Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo (wzmak + kolumny) 4-5kzl

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

witam ponownie

po rozpatrzeniu poyzszych i swoich mozliwosci na razie mam te oto zestawy:

NAD c352 + JBL Northridge E90

NAD c352 + Acoustic Energy Evo3

Xindak A-06 + ???

plus inne kombinacje dosprawdzenia bezposrednio w salonie.

czy jeszcze jakies inne propozycje ? (to nie musi byc koniecznie nad)

Do 4 tysiący możesz kupić KEF IQ7 a widziałem też w tej cenie IQ9. Ewentualnie B&W DM 603 S3. Jeśli miałbyś kupić JBLa to już lepiej chyba B&W - też grają dosyć jasno. Za resztę pieniędzy kup jakiś wzmacniacz.

również polecam Kefy, jeśli chcesz kupić kolumny bez odsłuchów to do Twoich preferencji to na pewno będzie bardzo "bezpieczny" wybór

w tym budżecie kupisz Kefy iQ7 + dobry wzmacniacz np CA 640A v2 lub jakiś inny (jeśli koniecznie musi być nowy)

cambridge audio ? dziekuje, zupelnie jakby o nim zpaomnialem.

bede robil odsluch, na pewno u siebie i mysle ze pojade do belfastu odsluchac nada bo nie podaruje sobie i gdybym tego nie zrobil to plulbym sobie w brode do konca zywota.

zastanawia mnie jeszcze xindak a-06, ponadto pan z jednego z salonow zaproponowal mi arcam (tylko nie pamietam jaki model) - jakies opinie apropo tych dwoch cudeniek ?

ah. bylo tak ze po tym jak sam wspomnialem o nadzie facio powiedzial ze nad to juz nie to samo co kiedys bo sprzedali sie chinczykom.i ze arcam jest lepszy, bo cieplejszy, szczegolnie jesli chodzi o system w ktorym zrodlem jest gramofon...

szukalem tez wyszukiwarka, ale tekstow o arcamie jest mnostwo - dla kogos swiezego to lekki zawrot glowy :)

każdy tak zaczyna:)

i każdy kto tu trafi źle kończy:) lepiej zajmij się juz praca i zbieraniem kasy na jeszcze droższy sprzęt;)))

a tak poważnie - po prostu czytaj - nie spiesz się z zakupem. Za jakiś czas informacje zaczną Ci się układac. no i staraj się wszystkiego posłuchać. Zaufaj swoim uszom. Dobry słuch to nie tylko dominacja starych wyjadaczy z super sprzętem. Nawet kompletni laicy bezbłędnie wytkneli wady mojego systemu;)) (których jestem świadomy;))

tez tak uwazam.

zakupu bede dokonywal dopiero w grudniu, ale stwierdzilem ze warto porozmawiac juz teraz a do sklepu wybrac sie na koniec i wtedy wlasnie sie decydowac.

dzieki za porady :)

Niektóre z propozycji powyżej - cokolwiek dziwne (zwłaszcza że potrzebujesz pewnie przedwzmacniacza gramofonowego - czyli dodatkowej płytki we wzmacniaczu). Wątpię czy Xindak oferuje to w tańszych modelach.

Jako że i tak będziesz robił zakupy dopiero w grudniu - poniżej tylko luźny pomysl, jak można zacząć budować zestaw. Nie podzielam zdania, że już na początek musisz mieć kolumny three-way i jakiś wzmacniacz o ogromnej mocy. Wzmacniacz może być i 40 W, byle miał dobre zasilanie, a kolumny nie muszą być wcale wielkie.

Myślę, że zestaw poniżej grałby raczej łagodnym dźwiękiem, bez wyostrzeń (przeciwieństwo brzmienia "estradowego") - przy czym to gdybanie, bo nie słyszałem dokładnie takiej konfiguracji. Nie wiem tylko, czy Mira 3 miała firmowo montowaną płytkę przedwzmacniacza gramofonowego. Ale bardziej niż o konkretne propozycje chodziło mi o wskazanie, że oferta sprzętu używanego albo ex-demo w sklepach w UK jest nieporównywalnie większa niż u nas i warto ją wziąć pod uwagę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jarzabek, 24 Sie 2007, 08:42

>Nie podzielam zdania, że już na początek musisz mieć kolumny three-way i jakiś

>wzmacniacz o ogromnej mocy....

No właśnie. Te 30 m2 to wygląda groźnie tylko na papierze.Na dodatek pokój jest bardzo długi i ustawienie kolumn, jak pisze shukenja: po dwóch stronach sofy spowoduje ,że będzie on siedział okolo 2,5-3m od kolumn (jesli proporcje z rysunku są właściwe). W takim układzie to zdecydowalbym się na jakies monitory lub małe podłogówki.

Tym bardziej, że muzyka której słucha shukenja to raczej okolice ambientu (biosphere,reich), nowoczesnej elektroniki (oval,pole) lub morrmusic (czyli pewnie Lali Puna:-)))....A tu nie trzeba potężnego uderzenia, lecz raczej zestawu w którym dźwiek ładnie oderwie się od kolumn i otoczy słuchacza cieplym, przestrzennym brzmieniem.

Ale to i tak wszystko "luźne gatki", masz troche czasu, posluchaj sobie spokojnie i powodzenia w wyborze. Ale koniecznie rozszerz swoje odsłuchy o jakies monitory (np Quad 11L lub 12L)

pzdr

ps.a oferte secondhand weź także pod uwagę....no chyba że naprawde musi być nowe

o, dzieukuje serdecznie.

oczywiscie, nie musi byc nowe, w sensie takim ze ni ehccialem po porstu jechac do salonu robic 4 odsluchy a potem nic tam nie kupic. jakos dziwnie bym sie z tym czul, moze jestem za dobry dla ludzi :)

sklepu z drugiej reki widzialem, natomiast nie doczytalem jakie sa warunki gwarancji, i jak pisalem wczesniej - obawiam sie troche ze moglbym nie zwrocic nawet uwagi na jakies wady ktore wyszlyby potem - co nei znaczy ze i w nowym to by sie nie zdazylo. wiem ze nawet ex-uzywany sprezt jest sprawdzany, ale co bedzie jelsi bedzie on brzmial inaczej niz to co zapamietam na odsluchach ? wtedy reklamacja nie gra roli.

co do pokoju - jest w skali, chociaz nei spodziewalem sie ze cad zostanie tak marnie zrastrowany.poprawie to ale jak ktos wspomnial powyzej, ustawieniem pobawie sie moze jak bede mial wzmacniacz.

jeszcze jedno - czy wzmacniacz z pre-ampem gramofonowym to jest wlasnie wzmacniacz zintegrowany ? jakos ciezko mi znalezc prosta definicje tego na necie...

linki wedruja oczywiscie na liste odsluchowa przed salonem.

pozdrawiam.

to jeszcze po raz ostatnio poprosze o ewentualne propozycje na koniec :)

tak czy siak, w przyszlym miesiacu kieruje kroki do salonu / ewentualnie kilku i dokonuje zakupu..

dziekuje za powyzsze porady - dam znac jaki wynik koncowy :)

pozdrawiam:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.