Skocz do zawartości
IGNORED

modyfikacja kolumn głośnikowych

owidiusz9

Rekomendowane odpowiedzi

witam. poszukuję osób, najchetniej z warm. - maz., które potrafią i mają warunki do modyfikacji kolumn głosnikowych. Kupiłem, ponieważ miałem mało pieniędzy, kolumny GLD, nie wiem jaki model. Składają się w każdym razie z subwoofera pasywnego i małej kolumny. Wszystko na głośnikach audaxa (2x21, 1x 13, 1x 0,25), obudowa zamknięta. Gra to średnio. Jak dla mnie za sucho, zbyt metalicznie, mało dynamicznie. Kupując liczyłem się z tym, że aby zagrało, trzeba będzie je conieco przerobić. Jeżeli ktoś potrafi to robić lub zna osoby, które to potrafią, będe wdzięczny za odpowiedź.

nie mów... kupiłeś sprzęt po to by go od razu modyfikować? no to finansowa wtopka, bankowcu...

a propos to gld słyszałem zestaw 2 male monitory i wielka skrzynia ze stereofonicznym subem pasywnym i miałem zupełnie inne wrażenia niż ty. podłączone to było do sparka 743. mnie się podobało więc może zanim wydasz po raz drugi kasę bez sensu to sprawdź czy nie potrzebujesz innego wzmaka - np. jakaś lampka - a jak się nie czujesz na siłach by samemu próbować to facet w salonie na ratuszowej w wawie sprzedaje gld i pewnie ci poradzi z czym tego słuchać. pozdr

dzięki za odpowiedzi.

1. subwoofery są dwa

2. myślałem o tym, że to może wzmacniacz (monobloki marantza Ma 700, przedwzmacniacz lampowy velleman) ale z innym wzmacniaczem również mi się nie do końca spodobały. A kupiłem mimo, iż nie do końca gra jak trzeba, ponieważ i tak grają dużo lepiej od tego co miałem:) a i zapłaciłem całkiem mało:) cały czas jednak szukam, co można poprawić. może rzeczywiście nie jest to wina głośników. czuję jednak, że w tych kolumnach jest ukryty duży potencjał i dlatego staram się go wydobyć. będę wdzięczy za wszelki rady, w tym również informacje na temat firmy. aktualnie nie znalazłem żadnych informacji o nich.

• Redaktorzy

Firma działa w Gdańsku, wystawiali się na Audio Show. Muszą być osiągalni, ale nie mam żadnych namiarów. Dobrze byłoby jednak skontaktować się z nimi, i popytać co to za model, i ewentualnie co do niego doradzają.

coś słabo uważaleś, jeśli od razu masz potrzebę poprawiania (naprawiania) brzmienia, ci co dokonują trafnych wyborów zachwycają się raczej dźwiękim wydobywajacym się z tego co ...trafnie kupili.

->owidiusz9

Niestety glista ma rację (choć jest trochę złośliwy). Stare powiedzenie: biednego nie stać na tandetę. W Twoim przypadku sprawdzi się jak nigdy. Kupiłeś tanio coś, co Ci się nie podoba. Teraz nie możesz tego słuchać, będzisz musiał wyłożyć na modyfikacje, a potem i tak pewnie sprzedać ze stratą. Albo kupisz inny wzmacniacz, a stary oddasz za bezcen.

To nie lepiej było od razu dorzucić trochę i kupić coś, co gra jak lubisz??

Kolejna zasada: Wybierz kolumny najlepsze, na jakie Cię stać. A potem dorzuć jeszcze trochę i kup lepsze. Nigdy nie pożałujesz tej chwili szaleństwa!

oj oj. czy ja piszę, że jakoś strasznie się męczę i nie byłem zadowolony w dniu zakupu. uważam tylko że coś niecoś można jeszcze poprawić. na razie słucham i raczej się zachwycam, bo i tak postęp jest znaczny. aby kupić lepiej musiałbym dodać dużo wiecej, niż zapłaciłem tak na oko przynajmniej drugie tyle. zresztą czy nie na tym to wszystko polega, że ciągle szukamy lepszego brzmienia? w mojej ocenie tych kolumn najbardziej zadziwia fakt, iż wydają się one bardzo nierówne. jedne cechy mają dokonałe (szybkość), inne są nieco gorsze (np. ostre wysokie tony). dążę do wyeliminowanie słabych stron. jestem jednak początkującym poszukiwaczem dobrego brzmienia dlatego też nie zawsze udaje mi się sprecyzować od razu czego chcę. moje osłuchanie i preferencje (muzyczne oczywiście) dopiero się kształtują. ale czy nie wszyscy od tego zaczynali. czy jest ktoś kto ma system, w którym już nic nie poprawi i będzie się nim cieszył do końca życia? przy zakupie tych kolumn kierowałem się stosunkiem jakości do ceny - ten jest dobry. teraz czas na zmiany. moje plany psuje mi tylko miejsce zamieszkania. pustynia jeżeli chodzi o audio, a czarna dziura jeżeli chodzi o kolumny. dlatego zwracam się z zapytaniem do uczestników formum, z pośród których wielu jest już osłuchanymi melomanami, inni doświadczonymi inzynierami. i wdzięczny jestem za wszelkie odpowiedzi.

->owidiusz9

Dobrze piszesz. Wszyscy szukamy i mało kto poprzestanie na tym, co ma.

Ale raczej zapomnij o modyfikacji kolumn. Szczególnie gdy zaczynasz tę całą zabawę. Raczej próbuj doboru pozostałych elementów. Ostre wsokie tony: to sugeruje np. wzmacniacz tranzystorowy w klasie B/AB czy nawet C. Dużo nieparzystych harmonicznych, duże zniekształcenia. To daje ostry dźwięk. Może poszukaj innych końcówek mocy, na początek. Lampa (pre) nie powinna tu bruździć, raczej - nic nie wiem o kitach Velemana (?).

parmenides dobrze radzi: dzwoń na Ratuszową.

zapomniałem dopisać, iż z propozycji zmiany wzmacniacza także skorzystam (po dokonaniu odsłuchów oczywiście). z tym, że raczej sprzedaż monobloków i zakup nowego racej nie wchodzi w grę. pozostaje mi prosić Arka o modyfikację:)

no i proszę. dzięki Waszej pomocy dotarłem do konstruktora. wymiana jednego połęczenia i dzwięk dużo lepszy (zniknęła suchość, pojawił się lepszy bas - bardziej motoryczny). pozostały tylko ostre wysokie tony ale to już chyba wina wzmacniacza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.