Skocz do zawartości
IGNORED

I tak wszyscy skończycie ....

zwykłybanan

Rekomendowane odpowiedzi

Ewolucja "prawdziwego audiofila" wyglada nastepujaco...

tranzystor -> lampa -> tranzystor -> no i coz... czas do ziemi :)

A wiec lampa jest czesto tylko chwilowym substytutem pomiedzy kiepskim tranzystorem, a bardzo dobrym tranzystorem (znam takich, ktorzy po przerobieniu kilku lamp skonczyli na tranzystorze za 20-30 tys. i nie narzekaja - a wrecz przeciwnie).

Pozdrawiam,

Lete

zildjian>>

To jest właśnie To!!! Pisałem o tym parę postów wyżej. Pre. lampowy z końcówką tr. potrafi połączyć zalety obu i wyeliminować ich wady - oczywiście częsciowo i tylko przy perfekcyjnym wykonaniu. Właśnie takie zestawy zachwiały moją wiarę w ideał bezwzględny lampy. Jednak są to dość kosztowne rozwiązania i puki co zostaję przy tym co mam. Jednak docelowo sie za jakiś czas zdecyduję, tym bardziej że, wiem, kto to znakomicie robi. Prawdopodobnie będzie można posłuchać na AudioShow 2007. Pozdrawiam

Poprzednio Manley Shrimp i LFD PA2M a teraz jak w o mnie. Potem były 3 podejścia do rodzimej manufaktury. Porażka.....

A teraz zmiana lamp na Mesa Boogie uczynił z Vicka całkiem dobry pre liniowy - chińskie lampy są do dupy !!!

Zastanawiam się teraz nad pre JC Verdiera - sam Monsieur zaoferował mi dobrą cenę.

zildjian>>

No !! Jeśli celujesz w Verdiera to tylko pozazdrościć !

Moim skromnym zdaniem można jednak też poszukać u naszych producentów (pasjonatów) - np niedawno słuchałem pre. lampowy z końcówką tranzystorową - całość zasilana wyłącznie z akumulatorów (ładowanie automatyczne i kontrolowane). Słuchałem z rozdziawioną gębą. Pozdrawiam

Rodzimy pasjonat - rzemieślnik robił 3 wersje pre ( jak się masz, jeśli czytasz, Sir?! ) 1 wersja monobloków,bo na więcej nie miałem ochoty. Nasłuchałem się jaką to mój Talk jest kupą złomu :-))

Kosztowało mnie to wiele nerwów. Były także koszta.....

No to cieszę się bo z Twego opisu wynika , że to nie ten "pasjonat". Mój ceni Talka ( podobnie jak ja - bo paru słuchałem jeszcze w E.P.) poza tym z tego co wiem nie robił monobloków. Jest elektronikiem z wykształcenie i zamiłowania a nie rzemieślnikiem.

Talk to też niezły giguś - na zapłacone trafo czekałem dwa m-ce i na paypalu dałem mu bana. Przysłał mi także kondensatory - owszem, parametry elektryczne w porządku,ale były za wysokie i zamknięcie pokrywy było niemożliwe. W końcu dosłał właściwe.

A moim zdaniem lampa jest lekarstwem na dalekie od doskonałości kolumny, czyli grające albo szaro, albo bezbarwnie, albo sucho, albo ostro, albo natarczywie.....

Bo kolumny nadal pozostają najbardziej niedopracowanym elementem audio.

Niektóre niedoskonale kolumny w połączeniu z podbarwiającymi lampowcami mogą dawać synergiczne zestawienie.

Ale moim zdaniem jedyna słuszna droga do hi-endu to bardzo wysokiej jakości kolumny podłączone do neutralnych wzmacniaczy tranzystorowych.

pozdr, krzys_mak

Najpierw jest tranzystor, potem okazuje się, że chinole mają w tej cenie lampę, słuchasz...hmm cholera a jednak... tani tranzystor zastępuje tania lampa, jest oki, po jakims potem czegoś znowu brakuje, jest miło, ale .... może jednak znowu tranzystor, tym razem już nie jakiś budżetowy...powiedzmy taki dobry za 30 kpln, jest dobrze hmm jest dobrze, uff jak dobrze.... jednak przypadkiem słyszysz, kolega targa do ciebie... kupił dobrą lampę za np. 18 kpln, może nawet to chinol i... już nie jest dobrze, oj nie jest...znowu lampa???

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Dzisiaj przy mnie zapłonęła żywym ogniem po 3 min. słuchania taka jedna... Jolka na imię... Dziękuję, wolę słuchać muzyki niż w kółko ustawiać gramofon i ewentualnie spalić chałupę :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.