Skocz do zawartości
IGNORED

Która z wyznaczonych wkładek do GS-434

anarcho

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od dawna chciałem się zająć analogowym odsłuchem muzyki, wykopałem zatem Unitre gs-434, przeczytałem co nieco o niej , wymieniłem kabel DIN na jakieś słabej jakości kabel chinch (przy tej klasie sprzętu to raczej bez znaczenia), przeczytałem artykuł o ustawianiu ramienia, zakosiłem ciotce 3 średniej jakości, ale warte słuchania winyle tj.

sting - nothing like the sun - 90' polskie nagrania,

pink floyd - the dark side of the moon - 88' polskie nagrania

perfect - perfect - 81' polskie nagrania

the beatles - a hard days night - nie potrafię czytać cyrylicy :)

Sprzęt podpięty do Yamaha ax-550 ustawiona na wkładkę MM, pure direct bez filtru subsonic

Talerz położony tak aby jak najmniej bujało, nacisk "1" no chyba gram :)

Moje wrażenia ?!

Gra super ! słychcać tylko czasem trzaski na brudniejszych (zakurzonych) płytach. Nie mam nawet szczoteczki więc mocno dmucham. Irytuje mnie tylko delikatnie "co utworowa" regulacja pitch, ale da się to przeżyć, nie jestem przyzwyczajony.

Więc jeżeli wszystko gra dobrze na wkładce oryginalnej wkładce mf to wypadałoby zainwestować troszkę więcej w ten sprzęcik prawda ? Przeczytałem wszystko o tym gramofonie na naszym forum i jakie wkładki do niego pasują.

Która z wymienionych wkładek będzię najlepsza ? (i czy najdroższa ? i oczywiście czy na pewno pasują ?)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Proszę o rzeczowe podpowiedzi (apropo może da się jeszcze coś w nim udoskonalić ?)

Pozdrawiam !

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>>>anrcho,

Miałem kiedyś podobną Fonikę (GS-438). Mam takie uwagi:

1. polskie wkładki MF-100, 102, 104, 105 są do niczego i rzeczywiście najlepiej je wymienić.

2. po zakupie wkładki zaopatrz sie też w jakieś "zachodnie" vinyle w bardzo dobrym stanie (lub wręcz coś fabrycznie nowego). Twój entuzjazm wzrośnie o jakieś 200 %. Polskie i ruskie vinyle to podobne dziadostwo jak te przeklęte MF-ki.

3. konieczny jest jednak zakup czegoś do odczyszczania vinyli.

4. co do wkładek które wymieniłeś:

mam AT-3600 L - założenie jej po MF-ce nie wniesie wiele zmian. To nie jest dobra wkładka. Poza tym wymaga nacisku tak ze 3 gramy - szkoda nią "ryć" vinyle.

Ortofon OM 5jest lepszy, ale ze względu na brak regulacji VTA w Fonice może nie pasować. Zauważ, ze Fonika ma bardzo nisko osadzone ramię - jak założysz do niego wyjątkowo "wysoką" wkładkę, to headshell znajdzie sie zbyt wysoko nad płytą. Zaburzy to geometrię i nie będziesz mógł tego skompensować ustawieniami ramienia.

Ortofon 510 Mk II wydaje się najlepszym pomysłem. Pod względem rozmiarów i innych parametrów jest dość podobny do MF-ek, ale oferuje kapitalny dźwięk (szczególnie w stosunku do swojej niewysokiej ceny). Najlepiej będzie pracował z naciskiem 1,5 grama (1,0 g to będzie za mało, na MF-kę zresztą też).

5. z pewnych przyczyn byłoby wskazane, abyś jednak włączał filtr subsonic we wzmacniaczu, szczególnie jeśli słuchasz pofalowanych płyt.

Filtr jest pomijany w pure direct , a tylko w ten sposób słucham, ale jak zauważę jakieś zniekształcenia czy zakłócenia które może on zniwelować to zacznę używać.

Co do wkładki to zakupię wymienioną i napiszę moje spostrzeżenia odnośnie zmiany dźwięku :)

Dziękuję za odp.

Co do innych ulepszeń to czy warto coś jeszcze robić z tym sprzętem ? Może jakieś uziemienie ? zmiana kabla sieciowego na wtyczkę (jak z komputera ?) Może jednak zamontować wtyki RCA zamiast kabla, a kabel wymienić na porządniejszy ? Ogólnie gramofon jest w bardzo dobrym stanie tylko pokrywa porysowana a reszta super !

Czy we wszystkich gramofonach (nawet najlepszych) występuje problem ciągłego dostrajania prędkości obrotów ?

Pozdrawiam !

Właśnie i czym ten ortofon różni się od tego (poza ceną :))

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niestety problemy z trzymaniem obortów to przypadłośc gramofonów Foniki. Miałem model GS-461, na początku objawiało się to jak u Ciebie, ale po jakimś czasie dałem sobie spokój z ciągłym regulowaniem obrotów - starałem się nie patrzec na stroboskop, tylko słuchać muzyki. Niestety po jakimś czasie wahania obrotów były słyszalne jako wyraźne zwalnianie lub przyspieszanie dźwięku, miałem problemy z regulacją - zależnie od tego w która stronę kręciłem - albo za bardzo przyspieszał, albo zwalniał, nie mogłem ustawić optymalnych obrotów. Zmieniłem więc gramofon i teraz zapomniałem o tym problemie (ma inną usterkę, ale to już odrębna historia).

Odnośnie wkładek - zamontowałem do Foniki Ortofona Super OM-10, który z zewnatrz wygląda identycznie jak OM5E i wcale nie okazał się za wysoki - co prawda już na granicy, ale nie przeszkodziło mi to w cieszeniu się dużo lepszą jakością dźwięku niż z wkładki Mf-105.

<><

A może zamiast wkładki zmienić gramofon na coś takiego tsam podejżewam też można wsadzić później np. ortofona, pozatym pasowałby do mojego sprzętu idealnie Yamaha Natural Sound :)

Ukryta Zawartość

Ktoś coś wie o tym gramofonie ?

Ukryta Zawartość

>>>anarcho,

W mojej Fonice też tak było z obrotami. Dlatego teraz "skazałem ją " do pełnienia funkcji "kręcioła", potrzebnego mi do odczyszczania vinyli. Chyba warto spróbować naprawić te obroty. Albo w jakimś punkcie naprawczym (na forum są wątki o takich punktach serwisowych), albo samemu. Może to pasek napędowy jest wyciągnięty ponad miarę ? Zdejmij talerz, połóż coś gładkiego na subplaterze (np. grubszą tekturę z dziurką) i załóż z powrotem talerz. Dzieki temu "podniesieniu" talerza uzyskasz szczelinę, przez którą będziesz mógł zaobserwować zachowanie się paska w czasie pracy. Oglądany z boku (podczas pracy gramofonu) musi być stale tak samo napięty, musi wyglądać jakby był nieruchomy. Nie może "pływać" (czyli wspinać się w górę i opadać), ani na rolce napędowej, ani na obwodzie subplatera. Jeśli tak się dzieje, to znaczy że jest zbyt rozciągnięty. Jeśli to nie to, to proponuję napisać na priva do forumowicza G.Mark. Napewno będzie wiedział jak to usprawnić.

Ta Yamaha prezentuje się dość skromnie. Poza tym czymś porządnie oberwała w obudowę (widoczne rozłupanie w prawej części frontu). Raczej odradzam. Ryzyko - loteria.

Jeśli nie uporasz się z obrotami, to z Foniką trzeba będzie się jednak pożegnać. Jeśli naprawisz, to chyba niekoniecznie, do tańszych, ale udanych wkładek nadaje się równie dobrze jak gramofony z allegro za 100-200 zł. Dla efektu końcowego ważna jest jakość płyt (tłoczeń) i ich stan techniczny.

Z tańszych wkładek można jeszcze wziąć pod uwagę Audio-Techniki": AT-95 e oraz AT-110 (z nieco droższych Grado Black - około 170 zł) i pewnie jeszcze jakieś inne.

Z własnego doświadczenia i na podstawie znajomych - posiadaczy róznej masci Fonik wiem, że to nie pasek. Kiedys kupiłem kilka takich pasków, wymieniałem i na kazdym było to samo. Kolega przeczyścił kiedys w swojej Fonice potencjometr regulujący obroty i pomogło - ja jednak w międzyczasie pozbyłem się swojej Foniki.

<><

super

tak więc zostaje narazie przy tym sprzęcie, ortofona 510 kupię, może się przydać do następnego gramofonu jeżeli zmienię, sprubóje przeczyścić potencjometr, ale najpierw przeczyszczę zdobytą dziś płytę grechuty :)

Facet wchodzi w dawnych czasach do sklepu z vinylami (powiedzmy Księgarnia Muzyczna, PSS "Społem") i pyta: Dzień dobry, są płyty Chyły ?

Pada odpowiedź: nie ma.

A były ? - pyta facet.

Też nie ma - odpowiada sklepowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.