Skocz do zawartości
IGNORED

Holdegron - reklamacja?

freak

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Posiadam ten wzmacniacz, najprostszy model. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, ale jest takie małe ale. Mianowicie kiedy wzmacniacz jest wyłączony, a słuchawki podpięte słychać ciche bzyczenie transformatora elektrycznego. Skoro jest wyłączony to tego chyba nie powinno być? Nie wiem czy to jest zdrowe dla słuchawek, które są cały czas podpięte do wzmacniacza.

Druga sprawa, gdy odkręcam gałkę do końca słychać dość cichy szum. Czy to normalne, bo słyszałem, że nie powinno być żadnego szumu.

Proszę o odpowiedzi.

https://www.audiostereo.pl/topic/34967-holdegron-reklamacja/

W moim sprzed 1,5 roku wyłącznik na froncie odłącza tylko słuchawki. Wzmak jest cały czas pod napięciem. Mały transformatorek we wtyczkowym zasilaczu nie powinien brzęczeć, chyba że przytkniesz ucho.

Szum przy maksymalnym wzmocnieniu może być ledwo słyszalny, zwłaszcza jeśli masz niskoomowe (16-60 Ohm) słuchawki. Jest to normalne i nigdy tego nie usłyszysz na muzyce, nawet w chwili ciszy. Raczej tego nie próbuj sprawdzać, bo przy położeniu pokrętła ponad g.12 ten wzmak gra bardzo głośno.

Witam.

W modelu podstawowym wyłączenie wzmaka powoduje tylko odłączenie gniazda słuchawkowego (poprzez przekaźnik).

Sprzecyzuj czy bzyczenie słychać w słuchawkach przy wyłączonym wzmaku czy dochodzi gdzieś z zasilacza ?

Co do szumu - czy nie jest to szum źródła ?

Pozdrawiam, Bob

Bzyczenie słychać w słuchawkach. Nie jest to dźwięk z urządzenia. Zo do źródła to posiadam kartę muzyczną Audiotrak Prodigy 7.1 HiFi, ale to jest bardzo dobra dźwiękówka. Zresztą ten szum mi nie przeszkadza zbytnio, bo i tak nie słucham na maksymalnej głośności, bardziej martwi mnie to bzyczenie w słuchawkach przy wyłączonym wzmaku. Czy może to uszkodzić słuchawki, jeżeli cały czas są podłączone?

Każdy egzemplarz Holdegrona ma metryczkę z indywidualnym pomiarem prądu spoczynkowego, co oznacza, że przy braku sygnału na We jakiś (malutki i bezpieczny) dla słuchawek prąd przez słuchawki płynie.

Ale:

- powinien to być prąd stały (czyli skąd bzyczenie?)

- przy przełączniku słuchawek w pozycji "odłączony" (w moim egzemplarzu w lewo i diodka zgaszona) nie powinno w nich w słuchawkach być już nic

Zatem:

- albo ktoś coś grzebał we wzmacniaczu i jest bałagan

- albo przewód słuchawkowy działa jak antena (hmmm... czy to w ogóle możliwe?)

Najlepiej wal do producenta - Holdegron obsługuje bez zarzutu.

Holdegron Audio

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Namiary poniżej:

.

post-14768-100008039 1185293151_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Freak, Twój pierwszy wpis był mało precyzyjny...

Nie obawiaj się o słuchawki! Takie bzyczenie możesz potraktować jako wygrzewanie:)

Faktycznie przewód słuchawkowy może indukować jakieś mocne pole w.cz. Jednak prędzej przekaźnik nie odłącza wyjścia słuchawkowego i dopiero wtedy coś się indukuje.

Gwarancja i obsługa bezterminowa - tak jak napisałem.

To bzyczenie - faktycznie zdarzyło mi się że kabelek słuchawek "zaantenował" i cos tam świergoliło.

Jakby co - przysyłaj śmiało na przegląd.

Pozdrówka dla wszystkich.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.