Skocz do zawartości
IGNORED

Giełda w górę, giełda w dół

dartman

Rekomendowane odpowiedzi

Wiadomości walutowe

Sadowski: wymiana środków z UE to zaproszenie dla spekulantów

(PAP, dd/ 18.02.2009, godz. 17:12)

Wymiana przez resort finansów części środków z Unii Europejskiej, to zaproszenie funduszy spekulacyjnych do kontynuowania operacji na polskim rynku - powiedział wiceprezydent Centrum im. Adama Smitha Andrzej Sadowski.

Resort wymienił dziś na rynku część unijnych funduszy, za pośrednictwem Banku Gospodarstwa Krajowego. Nie podano po jakim kursie dokonano wymiany, ani jaka część środków została wymieniona. W opinii Sadowskiego, jest to decyzja, która wskazuje na "kompletną amnezję ze strony rządzących". Powołał się na przykład Rosji, która straciła przez interwencje na rynku walutowym ponad 200 mld dolarów.

Sadowski ocenił, że decyzja odnośnie upłynnienia ma charakter "czysto polityczny".

Atak spekulacyjny na polską walutę prędzej czy później "wygasłby", o ile rząd nie dałby się sprowokować do interwencji na rynku walutowym - powiedział.

"Nasz rząd nie tylko powiedział, że będzie interweniował, ale premier podał już wszystkie parametry, właściwe dla tej interwencji. Nie ma bardziej komfortowej sytuacji ze strony funduszy spekulacyjnych" - podkreślił Sadowski.

Ocenił, że polski rząd "bawi się w spekulacje walutowe".

cos nie tak bo raczej Rosja nie sprzedawała funduszy unijnych:))

euro z funduszy trzeba sprzedac aby zaczac realizacje wnioskow ktore miały sie pojawic w połowie lutego do realizacji

nadal w tym kraju płacimy złotowkami zwłaszcza za materiały budowlane

w sumie wszystko idzie extra materiały budowlane tanieja a jednoczesnie kasy na realizacje przybyło wraz ze wzrostem ceny euro

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

co staraja sie rzadowi tlumaczyc ....ale reszta wciaz be i be.Soprzedadza tragedia.Nie sprzedadza...jeszce gorzej.Zasada generalna.generalnie mam to w d..ie i robie swoje.Jak z ta karawana.

ktos z MF był na tyle niewywyazony w tym co gadał a dzis dla prasy ze chwalił sie dobrym interesem/sprzedaz euro/

a narod sie denerwuje i wszystko przezywa podczas gdy chlopaki tylko interesy robia

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

>saczek_XTRM

Warfama to producent maszyn rolniczych, ostatnio dużo się mówi o przejęciu przez nich Ursusa. Ma dość przyzwoite dzienne obroty, tak więc nie ma problemu z upłynnieniem akcji. Spółka ma dobre wskaźniki - była umoczona na opcjach, ale wygląda, że z problemem sobie już poradzili:

cyt: " Zarząd POL-MOT Warfama S.A. z siedzibą w Dobrym Mieście (...) oświadcza że:

1. Dzięki działaniom nowego Zarządu POL-MOT Warfama S.A. udało się zminimalizować stratę z tytułu zawartych opcji walutowych o ponad 30%, zmniejszając ją do wysokości 1 995 862,56 PLN po III kwartałach 2008 roku.

2. Na dzień 28 listopada 2008 roku POL-MOT Warfama S.A. nie ma otwartych pozycji na opcjach walutowych.

3. Zarząd POL-MOT Warfama S.A. nie przewiduje jakichkolwiek strat z tytułu zawartych transakcji na opcjach walutowych w IV kwartale 2008r. ".

Spółka ma spory potencjał wzrostowy, myślę, że osiągnie przynajmniej 0,85 w tym tygodniu. Tydzień temu zarobiłem 7 groszy na akcji - i tak mało, bo kupiłem za 0,72 a wyskoczyła do 0,90 ;D. Tym razem - zobaczymy !

Dolar amerykański 1 USD 3,6952 Spadek 5.20%

Euro 1 EUR 4,6801 Spadek 4.49%

Frank szwajcarski 1 CHF 3,1424 Spadek 5.26%

Funt szterling 1 GBP 5,3053 Spadek 3.81%

:D

NO i idzie korekta - bardzo ładnie, bardzo :D. Na Warfamie mam już + 7 gr na akcji, ale jeszcze czekam, jeszcze parę groszy powinna się dźwignąć. Niestety, HAWE - dość nierucHAWE, nadal jestem w plecy - 4 gr/szt

i zapewniam Cie ze popaprancy ,nie maja z tym nic wspolnego,

ile mieli do wymiany tych funduszy unijnych 2-3mld euro,a sam reifaisen wymienil ostatnio w polsce kilkadziesiat mld euro.

wiec co chcesz porownywac?

tarrraraaaam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Spokojnie, to reakcja gieldy na sprzedaz euro i stad to umocnienie zlotowki, zreszta jak sadze tylko chwilowe...plus jest taki, ze Rostowski powiedzial, ze to nie pierwsza taka decyzja i mozna sie spodziewac kolejnych, aby nie dopuszczac do oslabiania zlotowki. Wg mnie, niestety Rostowski powiedzial tez, ze dobrym pomyslem byloby przyjecie teraz euro. Jak sadze chce on w ten sposob pozbyc sie problemu opcji, z drugiej jednak strony mamy deficyt w budzecie, przyjecie euro oznacza koszty, wiec na podtrzymywanie rozwoju gospodarki funduszy juz na pewno nie wystarczy, bo niby skad? Chyba wole wydawanie kasy na inwestycje niz na sile walke z opcjami.

A ja wyskoczyłem ze spodni jak to dzisiaj zobaczyłem :D

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

I juz całe praktycznie wzmocnienie złotego z dzisiejszego dnia zostało zredukowane.

Nie ma mocnych na wzmacniajacego sie dolara- wtedy złotówka traci...

Zadna interwencja nie pomoże na dłuższą metę.

PLus taki ze po wysokim kursie wymieniali euro

EURPLN 4,75 USDPLN 3,75

jutro na gieldzie krew sie zapowiada,warto pomyslec o zakupach,ale chyba trzeba poczekac na ostra zwale,ze 20% w dol.

jest duza szansa.

>>thon022

Tak poważnie myślę nad zakupem Warfamy, bo to rzeczywiście dobrze zapowiadająca się spółka (tylko ten kijowy okres mocno ją hamuje).

"Dziennik": spowiedź dilera - wciskałem opcje

Kilkadziesiąt tysięcy złotych premii na kwartał dostawali bankowi dilerzy, którzy sprzedawali opcje walutowe. Jeden z nich opowiedział "Dziennikowi" o presji jaką wywierały banki, by znaleźć jak najwięcej klientów.

W jaki sposób dilerzy pracowali na dobry wynik? - Mamili przedsiębiorców obietnicami krociowych zysków i "zapominali" wspomnieć o ryzyku. Opowiadali przedsiębiorcom, że złotówka wciąż będzie się umacniać. Zależało im głównie na bonusach, tłumaczy diler.

Gdy frank kosztował 2,20 złotego można było zasymulować, że kurs idzie na 3,5 złotego i pokazać klientowi ewentualną stratę. Ale można też było opowiadać, że nie ma żadnego ryzyka. I to właśnie czyniono.

Od 2005 r. była hossa, wyniki banków rosły niesamowicie, opowiada diler. Słupki miały cały czas iść w górę, więc rosły też wymagania stawiane pracownikom. Tymczasem do banków przychodzili do pracy ludzie tuż po studiach, bez doświadczenia i żeby zrobić plan opowiadali klientom różne rzeczy, że złotówka wciąż będzie się umacniać.

k**wa mać,same firmy z chęcią w to wchodziły.

Jle to było gadek,chwalenia się,mebelki pchnę ,leżę sobie i dodatkowo bank mi sypnie kasiorę.

Tomek ,popytaj się,być może i twoi znajomi korzystali z tych opcji.

nikt z moich znajomych tego nie robil,bo to za male firmy,i do tego dzialajace na normalnych,zdrowych zasadach.

a jak tam dzis waluty???

jak zareagowaly na szczekanie ryzego klamcy,z wraz ze swoim przybocznym teoretykiem rostowskim???

tomek7776, 20 Lut 2009, 09:20

>a jak tam dzis waluty???

>

>jak zareagowaly na szczekanie ryzego klamcy,z wraz ze swoim przybocznym teoretykiem rostowskim???

Jak jeden idiota z drugim debilem w każdym programie telewizyjnym, żeby błysnąć i mieć swoje pięć sekund, musiał z dupy walić jakie to my gigantyczne środki mamy do dyspozycji na walkę ze spekulantami (nieco ponad trzy miliardy euro, jeśli dobrze usłyszałem, to chyba miał być jakiś żart) i od razu wyrzucili 1/3 co gówno pomogło na dłuższą niż 12 godzin metę...

Niezły interes jak za pięć minut "sławy" (zwłaszcza za nie swoją kasę) tylko kto na poważnie w ogóle tym się przejął?

Teraz jest wielkie larum z powodu opcji.

Dealer się spowiada, Pawlak szuka przejrzystości, bankom grozi. Ale jak były sny o potędze i potencjalne miliony zarobione na walutach to wszyscy cicho siedzieli, jakoś nie pamiętam aby, któraś ze spółek się chwaliła, że ma opcje by się rzekomo zabezpieczyć. Tylko z jęzorów ślina kapała.

Jak Orlen czy spółki węglowe się w to pakowały to największy informatyk niby nic nie wiedział?Dobre.

Dealer mówi, że wciskał.... i niby prezesi spółek o ryzyku nic nie wiedzieli? Idiotyzm. Mi jakoś dealer z CitiBanku nic nie wcisnął...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.