Skocz do zawartości
IGNORED

zestaw stereo (wzmak + kolumny) 4-5kzl

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drogich forumowiczow J

(jednoczesnie przepraszam za brak polskiej czcionki i literowki, ale nie moge jej uzywac, wyjasnienie ponizej).

Przez ostatni tydzien mialem szanse przyjrzec sie wam I waszym dyskusjom I powiem jedno – niezmiernie ciekawe miejsce :)

Ale do rzeczy.

Otoz postanowilem, jak pewnie slyszeliscie to juz zylion razy, zbudowac swoj pierwszy stereo system.mam juz jeden, ale jest to system ktory przeznaczony jest do produkcji – zajmuje sie bowiem, amatorsko rzecz jasna, tzw. “field recordingiem” czyli nagrywaniem w terenie I obrobka tychze nagran w domu. Do tego celu sluzy mi oczywiscie moj komputer, polaczony on jest z zewnetrznym mikserem z ktorego dzwiek rozchodzi sie do dwoch aktywnych monitorow bliskiego pola “alesis”. Daje mi to “plaski” dzwiek, ale pomyslalem ze warto zainwestowac w odsluch tego co sie robi, stad idea drugiego systemu stereo.

Rozumiem przez to wzmacniacz I zestaw kolumn, natomiast zrodlo w poczatkowej fazie stanowic bedzie gramofon Numark TT1600.( jest to tanszy model dj-skiego gramofonu ktory ma juz 3-4 lata, ale spisuje sie dobrze – wymiana na lepszy nastapi, jak mysle, za okolo 2-3 lata i gramofony pro-ject), byc moze w pozniejszym terminie dokupilbym odtwarzacz CD. Jak widziecie moi drodzy zrodlo nie jest najlepszej klasy, ale mysle ze spisze sie swietnie.

Kilka pomocnych wyjasnien a propo mnie.

Interesuje mnie muzyka raczej z kregu elektronicznej, experymentalnej, ale nie stronie czasami od lekkich dzwiekow, a zona - wrecz popowych. Glowne inspiracje – autechre, biosphere, the hafler trio, ale tez steve reich, john adams, philip glass. Dla relaksu nawet Michael Jackson, a po klotni system of a down, I oczywiscie alva noto czyli experymentalne poszukiwania w polu fal sinusoidalnych, rozbijanie dzwiekow na skladowe elementarne I cala filozofia tworzenia nowosci poprzez przetwarzanie staroci (zainteresowanych zapraszam na priv, jest co explorowac )

Podejrzewam ze nakreslilem teraz schemat gosc uniwersalnego odbioru dzwiekow, jako ze produkcje te zawieraja odpowiednio I bas, I wyzsze tony,a reich to juz klasyczne instrumentarium, wiec wydaje mi sie ze wzmacniacz generlanie powinien dobrze pracowac w sensie uniwersalnym, bez wyszczegolniania. Oczywiscie, zalezy mi bardziej na cieplych barwach, przyjemnych.Nie musi to byc twz “zyleta” tnaca dzwiekami szklo jak diament.Czystosc tak, suchosc nie.

Sluchamy muzyki raczej wieczorami ( w dzien tylko w weekendy) I raczej ciszej, przynajmniej na tyle zeby mozna bylo sie slyszec – chociaz przyznaje ze cieszylbym sie gdyby wzmacniacz I kolumny posiadaly troche mocy gdyby naszla mnie ochote rozdraznic sasiadow (co juz sie zdarzylo kilka razy J ). A wiec raczej spokojnie, z mozliwym lekkim przytupem jelsi sie da.tyle oczekuje od wzmacniacza. Jelis mozliwe, prosilbym o uwzglednienie ze kiedys zagosci tez odtwarzacz CD. Nie mialbym problemow z wymiana kolumna na mocniejsze, jednak wydaje mi sie ze lepiej miec zapas mocy przygotowany na dodatkowe zrodlo dzwieku niz wymieniac calosc.

Pokoj ma okolo 30m2, jak widac ponizej.Podloga z klepki drewnianej, wszystkie meble drewno, wykonczeie kuchni takoz. Dwie kanapy skorzane, powyzej ktorych wisi, odpowiednio – sszerokie lustro po lewej, I mala ramka zaraz przy drzwiach. Dolne okno jest tzw sciennym oknem, od podlogi do sufitu, jest to raczej, jak widac, wystep okienny. Prawe okno tez wysokie, parapet wysokosci okolo 50cm.

Okno kuchenne nad zlewozymywakiem. Ponadtto na przestrzeni kuchni sa drewniane szafki scienne na obydwu scianach. Drzwi pokoju zawsze otwarte.

Konfiguracja pokoju do zmiany, jednak wolalbym utrzymac polozenie dwoch sof I stolika – nie ma za bardzo wyboru zeby to zmienic, ale szafeczki moga sie poprzesuwac bez problemu. Myslalem o ustawieniu kolumn w dwoch opcjach – 1. po dwoch stronach jednej z sof, 2 – po dwoch stronach pokoju, przy wystepie okiennym skierowane wglab pokoju. Generalnie, jestem otwarty na kazde propozycje.

Cena na ktora sie decyduje – okolo 4500zl. W ramach chwilowej niepoczytalnosci zony (jesli zauwaze odpowiednio wczesniej) moge zwiekszyc do 5000. mysle ze na wstep taka suma na wzmacniacz I kolumny wystarczy.

Teraz najwazniejsza sprawa – jestem z pokolenia nowej emigracji I z racji powaznego wyboru zycowego znajduje sie w irlandii z mysla o nie wracaniu do kraju. Stad, poniewaz jest to miejsce w ktorym prym wiedzie guiness raczej nizli dobre audio, niewielki jest wybor sklepow z pokojami odsluchowymi. A wlasicwie jest tragicznie. W dublinie jest 1 salon audio, drugi w belfascie. (mea culpa jesli sie mysle ale jestem tu juz 3 lata I szukalem dosc mocno) Mam niestety fobie latania a wiec nie bede odwiedzal anglii w celach odsluchowych, musza wystarczyc mi te dwa salony.

Stad, chcialbym okreslic kilka mozliwych kombinacji sprzetowych ktore zarezerwowalbym wczesniej do odsluchu, biorac ze soba swoj gramofon numarka oczywiscie.

Z tego samego powodu odpada kupno uzywanego sprzetu – wiem ze to niedobrze, ale tak postanowilem I wolalbym trzymac sie twardo mojego wyboru. Jestem w polsce tylko 2 razy do roku I nie moge pozwolic sobie na nic innego jak tylko lekarze.

Jak dotad najbardziej spodobal mi sie wzmacniacz NAD, seria c352, lub 372, jesli jednak sa za mocne na moje potrzeby, mozna to znizyc o jedna polke. Oczywscie, byloby wspaniale gdyby z funkcjonalnoscia szlo I piekno wizualne, NADy podobaja mi sie najbardziej, marantze I harmany najmniej. Jestem minimalista z wyboru, I przedkladam surowosc nad niebieskie diody.Jak w przypadku pokoju jednak – wszelkie propozycje mile widziane.Wolalbym uniknac yamahy, ne slyszalem za dobrych opinii o nich, co jednak jest do weryfikacji rzecz jasna.

Co do kolumn – rowniez zdaje sie na was gdyz tu juz wogole sie nie orientuje. Paradigm to nazwa ktora widzialem dosc czesto w zestawieniu z NAD, oraz JBL, ale to tyle co wiem.

Oczywiscie wyboru dokonam w salonie, ale jak pisalem kilka kombinacji na wstep mocno sie przyda.

Mysle ze to dosc duzo informacjija na wstep, gdybym jednak cos przeoczyl – piszcie,

Bede bardzo wdzieczny za wszlkie porady, choc w zamian odwdzieczyc sie moge jedynie dobrym slowem, ale moze i linkami do ciekawszych produkcji audio w ramach “poszerzania muzycznych horyzontow” ?

Oczywiscie, jesli ktos mialby ochote mozna na priv albo mail lub numer gg, ewentualnie skype.Jelis jest ktos z was na miejscu, nie wykluczam osobistego spotkania. Chcialbym dobrze zaplanowac ten zakup.

Jeszcze raz z gory dziekuje I serdecznie pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
https://www.audiostereo.pl/topic/35447-zestaw-stereo-wzmak-kolumny-4-5kzl/

30 m 2 to sporo - potrzebujesz podłogówek - to komplikuje sprawę bo 5 tyś to nie jest dużo na nowy sprzęt.

ja bym popatrzył na watek na temat creeka i eposów lub xindaka i paradigma. Skoro masz takie skromne możliwości to powinien to być tzw strzał. Dobra synergia.... acha, być może będziesz potrzebował przedwzmacniacza gramofonowego.

A nie myślałeś aby na ebay coś kupić, jakiś gotowy kompletny zestaw z angli?

acha, wszystkie elementy trzeba spiąć jeszcze kablami to też spory wydatek.

nie mam nic przeciwko gotowemu zestawowi, ale podejrzewam ze bedzie ciezko ustrzelic taki zestaw ktory jest zarowno na aukcjach jak i w sklepie odsluchowym. dlatego wolalbym pojechac osobiscie i wybrac sam po bezposrednim udsluchu.

ponadto, 30m2 duzo, ale jak mowilem, slucham muzyki ciszej wiec nie potrzebuje kolosalnej mocy., prosze pamietac ze czesc z tych 30m to przestrzen kuchenna, co widac na gorze zamieszczonego obrazka, a czesc to wystep okienny, wiec przestrzen uzyktowa spada do centrum pokoju.tak pryznajmniej ja rozumuje, jelsi zle - prosze mnie poprawic :)

niby tak, ale chodzi o wytworzenie ciśnienia akustyznego - no i pozatym prawie zawsze są jazdy z uzyskaniem basu. A im większe pomieszczenie tym ludzie mają wiekszy z tym problem. Napewno wtedy jest to łatwiejsze przy odpowiednio wiekszej kolumnie. Ja bym tu szukał w konstrukcjach trójdrożnych i w wzmacniaczem conajmniej 60 W uczciwej mocy.

hm.przyznam sie szczerze ze nie wiem zupelnie czym charakteryzuje sie konstrukcja trojdrozna.

to moze inaczej - nie wykluczam innego zestawu niz gramofon - wzmacniacz. jelsi jest opcja przedwzmacniacza z ktorego mozna puscic sygnal w kolumny, nie mam problemu.

zakup CD planuje za nastepne kilka lat. teoretycznie mozna by pomyslec o systemie stricte gramofonowym, a za kilka lat wymienic.

idelanym rozwiazaniem bylby wzmacniacz zdolny obsluzyc oba zrodla.

czy moge prosic o jakies przyklady tychze systemow trojdroznych ?

czy NAD c352 podola gramofonowi bez koniecznego przedwzmacniacza "pomiedzy" ?

jesli tak to moglbym postawic glownie na taki zestaw i dobrac kolumny, a w przyszlosci miec szanse podpiac dodatkowy rack CD oraz wymienic gramofon...

szkoda ze nie da sie edytowac postow,ale mniejsza:

przed chwila dzwonilem do salonu audio, okazuje sie ze nie maja NAD-ow, ale juz na wstepie pan od systemow hi-fi powiedzial ze raczej pod gramofon polecalby sprawdzenie wzmacniacza arcam, model 90 jesli sie nie myle.

jakies opinie ? nie udalo mi sie znalezc polaczenia arcam-gramofon na forum w jakimkolwiek poscie...

z gory dziekuje i pozdrawiam.

jeśli wzmacniacz integra ma w sobie pre gramofonowe to jest to zaznaczone. duża część ma - ale zwykle są to proste układy - nie najlepsze.

kolumna trójdrożan to taka gdzie każdy z podzakresów - wysokie, średnie i niskie odtwarzana jest przez osobny głośnik lub głośniki. Daje to lepszy komfort pracy głośnikom, większą moc i wyższą efektywność - ale zwykle są tridniejsze do napędzenia - potrzebują mocniejszego wzmacniacza. Te które wymieniasz powinny podołać. Skorzystaj w wyszukiwarki - może uda Ci się znaleźć coś na temat wzmacniaczy które Cię interesują - może ktoś gdzieś doradził jakie kolumny będa najlepsze.

JA nie będę tu sugerował jakiś synergicznych zestawów - sam jadę na DIY i jestem zadowolony - nie znam za dobrze oferty sklepów. Ale przeglądaj różne watki - napewno natrafisz na jakieś godne polecenia połączenie.

Acha - a może Denon PMA 15000AE plus JMLab chorus czy coś takiego? ktoś kiedyś po9lecał jako ciekawe połaczenie no i może zmieścisz się w kosztach? no i sprzęt popularny.

co do linka: zestaw posiada cd ktorego nie chce teraz kupowac, a pan pomocnik w rozmowie bezposredniej polecil inny zestaw gdyz w jego mniemaniu XINDAK A-06 gra za mocno jak dlamnie, kolumny mialyby byz tez drozsze (paradigm v7). wiec nie za bardzo mi to odpowiada, nie chce juz na wstepie przekraczac budzetu, obawiam sie ze moglbym nie docenic tych pieniedzy...

dziekuje tak czy siak, moze jakies inne opcje ?

wzmaki nada są super także nie masz się tutaj nad czym zastanawiać bierz 352 lub 372, brzmią prawie identycznie

co do kolumn to polecam ci jbl northridge e90, na 30 m to będzie akurat, duże podłogówki i wydajny prądowo wzmak nada, wiem co piszę bo sam mam taki zestaw i gra to naprawdę potężnie

pozdr

dziekuje za opinie,mysle ze NAD faktycznie bylby pierwszym testowanymprzeze mnie systemem podczas odsluchu. mysle ze c352 wystarczy na moje potrzeby....

szukam innych propozycji zestawow dalej:)

shukenja-obawiam sie ze moglbym nie docenic tych pieniedzy...,,,,

Daczego nie docenione ??? Apetyt rośnie w miare jedzenia ,i dlatego zawsze polecam studio 20 v4 na poczatek .

heh, nie docenic w sensie swoich uszu.nie uwazam ze jako poczatkujacy wchodzacy w swiat hi fi audio mialbym od razu na tyle swiadomosci zeby uslyszec istotne roznice w dzwieku w zaleznosci od sprzetu.mysle ze wymaga to osluchania a nie chcialbym inwestowac wlasnie w cos co jest potezne ale nie jestem w stanie tego wykorzystac w pelni.

oczywiscie, patrzylem na te kolumny tez.na teraz jedynym istotnym elementem sa fundusze, jak zawse zreszta, oraz fakt ze ten NAD mnie kusi. jakos jestem zwolennikiem pierwszych wyborow. :)

ale ten NAD jest kiepściutki, tak samo jak połączenie Creeka z Eposami. W JBLe też nie radzę się ładowac. Za 5000 można już coś naprawdę fajnego zestawić ale używanego. Z nowych nic ciekawego nie przychodzi mi do głowy.

ps. jednak skoro NAD się podoba... ale i tak posłuchaj czegoś innego

napewno poslucham arcam'a w pierwszej kolejnosci bo jako pierwszy zostal mi zarekomendowany do gramofonu. potem NAD potem (jesli bedzie) xindak i wtedy zobaczymy.

czemu nie radzisz sie ladowac w JBL ? prosilbym o rozwiniecie, choc nie ukrywam ze poslucham i tej kombinacji w miare mozliwosci.

nie radzę, bo dla mnie JBLe (przynajmniej te słuchane modele- niższe) brzmią prawie jak Altusy. Ale, jak wiadomo, każdy inaczej słyszy więc posłuchać warto, mozę akurat podpasują. W ogóle najlepiej gdybyś kupił używane skoro dopiero zaczynasz, będzie mała strata(albo żadna) przy odsprzedawaniu, co niechybnie Cię niedługo czeka, jak każdego z nas na początku:)

hm, problem w tym ze uzywanego sprzetu tutaj nie maza bardzo a z racji lokacji kupno w polsce odpada.nawet jesli chodzi o kwestie problemow, jesliby sie pojawily. to raz,a dwa ze jako niedoswiadczony poczatkujacy balbym sie przeoczyc cos w uzywanym sprzecie o czym moglbym na dzis nie miec pojecia,a wyszloby za rok czy dwa. albo ja bym sie zorientowal pozniej... stad opcja uzywek nie wchodzi w gre.

nikt tez nie poruszyl jeszcze samego ustawienia kolumn... :)

notak, to ustawimy jak bede mial, racja :)

co do ebaya - jest ale i tak aukcje wyskakuja z uk. jakpisalem,w samej irlandii lipnie. raz trafil sie czlowiek,sprzedawal NAD 3020, stara seria za 200 euro w stanie, powiedmzy, dobrym. nic szczegolnego. irlandczycy,jak pisalem, wola puby od odsluchow. jeden salon audio na dublin i milion mieszkancow ? daje do myslenia,niestety...

jbl do altusów mają się jak pięść do nosa, jbl to jedna z najstarszych firm produkujących kolumny, ponadto oni wyposażają większość poważnych festiwali i studiów nagrań, fakt że seria northridge gra trochę estradowo ale jak dla mnie jest to tylko na plus bo uwielbiam koncerty, sam najlepiej posłuchaj i oceń

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.