Skocz do zawartości
IGNORED

TUNING CDP-970

cudak10

Rekomendowane odpowiedzi

Będą, ja nie odczułem dużej różnicy w porównaniu z MKP10.

Chyba że chcesz najlepjej i masz bardzo dobry tor audio. No i będzie cię dręczyć, że nie wybrałeś najlepszego ;-)

To wówczas będziesz musiał zamówić z elfy.

Schemat się nie zmienia - zostaje jak jest w CD. Trzeba dobrać inne rezystory, kondensatory (filtr Bessela II rz. ok. 60kHz topologia Multiple Feedback, chociaż lepsza byłaby Sallen-Key). Zob. wątek

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) filtr p. A. Stelmacha

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dobre są też polistyrenowe kondensatory w filtrze (mała stratność, tolerancja 1-2%) KS/KSF.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto zmienic charakterystyke filtra dolno przepustowego sony rzeczywiscie ostro tnie szkodzac muzyce..kazdego gatunku..dali znakomity filtr cyfrowy , doskonałe pcmy i nie ma sensu az tak mocno ciąć..

Od dzisiaj też jestem szczęśliwym posiadaczem 970-tki. To wspaniała maszyna, bez tunning gra naprawdę świetnie, chociaż wyjście słuchawkowe jest do bani i napewno duuuuuużo można z niego wycisnąć.

To fantastyczne ,że za 150 zł można upolować taką perełkę.

Bogdan, 24 Sie 2007, 21:05

Mam nadzieje że na bieżąco będziesz pisał o postępach w modyfikacjach.

Ja czekam na JOCKO CLOCKO do zamontowania w tym CD.

Bardzo polecam Opampy LM6172 naprawdę grają pięknie w tym Soniaku.

Tunning zacząłem jeszcze wczoraj o 23:30, wymieniłem kondensatory przy wzmacnizcu słuchawkowym i przy opampach wyjściowych na FC 680uF/16V i zblokowałem je Wimami 0,1 UF i wstawiłem zamiast opamów wyjściowych OPA2132 i zamiast słuchawkowego OPA 2134, przez chilę zamiast wyjściowych były AD826 ,ale wrzeszczały. Docelowo chyba będa AD825, chociaż muszę spóbować LM6172.

Już w tej chwili różnica jest kolosalna !!!!!

Aż mi się nie chciało wczoraj spać, słuchałem płytę za płytą na słuchaweczkach Sennheisera HD580.

Początkowo było ostrko ,ale z czasem, brzmienie wyłagodziło się.

To dopiero początek.

Dopiero na tym CD słychać wszystko.

Te źródła które mam i wcześniejsze odpadaja w przedbiegach.

Fantastyczna maszyna !!!!!! ...................... za 150 zł :-)

Może ktoś z posiadaczy CDP970 będzie chętny na zakup serwisówki do tego CD??

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

włożyłem AD8620 i jest miód. jeszcze chcę się ovsłuchać , ale już słychać rzetelność tego opampa. nie ma upiększania, zniknęła ostrość wysokich tonów, a pojawił się sprzężysty basik - nie rozdmuchany jak z opa , ten scalak brzni inaczej- naturalniej, ale jeszcze trzeba nimi trochę pograć.

to bylo jeden z kilku metod w denonie CDC 625 po wymianie wejscia na napiecie + pierscienie ferrytowe, podklejenie kondestatorow i ustabilizowanie napedu wkretami.

wynik:

wieksza kontrola, pokazaly sie ukryte dzwieki.

ten co to robil mowil ze spory efekt daje wlasnie podklejenie kondestatorow.

• 2 tygodnie później...

Dostałem serwisówkę z Foxela i zamieszczam schemat sekcji audio oraz zasilania może jak ktoś zerknie to przyjdzie mu coś do głowy co jeszcze można zmienić. Które kondensatory w sekcji audio są odpowiedzialne za sopran ponieważ jest troche za ostry.

Ukryta Zawartość

post-15435-100004944 1189623617_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Już obsłuchałem się ze zmianami i czas iść dalej. Rozdzielenie zasilania sekcji cyfrowej i analogowej. Dodam osobne trafko dla opampów wyjściowych, które zamienię na OPA627 i dla wzmacniacza słuchawkowego, który będzie na OPA552. Zwiększone będą napięcia sekcji analogowej do 2 x 15 V dla słuchawkowca a potem dodatkowa stabilizacja dla opampów 2 x 8V. Rozważam wyrzycenie tranzystorów mutujących i danie przekaźniczków. polecą też kondensatory wyjściowe.

Podejrzewam,że to może sporo polepszyć.

Co sądzicie o takich zmianach?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.