Skocz do zawartości
IGNORED

Multiroom - jakie okablowanie i głośniki

bossini

Rekomendowane odpowiedzi

Przede wszystkim witam wszystkich po dłuższej nieobecności.

W związku z planowanym odbiorem mieszkania za czas jakiś, postanowiłem spełnić zachciankę mojej drogiej żonki i zainstalować w naszym nowym gniazdku system multiroom.

Zdaję sobie sprawę, że bez ogromnych nakładów finansowych nie da się zbudować tego rodzaju systemu o doskonałej jakości dźwięku (ograniczenia techniczne konstrukcji głośników, długość kabli, akustyka pomieszczeń). Dlatego też do dobrej jakości odsłuchów mam wzmacniacz ze słuchawkami. Po systemie multiroom oczekuję jedynie grania na względnie przyzwoitym poziomie. Wykończenie mieszkania pochłonie duże nakłady finansowe, więc szukam oszczędności wszędzie tam gdzie można sobie na to pozwolić.

Rozpoznałem wstępnie rynek i budżetowym rozwiązaniem wydaje się zestaw Nuvo Simplese pozwalający na nagłośnienie 4 pomieszczeń w mieszkaniu. W związku z powyższym mam następujące pytania do bardziej doświadczonych użytkowników forum:

1. Planuję wykosztować się na co najmniej 6 głośniczków JBL SP 5 (400 zł / szt.). Powstaje natomiast pytanie, czy podobnej jakości dźwięku nie otrzymam taniej stosując "dobre" głośniki samochodowe (względnie dorabiając im mini pudło rezonansowe / obudowę). Co o tym sądzicie?

2. Czy w pomieszczeniach gdzie nie uda mi się umieścić głośników na wysokości uszu, dobrym rozwiązaniem bedą głośniki sufitowe?

3. No i ostatnie, ale nie najmniej ważne - jakie kable głośnikowe zakupić. Oczywiście interesuje mnie rozwiąznie dobra jakość / cena. Innymi słowy nie chciałbym aby okablowanie było najlepszym elementem systemu, bo to sie mija z celem, a koszty przy tej ilości przewodu mogą być wysokie (4 przewody na głośnik).

Jaki kabelki polecicie, które waszym zdaniem nie będą ograniczać systemu i nie spowodują pustki w portfelu?

Pozdrawiam, i będę wdzięczny za wszelkie sugestie odnośnie któregokolwiek z tych pytań.

Piotr

Wiesz, poważna firma bierze za montaz więcej niż 10% wartości sprzętu. Nie uwazam aby położenie kabli i ich podłączenie do zestawu było aż taką filozofią, dlatego chce spróbowac samemu. Niestety nie mam doświadczenia w zakresie rodzaju kabli i głośników.

Kable głosnikowe moga stanowic spory wydatek przy odległosciach pomiędzy pokojami a tunerem, dlatego nie chciałbym kupic takich których system nie wykorzysta....

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.