Skocz do zawartości
IGNORED

goldring gr1 czy pro-ject 1XPression II?

adam-wwa

Rekomendowane odpowiedzi

niech no się zastanowię... do słuchania muzyki na przyzwoitym poziomie?

bernard z jakimś tam ortofonem nie wystarcza. szczególnie że nie trzyma obrotów.

to może rzucić monetą?

Hmm praktycznie to samo? Ja bym powiedział prawie to samo a prawie to duza... itp. itd. Według mnie to gr1 jest konkurencją dla debuta se i xpression na pewno go pobije, bo wykonanie goldringa (słabe czincze, tekturowy talerz) nie jest za dobre. "Praktycznie rega" to jest gr2 tyle ze on kosztuje już tyle co rega więc nie dziwota.

Hmm. Kiedyś miałem możliwość krótkiego porównania niedrogich gramofonów. Był to właśnie GR-1 oraz model Debiut ProJecta, chyba dwójka, w każdym razie niebieski. Testy tych gramofonów autorstwa T. Karasińskiego były później w HFM, warto do nich zajrzeć. W każdym razie wtedy bardziej podobał mi się GR-1, co prawdopodobnie wynikało w znacznym stopniu z lepszej wkładki (Goldring Electra vs Ortofon OMB5) i przewagi ramienia "Regi" nad metalowym PJ. Natomiast XPression wygląda na dojrzalsza konstrukcję niż Debiut, szczególnie dzięki węglowemu ramieniu, które nie sądzę, żeby ustępowało temu montowanemu w GR-1 (nie jest to pełna Rega RB-250, tylko jej downgade'owana wersja). Na pewno plusem 1XPression II są regulowane nóżki oraz gniazda na lepsze IC (któego zakup to dodatkowy wydatek). Myśle, że wybór GR-1 - 1XPression II nie jest wyborem drastycznym i możesz nawet oprzeć się na kryteriach estetycznych. Żaden z tych modeli nie pozwoli Ci niestety przekroczyć "entry-level".

Chyba, że pozwolisz na mezalians i wydasz kolejne 2 tysiące na wkładkę + dobry przedwzmacniacz (np. Denon DL-103 + Graham Slee Fanfare).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Takie mezalianse nie są jednak trwałe - zaczniesz szukac lepszego napędu / ramienia :)

Powodzenia

Papamek

post-28-100007534 1186046091_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No cóż, mając 2000 pln muszę pójść na kompromis.

Więc może rega p2 + jakaś wkładka za 300, a do tego jakiś dziadowy pre w rodzaju monacor i za pół roku coś lepszego?

Albo GR2...

Mogę też kupić PJ Debut SE (1000 pln) i do tego za drugie tyle pre. Ale to już będzie większy kompromis, tyle że będzie tego można słuchać od razu.

Kusi mnie GR2 bo ma już niezłą wkładkę. Powiedzcie tylko, czy Rega P2 "utrzyma" Denona 103... Na jedno wyjdzie cenowo, z gr2.

z trojga zlego ostatnie bedzie najlepsze choc mozna tez uzywany gramofon + dobra wkladka + dobry pre do tej wkladki i systemu.

Jestem zdania ze kompletowanie analogowego toru powinno sie zaczynac w takiej kolejnosci: wkladka i swiadomosc jak ona gra na kilku systemach- pre dopasowany do niej i pasujacy brzmieniem do swego wzmaka - ramie pasujace do wkladki - gramofon pasujacy do reszty. Czym oczywiscie wsciekam wszelkich matolkow co kupili przypadkowy gramofon myslac ze to samo im zagra a potem szukali do niego calej reszty bawiac sie w puzle ktore czesto nie pasowaly :)

sory tak ma byc: wkladka ale gruntownie sprawdzona na kilku gramofonach, ramie pasujace do wkladki, pre pod wkladke i caly system, na koniec gramofon takze pod wkladke i ramie + wszelkie dodatki. Wiec mozna kompetowac stopniowo zastepujac substytutami choc jak nie beda chod odrobine pasowac to myzki nie bedzie tylko dzwieki albo wrecz beda problemy techniczne.

...z innego watku

"chick

o mnie | ignoruj | PW

stat: 622 / 948 / 0 2 Sie 2007, 01:21

Graham Slee używał At95 konstruując swoje genialne preeampy:

My favourite vinyl front end for simply listening to ALL my albums in a way the high-end just cannot do, is the Technics SL1210 II with Audio Technica AT95E. "

... czy to moze byc jakas wskazowka?? jezeli nie to sam kombinuj ;-)

Piotr, tego rodzaju podejście jest poza moimi możliwościami. Musiałbym się przebić przez dużo informacji, co nie byłoby takie trudne, ale zorganizowanie tych wszystkich odsłuchów wydaje mi się nierealne. Więc chyba najlepiej Goldring. Przynajmniej wkładka dopasowana do gramofonu ;-) Tylko jeszcze nie wiem który.

Technics może być, nie mam urazu do niego za to że jest didżejski. Ale jakoś nie trafiłem na używanego. Poza tym, zawsze jest obawa że był didżejski;-)

Goldring Elektra kosztuje około 300PLN. Sama igła blisko 200PLN. Warto się zastanowić czy nie lepiej wziąć bez wkładki i zapakować tam inną - Ortofon 510MKII .....za 110PLN zagra ciekawiej. Elektra to taki neandertal :-). Skoro jest już 300 na wkładkę ....może dołożyć 100 i wziąć MC LO Denonka 103 ? Dżwiękowa przepaść. :-)

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

>>niech no się zastanowię... do słuchania muzyki na przyzwoitym poziomie?

>Jeśli sądzisz,że za 1400- to się grubo mylisz- będziesz rozczarowany.

Chciałem nieśmiało dodać, że rozmawiamy na razie głównie o gramofonie. Nie o wkładce. Nie o pre. A chyba te dwie rzeczy mają większy wpływ na brzmienie niż gramofon. Poza tym, mógłbyś coś zaproponować, albo chociaż jakoś uzasadnić takie, dość kategoryczne, stanowisko. :-)

Jeszcze raz:

Po co ci gramofon?

Jakaś moda, szpan, ciekawość?

Czy miałeś jakiś gramofon?

Czy ktoś ze znajomych ma gramofon?

Czy masz stare płyty?

Czy będziesz kupował stare płyty?

Czy będziesz kupował nowe płyty?

Czy będziesz kupował wydania audiofilskie?

Dużo tego, ale nie musisz odpowiadać- możesz się zastanowić.

Zobacz tyle wpisów, ale nikt nie napisał, że posiada jeden z wymienionych gramofonów.

Nie napisał z jaką gra wkładką, z jakim przedwzmacniaczem, w jakim systemie?

Każdy coś przeczytał, coś widział, coś słyszał, ale nie ma tego u siebie- sobie nie kupił, ale komuś by polecił.

Nie zabrał głosu nikt ze starych" analogowych wyjadaczy". Przepraszam innych kolegów, ale znamy się tylko wirtualnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.