Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kupić CD jako transport do DAC?

zoltar7

Rekomendowane odpowiedzi

Edward, 10 Sie 2007, 15:58

>zoltar7,

>

>a czym się różni "dobre" wyjście koaksjalne od "złego? Po czym to rozpoznajesz?

Moja odpowiedź jest mało audiofilska, rozpoznaję to po schemacie.

Najprościej można koaksjalne wyjście zrobić (tak jak w tanich DVD) za pomocą praktycznie jednego kondensatora, jednak dobre wyjście jest separowane za pomocą spec. trafo. Generalnie transformator służy do zmniejszenia tłumienia i zakłóceń sygnału, dzięki niemu można również stosować dłuższe przewody transmisyjne. Ale jak słusznie gdzieś tu na forum zauważył p. A. Stelmach, spore znaczenie ma też sama jakość ww. transformatorka.

Misfit,

Takie uniezaleznienie zastosowano w np Genesis Digital Lens, nieżle się sprawują takze produkty wspomnianego Monarchy Audio lub Audio Alchemy. Nieduże pieniądze a efekt wart zastosowania we własnym systemie. Co do transportu polecam z drugiej reki Teac-a 10SE z ewentualnym zmienionym zegarem.

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

Xniwax, właśnie sprawa nie jest taka prosta - chyba jednak one eliminują jitter przez pętle PPL i synchronizują potem swój oscylator jednak od sygnału wejściowego...

Tu jest fajny test:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak widać nie wszystkie takie urządzenia działają sprawnie...

PS: Taki transformator o ktorym piszecie jesli dobrze rozumiem sluzy do niczego innego jak do eliminacji petli masy polaczonych koaksjalem urzadzen. Dlatego tez lepsze mi sie wydaje polaczenie optyczne, bo wtedy nie ma problemow z masą...

Ukryta Zawartość

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

Misfit, 10 Sie 2007, 18:12

>Taki transformator o ktorym piszecie jesli dobrze rozumiem sluzy do niczego innego jak do

>eliminacji petli masy polaczonych koaksjalem urzadzen. Dlatego tez lepsze mi sie wydaje polaczenie

>optyczne, bo wtedy nie ma problemow z masą...

Słusznie, jednak w praktyce okazuje się, że przy wyjściu optycznym (typu TOSLINK) trzeba dysponować doskonałymi kablami optycznymi a nie tym badźiewiem co je wszyscy sprzedają, no i cena takich kabli wysokiej jakości podobno jest tak duża, że w praktyce wszyscy używają coaxiala.

xniwax, chyba miałeś rację - z tego co czytam Genesis Digital Lens faktycznie jest oparty o bufor i własny zegar. Takie rozwiązanie powinno dać najlepsze efekty. Niestety cena zabija.

Chyba trzeba by poszukać jakiegoś DYI opartego o ten sam pomysł ;-) Idea jest w sumie bardzo prosta i myślę że każdy elektronik by sobie z tym poradził... Oczywiście bez tych upsamplerów itp...

Nie traktuje powaznie ludzi "slyszacych" brzmienie kabli USB...

zoltar7

Jeśli liczysz na załatwienie sprawy jakimś tanim coaxialem typu Klotz( wyjątkowe Gówne mające dość duże grono wielbicieli na tym forum ) ,to jesteś w dużym błędzie.

W miarę dobra cyfrówka pociąga za sobą całkiem niezły wydatek.

Ale to już takie nasze hobby :-))

Frank, 10 Sie 2007, 18:42

>zoltar7

>Jeśli liczysz na załatwienie sprawy jakimś tanim coaxialem typu Klotz( wyjątkowe Gówne mające dość

>duże grono wielbicieli na tym forum ) ,to jesteś w dużym błędzie.

>W miarę dobra cyfrówka pociąga za sobą całkiem niezły wydatek.

>Ale to już takie nasze hobby :-))

Błądzić jest rzeczą ludzką... ale zostawmy kable w tym temacie w spokoju.

Misfit

Dokładnie jest tak jak napisałeś i...myślę, ze stąd ta cena. Na rynku wtórnym GDL to koszt 1500-2000zł czyli w cenie nowego Monarchy Audio (killer Jittera).

Transport to takie ustrojstwo co nie ma w srodku DAC-a i trzeba dokupić zewnętrzny DAC czyli przetwornik cyfrowo-analogowy. Resztę znajdziesz na forum w zakładce stereo. Dużo o tym było.

Miałem u siebie Monarchy Audio DIP, Theta TLC i Genesis DL. Pomiędzy dwoma pierwszymi, a GDL jest przepaść.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Parsec, 10 Sie 2007, 22:06

>Wez pod uwage SONY DVP-S7700. Niekoniecznie splania Twoje warunki, lecz najlepsza teoria nie

>zawsze daje najlepszy dzwiek. Warto posluchac.

Próbowałem z moim SONY DVP-NS36, ale NAD C542 okazał się jednak lepszym transportem od rzeczonego SONY, chociaż powiem szczerze, że ten taniutki odtwarzacz uniwersalny grał jako CDek zupełnie poprawnie, nawet się trochę ździwiłem, cóż nowe technologie.

SONY DVP-S7700 spisuje sie wyjatkowo dobrze jako transport. Jest to jeden z niewieli przypadkow, gdzie dane urzadzenie bije na glowe wszystko co jest w podobnej cenie. Mozna ten odtwarzacz dostac w przyzwoitej cenie. Jesli poszukasz to znajdziesz sporo informacji na jego temat.

Wbrew pozorom, niemodyfikowane specjalnie w tym celu, odtwarzacze Pioneer, nie sprawuja sie dobrze jako transporty.

Czy są jakieś jeszcze propozycje używanego budżetowego CD który byłby dobrą bazą (do przeróbki) na transport do DAC Kustagon the First MKII (DIY)?

Pozdr.

ps. temat CD Pioneera już przerobiliśmy, może jakieś inne ciekawe propozycje, może któryś z budżetowych Maranzów by się nadał (nie musi mieć wyjścia coaxialnego - dorobie sobie ;-)

Kup taki który już ma wyjście cyfrowe coax, pilota i zamontuj w nim nowy stabilny zegar Master Clock (ok. 100zł - np Mr Elektronik z Allegro), z laserem Sony, wtedy będzie to najbardziej ekonomiczne rozwiązanie IMO.

Ale zamontowanie gniazda coaxialnego to wydatek rzędu 20 zł (to jak się zrobi DIY) więc nie jest to aż taki problem jak sądziłem. Zegar to oddzielny temat (wszystko beeedzie, w swoim czasie). Jednak interesują mnie konkretne ciekawe propozycje.

A może zamiast CD i przeróbek kupić lepiej dedykowany transport, np. taki jak mój:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kris

Star trekkin' across the universe; Boldly goin' forward, still can't find reverse...

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Parsec

o mnie | ignoruj | PW

stat: 1500 / 2046 / 0

10 Sie 2007, 23:53

Wbrew pozorom, niemodyfikowane specjalnie w tym celu, odtwarzacze Pioneer, nie sprawuja sie dobrze jako transporty.

Jesli mowisz o modelach z serii 5xx 7xx czy 8xx to jestem w stanie sie zgodzic natomiast taki 9700 to inna bajka - nie mowiac o innych lepszych modelach.

kris_k, 12 Sie 2007, 17:12

>A może zamiast CD i przeróbek kupić lepiej dedykowany transport, np. taki jak mój:

Nie wątpię, że to fajny sprzęt (i poskładać też dałbym radę) ale cena z tego co się orientuje oscyluje w okolicach 2kzł (z przesyłką).

• 1 rok później...

Szukam właśnie odtwarzacza CD jako transportu do DACa, czytałem dużo na ten temat ale są pewne niewyjaśnione wątpliwości. moje założenia:

- nie szukam karty dżwiekowej, i PC odpada jako transport,

- nie zamierzam wydawać 1800$ na urządzenia dodatkowe jak GDL,

- CD powiniem posiadać wyjscie coaxial,

- nie jestem elektronikiem i wiekszych modyfikacji raczej nie będe przeprowadzał,

- o porady proszę forumowiczów, którzy w praktyce testowali transporty,

- naukowców fizyków proszę o wstrzymanie,

Praktycznie nie mam doświadczenia z dzielonymi odtwarzaczami, z moich doświadczeń napiszę tylko że staruszek Denon DCD1400(po małej modyfikacji) lepiej wypadł w roli transportu niż DVD Panasonica, więc wiem że jakość transportu ma znaczenie. skłaniał bym się ku raczej starszym ale wysokim modelom CD ze względu na lepszy napęd i ogólną budowę. Może właśnie Denon? nie wiem jak do tego podejść. może ktoś coś podpowie, poda jakieśmodele z "dośc dobrym" wyjściem cyfrowym. Dodam że jako DAC na razie pracuje co pewnie niektórych zdziwi Yamaha CX-1000(preamp). U mnie w systemie dźwięk tego Daca pardziej się wpasował niż Arcam CD17 po analogu.

SQUEEZEBOX - plus music server.... byc moze standardowe,mechaniczne napedy to juz "dinozaury"....?

w kazdym razie porownuje obecnie squeez'a z .. Mcintosh mcd 751... zapiete razem do 2 DAC'ow - Mcintosh MDA 700 oraz MHDT Labs Havana i pomimo naprawde dobrej mechaniki Mac jakos nie zabija Logitech'a...osobiscie lepiej i wyrazniej slysze roznice pomiedzy DAC'ami.

GDL nie kosztuje 1800$ lecz s/h max 2kzł.to tak na marginesie.

CEC, TEAC (tutaj koniecznna modyfikacja toru cyfrowego, Wadia,

Tanio i nowo Advance Acousyic MCD403.

Odradzam Sony z serii XAES: 20,30 i 50 - kiepski tor cyfrowy.

Uwaga na strasze modele Sony, Teac i Denon - lasery rzadkie jak komunista na księzycu.

xniwax:

>GDL nie kosztuje 1800$ lecz s/h max 2kzł.to tak na marginesie.

"Tak na marginesie" to GDL kosztuje więcej niż 2000 zł. A jeśli trafi się egzemplarz z ostatniego okresu produkcji (ostatnia wersja hardware, software, metalowy pilot), to kosztuje już sporo więcej niż 2000.

To, że IMHO urządzenie nie jest warte tych pieniędzy, to już insza inszość. Mało to jednak istotne - w tym przypadku liczy się moda, voodoo, opinia guru, być może parę innych czynników. Cóż, przynajmniej łatwo GDL sprzedać, jak już człowiek kupi i przekona się, co to daje, a czego nie ;)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.