Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa kolumn na Visatonach

Wilk

Rekomendowane odpowiedzi

nie mozliwe Wilku

bass ci mulil w alku w ponad 20 L

a tak ci to pieknie nisko gralo :))

cuz czlowiek uczy sie caly czas i slucha innych i czegos innego

wazne aby nie byc calkowicie zapatrzonym na wlasne pomysly i czasem przyznac ze ktos inny a nie Ja ma racje

a co do kibli -mam 18 cm basiki i na moj pokoj to troche malo dlatego mysle o 20-25 cm

wg mnie muzyka to przedewszystkim dynamika ,szybkosc zmiany tempa i nastroju a to ciezko wykonac na mulacym wolnym basie ktory wsjo zaleje swoja pulpa

kooniuszy, 7 Sie 2007, 10:42

>Widzę że nie dowiem się jednak jaki ma być litraż pod dwa AL170<

Koniuszy - symulacja Atlantisa Visatona jest jako demo w Boximie. Tak jak napisałem z obliczeń wychodzi tam po 25 litrów na głośnik i tyle też daje Visaton.

Ja bym jednak radził dać trochę mniejszą objętość, ok. 38 litrów dla dwóch Al 170, cewki zwrotnicy o mniejszej rezystancji pasożytniczej i wytłumienie blisko głośników.

Zwróć uwagę ile i jak materiał tłumiący rozmieszcza Visaton oraz czy zastosował układ rlc niwelujący podniesienie impedancji w okolicach częstotliwości pracy otworu basrefleks.

W miarę możliwości przytnij też te elementy obudowy które masz i zainwestuj w gęstsze wiązanie ścian (zwłaszcza że płyty mają standardową grubość 18 mm).

Poradę Wilka żeby dosypać po 50 kilo piasku do każdej kolumny można jedynie zamieścić w wątku >brak humoru na forum<

Dobry impuls osiągają obudowy dla współczynnika Qtc=0,5. Tak się składa że po obliczeniu obudowy basrefleks optymalnej dla głośnika impuls poprawia się do pewnego stopnia wraz ze wzrostem objętości obudowy i pogarsza się wraz ze zmniejszaniem objętości (zazwyczaj z dość dużą tolerancją objętości, w których głośnik jeszcze pracuje poprawnie).

W większych obudowach basrefleks o dobrym impulsie charakterystyka na dole pasma opada łagodnie.

W obudowach basrefleks o gorszej odpowiedzi impulsowej (wysokim Qtc) następuje podbicie charakterystyki częstotliwości średniego basu i strome opadanie zaraz za nim (to jest właśnie, to Wovowe superpoprawne brzmienie).

Koledzy słuchają w małych sralnikach gdzie kolumna z niskim zejściem basu stwarza większe problemy rezonansowe niż mały podstawkowiec. Stąd mają takie uwielbienie do pchania Al 170 w 15 litrowe obudowy, w których -3 db będzie miał przy 52 hz. Bo przy niższym zejściu wzbudzają się im mody pokoju od ścian - na czestotliwościach poniżej 60 hz.

Z drugiej strony warto brać pod uwagę, że nie zawsze kolumna będzie grała w pokoju o pow. powyżej 25 m2 i zrobić obudowę nieco mniejszą, z krótszym lecz bardziej energetycznym basem.

Wovo 7 Sie 2007, 11:55

>Z resztą jak ktoś ma mózg to sobie wymyśli, że taka membranka nie jest w stanie sprężyć 25 lub więcej litrów< ... >to niech sobie daje jednego ALa w 37 litów i niech cieszy się sejsmicznym jebnięciem w dole<

>nie jest w stanie sprężyćsejsmiczne jebnięcie na dole

Qubric weź tabletki bo Ci się w głowie przestawia. Lepiej powiedz coś sensownego a nie gadaj głupot o diyaudio.pl i jakimś KEP, ja nie wiem o czym Ty do mnie rozmawiasz. Uważasz że coś źle powiedziałem ?? Zabij mnie swoimi kontrargumentami, prosze, ale z sensem.

Czy AL200 ma faraday'a?

AL130 ma pierscienie, wiekszy AL170 juz nie a jak jest z tym modelem?

Wovo, jak wg Ciebie powinno wygladac strojenie kolumny do relatywnie malego pomieszczenia, np do 15metrow?

voldemort nie o to chodzi tylko że tutaj widać dokładnie kto słucha muzyki uszami a kto kalkulatorem.

Jak powinno wyglądać strojenie , normalnie, ale na pewno nie przez jakieś symulacje w komputerku, wpisanie TS i otrzymanie skrzynki. Wg. mnie rezonans pokoju w króym kolumna będzie grałą należy brać pod uwage, wiem to z autopsji niestety, poza tym trzeba logicznie pomyśleć jaki ma się głośnik i ile on przepombuije powietrza. To że kolumna ma BR nie oznacza że w obudowie nic się nie spręża, a właśnie ta poducha powietrzna powoduje że głośnik jest szybki lub wolny, i to każdy wie. I nawet półgłówek wymyśli że taki ALek nie ściśnie 30 litrów. No i można tak gadać i gadać w nieskończoność i obrzucać się błotem, tyle że ja widziałem i słuchałem walki Wilka z ALkiem i nie pieprze o jakiś Qtc i Vas tylko mówie co słychać, potwierdza to 2 innych gości którzy ALka słuchali i tyle. Czysta autopsja, nie teoretyka a fakty.

A co do pokoju jeszcze to wielu chciało by mieć taką akustyke jaką ma Wilk, i to ze mną na czele.

Wovo jesteś nudny, prymitywny i krzykliwy.

A mody twojego pokoju w najbardziej wrażliwym zakresie to: 46 hz, 49.9 hz, 68.8 hz; 91 hz, 99.7 hz; 137.6 hz, 137 hz, 149.6 hz, 206.4 hz.

Gdybyś wiedział czym one skutkują wstydziłbyś się chwalić wiedzą na poziomie >rezonansu podstawowegopoducha powietrza< w twojej głowie, chyba się za mało spręża.

Odpowiedzi na skok napięcia dla AL170 w obudowach 18dm3 i 30dm3 dla strojeń 38Hz i 44Hz (4 kombinacje). SPL, group delay oraz inne takie można łatwo zamodelować w normalnych programikach.

Widać że:

- 30dm3 dzwoni jak Liberty Bell

- niższe strojenie daje lepszą odpowiedź na skok napięcia (ocenianą po amplitudach kolejnych przerzutów) pomimo tego że wyższe strojenie daje mniejszą wartość maximum group delay.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Taki sam wykres jest w Boximie tylko w innej skali.

Dlatego do każdej objętości jest potrzebne inne strojenie basrefleksu żeby utrzymać jak najlepszą dla niej odpowiedź impulsową przy zadowalającym wypełnieniu pasma.

To oczywiste że w mniejszej obudowie z niskim strojeniem odpowiedź na skok napięcia będzie krótsza - tylko że nie będzie miało co >odpowiadać

Uważaj Wilku !

Masz bardzo krótką linię życia, co widać na fotce, na której trzymasz AL130.

Możesz nie zdążyć wykonać tych kolumn. To bardzo ambitne przedsięwzięcie, ale życzę powodzenia, obym ja zdążył doczekać realizacji...

Słuchałem kiedyś Visatonów, bardzo mi się ten szkopski dźwięk nie spodobał i zarzuciłem projekt, a głośniki sprzedałem i chyba już nie wrócę do tej firmy, chociaż czytam coraz więcej pochwał.

Ale co uprzedzenie to i już.

pzdr

Której konstrukcji słuchałeś?

Bo ja dwóch topowych. Jeden był nawet przyzwoity z tubowymi srednio i wysoko tonowym, drugi na aluminowych membranach (coś jak projekt Wilka ale z dwoma Al 130) - grał raczej tak sobie.

No dobra zmiękłem. Przekonał mnie do tego WILK. Robię 30 litrów lub może 33litry. Wysokość kolumn przytne na 100cm, głębokość na 40 a może 35cm jeszcze pokombinuje, a resztę niepotrzebnego litrażu zasypie piskiem. Wilku powiedz mi jeżeli byś mógł jaką zrobić szerokość przedniej ścianki i jaki będzie bass-reflex (średnica i długość) do 30 litrów. Dzięki za przekonanie

WOVO właśnie w tym rzecz ze nie mam takiej możliwości. Pozostaną chyba tylko jakieś programiki. A ty mógłbyś mi to obliczyć? Bo przyznam sie tak jak pisałem już wcześniej nie za bardzo łąpie te programy

Gdzie mieszkasz ?? napisz czy ktoś w okolicy nie ma SW bo takie liczenie to tak naprawde do doopy jest, a pomiar łatwo i przyjemnie, co najważniejsze skutecznie.

Ale jak nie to podaj ostateczny litraż, odległości między ścianami w pudle i wymiary pokoju.

Dolnyśląsk Polkowice i raczej nie znam tu ludzi co by się tym aż tak bawili żeby posiadali do tego sprzęt. A co to tych wymiaró to litraż 33litry, pudło to będzie 100x20x35cm MDF 18mm i nie mam jeszcze wycięcia na BR. pokój to 18m

Mdf 18 rzeczywiście nie jest najszczęśliwszy , bo przy metrze wysokości skrzynka jest trochę "wiotka" , ale sensowne wzmocnienia i problem rozwiązany. Tylko raz zbudowałem podłogowa kolumne z 18 (foto) zazwyczaj używam 25.

Pzdr.

Ukryta Zawartość

post-10226-100007169 1186555552_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrze że używasz 25mm. Ja mam 18mm i nie robię z tego problemu. Pytanie było o bass reflex a wy piszecie mi o grubości MDF. Zauważyłem że to normalne na tym forum - nie pisanie na temat

kooniuszy

BR proponuję z www.polink.com.pl Nr katalogowy artykułu (możesz ściągnąć cennik) znajdziesz w DANE TECHNICZNE 900018 o długości 22mm lub 900024 o długości 160mm ale może lepsza była by ta dłuższa zawsze możesz ją przyciąć i wyprofilować, ja robię to tak: do butelki po piwie lub szampanie zależy jaki kształt, nalewam wrzącej wody i w tym samym czasie nad gazem nad płomieniem delikatnie obracam koniec rury podgrzewając ją (musisz bardzo uważać żeby jej nie przegrzać), a potem nakładam podgrzanym końcem na tą butelką z wrzącą wodą robiąc (lekko naciskając) ruchy zataczające okrąg, tak że koniec rury no w tym przypadku oryginalny koniec zatacza nad butelką okrąg. Ja bym spróbował z tą rurą, a jeśli okazało by się że jest za mała ale myślę ze się nie okaże to zawsze możesz wstawić większą taką do ok. 85mm średnicy. Długość ustalisz na podstawie eksperymentów w odsłuchu albo pomierz z pomocą kogoś charakterystyki impedancji.

Ja osobiście jak bym nie toczył tych BR to kupił bym z polinku te rury krótkie i długie i zmieniając je stwierdził w którą stronę z długością muszę iść jak bym coś zepsuł to zawsze została by mi druga para. (koszta nie są takie straszne żeby tak nie zrobić, a tak na marginesie zakup Sobie z polinku elementy zwrotnicy tanio wychodzi.

Ja w Twoim przypadku zrobił bym przednią ściankę podwójną 2 x18mm i wykonał pod frezowania pod głośniki. Szerokość już masz ustaloną prawda? Ja bym zrobił kolumny szerokie na 230mm i wykonał frezy na bokach po 20mm pod kątem 45 stopni. Ładnie to wygląda, a przy okazji nie ma tak ostrych krawędzi na bokach które są źródłem pasożytniczej fali przynajmniej w teorii. Jeśli nie możesz wykonać pod frezowania to zrób po swojemu 20cm na front.

Pamiętaj o licznych wzmocnieniach bo inaczej będzie Ci to wszystko pracować.

Lokalizacja BR jest bardzo ważna zawsze z punktu akustyki pomieszczenia, ustalałem ją wycinając dwa otwory w prowizorycznych skrzynkach jeden w miejscu X, a w miejscu Y.

Potem mogłem jeden otwór zatkać, a w drugi włożyć BR i na odwrót i sprawdzić która kombinacja jest lepsza. W nowych skrzyniach też tak możesz zrobić, a jak już będziesz wiedział jak jest lepiej to docinacz okrągłą deskę z MDF-u i wklejasz w niepotrzebną dziurę.

Narysuj prowizorycznie mi twoją skrzynię luk opisz ją bardziej wymiary i gdzie wzmocnienia i przegroda i balast odległości między głośnikami i twoja propozycja lokalizacji BR to jak będę miał czas dzisiaj w domu to narysuję to w Autokadzie i wrzucę na neta moje propozycję.

Nie mam za bardzo wolnego czasu ale jeśli skusił byś się na podwójny front (nie wiem czy masz materiał z tego co piszesz to chyba nie) to jakbyś przyjechał do województwa obok śląskie to zrobił bym Ci te pod frezowania no i byś mógł posłuchać moich obecnych kolumn.

PS 33 litry Ok. będzie grało. A do trzęsień ziemi zrób Sobie kiedyś do kina suba.

Pozdrawiam Wilk

Mam dobry dzień, ale mam już dość pisania czegoś co mi nie potrzebne. Ja proszę o BR a dostaje odpowiedź że mam za cieńkie drewno. A zaraz się to p-rzerodzi ze jednak lepiej trzeba było zrobić kolumny z marmuru a nie MDF itd itd... I jak zwykle nie otrzymam odpowiedzi o to co prosiłem. Tylko jedynie WILK nie zjeżdża z tematu i piszę wiadomości które mi naprawdę pomagają - za to dzięki

Tylko pozornie odchodzimy od tematu pisząc o mdfie , bo wciąż jednak utrzymujemy się w nurcie budowy kolumn.

Mój wpis zawierał dla Ciebie wskazówke o to żebys skrzynkę wzmocnił , bo będa Ci grały ścianki i lepiej żebyś o tym pamiętał.

Ok. rozumię ,że na obecnym etapie wazniejszy jest dla ciebie wymiar BR.

Pzdr.

WILKU

A co myślisz żebym swoją konstrukcję zmienił na coś takiego

Ukryta Zawartość

Tylko zamiast G 25 FFL wstawił swojego KE25SC. OBudowy oczywiście też bym zrobił raczej proste bez takiego łuku jak visaton. Mam mozliwość zrobienia takich kolumn ponieważ na 2 sztuki AL170 mam odrazu klijenta więc nie będe miał problemów z zakupieniem GF 200 2 x 4. Napisz co o tym sądzisz bo mi wydaje się że korzyść będzie taka iż dostane więcej niższego basu

Ukryta Zawartość

ledwo co wstałem to na mnie że o MDFie zacząłem ... łeeeeeeeeeeeee poskarże się aaalfredowi, vladowi i lukarowi :(

A w ramach okazywania skruchy napisze że jeśli rurka miałaby 6cm - 7cm średnicy to długość ok 20 - 23cm. Wilk dobrze trafił, ale ja nie pchałbym siew mega otwór i zrobił 5cm rurke i wtedy długość to 12 cm.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.