Skocz do zawartości
IGNORED

Kilka pytań o Panasonicu SA HE75

rosiu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam interesuje mnie zakup tego wzmacniacza jednak mam wątpliwości co do niektórych kwestii. Otóż postanowiłem sobie złożyć jakiś fajny zestaw 5.1 na razie chcę kupić wzmacniacz, później głośniki. Mam w domu fajny subwoofer (200 W w RMS-ie, potężne zawieszenie i co prawda własnoręcznie robiona ale bardzo dobrze wytłumiona skrzynia), jednak jest małe ale. Impedancja głośnika wynosi 4 ohmy ;/ i nie wiem czy nie uszkodzę tego wzmacniacza podłączając go. Zestaw głośników 5.0 który kupię będzie miał oczywiście 6 ohm. No i chciałbym wiedzieć co wy myślicie o tym wzmacniaczu. Tylko proszę bez odpowiedzi typu : "Na twoim miejscu kupiłbym taki i siaki wzmacniacz kosztuje tylko 8 tysięcy :-)" od razu mówię, że więcej niż 900 zł na wzmacniacz nie mogę wydać

https://www.audiostereo.pl/topic/35036-kilka-pyta%C5%84-o-panasonicu-sa-he75/

Jesli juz chcesz Panasonica to zdecydowanie polecam model HE40. Nie jest to nizszy model jak moze sugerowac symbol.

HE40 jest młodszy od HE75, a roznica pomiedzy nimi lezy realizacji w stopnia wzmocnienia.

HE40 jest oparty jest na wzmacniaczach klasy D. Obecnie Panasonic zaniechal w swoich amplitunerach KD wzmacniaczy klasy AB.

Warto dodać, co zgodne jest z panującą opinią, ze Technics nie robil najlepszych wzmacniaczy. Może był to jeden z powodów wycofania tego brandu z rynku. Modele HE z wyjatkiem HE40 produkowane już pod logiem Panasonic najpewniej oparte byly jeszcze o te stare konstrukcje Technicsowe w klasie AB i jej wariacje (H, G).

Kazdy wzmacniacz, a tymbardziej amplituner w tym zakresie cenowym spełni swoje zadanie.

Czyli zagra, a nawet oczaruje sluchacza, ktorego poziom referencyjny nie siega wyrafinowanych sprzetow hi fi. Generalnie z ceną oprocz wyposazenia w nowoczesne interface'y typu HDMI i topowe kodeki rosnie jakosc reprodukcji dźwięku/obrazu. ..ale czesto przecenia się tę jakość.

Wracajac do tematu, posluchaj HE40, albo poszukaj cos z Yamahy. Najtansze modele chodzą w granicach 800zl.

Trochę popsuję humor. Panasonic HE 75 ( i 99,9% innych amplitunerów) ma wyjście na subwoofera aktywnego (subwoofer aktywny = subwoofer pasywny + wzmacniacz +ew. filtry dolnoprzepustowe), a Ty masz zrobiłeś zdaje się subwoofer pasywny (bez wzmacniacza). Możesz podłączyć subwoofer do wyjść głośnikowych amplitunera, ale przy 4Ohm może być problem. Jak dołożysz jeszcze kolumny to zrobisz z 2-3 Ohm i amplituner padnie.. No chyba, że będziesz podłączał sam subwoofer bez głośników przednich :D, ale i to nie jest najlepszym pomysłem - niska impedancja i pewnie słabe zasilanie w amplitunerze to szybka droga do kłopotów. Najlepiej przerób swój subwoofer na aktywny i wtedy zabierz się za kupowanie amplitunera

Polecam poza tym

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kurczę ;/ faktycznie trochę lipa. Widzę że będę musiał wyciągnąć moją starą DIORĘ i jakoś zintegrować ją z subem. Trochę mnie to martwi bo mam dość wyłączania mojego "sprzętu" na raty (na razie żeby go włączyć lub wyłączyć muszę nacisnąć 2 przyciski każdy na drugim końcu pokoju). Przydało by się takie wyjście 220V na amplitunerze, które odcinało by dopływ prądu do diory jeśli bym wyłączył amplituner. Po za tym interesuje mnie czy w amplitunerach wyjście na suba jest połączone z potencjometrem, bo trochę głupio by było jeśli chciałbym podgłośnić, to musiałbym ręcznie podgłośnić subwoofer na diorze

Ale narazie mam zamiar kupić tylko 2 przednio 8-omowe kolumny przednie, więc będę mógł podpiąć subwoofer do jednego z wolnych kanałów. Martwię się tylko, że 4-omowy głośnik może zniszczyć amplituner.

Odradzam Ci laczenie subwoofera ze wzmacniaczem typu diora. Jesli jest to sub podajacy 200W RMS, zadna Diora go nie uciagnie jak trzeba. Zamiast dynamicznych impulsow, beda zalosne popierdywania. Albo spraw sobie modul zmacniacza przeznacozny stricte do suba, albo spraw sobie nowy sub aktywny (od 500zl sa jakies sensowne DIY), np. chlopaki robia niezle na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Nie wiemy jakie masz pomieszczenie do naglosnienia, bo jesli jest to niewielki pokoj do 20m2, moze sie okazac ze Twoj pasywniak jest na wyrost. Jesli jestes z nim zwiazany emocjonalnie, koniecznie dokup set aktywujacy. Nie wiem tylko jak to wszystko zagra w sensie integracji trzech skladowych: glosnik, skrzynia, wzmacniacz. Jesli chodzi o amplituner, to w tej cenie ogladaj sie za Yamaha. Wg mnie.

Ukryta Zawartość

Znalazłem ciekawą ofertę głośników JAMO HIFI S 406

Ukryta Zawartość

co myślicie o tych głośnikach? Przeglądając wasze forum zauważyłem, że ludzie chwalą głośniki jamo jednak trochę mało kosztują moim zdaniem, ich cena mogłaby się odbić na jakości. Zastanawiam się również nad TONSIL FENIX FRONT

Ukryta Zawartość

Jakich wolnych kanałów?

Jak podłączysz do przednich, to masz około 3 Ohm (z 8 Ohm kolumna + 4Ohm subwoofer) - ampli raczej będzie się krzywił przy takim obciążeniu. Jak podłączysz do tylnych/centralnego to będziesz miał problemy z przekierowaniem tam niskich tonów. Wg mnie bezpieczniej już podłączyć przez Diorę - do czasu zakupu/złożenia wzmacniacza do subwoofera.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.