Skocz do zawartości
IGNORED

HK 445 z USA - czy i jakie trafo kupić?

gromi

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam możliwość kupna w USA amplitunera HK 445. Cena jest baardzo konkurencyjna - około 600USD plus podatki i dostawa, co powinno dać dużo mniej niż polska cena 4000zł. Dlatego sprawa jest kusząca, ale...

Sprzęt z USA jest przystosowany do prądu 110V/60Hz. Przeglądnąłem forum (i linki na Elektrodę) i wiem, że są dwa wyjścia:

1.) sprawdzić, może w środku da się przełączyć na 230-240V/50Hz,

2.) jeżeli nie zadziała 1.) to kupić transformator 230V / 110V.

Mam w związku z tym 2 pytania:

-czy ktoś nie wie czy w modelu amerykańskim HK 445 jest przełącznik na 230V?

-ewentualnie zarekomendujcie jakiś transformator. Nie może być byle co, bo ten "klocuszek" potrafi wziąć z sieci 1025W (specyfikacja producenta dla modelu amerykańskiego). Widziałem, że na forum były rekomendowane trafa Indela - niestety po wizycie na stronie Indela mam mętlik, bo nie rozumiem ichniego języka (elektronikiem nie jestem). Dlatego proszę o jakąś rekomendacje osoby znające się na rzeczy lub / i posiadaczy amerykańskiego sprzętu grającego w Polsce

Pozdrawiam

tu masz za $549 i darmowa dostawa UPS ground na terenie USA

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

w Polsce 4000zł?, no comments...

Ukryta Zawartość

Pablo1964

Do jakości radia jakie jest w Polsce to można kupić na allegro tuner za 100zł który i tak będzie za dobry jak na ten poziom ;) Poza tym prawie nie ma żadnej dobrej muzyki, ja słucham tylko radio amerykańskie przez internet, a w harmanie tuner mam bezczynny.

Pablo1964

Dzięki za przypomnienie - sprawdziłem i wygląda, że tuner w HK 445 (wersja USA) ma na FM krok 0,4MHz - to chyba oznacza, że odbiorę co 4 stację :)

No cóż - ryzyk, fizyk. Tak, czy tak słucham tylko dwóch, trzech stacji radiowych. Może uda się odebrać je przez HK, a jak nie to może przez nboxa? Różnica w cenie jest gigantyczna, więc chyba warto.

Absat

Sporo tańsze są Harmany, Yamahy i niektóre modele Denonów i Onkyo. Pioneer jest drogi (poza modelami sprzed dwóch generacji). Marantz raczej też.

Z tego co patrzyłem to bardzo opłaca się kupować modele albo wychodzące z produkcji, albo już nieprodukowane. W USA obniżki cen takiego sprzętu są bardzo szybkie i bardzo duże (50%-60% to żadne cudo). Teraz Amerykanie mają dodatkowo fioła na punkcie HDMI, więc wszystko bez HDMI jest tanie jak barszcz.

Możesz sam zrobić sobie porównanie - skorzystaj z www.ceneo.pl i www.pricegrabber.com

Do wszystkich

Dziękuje za dotychczasowe wpisy... i proszę o coś bardziej na temat :) Chodzi mi o konkretny model transformatora, który będzie się nadawał do tego sprzętu. Potrzebuję takiej informacji, żeby wiedzieć ile to kosztuje.

Pozdrawiam

Pablo1964

No to mnie zmartwiłeś - właśnie sprawdziłem i wszystko czego słucham jest na "parzystej" częstotliwości.

Ale przy takiej różnicy w cenie chyba i tak się zdecyduję (jak bedę miał pewność co do transformatora - ile on bedzie kosztował).

A jak jest opłatami jakieś cło czy co?ile płaci się za przesyłka?ile mniej wiecej czasu się czeka i czy wogole takie kupno sprzętu zza oceanu przez internet?czy kupno na jr.com są gratisowe przesyłki niektórych produktów?,bo sie w tym zbyt nie obczajam..:(

Po pierwsze, płacisz tzw. "sales tax" - max 10% (wysokość zależy od lokalicacji sklepu),

Po drugie, cło 19%,

Po trzecie, koszty transportu (przy amplitunerze ważącym ~20kg około 80USD),

Po czwarte, VAT 22%

Brzmi groźnie, ale np. w moim przypadku po doliczeniu tego wszystkiego wychodzi około 30% taniej niż w Polsce.

Ale za te 30% trzeba kupić dobre trafo - i tu jest problem, bo nadal nie wiem ile to kosztuje.

Jeżeli nie masz znajomego w USA, który kupi ci sprzęt przez internet i wyśle DHLem do Polski to chyba sie nie opłaca, bo będziesz musiał komuś zapłacić za pośrednictwo. Bezpośrednie zamówienie w sklepie internetowym, z wysyłką do Polski to spore ryzyko - słyszałem o wielu przypadkach, gdzie sklep wziął kasę i tyle... Dochodzenie swojego poza terenem UE jest bardzo trudne

jr.com ma darmowe przesyłki, ale tylko w USA

Pozdrawiam

No dobra jeśli miałbym znajomego i to on przesłałby mi nowy sprzęt dhlem czy czymś innym to nie bede musiał płacić cła itd..? Dobrze rozumiem,że wtedy cały wydatek to koszt sprzętu+koszt przesyłki?

Co do transformatora to podobno trzeba wcale nieduży,bo można przerobić europejskie 230V na 110V USA poprzez transformator zmniejszający napięcie. Wydaje mi się,że wycieczka do dobrego sklepu z elektornicznymi częściami zakonczy problem,bo w nim pracują fachowcy z reguły. A jeśli nie to należy napisać na DIY.

Witam!

Jeśli sprzęt nie posiada wbudowanego przełącznika 110V/230V to pomóc może np. to:

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy oferta jest okazyjna, czy nie... prawdopodobnie wycieczka po okolicznych sklepach elektrycznych rozwiałaby te wątpliwości.

Podejrzewam, że istnieje możliwość przerobienia systemu zasilania amplitunera tak, aby możliwe było bezpośrednie podpięcie do sieci 230V - niestety trudno mi powiedzieć, ile taka usługa mogłaby kosztować...

ale spodziewam sie, że nie będzie taniej.

Ukryta Zawartość

pewnie najlepiej kupić bezpośrednio w INDEL-u

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Absat

Moja pomyłka - faktycznie nie zapłacisz "sales tax" (dzięki americano za wypunktowanie tego błędu).

Resztę chyba źle rozumiesz. Celnik może nawet otworzyć paczkę żeby sprawdzić co jest w środku i oclić.

Na necie znalazłem 2 sposoby na cło (wzięte z forum, więc głowy za to nie dam):

1.) trzeba wysłać to jako prezent (napisać na paczce "gift"), ale wg prawa prezent to coś warte nie więcej niż 45USD, więc jak coś się stanie z paczką to z ubezpieczenia dostaniesz taką kwotę,

2.) gdzieś przeczytałem, że jeżeli sprzęt jest używany, to wtedy nie podlega ocleniu. Niestety nie mam pewności, czy dotyczy to wszystkich używek, czy tylko tzw. mienia przesiedleńczego. Jeżeli wszystkich to znajomy w USA powinien poużywać sprzęt przez powiedzmy miesiąc (niekoniecznie intensywnie - można na niego popatrzyć :)) i sprzedać ci to po nieco niższej cenie. Jest to typowo polska kombinacja, ale może zadziała.

Ja w każdym razie policzyłem i wychodzi mi, że nawet z dostawą, cłem i VATem jestem do przodu blisko 1500zł, więc chyba zaryzykuje.

Pozdrawiam

x_nerve

Dzięki wielkie - o to mi chodziło. Co dziwne to szukałem na allegro pod hasłem "transformator 230/110" i nie wyrzuciło mi tej aukcji.

Nawet jak będę musiał zapłacić 300zł za trafo to mi się opłaca. A 1200VA powinno juz raczej wystarczyć.

Co do sklepów elektrycznych - albo trafiam do złych, albo pracują tam wakacyjni stażyści:). Wczoraj w 3 sklepach usłyszałem, że musieliby się dowiedzieć w hurtowniach, czy coś takiego jest do kupienia.

Pozdrawiam

Proponuję pierwszą pozycję od góry.

Ukryta Zawartość

Maszynka ta ma własne zabezpieczenie i jest wykonana w IP55. Wtyczka angielska, ale obudowa jest otwierana. Wymienisz przewód na 3x2,5 mm2 z naszą wtyczką i po krzyku. W pracy mam parę sztuk i doskonale się sprawują.

Jeżeli 2000VA to mało , to jest też model 3000 ale 1,6 kW w zupełności wystarczy.

Nie wiem tylko czy Infoel sprzedaje osobom prywatnym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do wyboru 3 rodzaje- gołe trafo, w obudowie z plastiku i metalu ;)

Ukryta Zawartość

marcinw899, Jacekwacek

Dzięki - o to mi właśnie chodziło. Teraz mam już orientację ile mnie to może kosztować.

Jedno pytanie - te transformatory na pewno zmieniają 230V na 110V. A co z częstotliwością? Czy zmieniają nasze 50Hz na ichnie 60Hz?? Gdzię sprzeczytałem, że niektóre trafa tego nie robią i później ampli strasznie buczy. Czy to prawda?

Do wszystkich zainteresowanych "importem"

Oprócz problemów z zasilaniem i tunerem warto jeszcze pamiętać, że sekcja video ampli (przynajmniej HK) bedzie "dekoracją". Niestety amerykańskie modele obsługują tylko standard NTSC (europejskie mają i PAL i NTSC).

Pozdrawiam

marcinw899

Tak owszem jest z wzmacniaczami na rynek europejski. Z (h)amerykańskimi to już inna historia :) Z tyłu stoi jak byk 110V, 60Hz - żadengo manewru. I na formu HDTV przeczytałem, że ampli przystosowane do 60Hz będzie na 50Hz niemiłosiernie buczeć - a to trochę podważa sens kompletowania dobrego sprzętu:)

Ciekaw jestem czy 60Hz nie jest tylko napisem. POdejrzewam ,że trafa są na 50/60Hz.

W moim przypadku mogę mieć 50Hz. Silniki się wolniej kręcą i mocniej grzeją. Napędy w większości akceptują 50/60Hz, ogólnie jest ok nawet dla 480 V międzyfazowego.

Jednego tylko nie pamiętam z wykładów. W którą stronę można zmieniać częstotliwość bez pogarszania charakterystyki pracy transformatora?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.