Skocz do zawartości
IGNORED

Sposób na polskie napisy w progr. sat

wstach1

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym uzyskać informacje nt sposobów podkładania polskich napisów do programów zagranicznych nadawanych z satelity.

Pamiętm jak kilka lat temu (2000 rok) pojawiło się urządzenie Digital Text Translator - D2T kosztowało to ok 1500pln. umożliwiało ono wmiksowanie napisów do sygnału wizyjnego z dvd. Translator wpięty był pomiędzy dvd a tv. Napisy pobierane były z nośnika (1. wbudowana stacja FDD lub 2. z cd-romu) wewnatrz urządzenia była wmontowana prosta karta grafiki oraz sterownik napędu. Była to wersja s-video. Tor chrominancji i luminancji był rozdzielony gdzie luminancja przechodził bezpośrednio z wejścia urządzenia na wyjście a chrominancja podlegała mixowaniu napisy z obrazem video Widziałem to urzadzonko od srodka wykonanie ala diy.

Poniewaz technologia poszła do przodu wydaje mi się, że możliwe byłoby dzisiaj podłączenie komutera do czegoś na wzór zewnętrznej karty grafiki z wej i wyj. być może jest coś takiego już gotowego albo niewielkim nakładem środków zrobienie (zaprojektowanie) takiego translatora.

Polak potrafi

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

wstach1

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Do tunerów Mediasat (Pioneer 1430 itp) mozna wgrac 3 pliki z napisami po porcie szeregowym i w dowolnym momencie wlaczyc ich wyswietlanie. Oczywiscie ta funkcjonalność działa na oprogramowaniu 'alternatywnym' które łatwo można znaleźć w necie.

There are only two kinds of music - good and bad.

- Duke Ellington -

Tak słyszałem pionki i linuxowce mają taką możliwość, jednak nie posiadam mediasata. Mam humaxa 5500

Dziś się trochę nad tym zastanawiałem i wpadłem na myślę bardzo prosty sposób - nazwijmy sprzętowo. Mianowicie wyjście luminancji z tunera puszczę bezpośrednio z humaxa na tv a chrominancję spróbuję jakoś zmiksować (jeszcze nie wiem czym i jak) z sygnałem chrominancji z laptopa. Napisy w kompie będę wyświetlał na białym (?) lub czarnym tle. Wydaje się proste i analogiczne z tym co widziałem w tamtym translatorze.

Gdybym jednak to przepuscił całkowicie przez kartę wej-wyj video na usb (taką powiedzmy do 100pln) to z kolei programowo możnaby pomiksować. Do tej pory jak coś leciało na satce to pod tv stawiałem laptopa i jakoś szło... do pierwszej reklamy.

Ps przepraszam, że umieściłem tego posta w dziale Diy audio.

pozdrawiam

wstach1

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.