Skocz do zawartości
IGNORED

Marantz - CD5000 vs Denon DCD 625

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

co lepsze jak sadzicie i jak zagra Marantz (jak sie to czyta? :P )

zostalem kilka dni temu nabywca denona ale wydaje mi sie do dupy i czy Marantz lepiej zagra?

Denon gra malo detalicznie, malo wysokich, bas zaciagniety....

https://www.audiostereo.pl/topic/35484-marantz-cd5000-vs-denon-dcd-625/

dam denona doplace cos (pewnie z 300zl)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

CD5000 nie słuchałem ale sądząc po parametrach to TDA1549 nie jest najlepszym przetwornikiem 1bitowym, bardzo udane 1bitówki są w modelach Pioneera, natomiast jeśli marantz to chyba lepiej na innym przetworniku

W trakcie usuwania konta.

troszke jestem zalamany tym denonem i szukam ucieczki od tego wszystkiego.....

mialem Denona polaczonego z Ampli analogiem i Cyfrowo................. lepiej gralo na cyfrowym czyli przetworniki Denona sa korsze niz w ampli o.0

Może CD który zakupiłeś Cię nie satysfakcjonuje... ale masz za to coś bardzo cennego... o czym staraj się nie zapomnieć... doświadczenie, że lepiej posłuchać przed zakupem ;) Wiąże się to głównie z tym, że każda osoba oczekuje czegoś innego po brzmieniu systemu. Zdecydowałem się kiedyś na zakup CD Denona tuningowanego przez Piotrka608 spodziewając się, że dźwięk będzie conajmniej o klasę lepszy niż ten prezentowany przez CD które miałem wcześniej (Onkyo dx 7211). Pomimo że CD nie gra źle to charakter brzmienia nie odpowiada mi już tak bardzo jak w przypadku Onkyo w którym niestety zaczął chyba padać laser...

Mieszkasz w Rzeszowie, więc do linni dźwięku chyba nie masz daleko... O ile wiem można od nich wyporzyczyć sprzęt za kaucją. Polecam skorzystanie z tej opcji koniecznie.

tak sklep Linia dzwieku jest mi bardzo dobrze znany :) praktycznei co dzien po szkole tam chozilem i z Panem Przemkiem sluchalem jakis kolckow :D

w tym senk ze ten denon scene ma ok, ale za to np cymbalki,ostry szelest, szum talerzy wszysto to takei wytlumione bez gory

• Redaktorzy

majmaj - a może lepiej na razie zostawić Danonka i poszukać jakiegoś DACa - z tanich są Audio Alchemy, Musical Fidelity X-DAC, czasem pojawiają się NOS DACi wg. Petera Daniela ? Jest w czym wybierać.

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

majmaj, 19 Sie 2007, 15:32

Nie znam tego CD-ka, ale najogólniej, na podstawiue schematów i przeróbek Denona w skrócie opiszę co możesz zrobić.

Wymień kondensatory ceramiczne (prawie na pewno takie - chyba 4 szt.) w filtrze LPF na sytrofleksowe (KS/KSF) lub polipropylenowe a poczujesz poprawę. Także zamień ceramiki w zasilaniu (100nF) na 220nF foliowe MKT/MKP w okolicach DACa i opampów; na zasilaniu filtra cyfrowego, demodulatora EFM i pamięci wymień lub dołóż OSCONy o takiej samej lub zbliżonej pojemności.

> majmaj a nie lepiej najpierw wymienić ampli Y 457, bo on do stereo nie nadaje się tylko do KD i po wymianie odtwarzacza CD może poprawy w jakości dźwięku nie usłyszysz.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

zaczynam sie "napalac" na tunog tego Denona.... czytam o tym i czytam (sam sobie nei poradze to pewne! ) musiely bys Cie mi wyloxyc jak na tacy co i jak.....

jakie kondestatory do jakiej czesci itd itp teraz czytam o BLACK GATE ale mimo to piszcie mi jak najwiecej mozecie co mi doradzacie pod koniec zrobimy podsumowanie wszystkiego i zobaczymy co z tego wyjdzie.

ile kasy musze na takie cos przygotowac?

wlasnie mi doradzila jedna z znanych osob w tematyce tuningow CD zebym nei bawil sie w tuningowaniem tylko............................... kupil wzmacniacz stereo, ze ampli jest wina moich problemow

potwierdzicei to ?

> majmaj niestety Y459 niewiele się różnie od Y 457 (przepraszam za pomyłkę) i oba te ampli są bardzo cienkie w stereo.Ponieważ maja kiepskie wzmacniacze i słaby zasilacz to przetworniki tu nic nie poradzą.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Tuning nie zaszkodzi, bo wymiana tych elementów jest prosta. Koszt też niewielki, kilkadziesiąt zł za części z przesyłką, najwięcej chyba wyniosą OSCONy, przy okazji wymiany amplitunera (lub też nie) opłaca się to zrobić, potem pomyśleć o reszcie (zegar).

a po za tym jak zobaczylem tego Cd-ka w srodku to sie zlapalem za glowe.... oszczedzali na nim jak mogli, transformator umieszczony na srodku plyty a na dodatek wyglada jak by byl od lutownicy.....

No nie pisz, że taki syf. W CD wystarczy 15W transformator, po co większy? Spodziewałeś się 300W totoidu? I co z tego że na środku? Nie rozumiem, sprzedać CD żeby kupić wzmacniacz? Jak się postarasz to na te części wydasz 20-30zł z przesyłką.

transformator na srodku nie jest najlepszym rozwiazaniem bo:

1. grzeje cala plyte

2. wytwarza wibiracje ktore przechodza na kondestatory (a jak wiadomo to powoduje szumy)

ok zaryzykuje zaczne od tuningu "spftu" czyli podklejenie kondestatorow, lepsze umieszczenie calej szuflady -czy jak to fakowo sie zwie :P wymienie wtyk zasilajace i dam podkladki..... zapomnialem jak sie nazywaja :P

majmaj, 21 Sie 2007, 18:32

>transformator na srodku nie jest najlepszym rozwiazaniem bo:

>1. grzeje cala plyte

>2. wytwarza wibiracje ktore przechodza na kondestatory (a jak wiadomo to powoduje szumy)

Nonsens. To nie jest w CDP żaden problem.

Może w lampach.

Tu nie spotkałem wyników takich pomiarów.

Prędzej może to mieć wpływ na odczyt z lasera, tylko jaki? Niewielki.

Musiałyby to być silne wibracje i złej jakości kondensatory.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.