Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy zestaw audio - co wybrać...

Davaeorn

Rekomendowane odpowiedzi

Hello.

Na początku chciałbym się przywitać co niniejszym czynię :)

Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie idea kupienia sobie zestawu audio. Problem polega na tym że zupełnie sie nie orientuje w tym sprzęcie - znaczy się, ornientuje - ale w "zestawach" do 1000-1500zł za calokształt, co jakby nie jest ta klasa... Jedyna moja wiedza i rozeznanie polega na jakiejś tam znajomości parametrów technicznych które (moim zdaniem) są istotne.

Jestem studentem akademii muzycznej, więc sprzęt w 90% będzie wykorzystywany do muzyki klasycznej. Z tego powodu ważniejszy jest dla mnie przedział częstotliwości od średnich do wysokich, niż bas. Bas of course także - ale powinien być on taki "wpadający w środek" czyli bez żadnego dudnienia, maksymalnie klarowny - taki bas bez basu :) tak wiem - niewiadomo o co mi chodzi... ale to ciężko opisać :)

Na sprzęt mogę przeznaczyć ok.7000zł i chciałbym za to miec zestaw składający się z:

-> Kolumn - najlepiej podłogowych, trójdrożnych, o mocy ok 100-150 W

-> Wzmacniacza - Pasującego mocą do tychże kolumn - co jakby jest oczywiste :)

-> Odtwarzacza CD

-> Kabli

-> Zewnętrznej karty muzycznej do laptopa - dużą część muzyki - z różnych powodów - trzymam na kompie, a kupując dobry sprzęt, niechciałbym "wychodzić" z kompa przez małego jacka...

Sam znalazłem kilka takich propozycji:

Harman/Kardon HK 970 + HD 970 + JBL Studio L880 za 5600zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem pewien co do tego wzmacniacza - tylko 70W - czy to nie za mało do tych głośników?? Głośniki wg mnie świetne :)

+

Karta Muzyczna EMU 1616PCMCIA

Ukryta Zawartość

wydaje mi się że bardzo fajna karta - tylko troche droga - a budżet napięty...

+ Kable - i tu nie wiem nic :) i proszę o pomoc :)

dziekuje z góry za odpowiedzi :D

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35620-nowy-zestaw-audio-co-wybra%C4%87/

OD razu powiem - HK i JBL odpada. To sprzęt do zupełnie odmiennych celów. Do Łojenia!;)

W twoim przypadku nie wiem czy lampa nie była by odpowiednia i jakieś w miarę efektywne kolumny. Ale wtedy trzeba było by kupić któryś z elementów na rynku wtórnym.

o... znalazłem właśnie taką kartę - co o niej sądzicie???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

E-Mu dobre karty, aczkolwiek mająlepsze od pszedstawionego modelu ponoć, gdyż za bardzo się w ofercie tej firmy nei orientuje.

a może 2 x końcówka mocy Vincent SP-996 ( ostatnio za 2100 bodajże był taki zestaw na allegro), do tego pszedwzmacniacz, no i kartę oraz głośniki z kablami -jakoś by się zmieściło, ale nie starcy na odtwarzacz.

może coś advance acoustics? z miesiąc temu słuchałem (tyle że zestawu głownie zesatwu 2x końcówka + pszedwzmacniacz, ale łączony jest niewiele gorszy) advance acoustic, podobało mi się. na allegro teraz idzie MAP 304 po 2399zł, np

Ukryta Zawartość

do tego może uda się coś koło 2000zł odtwarzacz.

z kartą e-mu dało by sie tak ciut powyzej 5000zł skończyć. kable i głośniki musiałyby się jednak zmieścić w 2000zł

Ja osobiście proponowałbym, na razie, zrezygnować z odtwarzacza, i posługiwać się kartą, ( pozwoli to zaosczędzic więcej pieniędzy niż w pszypadku rezygnacji z karty, z któej jak piszesz i tak często suchasz). pozwoli to kupić zdecydowani lepsze kolumny i wzmacniacz, a odtwarzazc oczywiście należało by dokupić by w pełni wykorzystać potencjał sprzętu, jednak będie można go dokupić z czasem, ale to tylko taka małą sugestia;)

pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Jeśli będziesz miał okazje to posłuchaj kolumny Triangle (podłogówki, nie pamiętam oznaczenia - chyba Altea coś tam...) najlepiej z jakąś hybrydą.

No i oczywiście - jako że jestem obecnie KEFowce :-) - polecam też posłuchać IQ7 albo IQ9 - bas krótki, szybki, twardawy, niezły środek. Wysokotonowy metalowy - więc góra twardawa, to akurat mi sie nie podoba, wolałbym mięciutką górę. Ale bez obawy, nie kuje po uszach bo jest zrównoważona z resztą pasma.

Właśnie złożyłem dla żony system w podobnej cenie.

Accuphase E-206 (140W na 4 Ohmy)

Odtwarzacz T+A 1200R

Kolumny T+A 160 Criterion.

Kolumny to konstrukcja oparta na linii transmisyjnej (żadnego popierdywania BR, w tej cenie dobry BR to marzenie ściętej głowy).

Całośc brzmi szczegółowo, z bardzo dobrą średnicą i szczegółową górą (to przede wszystkim zasługa odtwarzacza).

Wszystko to dość łatwo dostępne w Niemczech (audiomarkt.de, ebay).

dzięki za odpowiedzi :)

a co byscie powiedzieli o tych dwóch głosnikach - jak się mają do moich wymagań???

Acouctic Energy Evolution Three

&

Infinity Beta 50

sorry że tak marudzę ale nie mam aktualnie żadnej możliwości odsłuchu czegokolwiek...

co do karty to chyba zdecyduje się na tego emu...

Davaeorn,

jesteś muzykiem, grasz na skrzypcach masz więc słuch absolutny i idę o zakład, że potrafisz usłyszeć więcej niż 90% towarzystwa odwiedzającego to forum :) To tak na początek żebyś wiedział. Z muzyków, którzy tu pisują ja kojarzę jeszcze tylko kolegę od altówki o nicku nedj.

7000 zł to suma, za którą da się coś niezłego wybrać i można pomarudzić. Sugerowałbym Ci nie upierać się przy kolumnach podłogowych szczególnie jeśli bas nie jest tym, co Cię w muzyce kręci najbardziej. Podobnie to, czy kolumny są trój-, dwa-i-pół, czy dwudrożne nie przesądza o ich jakości. Więcej nie znaczy lepiej, tylko w tym wypadku inaczej.

Dobrze byłoby gdybys wybrał się do sklepu choćby po to aby posłuchac kilku zestawów i wyrobić sobie opinię. Może też odezwie się ktoś z Twoich stron i zaprosi na odsłuch, warto skorzystać.

Odnośnie konkretnych porad to tak często bywa, że każda myszka swój ogonek chwali, więc tylko napomknę abyś miał w pamięci kolumny Sonus faber. Z nowymi raczej nie zmieścisz się w budżecie, ale można upolować za połowę ceny w idealnym stanie. Sądzę, że powinieneś posłuchać jak brzmią z nich skrzypce...

Odnośnie karty do komputera miej w pamięci alternatywne rozwiązanie: zamiast karty muzycznej zewnętrzny przetwornik cyfrowo-analogowy (DAC), który mógłby przetwarzać muzykę zarówno z komputera jak ze stacjonarnego (wtedy znacznie tańszego!) odtwarzacza CD. Jeśli masz w komputerze wyjście cyfrowe SPDIF, to nie musiałbyś nic do niego dokupywać! Warto rozważyć.

Kable zostaw na koniec i nie martw się o nie na początku.

Pozdrawiam.

Seba78, 24 Sie 2007, 22:39

>W twoim przypadku nie wiem czy lampa nie była by odpowiednia i jakieś w miarę efektywne kolumny. Ale

>wtedy trzeba było by kupić któryś z elementów na rynku wtórnym

Skoro mało basu i dużo środka i góry to znaczy, że kolega chyba chce dość analitycznie, więc lampa chyba nie... bo ona (tak generalnie) to raczej barwnie, nie alitycznie...

We wrześniu mam zamiar udać się na odsłuch dynaudio i sonus faber, więc może będę mógł podpowiedzieć czy wskazania edwarda są dobre ;-)

Davaeorn, 27 Sie 2007, 23:05

>stanowczo analitycznie :) z że tak powiem "sprężystą" blachą, makszymalnie klarownym i selektywnym

>kwintetem i jasnym drewnem :)

To pachnie 'angielską szkołą dzwięku' - może jakiś arcam lub np. cambridge audio 840?

Witam serdecznie,

Miałem okazję posłuchać ostatnio trochę różnych konfiguracji, sam bowiem szukałem sprzętu w przybliżonym pułapie cenowym i zaproponowałbym Primare CD 21 i I 21 z drugiej ręki ( widziałem gdzieś za ok. 4500 ) i do tego nowe monitory B&W CM1 ( normalna cena 3000 PLN, ale na pewno da się te 500 zł wynegocjować ). "Szwed" według mnie zagra dzwiękiem jakiego szukasz - jest cudownie analityczny, ale nie chłodny, klasyka na tym zestawie podobała mi sie szczególnie ( bo już cięzkie hard rockowe granie troszkę mniej ), do tego świetnie kontrolowany bas ( w nie przesadnie dużej ilości ). A CM1 delikatnie ocieplą to zestawienie, będziesz zaskoczony jak świetny dzwięk generują takie maleńkie kolumienki ( fajna scena i kontrolowany bas ! ). Dodatkowo, ten sprzęt jest na tyle popularny, że z łatwością będziesz mógł go posłuchać w sklepie.

Pozdrawiam

Rafał

Davaeorn, jakie pomieszczenie chcesz nagłośnić? To znaczy powierzchnia, ew. kubatura jeśli jakies niestandardowe, umeblowanie (wytłumienie/rozproszenie). Od tego zależy, jakie kolumny warto będzie wstawić. Aha, i jeszcze czy masz miejsce na odsunięcie kolumn od ścian na 1..1.5m?

Generalnie raczej stawiał bym na monitory, i to konstrukcje zamknięte lub z membrana bierną. Raczej z wyższej półki (klasyka jest wymagająca), więc chyba z drugiej ręki.

basil102,

chyba pomyliłeś starszą serię Primare 20 z nowszą serią 21. CD20 + A20 faktycznie chodzą za około 4000-4500, ale CD21 + I21 za 4500 to się nie da kupić. Jeśli ktoś sprzedaję, to ja biorę od razu. Serio.

Edward,

Dałbym sobie głowę uciąć, że jakiś czas temu widziałem ogłoszenie o I21 i CD21 za około 4500 zł na www.hifi.pl

Przejrzałem jednak dostępne teraz ogłoszenia i nie znalazłem, jest tylko faktycznie poprzednik. Może więc jednak masz rację, a szkoda, bo wydaję mi się, że fajnie by to zagrało.

Pozdrawiam

Rafał

• 3 tygodnie później...

Hmmm, a co byście powiedzieli o takim zestawiku?? tym razem nie z podłogowymi tylko normalne - standowe :)

Cambridge Audio Azur 740A

+

Focal.JMlab Chorus 807 ???

akurat 6000zł by było :)

a znalazłem taki wzmacniacz - ale nic o nim nie wiem :) -

CREEK EVO INTEGRA

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.