Skocz do zawartości
IGNORED

Prezentacja Włodka Senicza na AS2007

lancaster

Rekomendowane odpowiedzi

Haiku chcesz popsuc zabawe? czy ja sie pytam co kolega robi? prosze podac jakies parametry swojego sprzetu. ja podaje moze troche przesadzone ale podaje, a kolega? tylko prosze nie pisac o obrzydliwych stozkach na srednicy beeeee

Mistrz Ludwik to niejako uczen Mistzra Floriana. Choc to zbyt duzo powiedziane. jeden z najciekawszych specow od lamp. jego rozwiazania i pomysly sa fantastyczne. Uzywa prawie wylacznie szklanych kondensatorow.

senicz, 17 Lis 2007, 18:09

>Mistrz Ludwik to niejako uczen Mistzra Floriana. Choc to zbyt duzo powiedziane. jeden z

>najciekawszych specow od lamp. jego rozwiazania i pomysly sa fantastyczne. Uzywa prawie wylacznie

>szklanych kondensatorow.

Butelek Lejdejskich ?czy jakoś tak

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Tomasz, Krzysztof dajcie znac co ze spotkaniem. Moge byc po poludniu od 17. Bede zajety od rana. Bardzo jestem ciekaw waszego zdania bo ta sloma i wata zmienila bardzo brzmienie. Na 2 kawalku Pink f. Pulse bylo takie niesympatyczne wejscie gitarowe, myslalem ze to wina nagrania z koncertu. Teraz jest duzo spokojniej i miekkiszowato. No i jaka klasa wokali. Alez one milusie. jednak piosenkarki musza miec wspanialy glos bez tego nie zrobia kariery. Kurcze ze tez slomy nie napchalem przed as!!!! choc roboty i sieczki bylo kupa. Ale oplacilo sie. widzicie jak niewiele potrzeba. Sloma wata i dwa kawalki wielkosci 1zl ze starego welnianego plaszcza i jak sie zmienia. brawo.

Korzystnie kiedyś tanio i beznakładowo poprawiało się brzmienie wysokotonowych kopułek wyklejając wokół kopułki kawałek okrągłego filcu ,często była poprawa na + Na średniotonowcach nie próbowałem całkiem możliwe że też będzie poprawa.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

jakosc pracy zstozkow mozna poprawic w ten sposob ze wkleja sie w membrane stozek wypelniajacy membrane. najlepeij zrobic to ze styropianu. Likwidujemy jeden z czynnikow zlego odtwarzania - tube powstajaca z krzywizny membrany. Ale to nie pomoze w takim stopniu aby nastapila pena redukcja wad stozka. Wato sprobowac na jakims tanim sredniaku lub malym basowcu.

No Senicz teraz to juz musi zagrac, zeby nie bylo ze costam dudni costam skrzeczy ze jednak kolumna nie ta. Pamietaj ze lepeij zrobic prezentacje pozniej niz zrobic ja byle jak.

Ale numer wykrecilem z tym barakiem slomy w kolumnach. Po czesci nie chcialem aby byl powod do wysmiewania ale sam sobie krzywde zrobilem. Wata i welna w sredniaku tez duzo dobrego zrobily. Dla mnie na dzisiaj jest najwazniejsze dobre odtwarzanie wokali. Lubie sluchac wokalistek i wole miec czysty wokal niz trabe nie dobita.

senicz, 17 Lis 2007, 18:14

>Haiku, ty klamczuszku ciebie na triodzie nie ma.

Skoro o tym mowa, to wcale się nie przyczajam - na Triodzie występuję jako Piotr :)

A jeżeli "Mistrz Ludwik" jest uczniem "Mistrza Floriana" to wszystko jasne. Podobał się wam florkowy elaborat z jego forum? To gość, który sprzedaje transformatory sieciowe jako głośnikowe za niezłą kasę i opowiada podobne farmazony.

Niedaleko pada jabłko od jabłoni :D

Kochany Piotrze albos dziecko jakies albo co? te schemaciki co sa w twoich watkach maja byc dowodem na to ze masz jakies pojecie o rlrktonice wzmacniaczy. Wolne zarty. To wszystko zerzniete z neta. Ja naprawde powaznie traktowalem kolege. No coz, jeszcze dluga droga przed kolega. Ale powodzenia.

senicz, 17 Lis 2007, 19:40

>Kochany Piotrze albos dziecko jakies albo co? te schemaciki co sa w twoich watkach maja byc dowodem

>na to ze masz jakies pojecie o rlrktonice wzmacniaczy. Wolne zarty. To wszystko zerzniete z neta. Ja

>naprawde powaznie traktowalem kolege. No coz, jeszcze dluga droga przed kolega. Ale powodzenia.

:D :D :D :D :D

lol

>senicz, 17 Lis 2007, 16:34

>czyli haiku robisz wzm o thd na poziomie 0.0001% i df 50000? a to gratuluje. No to po co ci moje

>sch? ciesz sie swoja praca i gratulacje.

Wiesz senicz, tym podniecano się 20-30 lat temu. Ale wzmacniacze brzmiały jakoś tak nie bardzo.

No i jeden facet przedstawił teorię dlaczego tak jest. Nie pisał jakichś pierdół po audiofilskich gazetkach,

tylko napisał rzetelny artykuł. Okazało się, że bardzo mały współczynnik thd nie gwarantuje dobrego

brzmienia, a czasem wręcz przeciwnie, im bardziej walczymy o jego niską wartość, tym gorsze brzmienie.

Przypominam, że przeanalizowano to circa 30 lat temu.

Dlatego twoje pomysły na ten temat wzbudzają jedynie śmiech i politowanie.

Jeżeli chcesz, żeby było inaczej, to wzorem Otali napisz porządny artykuł i zaprezentuj wzmacniacz,

który poparłby twoje teorie.

W przeciwnym razie dalej będziesz traktowany jak niedouczony mitoman obdarzony manią wielkości.

pozdrowienia

Jestem Europejczykiem.

jesli thd nie maja znaczenia to po co zmniejszaja je w OP? a op sa podobne ukladowo do wzm mocy wiec? i zauwaz ze OP sa stale rozwijane i to wlasnie w kierunku minimalizacji thd. te teorie o szkodliwosci nie thd a duzych nfb. Oczywiscie sztuka jest zrobienie uklad stabilny z duzym nfb i szerokim pasmem. Dla nfb na poziomie -80db konieczne sa super pomyslowe rozwiazania ukladowe wzm mocy. To chyba jasne.

najnowsze OP maja wzm 140db i wytrzymuja podebnej wielkosci nfb. A uwazane sa dzwiekowo za super. W koncu wszystkie prof. urzadz na nich pracuja. Wiec te teorie mozna se w buty wsadzic. problemem sa zmiany pasma przenoszenia stopnia koncowego wzm mocy w funkcji pradu. ale dla was to sa zbyt trudne sprawy

>senicz, 17 Lis 2007, 20:33

>jesli thd nie maja znaczenia to po co zmniejszaja je w OP?

Nie wiem, czy twoja ignorancja jest bardziej zabawna czy przerażająca?

Może jedno i drugie :-).

Wzmacniacze operacyjne służą do różnych rzeczy, z czego praca we wzmacniaczach

akustycznych jest pewnie najmniej ważna.

Mały współczynnik thd jest potrzebny w różnych zastosowaniach, ale co to ma do brzmienia wzmacniacza?

>op sa podobne ukladowo do wzm mocy

Jest dokładnie na odwrót, tzn. część wzmacniaczy mocy jest podobna do wzmacniaczy operacyjnych,

ale nie wszystkie.

Nie piszę, że niskie thd jest szkodliwe, bo byłaby to głupota. Piszę, że są inne parametry które

poniżej pewnego poziomu thd stają się ważniejsze od dalszego spadku thd.

Jestem Europejczykiem.

Słuchajcie. W zakładce bocznica jest mała imprezka. Swiętujemy awans do Mistrzostw. Trochę pijemy, trochę gadamy.

Jest napitek, jest i zagrycha. Jak macie ochotę to wpadnijcie. W razie jak czegoś zabraknie to skoczymy do delikatesów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

>senicz, 17 Lis 2007, 22:38

> problemem sa zmiany pasma przenoszenia stopnia koncowego wzm mocy

w funkcji pradu. ale dla was to sa zbyt trudne sprawy

Trzymajcie mnie ludzie!!!

Twoja wiedza chyba rzeczywiście zatrzymała się na poziomie lat 70-tych.

Na współczesnych półprzewodnikach bez problemu można zrobić wzmacniacz

o paśmie MHz przy pełnej mocy. Zobacz sobie np. 2SC5200 i porównaj sobie

jego wykres hFE(Ic) ze starymi tranzystorami.

Za trudne to chyba dla ciebie to wszystko ;-).

Jestem Europejczykiem.

foxbat, 17 Lis 2007, 23:24

>Gustaw, a co to za roznica :D chodzcie tu!

Tutaj nie wypada. Tu jest STEREO. :-)

-> Jaro

Ty sobie już daj spokój z tymi damping faktorami i wpadaj do nas na jednego :-)

Gustaw, aha stereo... i trzeba pisac o damping faktorach i thd.. e tam! POLSKA!!! POLSKA!!! POLSKA!!!

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

>-> Jaro

>

>Ty sobie już daj spokój z tymi damping faktorami i wpadaj do nas na jednego :-)

Już jestem, tylko po flaszki musiałem skoczyć :-).

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.