Skocz do zawartości
IGNORED

1 sierpnia - Żałoba czy Święto?

jar1

Rekomendowane odpowiedzi

Takie społeczeństwa (nie żadne obywatelskie, to całkiem inna para kaloszy, poza tym istniejąca trylko w propagandzie) prędzej czxy później - dupną.

Niech no przyjdzie jakaś bieda!

bardzo dobrze , ze araby oslabiaja niemcow, jak cos dupnie to juz widze jak arabusy z poboru beda na warszawe najezdzac:)

pewnie bedzie tak jak w powstaniu przy walkach z ludnoscia cywilna czyli zabijaniu ludzi w domach, najpierw saperzy, pozniej kryminalisci , a na koniec wermacht z poboru, tyle, ze watpie jesli chodzi o ten ostatni element:)

Home is where the needle marks try to heal my broken heart...

shane63, 2 Sie 2009, 22:21

>nikt o zdrowych zmysłach nie neguje powstania,jego ofiar, ale to było 65 lat temu!i co roku

>niestety jest rzeczywista wrzawa medialna przy wydatnym jazgocie polityków, którzy chcą sobie ugrać

>parę punktów! to jest irytujące wykorzystywanie narodowej tragedii do swoich małych,przyziemnych

>celów! nadto bez obrazy, ale powstanie dotyczyło tylko 1 miasta, a nie całego kraju! kto oglądał

>migawki z godziny W, ten widział, iż praktycznie reszta kraju to za przeproszeniem miała to gdzieś!

>w moim mieście, a mieszka tu ze 700 000 luda, na rynku najpiękniejszym w Europie wg ocen

>specjalistów, ludzie dziwili się o co biega z tymi syrenami! tak było w Katowicach, i w wielu innych

>miastach! ludzie po prostu nie identyfikują się z tym wydarzeniem! no i niestety, na tym forum,jak

>na wielu innych jest kilku mądrali, co uważaja iz przed ich miastem, przed nimi należy bic czołem!

>to zwykłe oszołomstwo, które nie widzi dalej ,niż skrawek własnego nosa!to jest ich problem!dobrze

>napisałeś o odremontowaniu W-wy. Ale zobacz, ile miast w Polsce architektonicznie i urbanistycznie

>bije na głowę stolicę! Ja już nie piszę o czeskiej Pradze czy Berlinie, to zupełnie 2 oddzielne

>światy!

Obiecałem sobie że będę spokojny w tym wątku. Musisz mi wybaczyć ale muszę zadać pytanie o Twój wiek?

>nadto bez obrazy, ale powstanie dotyczyło tylko 1 miasta, a nie całego kraju! kto oglądał

>migawki z godziny W...

Nadto, bez obrazy, powstanie dotyczyło, chcesz tego czy nie, stolicy kraju w którego obywatelem jesteś. Dotyczyło też tysięcy młodych ludzi, którzy za chwilę mogliby zostać inżynierami, prawnikami, lekarzami czy czy choćby politykami, a to z kolei, mogłoby się przełożyć na Twoje obecne życie gdziekolwiek w Polsce nie mieszkasz. Chcesz czy nie ale stolice krajów mają jednak wpływ na to co się dzieje w kraju którego stolicami są.

>...ten widział, iż praktycznie reszta kraju to za przeproszeniem miała to gdzieś!

To jest po prostu smutne, tyle. Może za parę lat.

>no i niestety, na tym forum,jak

>na wielu innych jest kilku mądrali, co uważaja iz przed ich miastem, przed nimi należy bic czołem!

>to zwykłe oszołomstwo, które nie widzi dalej ,niż skrawek własnego nosa!to jest ich problem!

Etam, proszę Pana, to niestety nazywa się kompleksy. W razie czego - leczy się.

>dobrze

>napisałeś o odremontowaniu W-wy. Ale zobacz, ile miast w Polsce architektonicznie i urbanistycznie

>bije na głowę stolicę! Ja już nie piszę o czeskiej Pradze czy Berlinie, to zupełnie 2 oddzielne

>światy!

O, patrz, to Ty nawet nie znasz historii kraju w którym żyjesz. Postaram się krótko:

Hitler przeznaczył Warszawę do zniszczenia. Po powstaniu była skutecznie wyburzana. Nie pamiętam (proszę o pomoc kolegów) ale chyba coś koło 70%. Później nastały czasy Polski Ludowej. Nowe władze nie były zainteresowane odbudową "sanacyjnej" przedwojennej Warszawy, w związku z tym budowalo się "po nowemu". Dlatego to miasto wygląda jak wygląda. O czeskiej Pradze? No tak, Praga słyszałem po wojnie "straszliwie była zniszczona". Pamiętamy bohaterską obronę Pragi na początku wojny. Swoją drogą Czesi też wydają się być bardziej obrażeni że na nas za LWP w 68 niż na Niemców (oficjalnie deklaruje że Czesi są wporzo). Berlin też miał trochę lepiej. Podzielony na dwie części "korzystał" na tym że każda ze stron chciała pokazać jak u niej jest dobrze.

Jeszcze raz powtarzam > 70% miasta było zniszczone.

jest jeszcze jeden problem związany z PW i W-wa....to gloryfikacja dzieci poświęcających życie za?...no właśnie za co?

W wieku kilku lat można być tylko mięsem armatnim wykorzystanym przez dorosłych.Powstanie miało tylko iluzoryczne szanse na powodzenie.

Czy gdziekolwiek istnieje pomnik dziecka uzbrojonego w karabin?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

i efekt polityki patriotycznej której kołem napędowym jest PW...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oj, widzę, iż muszę pisac językiem bardziej zrozumiałym, bo nie wszyscy łapią o co chodzi!! jedną z cech społeczeństwa obywatelskiego jest tolerancja dla innych nacji! a w tym temacie, to musimy sie duuuuuuzo uczyć, bo czasami bliżej nam do Rosji niz do Zachodu!mamy kryzys ekonomiczny, ale z tego tytułu nikt nie nawołuje do waśni na tle narodowościowym !wręcz przeciwnie, nastepuje dalsza integracja społeczeństw cywilizowanych!Panowie ze stolicy- R.Ziemkiewicz dość celnie nazwał waszą postawę- polactwo!zaściankowość, kołtunizm,urzędowy katolicyzm,użalanie się nad wszystkim i nad wszystkimi,posługiwanie się stereotypami.Swiętujecie wyrżnięcie prawie 200 000 ludzi? to paranoja! wynosicie na piedestał dowództwo AK? to masochizm! i jeszcze macie żal do innych ,że nie podzielaja waszego punktu widzenia? to już jest zupełne zboczenie!Niech co roku, paru dziadków z laską biega na Powązki, to jest ich sprawa!Darujcie, ale reszta kraju ma to w głębokim poważaniu!Najpierw władza ludowa kazała zapomnieć o AK, a teraz okazuje sie ,iż AL,GL nie było! Mało tego z NSZ robi się patriotów !Ot polskie myslenie historyczne! Uśmiałem się do łez, jak podczas reportażu, bodaj rok temu, na rynku w Krakowie, para gimnazjalistów 1.08 o godz. 17 na pytanie co dziś świętujemy, odparła ,że chyba jakis strajk!takie jest pojęcie małolatów o historii.Pewnie to wina nauczycieli,ale z drugiej strony ludzie chcą życ dniem dzisiejszym ,a nie użalac się nad własną historią!Podczas II wojny światowej według różnych szacunków zginęło ok. 6 mln Polaków,ale to nie oni mieli wpływ na losy obecnej Polski.Myslę ,że konferencje w Jałcie i Poczdamie ktoś jeszcze kojarzy.Ktoś mi zarzucił brak znajomości historii- to ja się pytam, to po co dawna władza odbudowała starówke ? przecież była sanacyjna!

Nikt dowództwa AK nie podnosi na piedestał.

Ocena przyczyn i skutku PW jest oczywista.

Święto nie dotyczy ani skutku ani przyczyny (nad tymi można i trzeba dyskutować)

Święto dotyczy właśnie tych zwykłych ludzi (żołnierzy i cywilów), którzy walczyli, ginęli i tych co przeżyli - bez debatowania dlaczego.

Celebrować ten dzień trzeba choćby ku przestrodze.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

"...to ja się pytam, to po co dawna władza odbudowała starówke ? przecież była sanacyjna!"

Starówka - sanacyjna? No, no.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Gość skynyrd

(Konto usunięte)

shane63, 3 Sie 2009, 09:38

twój post to kompletny groch z kapustą

Panowie ze stolicy- R.Ziemkiewicz dość celnie nazwał waszą

>postawę- polactwo!zaściankowość, kołtunizm,urzędowy katolicyzm,użalanie się nad wszystkim i nad

>wszystkimi,posługiwanie się stereotypami.

on akurat nazwał tak wszystkich - w tym również Ciebie, dlaczego przekłamujesz?

widzę, że ta stolica nie daje Ci spokoju - kompleks masz jakiś? krzywdę Ci jakiś warszawiak zrobił?

mentalność prowincji.

Swiętujecie wyrżnięcie prawie 200 000 ludzi? to paranoja!

>wynosicie na piedestał dowództwo AK? to masochizm! i jeszcze macie żal do innych ,że nie podzielaja

>waszego punktu widzenia?

a kto się użala i świętuje - dlaczego generalizujesz? - dla moich krewnych, którzy walczyli w PW to co się stało było tragedią - osobistą i materialną. Nie śmigają na akademie, ani nie maszerują w furażerkach - nie ładuj wszystkich do jednego worka

a żalu do innych ,że nie podzielają naszego punktu widzenia - /znasz punkt widzenia warszawiaków? - robiłeś ankietę? lub jakieś badania? - czy tylko bredzenia telewizji do Ciebie docierają?/ nie mamy, bo mamy to w dupie

>wynosicie na piedestał dowództwo AK?

kto wynosi? paru zidiociałych polityków, którzy traktują PW instrumentalnie aby mieć dobry PR w radiu Maryja? Po za tym w dowództwie też nie było jednomyślności

Najpierw władza

>ludowa kazała zapomnieć o AK, a teraz okazuje sie ,iż AL,GL nie było!

oczywiście, że AL była w PW - moja matka spotkała w ciągu 63 dni dwóch - widocznie miała pecha

Mało tego z NSZ robi się

>patriotów !Ot polskie myslenie historyczne!

taak - sami zbrodniarze i mordercy tam byli - tu pozwolę sobie zakończyć polemikę - to poziom politruków z PPR - zapomniałeś dodać jeszcze o zaplutych karłach reakcji

to po co dawna władza odbudowała

> starówke ? przecież była sanacyjna!

tego nikt nie wie, pewnie z chytrości :)) - pytanie równie inteligentne jak - po co Bierut w pierwszych latach po wojnie brał udział w procesji Bożego Ciała?

tak na marginesie - byłeś w PZPR?

niestety - wyjątkowy obskurant i ciemniak z Ciebie

mógłbym powiedzieć, że gdy Warszawa walczyła w okupacji i Powstaniu, to reszta Polski siedziała z podkulonym ogonem i nic nie robiła - i wtedy moja teza miała by wagę Twojej - ale nie powiem - bo to nieprawda

warszawa nie watra była rozebrania lekko wojną draśniętych starówek miast z ziem odzyskanych....obecni warszawiacy powinni dziękować władzy ludowej za wybudowanie kosztem setek starówek z ziem odzyskanych....

Ciekawe czy Kraków byłby również odbudowany....

Powtórzę po raz ostatni- tzw prowincja ma głeboko w poważaniu wasze chore powstanie, wasz chory patriotyzm, wasze chore ,zaściankowe umysły! Przyjmijcie to do wiadomości, że istnieją inne punkty widzenia na historię.Co do Ziemkiewicza to poczytaj ze zrozumieniem ,co miał na mysli i kogo!Co do kompleksu- nie mam takowego, a do stolicy mam taki stosunek ,jak do każdego innego miasta.Jak masz głęboko w d.....TV, czyli 4 władzę, to cóż mozna napisać? jestes ignorantem i tyle.AL- to dopytaj matkę, widocznie staruszce demencja ogranicza pamięć albo ma uraz.O wspólpracy części oddziałów NSZ z Niemcami nie słyszałeś? nie uczono? szkoda. I na koniec-Jesteś niestety ograniczony, bo aluzji do starówki nawet nie zrozumiałeś

skynyrd....a może coś więcej poza prostackim wnioskiem?.....przynależność do AL lub AK często była podyktowana miejscem zamieszkania a nie politycznym zacięciem.

shane63, 3 Sie 2009, 09:38

>Oj, widzę, iż muszę pisac językiem bardziej zrozumiałym, bo nie wszyscy łapią o co chodzi!! jedną z

>cech społeczeństwa obywatelskiego jest tolerancja dla innych nacji!

Pierwsze słyszę. to tak jakby napisać że jedną z cech kobiety są - włosy blond.

>ale z tego

>tytułu nikt nie nawołuje do waśni na tle narodowościowym !wręcz przeciwnie, nastepuje dalsza

>integracja społeczeństw cywilizowanych!

Taaa... najlepiej wiedzą to Polacy w Belfaście i Londynie.

>Swiętujecie wyrżnięcie prawie 200 000 ludzi? to paranoja!

Językowymi wywijasami można jak widać - wszystko. Np. 1 listopada w Polsce wszyscy żyjący świętują że im poumierali: rodzice, żony, ukochani, dzieci, znajomi.

>Darujcie, ale reszta kraju ma to w głębokim poważaniu!Najpierw władza

>ludowa kazała zapomnieć o AK, a teraz okazuje sie ,iż AL,GL nie było! Mało tego z NSZ robi się

>patriotów !

Chyba już jasne z kim mamy do czynienia. Piana z paszczy na dźwięk "NSZ" to bardzo dobry test.

>ludzie chcą życ dniem dzisiejszym ,a nie użalac się nad własną historią!

Zjeść, wypić, zdefekować szczęśliwie. Czasem pogiglać samicę (ale raczej tylko za młodu).

Homo sapiens!

>Ktoś mi zarzucił brak znajomości historii- to ja się pytam, to po co dawna władza odbudowała

> starówke ? przecież była sanacyjna!

W tamtym okresie to nawet zbrodniarz i agent NKWD Bierut chodził do kościoła. Musi taki trynd był.

shane63, 3 Sie 2009, 11:28

>Powtórzę po raz ostatni- tzw prowincja ma głeboko w poważaniu wasze chore powstanie, wasz chory

>patriotyzm, wasze chore ,zaściankowe umysły!

To jakiś biedaczyna, prawdopodobnie ofiara Szkolnego Klubu Europejskiego.

wladz, 3 Sie 2009, 12:35

>czy rządy Irlandii i Wielkiej Brytanii nawołują do waśni narodowych?

A co to ma do rzeczy?

> możesz tamtą sytuację porównać z swoim obwinianiem żydów za wszystko

Kłamiesz podle! Za burzę tej nocy wcale ich nie obwiniam!

Chociaż...

wladz, 3 Sie 2009, 12:51

>No właśnie co do PW mają nacjonaliści w Belfaście i Londynie...

Otóż wyobraź sobie za odmowę większej pomocy i ciągłe odsyłanie do bliższego Stalina odpowiadają nacjonaliści londyńscy którzy za cholerę nie kierowali się hasłem przewodnim Szkolnych Klubów europejskich "wszyscy ludzie będą bracmi".

>masz wątpliwości związane z grzmotami!?...

Ozon to wyziewy z fermentującego czosnku!

nie no poziom tej dyskusji jest rzeczywiście makabryczny,ale jak widzę posty tych dwóch buraków- verekera i skynyrda ,to nóż się sam w kieszeni otwiera.Jeden by zjadł Żydów na miękko, drugi wykazuje się analfabetyzmem historycznym a do tego musi biedaczek odreagować swoje niepewne pochodzenie, w sumie szkoda mi ich, ale może w przyszłości cos do nich dotrze......

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.