Skocz do zawartości
IGNORED

Pioneer

gotyk1

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem M-90 na Allegro . Trochę przez przypadek ;p . Chyba jutro odbiorę osobiście .

Co mam sprawdzić aby się nie naciąć na ,, grzebany egzemplarz "?

Jakie są wasze opinie o tej końcówce ?Szukałem mocnego tranzystora ale nie wiem czy dobrze zrobiłem .

Czy M-90 lepiej gra podłączony bezpośrednio do CD czy dokupić C-90 ?

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-940719

kiedyś pytałem o zestawienie M-90 + C-73 + PD-75 i uzyskałem odpowiedź twierdzącą że sprzęt bedzie zamulał....opiniodawca sugerował że lepiej kupić PD-75 i poszukać odpowiedniej amplifikacji bo reszta sugerowanego tory bedzie taka jak wyżej napisano.....ja nie kupiłem tego bo pd-75 okazał się "za drogi" ale nigdy nie słuchałem pre + amp pioneera więc nie wiem czy zamula w jakiej kolwiek konfiguracji...chciałbym żebys posłuchał i powiedział coś na ten temat bo mi osobiscie bardzo odpowiadają te klocki wizualnie...szczerze mówiąc to politura na drewnianych bikach pioneera zrobiła na mnie większe wrażenie niz na sony ES...i chciałbym skompletował domowe "PIONEER REFERENCE" w przyszłości...także czekam na recenzje dzwięku setów pioneera...pozdrawiam...paweł

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-940886

arturp, 30 Lis 2007, 22:16

>Kupiłem M-90 na Allegro . Trochę przez przypadek ;p . Chyba jutro odbiorę osobiście .

>Co mam sprawdzić aby się nie naciąć na ,, grzebany egzemplarz "?

>Jakie są wasze opinie o tej końcówce ?Szukałem mocnego tranzystora ale nie wiem czy dobrze zrobiłem

>.

>Czy M-90 lepiej gra podłączony bezpośrednio do CD czy dokupić C-90 ?

ja dosc dlugo uzywalem tego sprzetu, moj system to bylo PD-75, M-90, C-90 USM, i F-93

CD mialem podlaczone bezposrednio do koncowki, uzywanie preampa powodowalo zdecydowane pogorszenie dzwieku a ograniczone mozliwosci wysterowania bezposrednio z CD nie maja praktycznie znaczenia przy mocy M-90

PD-75 najbardziej sie broni z tego zestawu, ale nie zgadzam sie z przedmowcami, M-90 to bardzo przyzwoity wzmacniacz, oczywiscie mozna mu zarzucic ze dzwiek jest spowolniony, ze bas jest malo zroznicowany ze srednica i wysokie nie sa neutralne, ale to mocny dobrze operujacy dynamika wzmacniacz, bardzo solidnie zbudowany z dobrym zasilaniem (wez porownaj do tego jakies np ESy z 400W zasilaczami, nie ma co) a za te pieniadze za jakie go mozna w tej chwili kupic to zupelnie dobry zakup, jezeli odpowiada ci charakter tych urzadzen PIONKA to na pewno bedziesz zadowolony

mialem do czynienia z wieloma egzemplarzami tych wzmacniaczy sa one bardzo solidne i tylko raz mial kolega uszkodzonego M-73, ale na szczescie dalo sie go naprawic i dziala do dzisiaj

najlepiej jak ci gosc pozwoli go otworzyc, od razu widac czy cos bylo lutowane, czy cos jest poprzegrzewane, jezeli nie to niech pogra z pol godziny, zobacz jak sie grzeje, radiatory powinny sie rowno lekko nagrzac, jezeli beda jakies roznice temperatury albo wzmacniacz bedzie sie mocno grzal to nie kupuj

poz.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-941185

mistabron, disco...

Najlepiej żeby uroda była w parze z dobrym dźwiekiem....a z kolei jeżeli ten nie jest najlepszy to albo zapomnieć o tym sprzęcie.....albo zamiast obnażać jego wady to poszukać jego mocnych stron..."muł" to raczej nie jest to czego szukam więc końcówki pioneera sobie odpuszcze zapewne...ale na "okazyjnego" PD-75 nadal czekam....

Ile czasu ja będę jeszcze miał potrzebować, by zarobić to wszystko, wygrać i pokupować.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-941363

Witam

Ostatnio złożyłem sobie komplecik "na wygląd". Mam sentyment do starszych klocków Pioneera.

Składniki to: M-73, C-73, PD-75, Dali Ikon 7, spięte to wszystko Nordost Dreamcaster.

Nie będę się rozpisywał o jakości dźwięku, ja jestem bardzo zadowolony a jednocześnie zaskoczony.

Warto posłuchać takiego zestawienia. Nie wiem, co to znaczy mulenie, i jeszcze jedno, koniecznie końcówka

z preampem. Ogólnie bardzo uniwersalny system.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-941440

Podłączyłem bezpośrednio do CD i gra . Niestety to nie jest dźwięk jakiego oczekiwałem . Bas duzy i niskoschodzący ale faktycznie jednostajny , średnica za mgłą - trochę nieobecna i bezbarwna , góra natomiast delikatna i łagodna ale również niezbyt ciekawa . Jest trochę ospale i bez mikrodynamiki . Jutro pożyczę kilka preampów od kolegi i zbadamy sprawę .

PS

Z drugiej strony to jedyny wzmacniacz , który ruszył moje Scan Speaki - stały pod ścianą i czekały na mocarza . Może bedzie z nich para ;p

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-941500

kazik-t, 3 Gru 2007, 00:56

>zapewne nie wielu słuchało A-07 - chcę się dowiedzieć od tych którzy znają ten wzmak, jaki by do

>niego polecili CD ?

ja uzywalem go bardzo dlugo (na zdjeciu moj pierwszy secik z referencami, jest to system ktorego nie zmienialem przez bardzo dlugi czas, tzn elektronika bo kolumny sie zmienily w miedzyczasie i to ze 2x)

o brzmieniu A-07 juz tu gdzies pisalem, nie wiem czy jest sie sens powtarzac, jest to bardzo fajny wzmacniacz za te pieniadze za jakie mozna go dzisiaj kupic, ma zdecydowanie bardziej neutralna barwe niz reference z boczkami typu M-90, jego mankamenty to malo zroznicowany (jednostajny) bas, slaba mikrodynamika i stereofonia, wydelikacone wysokie tony i ograniczone moca zdolnosci dynamiczne - ogolnie gra bez jaja i w typie pionera :) ale ja teraz narzekam z perspektywy mojego obecnego systemu, ktos kto go sobie zakupi za 1500 zeta bedzie zadowolony, no i ma fajnego pilota, jest bardzo solidnie wykonany i prezentuje sie bardzo dobrze, zdecydowanie lepszym wzmakiem o zblizonym NP jest stary audiolab 8000S, ale SH trzeba za niego zaplacic wiecej niz za pionka, chociaz mysle ze gdybym ja sie rozgladal za wzmakiem SH za zblizone pieniadze poszukal bym wlasnie audiolaba

co do doboru do niego CD - ja po jakims czasie zabawy z audio i po tym jak bylem wlascicielem bardzo wielu roznych urzadzen, zdalem sobie sprawe z jednej rzeczy, mianowicie ze podstawowym bledem w doborze sprzetu jest kierowanie sie zasada korekcji wad brzmieniowych jednego urzadzenia wadami brzmieniowymi innego, np ktos sobie kupuje CDek pionka typu PD-9700 ktory ma ciemna barwe, wycofane wysokie tony i wyeksponowany obfity bas i paruje to ze wzmakiem SONY ES ktory gra jasno u gory i ma wyszczuplony bas myslac ze razem zagra to w miare neutralnie, ze wady sie wzajemnie uzupelnia i bedzie super, moim zdaniem nalezy okreslic jaki charakter brzmienia sprzetu nam odpowiada, co to dla nas oznacza "neutralnie" i potem kupowac urzadzenia ktore sie wpisuja w ten schemat - prawdopodobienstwo sukcesu na dluzsza mete jest wtedy znacznie wyzsze

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-945061

witma fanow pioneera,

czy odtwarzacz PD-91 ma cieple brzmienie czy raczej ostrzejsze ?

mam okazje kupic go za 300 euro z 3 miesieczna gwarancja i zastanawiam sie czy dobrze wypadnie obok analogowego zrodla jakim na dzisiaj jest gramofon.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-945080
Gość

(Konto usunięte)

kaviter, 6 Gru 2007, 12:17

>o brzmieniu A-07 juz tu gdzies pisalem, nie wiem czy jest sie sens powtarzac, jest to bardzo fajny

>wzmacniacz za te pieniadze za jakie mozna go dzisiaj kupic,

>

>co do doboru do niego CD - ja po jakims czasie zabawy z audio i po tym jak bylem wlascicielem bardzo

>wielu roznych urzadzen, zdalem sobie sprawe z jednej rzeczy, mianowicie ze podstawowym bledem w

>doborze sprzetu jest kierowanie sie zasada korekcji wad brzmieniowych jednego urzadzenia wadami

>brzmieniowymi innego..... moim zdaniem nalezy okreslic jaki charakter brzmienia sprzetu nam odpowiada, co to dla

>nas oznacza "neutralnie" i potem kupowac urzadzenia ktore sie wpisuja w ten schemat -

>prawdopodobienstwo sukcesu na dluzsza mete jest wtedy znacznie wyzsze

stąd prosty wniosek, że ten sprzęt dobry który nam samym odpowiada.

Pozostaje tylko teraz znaleźć CD w złotym wykończeniu, bo jak widać na zdjęciu z czarnym wygląda paskudnie.

Co do ceny za A-07 to jest ona trochę wyższa w rzeczywistości. Oczywiście odpowiada ona tej jaką zechcemy zapłacić, jednak był na ebay A-07 w stanie dla mnie raczej zniechęcającym, bo widać było że używany był i poszedł za ok1600zł w przeliczeniu. Swój kupiłem za 2000 w stanie fabrycznym.

Gdyby ktoś miał na zbyciu w równie dobrym stanie CD w złotym kolorze i w miarę dobry model, to chętnie pogadam o szczegółach.

Szkoda tylko, że w Europie raczej brak modeli PD-T 07 i ich kolejnych wersji do HS włącznie, to ten na zdjęciu. W Japonii można je dostać :)

post-5939-100007612 1196954057_thumb.jpg

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-945279

kazik-t, 6 Gru 2007, 16:14

>Co do ceny za A-07 to jest ona trochę wyższa w rzeczywistości. Oczywiście odpowiada ona tej jaką

>zechcemy zapłacić, jednak był na ebay A-07 w stanie dla mnie raczej zniechęcającym, bo widać było że

>używany był i poszedł za ok1600zł w przeliczeniu. Swój kupiłem za 2000 w stanie fabrycznym.

jakies dobre 3 lata temu swoj egzemplarz w stanie fabrycznym sprzedalem za 1k5 i mialem z tym spory problem (nowy kosztowal okolo 4k), 2k to IHMO moim zdaniem zbyt wysoka cena za A-07, ale masz swieta racje sprzet jest warty tyle ile ktos jest sklonny za niego zaplacic,

co do zlotego CDeka do kompletu to za w miare rozsadne pieniadze mozesz szukac PD-77 (bo PD-95 to jednak juz znacznie wiekszy wydatek i tu raczej zastanowil bym sie nad czyms innym, chyba ze kupuje sie sprzet na wyglad wtedy to swietny zakup), ale to tylko jak zalezy ci na zlotej wersji, bo jednak PD-75 gra zdecydowanie lepiej niz 77

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-945483
Gość

(Konto usunięte)

kaviter, 6 Gru 2007, 19:34

>kazik-t, 6 Gru 2007, 16:14

>co do zlotego CDeka do kompletu to za w miare rozsadne pieniadze mozesz szukac PD-77 (bo PD-95 to

>jednak juz znacznie wiekszy wydatek i tu raczej zastanowil bym sie nad czyms innym, chyba ze kupuje

>sie sprzet na wyglad wtedy to swietny zakup), ale to tylko jak zalezy ci na zlotej wersji, bo jednak

>PD-75 gra zdecydowanie lepiej niz 77

tak całkiem dla wyglądu to kupuje się obrazy na ścianę :) to tez musi grać, PD-77 jest wystawiony ale niemiaszek przesadził z ceną a na propozycje jej ugadania nie odpowiada, no i ponoć gra on nie zbyt porywająco , zresztą też o tym piszesz. Biorę również pod uwagę sony, ale te są rozkupywane przez niemców za sporą kaskę często za wysoką jak na nasze warunki. Taki chociaż 505ES byłby odpowiedni jak również wersje 777, 707, 7 ale tu też ceny wysokie i brak pewności co do laserów których prawie brak.

Nie wiem jak marantze ale jak będzie okazja to kto wie. Chyba że trafi się klocek zupełnie nie pasujący do reszty, coś jak np. T+A , AVM albo co innego.

https://www.audiostereo.pl/topic/35549-pioneer/page/17/#findComment-945509
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.