Skocz do zawartości
IGNORED

WYTWÓRNIA ETERNA (D DRAMATSCHE REPUBLIK

dino

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, własnie wracam do czarnych płyt i zaczynam "ustawiac" sprzet.

Na CD jest niezle więc pora na gramofon. Mam Duala 714q ale niestety czekam na mocowanie wkładki 1/2 cala wiec dzisiaj nabylem Grundinga (wiem ze szajs) i załozyłem Sumiko black parl.

Jako PRE VSPS (na razie na NE ale juz składam dual mono na OPA lub TDA ) dalej NAD322BEE i kolumienki na VIFIE XT18 + XT25.

Mije głowne pytanie to jakośc żródła czyli płyt.

Mam sporo "nówek" z lat 70 z kalsyką w/w wytwórni. Pls o wasze opinie bo jak to na forum są w różnych watkach i ...troszke rozbieżne.

Generalnie chce ustawic zestaw pod klasyke plus spokojny Jazz. Czy płyty ETERNY sa dobrym wzorcem dla kalsyki.

Jeżeli niemiecki wzorzec do Decca.

Eterna w repertuarze popularno-wokalnym miała ideologiczną skazę . Na każdej plycie wykonwca zagraniczny przynajmniej jeden utwór musiał śpiewqać po niemiecku :-).

No tu jest mniejszy problem bo głownie bez wokali (np. Bach pod Masurem Lipsk 78 r)

Z Decca mam "Stachno - muzyczna autobiografia L Armstronga" - 5 LP ale te były grane i widac rysy

Niemniej jednak co w takim razie polecacie z klasyki? (dla ulatwienia dodam że na "muzyke lekka" wybrałem Tracy Chapmann).

Na CD niezły był np. Trevor Pinocck jezeli chodzi o jakośc ale czekam z klasyka na gramofon - chodzi mi o cos co pozwoli w miare bezpiecznie "ustawić" sprzet (wkładka, pre). Wkładka do startu to DENON 110 a pre VSPS, jednak robe go sam w wersji dual mono i mam mozliwośc małych modyfikacji więc warto miec dobre stałe źródło do porównań

Troszke "off topic" czy da się do Duala 714Q zamontowac inne ramię (bo mam dosyc szukania redukcji 1/2 cala)?

->dino,

Wzorcowych nagrań jest full, poszukaj po necie, wpisach forumowiczów, tytułach płyt, których recenzenci używają do testowania analogu.

Co do ETERNY mam trochę płyt z klasyką i nie narzekam, są wydania bardzo dobre i liche tak jak w przypadku pozostałych wydawców. Nie zawsze DECCA, RCA, DGG czy MFSL gwarantują 'wzorzec'.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.