Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy highend madehand

ASURA

Rekomendowane odpowiedzi

No to fajnie z tymi zawodami. Dzis zapialem uklad na petelke i czekam na obudowy. Wysokie sa wspaniale tak czyste jak.................. Basu troche ubylo i poszedl w strone krotkich warkniec i impulsow. Fantastyczna dokladnosc odtwarzanej muzy. Tyle ciekawych rzeczy slychac. Jakies klapki od puzona itp. bedzie wesolo jak sie zawody zaczna. Zrobimy slepe testy?

senicz, 25 Lip 2007, 19:53

>No to fajnie z tymi zawodami. Dzis zapialem uklad na petelke i czekam na obudowy. Wysokie sa

>wspaniale tak czyste jak...... Basu troche ubylo i poszedl w strone krotkich warkniec i

>impulsow. Fantastyczna dokladnosc odtwarzanej muzy

jezeli bedzie to nastepne super dokladne holograficzne granie to niestety ale nie oznacza ze bedzie przyjemne bo tylko czyste, sporo ludzi chwali darkvoice, ktory podobno ma swietna podstawe basowa- co nie oznacza przekrecona, senicz jezeli tawoja zabawka bedzie uboga w miesity bas i niezle kopniecie to chyba same srednie i wysokie nie "zamasuja" naszych uszu,.

no nic troche mnie to zmartwilo ale jakby co niedlugo bede mial darkvoice i zobacze czy zostac przy nim czy wziac twoj-cena praktycznie ta sama

trzeba pamietac ze ja slucham na starych telefunkenach z malymi mebranami. Na normalnych sluchawkach napewno bedzie super a jak nie to zrobimy inny uklad. Bedzie dobrze. Pulsuja na glowie sluchawki od basu. Njawazniejsze ze jest nadzwyczajnie duzo info w tle. Czasami na pozuiomie szumow nagrania ale sporo mozna wylapac. Robi sie wrecz polowanie na detale.

Ciekawia mnie 2 rzeczy:

>Basu troche ubylo i poszedl w strone krotkich warkniec i

>impulsow.

oraz

>sluchawki plsuja na glowie od basu

no to jak jest jakby bylo wiecej basu to by skakaly po glowie, tanczyly? nie bardzo rozumiem.

Mam podobne obawy co Intuos - za duzo holografii moze zabic.

Kolejna kwestia w ktorej Senicz jest niekonsekwentny to to ze musi grac na wspanialym CDku...no chwila moment Senicz - nie kazdy musi miec ten Twoj Marancunio, po drigie jak taki wymagajacy jestes w stosunku do zrodla to czemu nie testujesz wzmaka nja wymagajacych sluchawkach a nie jakis Telefunkenach ( z calym dla nich szacunkiem).

Z drugiej strony popieram Senicza - tylko slepy odsluch pokaze prawde!

Wzm do sluchawek to powazny problem. Co decyduje o jakosci dzwieku? kto to woe? czasami wzm o sporych thd gra super a inny o ultra malych gra kiepsko. Napewno ogolny poziom thd musi byc maly bo na sluchawkach to slychac. A co do inncy parametrow? niski poziom szumow i niska impedancja wyjsciowa. O malych thd na niskich poziomach nie ma sensu pisac bo sluchawki sa tak czule ze dla nich niski poziom to wlasciwie bardzo maly poziom zblizony do szumow. Czy moj wzm sie sprawdzi? zobaczymy na odsluchach. Bo bez tego wszelkie gdybanie jesy niepotrzebne. A co do zrodla. Stosujac cd niskiej jakosc narazamy sie na to ze porownania miedzy wzm beda niejasne gdyz o wynikach zadecyduje jakosc zrodla.

Czekajac na obudowe go wzm sluchawkowego zrobie teraz uklad wyjscia do daca w cd rotel. Mistrz Waldemar bedzie robil podobny uklad. On na tda1541 a ja na saa7322. Ciekawe co nam wyjdzie?

to na dole to darkvoice 332 z ktorym bedzie konkurowal twoj slawek(oczywiscie w moim wypadku)

mozesz cos powiedziec?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

widze ze jedyna kwestia to to THD, a seniz Twoj wzmak przeciez tylko warczy na basie :) skoncz tego swojego wzmaka, daj komus posluchac ( najlepiej 2-3 osobom sluchajacych roznej gtunkowo muzy - np rock-metal, klasyka-jazz i elektronika) nanies poprawki i wtedy napisz jak brzmi w wersji koncowej, cudow nie ma dla wszystkich idealnie nie zagra , na wysoko i niskoimpedancyjnych tak samo tez nie ale moze na jednych zagra wybitnie a na innych przynajmniej nie zagra zle.

ja juz skonczylem projekt wzm i ustaliel mwszystko teraz jak pisalem tylko buda i trafa. Wzmocnienie ma to x10 wiec bedzie grac super glosno na wysokomowych i przerazliwie glosno na niskoomowych. Max amplitude planuje na 12V na wyjsciu wiec sporo. Co do dzwieku to jest super. bas niski ale brzo krotki bez dudnienia i rozwleklosci na duzej mocy sluchawki skacza na lbie. Wysokie malina i srednica super. bardzo dokladna. Dobry projekt. Czy bedzie sie podobac? trza teraz na dobrych sluchach posluchac. parametry pomierze juz w obudowie i z dobrymi zasilaczami. Moze jednak dam ten przelacznik niskoomowei wysoko bo troche duza moc sluch mozna stracic.

@Holdegron,

Dzięki za informacje! To co napisałeś mi wystarczy, układami z op-ampami bawię się od prawie roku. Miałem zamiar właśnie tak zrobić, że TPA6120 na 1k/1k nieodwracająco, ale z globalną pętlą, no i nie na OPA134, bo go nie lubię. Za dużo wnosi i wynosi z muzyki. Tak przy okazji, ja na przykład nie mogę odsprzęgać w moim wzmaku bateryjnym zasilania do masy, tylko daję "pastylkę" 100nF między + a - zasilania, bo mam tylko jedno źródło napięcia zasilania i aktywną masę, więc gdybym (to tak dla informacji tych, którzy robią coś w architekturze "tri-path") odsprzągł zasilanie do masy, to bym zbudował generator. Już to kiedyś wyczaiłem, a dopóki się nie pokapowałem czemu układ się wzbudza, to ograniczałem pasmo w stopniu sterującym masy. Cóż, oscyloskop na razie mam tylko w pracy, a tam robię inne rzeczy niż audio. :/ Tak w ogóle to mam pomysł na hybrydę :) Urlop sprzyja radosnemu bazgraniu schematów. ;)

senicz, 26 Lip 2007, 18:41

>To jest uklad z trafem? czy bez? Wyglada dosc prosto moze miec spore thd i slabego kopa na basie.

>Jakie lampy siedza?

ludzie go chwala wlasnie za bardzo dobry bas

oto lampki

2x6J1 ; 2x6C19

uzyte lampy nie sa zbyt ciekawe. Wejsciowa to pentoda o niskim zasilaniu anodowym a wyjsciowa to trioda wydajna pradowo ale o malym nachyleniu. Mamy wiec problem duzych thd a wlasciwie typowych dla pentody thd i problem z trida wyjsciowa szczegolnie dla obciazen malych np. 24om. Impedancja wyjsciowa wtronika na 6s19p jest na poziomie 130om wiec jest duze niedopasowania do impedancji obciazenia nawet jak na wtornik. Wynika z tego ze wiekszosc mocy bedzie sie wydzielac wew lampy a dostarczona amplituda do siatki bedzie dosc wysoka. Sytuacje ratuje fakt ze sygnaly sa na malych poziomach wiec jakosc to gra. Ale czy dobrze? to sie okaze w odsluchach.

>Michelangelo

No tak, ja robię z "normalną" masą.

Jak nie lubisz OPA134 to fajnie gra z OPA604 lub OPA627 a nawet z TL071 (!)

Najlepiej podstawkę i potestować.

Bobby

Zrobilem test ostateczny przed zatwierdzeniem do produkcji i podloczylem wzm sluchawkowy Slawek do kolumn. I jak to pieknie zagralo!!! ten bas!! zapiera dech. mala moc bo to wydajnosc raptem kilka watow ale jaki bas. Rzadko sie slyszy tak impulsywny i bardzo nisko schodzacy bas. Bez dudnien czy mulenia czy przeciagania. Co za klasa. Wysokie perliste i szczoteczkowe bez piaszczenia czy brzeczenia poprostu czyste wysokie. A srednica? bajka. Mnostow poglosow i echa. Powietrze w kazdym nagraniu dominuje. Czasami az przesadnie. Mialem na sluchawkach na jednym nagraniu podbarwienie na wokalu ale widac ze to wina sluchawek bo na kolumnach idelanie czysto chodzi. Koledzy sluchawkowcy beda zadowoleni ze Slawka. Zrobi wam duzo przyjemnosci.

senicz, 27 Lip 2007, 16:49

To co bas zrobiłeś od pradu stałego ? ze sie tak chwalisz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Bas jest mocny i impuksywny. nie myslalem ze wzm do sluchawek napedzi kolumny i to z sila normalnego grania. W stosunku do nalesnika stasiek - nie mylic ze satasis - gra dzwiecznie i zywiolowo. nalesnik jak zwykle gra ponuro i beznamietnie przesyla to co ma na wejsciu.

senicz pamietaj ze jezeli twoj wzmak zle wyjdzie na ogolnym odsluchu to biada po tych twoich peanach na forum co do wlasnej konstrukcji,

osobiscie mam nadzieje ze sie wszystko sprawdzi co piszesz.

Zrobie w ostatecznej obudowie i pewnie na wlasncyh pcb do prob ew. wtedy tak. narazie zajalem sie juz czyms innycm. Jak przyjda obudowy to posluchacie i trafa. W pon. zadzwonie do elti co tam z moim zamowieniem.

A w racajac do basu to na glosnikach zaskoczyl mnie swoja jedrnoscia i niskim zejsciem. Dlatego tak sluchawki skacza na lbie choc oczywiscie nie maja takiej mocy jak z glosnikow bo nie ma przewodzenia przeponowego. he he he

Do kibicow i potencjalnych uzytkownikow. Troche cierpliwosci. Nadal nie mam ani traf ani obudow. Sezon urlopowy. Z trafami to jest tak ze podalem zbyt duza ilosc zwojow i w oknie sie nie mieszcza. Czekajac na graty opracowuje koncowke mocy tez hybryde i bedzie ladne polaczenie pre/wzm sluchawkowy i koncowka mocy. Mysle ze jakies 2x200W powinny miec. Gdybys jeszcze mieli jakies dobre cd z lampami na wyjsciu to byscie sie cieszyli wspanialym dzwiekiem a tak?

Czesci na obudowy doszly. Jade robic model obudowy. Teraz czekamy na trafa. Byc moze zrobie wstepne plytki na prob. pcb. Jak dojada trafa to posluchamy. Mistrz Luswik powinien juz skonczyc swoj wzm do sluchawek. Niestety on robi ortodoksyjny na super podzes. a ja na zwyklych choc dobrej jakosci. Zobaczymy co wyjdzie z tych porownan?

• 5 miesięcy później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.