, krisb_68

Trochę luzu!

Najpierw nieźle ubawiłem się śledząc wpisy, bo przecież trzeba być upośledzonym aby temat traktować serio, ale potem pomyślałem że temat jest bardziej poważny. Mr s. trafia w zapotrzebowanie niektórych tak jak o. rydzyk w serca swoich wyznawców. Co tam jakieś parametry czy znajomość prawa Ohma. A wszyscy to powinni sikać z radości że nie są pod urokiem jego góró (ukłony, Grzesz), Floriana:)))

Nie ważne są argumenty merytoryczne, tak ma być i już... Z innej beczki - to tak jak podczas odsłuchu lampowego dzieła kolejnego misZCZa towotu i bazarowych odpadków w morzu uwielbienia ktoś nieśmiało raczył stwierdzić że chyba jest coś nie tak, bo wzmacniacz przesterowuje.. nikt wcześniej nie zauważył co jest grane. Panowie, przecież to są jaja, ale jeśli komuś to odpowiada, to alleluja i do przodu:))))

Niech nam żyje THD na super mierniku HP!!! - Wierni, można już klękać.

Szkoda tylko że tak usilnie wywołujecie trolla, ostatnio nie wywoływany potrafił pisać 6 razy pod rząd do samego siebie, Edward świadkiem. Może byłby kolejny rekord?

>Rafaell

Holdegron, w przeciwieństwie do pana s. znakomicie zna się na tym o czym pisze i ja go bardzo za to szanuję. Reszta Twojego wpisu jest idiotyczna. Zmień zakłady z którymi współpracujesz z "wybitnych" na rzetelne, prawdopodobnie silnie ukierunkowana mentalność przyciąga podobne. Odpowiedź możesz sobie darować, nie przeczytam.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

gagacek, 25 Lip 2007, 10:53

Gratuluję patryjotyzmu znalazł się wyłamowiec Rafaell i opluwa własne,zaściankowe zapyziałe gniazdo a tak serio czy Ty czytasz uważnie nic złego o Holdegronie nie napisałem ale ponieważ żyjemy w chrześćjańskim kraju :D kto jest bez winy niech pierwszy podniesie kamień i nim rzuci.

Co do zakładów właśnie tak zrobiłem robią superdokładnie do0,001mm zarys krztałt i.t.p. za 1/4 ceny ale tego nawet na PW nie podam bo frycowe trza płacić i od oszołomów się opędzać.

Mój mały rozumek działa prosto; słucham wzmaka i jak mi sie podoba i mam środki to go kupuję .Jak na razie tylko miałem styczność z Michelangelo za 300 zł ale go nie kupiłem.Proponowałem Holdegronowi wizytę przy okazji jego przyjazdu do Krakowa ale nie ma czasu-trudno, teraz czekam co zrobi kolega senicz,nie słuchałem jeszcze ani Paradoxa ani StefanaB zobatrzymy na jakim poziomie cenowym zatrzyma się moje odczucie właściwie naturalnie zagranego dżwięku.całkiem możliwe że Grace Design to faktycznie dobre wyjście i nie ma sobie co dupy rodzimą produkcja zawracać. Niestety tak mnie uczono że głupich polaczków jednak należy wspierać no ale inni RODACY myślą że wszystko co nienasze to cacy a rodzime to be i są PATRYJOTAMI PEŁNĄ GĘBĄ

Nie czytasz więc nie pozdrawiam

Rafaell

Ja jestem przekonany ze wiekszosc wzm sluch to syf. Gdyz uzywaja zwyklych scalakow a nawet te specjane do sluchawek maja owszem male thd ale na obciazenie 10kom a na 32 to juz 0.1% wiec i graja tragicznie. ja swojego wzm bede przedstawial na Maranciuniu aby kupujacy wiedzial co tak naprawde ten wzm sluch potrafi. Bo jak klient wlaczy wzm na swoim sprzecie to wiecie jak to sie moze skonczyc! nie bedzie slyszal jakie cudo kupil i bedzie mial pretensje. A co do popierania rodzimego lub nie. Kupuj najlepsze i najtansze bo za reszte peiniedzy bedziesz mogl kupic cos dodatkowego. I to dla Polaka najlepsze rozwiazanie. Kupujac tylko to co polskie traci inny Polak choc producent zarabia. Zreszta konkurecja zmusza do myslenia. A jak produkcja nieoplacalna to czas na zmaine rzadu i ew. kontynetu.

gagacek

Holdegron, w przeciwieństwie do pana s. znakomicie zna się na tym o czym pisze i ja go bardzo za to szanuję. Reszta Twojego wpisu jest idiotyczna. Zmień zakłady z którymi współpracujesz z "wybitnych" na rzetelne, prawdopodobnie silnie ukierunkowana mentalność przyciąga podobne. Odpowiedź możesz sobie darować, nie przeczytam.

Trochę luzu!

Najpierw nieźle ubawiłem się śledząc wpisy, bo przecież trzeba być upośledzonym aby temat traktować serio, ale potem pomyślałem że temat jest bardziej poważny. Mr s. trafia w zapotrzebowanie niektórych tak jak o. rydzyk w serca swoich wyznawców.

gagacek proste pytanie a czemu w twoich oczach holdegron zasluguje na cos na co nie zasluguje pan senicz.......

twoje wpisy sa rzadkie jak zachmurzenie na karaibach ale jak juz sie pojawia to prą wszech i wobec niesamowita sila pseudo no wlasnie czego....niczego

zanim bedziesz spekulowal kogo lubisz i za co, to nastepnym razem zatrzymaj to dla siebie

znasz senicza ze pieprzysz to i owo na jego temat, wiesz forumowa znajomosc w postaci wpisowej to poprostu nic....a moze znasz senicza osobiscie bo jezeli nie to chyba nie ma o czym rozmawiac i twoj wpis jest poprostu bezsensowny,jak zwykle

burza w szklance wody w wykonaniu mr gagacek, zrob jeszcze do niej blyskawice z iskrownika w zapalniczce.....

Drogi intuosie

Od ~pół roku jesteś autorem 1000 i 1 wpisów na temat wzmacniaczy i słuchawek, jest tylko jeden problem - nie masz żadnego wyższej klasy wzorca aby umieć porównać i docenić to na czym inni słuchają, dlatego Twoje wpisy są wyprane z sensu, a co do mojej wypowiedzi - no cóż, skoro nie zrozumiałeś to i tak nie zrozumiesz. Przełożone na Twoje - mam ochotę doceniać Holdegrona i niedoceniać senicza oraz napisać o tym tutaj, teraz na forum - OK?

Co do sensowności - jeśli jej nie widzisz, nie umiesz czytać ze zrozumieniem to masz podobny problem jak wielbiciele radia maryja, a więc wszelka konwersacja pozbawiona jest sensu, więc ja tak teraz czynię:(

Gdybyś miał dystans do swojego samozaparcia zobaczyłbyś głupotę tego co tutaj się wypisuje, ale do tego trzeba wznieść się ponad zacietrzewienie i indolenctwo. Pisz sobie dalej, to czy z sensem (bo to tak ważne dla Ciebie) ocenią inni, ja w tym nie uczestniczę - niech coś w końcu do Ciebie dotrze.

Pozdrawiam i miłego dnia

gagacek

Trochę sensu poproszę.

Intuos, w tym wirtualnym światku możemy się tylko opierać na przeczytanych słowach. W końcu za nimi stoi konkretny człowiek, prawda? Więc wystarczy poczytać, żeby co nieco o piszącym wiedzieć. Zauważ, że nasza krytyka jest merytoryczna - odnosimy się do faktów.

Jeśli idzie o konfrontację Holdegron vs Senicz, to jest to jak 2+2. Cały spór jest niepotrzebny. Chyba można podać pozytywny przykład prawdziwego fachowca, jakim jest Bobb?

powiem..koledzy....

dla mnie cale te spory i przygryzanie to bezsens

wszystkie znaki ? powinny byc wykonywane na zasadzie wspolnych KOLEZENSKICH TESTOW.

senicz zbuduje wzmaka, Holdegron wezmie swoj nabardziej wypasiony i wtedy po takowych testach w obecnosci paru jeszce innych (ilu tylko bedzie moglo przyjechac) kolegow mozna wydac werdykt ile dany produkt jest wart

niestety wpisy jedno rzeczywistosc drugie

osobiscie nikogo nie faworyzuje, a jezeli tak to wyglada to mowie ze tak nie jest

po odsluchach wyrazam opinie, moge miec przeczucie wiec popedzam tych i owych do pracy i ewolucji projektow, ale opinie wyrazam po odsluchu, wiec chlopaki po co bic piane, lepiej poczekac ewentulanie napisac "zobaczymy ile to jest warte jak posluchamy" i tyle

sami sie niepotrzebnie nakrecacie

ja przynajmniej w tym nie widze sensu, inni moze inaczej

w tym ile senicz ma racji dowie sie kazdy z was jak odslucha jego wzmacniacz

wszystki spekulacje nie maja sensu, dajcie mu sie wygadac i potem albo go zganicie albo odwrotnie...

>Rafaell

Przepraszam że cię obraziłem , ale najwidoczniej nie potrawisz odróżnić dwóch zagadnień.

Czym innym jest diy a czym innym H-E.

Mimo wszystko przepraszam , to chyba z podniecenia przed kolejnym koncertem R.S.

dogon, 25 Lip 2007, 13:14

Ja też przepraszam dałem się ponieść- Bob Dylan jaki koszmarny jest wiemy ale najważniejsza jest jego muzyka do dzisiaj pamiętam jak w Krakowie 17 czerwca 1994 byłem podczas finału Mistrzostw Świata w piłkę nożną na stadionie ukochanej przez mojego dziadka Cracovii (był przed wojną kierownikiem sekcji piłki nożnej jak Cracovia była parę razy pod rzad Mistrzem Polski) i nie oglądałem wtedy meczu tylko słuchałem i patrzyłem na Boba Dylana podczas potężnej burzy jak świetnie występował ,nawet potrafił schować te swoje humorki,były bisy-publika szalała i ociekała strumieniami gęstego deszczu,ja podskakiwałem metr w górę, waliły pioruny, oj działo się wtedy, działo żadne głośniki nas nie obleją taką ilością wody to był totalny highend żadne ciepłe fotele i takie tam.Perkusista ze swoim gigantycznym afro był wręcz ucieleśnieniem mocy piekielnych.Wtedy występywała jeszcze w przedbiegach nie zepsuta i zmanierowana Kasia Kowalska-Dziewczyno to były Twoje najlepsze występy-wróć do tego skończ z tym głupim repertuarem .No i po co my się tak kłócimy żaden wzmak nawet za 100'000$ nie da nam takiego przeżycia

mimo to na Tym Forum wysokiej jakości muzyka powinna być Priorytetem

Pozostali niech nie czytają to jest paskudny Of Topic

Pozdrawiam i życzę również demonicznych przeżyć na Rolling Stonesach

Rafaell

Miałem już nie pisać ale nie da rady...

Do informacji Sz. P. Senicza.

TPA6120, kostka zaprojektowana przez TI dla słuchawek (na której to tworzę moje wzmaki) ma następujące parametry:

THD+N 32 Ohm, 100mW = 0,00055 %

64 Ohm, 100mW = 0,00038 %

600 Ohm, 80mW = 0,00014 %

Zniakszt. intermodulacyjne dla R=32 Ohm = 0,00014 %

Slew rate = 1300 v/us

SNR = 125 dB (32 Ohm)

Dynamika = 123 dB (32 Ohm)

I w praktyce sie to sprawdza, wzmacniacz jest bezszelestny, ma dynamikę i wysterowuje bezproblemowo słuchawki 24 - 600 Ohm. Przy starannej aplikacji zero szumu, przydźwieku; DC offset na poziomie 1-3 mV.

Dziękuję i pozdrawiam.

Bob

>Holdegron

Szkoda że to napisałeś. Niektórzy znali parametry, no i miszcz znowu ma kawę na ławę. A zapowiadała się fajna jazda, bo w końcu od czego wiedza i super miernik THD...

Trochę sensu poproszę.

Nici z wiedzy jeśli nie wyciągniemy dzięki niej właściwych wniosków, przypomnę n.p. że ucho też wprowadza harmoniczne i co na to całe towarzystwo audiofilskie highend zepsuty na sam koniec we własnej głowie :D

To może ja zapytam Hodegrona:

1) Czy wyjście z TPA6120A2 w Twoim wzmacniaczu jest buforowane 10 ohm jak w nocie aplikacyjnej TI, czy podłącza się słuchawki bezpośrednio?

2) Czy kaskada op-ampa sterującego i TPA6120A2 to multi-loop? Jakie wzmocnienie jest dobre dla samego TPA6120?

3) Czy potrzebne są dławiki wyjściowe dla TPA6120, czy jest stabilny bez względu na impedancję obciążenia?

Tak pytam, bo mam kilka sztuk tych układów w szufladzie, brałbym się za multi-loopa, ale nie wiem, czy to najlepszy pomysł...

Ja to robię tak:

1.Rezystory wyjściowe 3,3-4,7 Ohm

2. troszkę nie łapię o co chodzi - preamp i TPA mają swoje sprzężenia zwrotne. Preamp (OPA134 etc) ma wzmocnienie 1,5x (1k/2k); TPA 2x jak zaleca TI (oporki 1k/1k). Nie stosuję globalnej pętli. Sterowanie bezpośrednio przez 51R z wyjścia OPA na wejście TPA.

3. dławiki nie są potrzebne. Ważne aby blokować zasilanie możliwie blisko kostki, ja daję 100n MKT.

Prawidłowo zaprojektowana PCB (ważna masa dla TPA) i zero kłopotów.

Jak chcesz więcej danych pisz na priva.

Bobby

Jak już tak wszystko mierzymy to posłuchajcie...

Zabawiałem się kiedyś w pomiar napięcia i prądu na słuchawkach, w czasie grania oczywiście. Chciałem zobaczyć ile mocy w impulsie żrą słuchawki.

Użyłem miernik z funkcją CREST (łapanie krótkich, 5ms impulsów. wiem, wiem - 5ms to kuuupa czasu).

I tak - z K701 (62 Ohm) przy standardowej głosności z jaką słucham pomiar wskazał w szczycie 0,3 V oraz 12 mA.

Co daje 3,7mW. Przy bardzo głośnym graniu było 1V i 35mA = 35mW.

Ze słuchawkami DT770pro (250 Ohm) było tak: cicho - 2,4mW; głosno - 5,4mW.

To moc w krótkim impulsie !

Wiem że nie jest uchwycenie baaardzo krótkich impulsów, niemniej obrazuje w pewien sposób zapotrzebowanie słuchawek na moc dostarczaną. Słuchawki o małej efektywności będą potrzebować więcej mocy, ja testowałem na stosunkowo wysokoefektywnych.

Zakres muzyki różny aby uśrednić wyniki.

Co z tego wynika ? Że wzmacniacze słuchawkowe nie wymagają dużej mocy wyjścowej RMS. ALE mile widziana dobra odpowiedź impulsowa. Prądożerność nie jest tak duża jak to niektórzy koledzy czasem piszą. Zwłaszcza że większość słuchawek ma stosunkowo równe charakterystyki impedancji. Także duże napięcie wyjściowe (jak ktoś ostatnio napisał 20V p-p) - do czego ? Prawo Ohma.

Myślę że priorytetem w słuchawkowcach (pomijając "kształt" dźwięku) są niskie szumy, niskie zniekształcenia oraz niska impedancja wyjsciowa połączona z wydajnością impulsową.

Idealnie do takiego wzorca pasuje kostka TI.

Uff, pozdrawiam

Też kiedyś z ciekawości zrobiłem podobne pomiary. Użyłem sluchawek Koss Porta Pro (impedancja 60 ohm, skuteczność 101dB) i z trudem dało się wytrzymać dźwięk z mocy 12mW, to było zdecydowanie za głośno dla komfortowego słuchania.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.