Skocz do zawartości
IGNORED

wplyw em84 na brzmienie?

miku

Rekomendowane odpowiedzi

witam pytanie jak w temacie

dzis zaladowalem nowe em84 do mojego wzmaka (NOS'y rft) i albo mam omamy sluchowe albo gra lepiej :)

zastanawia mnie czy to mozliwe bo przeciez to tylko wskaznik wysterowania, bajer ktory mruga a nie ma wplywu na dzwiek.

czy ktos doswiadczyl podobnego efektu?

czy to poprostu moje zludzenie ze scena jest lepsza,bardziej trojwymiarowa itp?

https://www.audiostereo.pl/topic/35721-wplyw-em84-na-brzmienie/

Nihil novi.

Są na tym świecie takie lampki poprawiające dźwię o których się nawet fizjoNOMom nie śniło:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Widze ze wsrod ludzi ktorzy wierza i "slysza" interkonekty i sieciowki i sa w stanie wydac fortune na zlote bezpieczniki, fakt ze wymiana jakiegos elementu w ukladzie elektrycznym moze zmienic jakosc odtwarzania muzy, brzmi nieprawdopodobnie.

wydaje mi sie ( nie jestem elektronikiem) ze kazdy element wzmacniacza cos wnosi do ukladu.

tak jak zimny lut czy badziewne okablowanie moze miec wplyw na jakosc brzmienia. tak samo em84 ktore "sobie miga" jest podlaczone do reszty.

chyba nie ma elementow neutralnych?

w moim wzmaku wykonanym przez jakiegos "genialnego" elektronika z forum wymienilem kable idace do gniazd glosnikowych (z badziewnych aluminowych obklejonych tasma klejaca (chyba ze to nowa audiofilska wersja izolacji a ja glupi wydalem kilka pln na tandetny kabel ktorego recenzji nie ma w zadnym magazynie hifi ) na miedziany przewod ktory wlozylem w koszulke termokurczliwa. (miedz lepiej przewodzi od aluminum - tak tylko slyszalem :)

i co? tez nie ma wplywu na brzmienie? i pewnie odlaczenie skopanego pokretla balansu i puszczenie sygnalu prosto z potencjometru glosnosci na selektor zrodel bylo takze strata czasu i glupim pomyslem ktory nic nie wnosi do jakosci przetwarzanego sygnalu.

...chyba kupie sobie kit wzmaka stereo avt za 30pln z internetu i podlacze do bateryjki 9v zeby sluchac muzy. bo przeciez to i tak nie ma znaczenia co siedzi w srodku...

Miku, wskaźnik wysterowania taki jak EM XX nie ma prawa zmieniać parametru wzmacniacza.

Ale może to robić, np. jeżeli wzmacniacz to samoróbka zbudowana przez dyletanta, który np. zastosował transformator żarzeniowy bez zapasu mocy i te dodatkowe kilkaset mA powoduje że siada.

Jaki to wzmacniacz?

to wzmacniacz ktory kupilem jakies 8 miesiecy temu od forumowicza ktory byl pierwszym wlascicielem ale nie konstruktorem.

od tego czasu cierpliwie czekam na schemat wzmacnaicza bo cokolwiek robie , robie to w ciemno z nadzieja ze nie wybuchnie :)

niestety pomimo usilnych, smsow, telefonow, maili , jakos ten schemat nie moze do mnie dotrzec i zastanawiam sie czy wogole istnieje :(

zostal wykonany jako monobloki z aktywnym przedwzmacniaczem na lampach 4XGU50, 4X 6n3p, dwa stabilitrony (dwa rozne i wedlug opisu stabilizujace rozne zakresy napiec...!!!! - proboje teraz zmienic. sa to sg 13p i sg15p-2), i EM84

nie jestem elektronikiem ale tak troche zostalem :)

sprzet dotarl do mnie w kiepskim stanie.

dzieki pomocy kilku forumowiczow udalo mi sie go uruchomic.

fatalne lutowanie (w transporcie odpadly kondensatory, mnostwo elementow doslownie sie wysypalo itp.)

regulacja balansu byla skopana. nie bylo selekcji kanalow. wiec sie wkurzylem i odlaczylem zupelnie. puscilem sygnal prosto z potencjometru glosu na selektor zrodla ktory i tak jest badziewny i czeka go wymiana.

mam wyrazny przydzwiek na prawym kanale na jednym wyjsciu z selektora

przelutowalem wszystko i popsikalem plynem kontakt. ale nie pomoglo wiec czeka mnie wymiana selektora zrodla.

do tego wymienilem kable idace do gniazd glosnikowych. byly badziewne aluminiowe poklejone tasma klejaca... wymienilem na grubszy , miedziany drut w izolacji z prawdziwego zdazenia. wogole powymienalem troche kabli bo oszczednosc na elementach widoczna w kazdym miejscu.

dzwiek jest mily i moc niezla ale nie znalem sie kiedy kupowalem i chyba dalem sie nabrac....coz

przynajmniej teraz wiem duuzo wiecej o elektronice :) i spokojnie moge budowac kolumny i proste wzmacnaicze na tranzystorach... na razie :)

• 1 rok później...

A co ma pirenik do wiatraka?EM 84 jest miernikiem poziomu/wysterowania,i jeśli jest spelniony warunek dopasowania impedancyjnego to to ta lampa nie będzie miala żadnego wplywu na brzmienie wzmacniacza!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

O właśnie!

Ja np. poluję na te momenty, w których lodówka mi się wyłącza i tylko wtedy zapuszczam płytę pilota.

Bo mniiejsza już o EM84 we wzmaku - ona malutko prądu sobie podsysa ale lodówka to prawdziwy smok! A jedzie przecież na tym samym prądzie i jest w obwodzie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.