Skocz do zawartości
IGNORED

Opinie PHILIPSOWCÓW dot. CD

Reaper

Rekomendowane odpowiedzi

Skladam sobie taki zestawik budżetowy, głównie do słuchania kaset.

DECK to KENWOOD KX-7030 czyli dosc konkretny model.

Bazując na nim chciałem sobie złożyć całą wieżęKENWOODA z tej serii.

Ale na razie nie mam kasy na CD KENWOODA 7030.

A w ręce trafiłmi odtwarzacz PHILIPS CD 732.

Czy ktoś coś więcej może o nim napisać?

Sądząc po oznaczeniu jest to wysoki model. Stan BDB, nie grzebany.

Widziałem go na eBayu po 40-50 EURO.

Więc mam pytanie.

Czy warto go zostawić i olać zbieranie kasy na KENWOODA?

Ma służyć głównie jako źródło do nagrywania na kasety, ale jak dokupie wzmacniacz i kolumny to tez chetnie muzy z płyt posłucham.

Co Wy na to?

Pytam bo nic nie wiem na temat tego odtwarzacza CD PHILIPSA.

https://www.audiostereo.pl/topic/35178-opinie-philipsowc%C3%B3w-dot-cd/

Bez przasady ArtPaw.

Wyglada archaicznie ten Kenwood z Aukcji.

To juz lepiej wizualnie pasuje ten PHILIPS. Dalem za niego 18 zl, a na eBayu widzialem go za 40 EURO.

Pozatym do DECKA z serii 7030 nie bede podlaczal CD ze starej serii 2000.

Reaper

Jak jest archaiczny, to po co Ci zmieniać ten CD skoro nie wydaje mi się, iż nie oczekujesz dużo od dźwięku, a raczej liczy się dla ciebie wygląd.

Fakt, jak wygląd bardzjej wyrafinowany to lepjej, ale nie koniecznie nowszy i lepjej wyglądający musi lepjej zagrać.

Ten CD to nic specjalnego widziałem już go gdzieś lub czytałem o nim. W każdym razie miał on przetwornik LC7881, a więc słabo.

Niestety nie siedzi tam żaden z TDA lub PCM. Nie wiem czemu za tyle chodzi, być może ma jakieś ciekawsze funkcje, albo ktoś go polecił gdzieś i niektórzy zaraz licytują bez zastanowienia.

Jak chcesz coś dobrego to wpisz w wyszukiwarkę PHILIPS, poświęć trochę czasu i poczytaj który jest warty zainteresowania.

Lecz ten twój jako źródło do nagrywania taśm powinien Ci w zupełności wystarczyć.

Są bardzo słyszalne ! Ale musisz też mieć chociaż jako taki sprzęt do odsłuchu...

Lecz trzeba się za to porządnie zabrać tzn. nie tylko wymienić kilka elementów, ale całe mnóstwo oraz zastosować osobne, dobrze stabilizowane zasilanie w newralgicznych punktach.

Ja nie wiem jaką to wniesie poprawę w twoim przypadku, ale osobiścje bym się dużo po nim nie spodziewał i nie brał za upgrade. Szkoda pieniędzy, bo i efekt marny.

Polepszanie ma tylko sens gdy CDek ma sprawdzone elementy mogące zapewnić dobry dźwięk.

Radziłbym sprzedać go jeśli jest w dobrym stanie na Allegro, dać dobre zdjęcia.

A za naprawdę małe pieniądze (gdy budżet mały) kupić pewniaka jak np. CD-604, CD-610, CD-614, CD-615, CD-480. Na nieśmiertelnych napędach. Ja już mam mozolny tuning za sobą. Chyba że lubisz SONY, to za trochę więcej też możesz kupić na wspaniałych wręcz TDA 1541A.

Radzę poczytać przez wyszukiwarkę na temat owych CD. tematy upgrade PHILIPSów przerabiane były wiele razy.

Pozdro.

Jakos tak SONY to moja ulubiona firma i ze swoich 700-tek jestem zadowolony. (WZMAK I CD)

Patrzac na to co wpisales w o mnie to tez raczej nie masz sprzetu z górnej półki tylko zwykle budżetówki wiec sie zastanawiam po co Ci byłten upgrade tego PHILIPSA?

Reaper

Poszukaj sobie które modele mają TDA. Na forum aż się odtego roi.

Aco do twojego pytania.

Jak to po co, przecież ci napisałem, że teraz to zupełnie inny CD. A jak się biorę tak za upgrade to już robię aż mi sę spodoba, naprawdę to daję to wymierne rezultaty. m.in. Zapewniam Cię że gra to lepjej niż nie jeden sprzet z wyższej półki. (oczywiśnie nie najwyższej ;-)) Ja po modyfikacji zanoszę też do innych którzy mają inne systemy i porównuje, bo ciężko wypracować kompromis. A najczęściej słucham na słuchawkah (HD-650).

W każdym mam kondy samej dobrej jakości zupełnie inaczej zarobione zasilanie itp.

Zmodyfikuj coś z potencjałem, posłuchaj, porównaj też z innym lepszym systemem, a docenisz jak to gra bo narazie nie masz porównania. Poza tym już z doświatczenia wiem jakie niektóre instrumenty mają barwę i to też mi pomaga.

Także nie wiem po co pytanie typu: po co ci upgrade tego PHILIPSA ?

Jeśli nie chcesz to nie modyfikój nic i nie zadawaj takich pytań.

Bez prób i nabywanych doświadczeń nic się nie dowiesz. Ja wiem co mówie. I takie dywagacie naprawdę do niczego nie poprowadzą.

Właśnie uzupełniłem listę o nowe nabytki (czyt. te które już mogę osłuchwać z uśmiechem)

Reaper i nie obrażaj się, że powiedziałem iż twój CD jest słaby, bo jest, a ty mi zaaraz zę ja też niem mam nic dobrego. GainClona akurat mam dobrego i miałem go z czym porównywać.

Jeśli chcesz to moge ci chwalić tylko żebyś się potem nie roczarówał. Bo widzę że bardzo się oburzasz już na lekką krytytykę.

Reaper, 3 Sie 2007, 21:41

>A co do sONY to które model są na TDA 1541A ??

Sony CDP 227 ESD ma 2x 1541A i transport 151a, bardzo dobrze zaprojektowana płytka, po mądrym tuningu gra wspaniale. Bez tuningu mułowaty duży bas i zapiaszczone soprany. Nieciekawa średnica Taki sobie. Ale potencjał ma ogromny.

Spko Zerkos, ja sie nie oburzam i chetnie wysluchuje rad krytyki i dorad.

Moze sie zle wyrazilem, a Ty pomyslales, ze sie oburzam, ale tak nie jest :)

Jak wspomnialem ten drugi zestaw to ma byc glownie źrodlo dla kaset i dlatego nie wiem czy cos tam modyfikowac.

Wiec moze ktos mi napisze jaki tani CD kupic oparty na TDA 1541A, żeby mieć porównanie?

Czy jakiś KENWOOD jest na TDA 1541A?

Do słuchania CD i LP mam inny zestaw SONY, który jest już sprzętem co prawda budżetowym ale lepszej klasy (seria 700 - patrz "o mnie"). Jak na moje potrzeby to jest bardzo dobry.

kenwooda z 1541A nie ma

SONY 227 ESD to koszt 400-500Zł w dobrym stanie

Grundig 8100, 8400Mk2, philips 820, 830, 630, to patefony do 100zł mające na pokładzie tda1541A, tych modeli jest więcej

wyszukiwarka i "lista dac w cd" ci pomoże.

w oryginale ich fabryczny dzwięk pozostawia jednak wiele do życzenia. Nadają się prosto na stół operacyjny.

dla rapera lista dac

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

ptx,

Jeśli mozna coś doradzic to wstrzymaj się do czasu az pojawi AN transport (tez na Philipsie pro)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Ubieliście mnie z tą listą :-)

Reaper

Nigdy się nie sugeruj żę wyższa liczba to z lepszej półki. Nic bardziej mylnego. Najcześcjej w wyższych wersjach mamy do czynienia z wieloma niekoniecznie potrzebnymi funkcjami i nowym wzornictwem.

Jak już napisałem nie liczy się wygląd i coraz to nowsze zastosowane np. przetworniki, a te sprawdzone, które pozwolą dać coś z siebie. A w nowych wersjach naprawdę trzeba mieć szczeście by zdobyć coś na dobrych sonicznie elementach.

Teraz powiem Ci coś: miałem do wyboru kupić za niewilekie pieniądze (ok.200 zł)SONY CDP-701ES !

( i na szczęście możliwość odsłuchu) Co jest zupełnie innym odtwarzaczem niż np. twój TA-FE7000. To możliwie najwyższa seia ES ! Lecz dźwięk mi od razu nie podszedł. Mimo, iż była to piękna i wręcz pancerna maszyna, okażało się że siedzi tam niejaki D/A CX20017, poza tym miał dość drogi laser.

Nie sugeruj tylko serją i wyglądem, bo wille ludzi rzuca się (nieświadomie) na ładne nowe modele, nie widząc że wśrodku siedzi popularna masówka.

discomaniac71

Chodziło mi o CDP-700.

Wiem. Spojrzałem i przepisałem bezmyślnie typ wzmacniacza, a mówiłem o CD. Czasem robie takie błedy gdy piszę coś w pośpiechu.

A z tym CDP 701 ES z 1983r to mie zaskoczyłeś. Widziałem go w nienaruszonym stanie i spierałbym się iż on jest z 90-ch lat. Jeśli tan przetwornin faktycznie jest 14-bitowy to tylko mogę powiedzieć: coż za szczęście, że mój słuch mnie nie zawiódł. :-)

Wie ktoś coś na temat tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Czy to jakis zlom typu VOICE KRAFT?

Ukryta Zawartość

Smutna wiadomośc. Ja na razie transport mam z głowy dzieki GLD. Mój Denonik jako transport mi wystarcza.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

ptx, 4 Sie 2007, 12:36

>ktory z philipsow mozna by polecac jako dobry transport do daca ktory zagra lepiej od sony 20es?

próbuj Marantza CD 94, Grundiga 9009, z tego co pamiętam oba mają napędy "filipa" :))

Kurde ja alem temat i pytania, a dyskusja poszla w innym kierunku.

Na razie zostawie tego PHILIPSA aż zdobede coś na tym TDA dla porównania.

Teraz skupie sie na dobraniu do tego jakiegos taniego wzmacniacza i kolumn.

Pokój mały, ok 12 m. kw.

Wie ktoś coś na temat tych kolumn?

Ukryta Zawartość

Czy to jakis zlom typu VOICE KRAFT?

Jak mówiłem, w tym zestawie chce słuchać głównie z DECKa przez słuchawki, ale wzmak i kolumny tez chce tu dolożyć, żeby byłkomplet jeżeli najdzie mnie ochota na słuchanie normalne, bez słuchawek.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.