Skocz do zawartości
IGNORED

Co wybrać po przeprowadce?

moro

Rekomendowane odpowiedzi

Na początek chciałem serdecznie powitać wszystkich Użytkowników jako, że jest to mój pierwszy wpis na forum.

Ale do rzeczy: tak jak w temacie, miałem to szczęście przeprowadzic się do większego pomieszczenia(ok 23m2, wcześniej 10m2) i niestety moim kolumienkom( diy 165KEP + 27tdfg) zabrakło tchu.

Zaznaczam, że zestawienie tych głośników bardzo mi odpowiada i nie chciałbym się ich pozbywać, toteż przychodzą mi do głowy dwa rozwiązania: dodanie po 1 szt. KEP-a w układzie 2-lub 2,5 drożnym, bądz wykorzystanie Monacora jako średniotonowego i uzupełnienie "dołu" nisko ciętym głośnikiem 8-9" w układzie 3-drożnym(zdaje sobie sprawę z komplikacji konstrukcji).

W związku z tym zwracam się do Szanownych Kolegów o radę- co wybrać?

Z pomiarami nie powinno być problemu, zaplecze techniczne jest, budżet to 300-400zł za szt.

Pozdrawiam i dziekuję za ewentualne sugestje.

Moro

https://www.audiostereo.pl/topic/35518-co-wybra%C4%87-po-przeprowadce/

Brzmi to sensownie, chociaż nie powiem Ci co lepsze. 2 lub 2.5 drogi jako logiczny sposób na rozbudowanie głośników - może być tu ciekawe i wykonalne bez większych trudności.

W 3 drożnym układzie lepiej byłoby mieć głośnik niskotonowy 25 lub 30cm, stąd myślę że tamto rozwiązanie daje trochę większe możliwości (nawet ostatecznie możliwe jest przejście na 3 drogi).

Do większych basowców potrzebna byłaby szersza obudowa, a nie wiem czy taką masz.

Witam! Dziękuję za odpowiedź!

Obudowa rzecz jasna powstanie nowa, bez względu na zastosowane głośniki.

Wybór 25-30cm niskotonowca jest kuszący jednak czy GC uciągnie taki zestaw?

W przypadku dwóch Kep-ów zyskujemy na efektywności...

Poza tym upchnąć 30 cm bydle w proporcjonalnej obudowie nie będzie łatwo...ale to już kwestia gustu.

Dzięki za odp.

moro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.