Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka żydowska - co polecacie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

To może teraz coś z innej beczki,przykład trochę innej muzyki niż tej o której chodziło założycielowi wątku.Muzyka żydowska odczytana jakby na nowo,inaczej.Punckowo-freejazzowo.

Mam na myśli bardzo ciekawą płytę Shofar wydaną przez Kilogram Rec.Grają na niej polsko-niemiecki gitarzysta Raphael Rogiński,Mikołaj Trzaska na saksofonach i klarnetach oraz Miecio Moretti na perkusji.Dla mnie kandydatka do miana polskiej płyty roku!

potwierdzam opinię Karpieś nt CD "PIOSENKI ŻYDÓW Z ODESSY".

Dla mnie rewelacja! Ale pod przykrywką kabaretu i żartu czai się dramat. Gdybym miał wymienić moich 10 NAJwiększych pieśni znalaby się tam na pewno pieśń chwytająca za gardło z niesamowita melodią - trudno to opisać - to trzeba usłyszeć koniecznie - PETERSBURG (A>Pugaczowa, J.Mandelsztam) Genialna, tragiczna w wymowie i porywająca. Żulik - pierwszy kawałek oddaje klimat całości ale Petersburg - wybija się z całości i wzlatuje. Wielka rzecz.

• 4 tygodnie później...

PRAWDZIWI [wszech]POLACY słuchają PIEŚNI LEGIONOWYCH ,a nie jakiegoś żYDOWSTWA. ;D

a tak BTW i pierwsi i najlepsi ''BIALI JAZZ/BLUES MANI'' pochodzil z Narodu Wybranego

STAN GETZ

BENNY GOODMAN

MICHAEL BLOOMFIELD

PAUL BUTTERFIELD

ROBERT ZIMMERMAN (Dylan)

PETER GREENBAUM (Green)

i wielu innych

Napisałam piękną długą recenzję z koncertu "Szalom na Szerokiej", ale wylogowało mnie w trakcie dodawania wpisu. Dlatego teraz będzie krótko.

Koncert był niesamowity. Zakochałam się w Jennifer Charles, która z zespołem La Mar Enfortuna wykonywała pieśni żydów sefardyjskich. Cudowny był też Shlomo Bar. Janusz Makuch, zapowiadając go, powiedział, że w głosie tego artysty słychać spękaną słońcem pustynię. Trochę to górnolotne, ale prawdziwe. Rewelacją był projekt Arka - Frank London i wulkan energii Jewlia Eisenberg. Ta kobieta może swoim głosem góry przenosić. Szaleństwo wśród słuchaczy nastąpiło podczas występu Oy Disivision - chłopaków z Tel Awiwu grających tradycyjną muzyką klezmerską z punkowym zacięciem.

Koncert trwał od szóstej do baaaardzo późnej nocy. A widok naczelnego rabina Polski podrygującego przy żydowskim jazzie - bezcenne. :)

Szalom!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-1985-100000088 1215372608_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dodane zdjęcia są mojego skromnego autorstwa. Stałam przy samej barierce, więc widok miałam cudny. :) Na pierwszym zdjęciu Jennifer Charles z zespołem La Mar Enfortuna. A na drugim rabin Galicji oraz naczelny rabin Polski Michael Schudrich.

Darcy

napisz pls jeszcze raz ten dłuuuuugi opis bo ten krótki mnie bardzo zainteresował ale jest jak dla mnie za krótki ;-)

już szukam jej płyty...

pozdrawiam - reart

Reart, jeśli szukasz płyt, to polecam "Conviviencia" i "La Mar Enfortuna" - to oczywiście La Mar Enfortuna czyli Oren Bloedow i Jennifer Charles. Jewlia Eisenberg to "Trilectic" i "Thick". Są dostępne na Multikulti. Frank London nagrał mnóstwo płyt, z których wiele jest na Multikulti i Merlin.pl.

A Szlomo Bar i Oy Division są chyba nie do dostania w Polsce. Mnie się przynajmniej nie udało ich namierzyć. Po sobotnim koncercie chciałam kupić kilka płyt, ale na stoisku usłyszałam 'cash only'. Nie miałam siły biegać o drugiej w nocy po Kazimierzu w poszukiwaniu bankomatu.

P.S. Dłuższa recenzja może później. Nadal nie mogę przeboleć straty moich 'złotych myśli', które uleciały w jakąś krzemową dziurę.

Broyku kochany, cieszę się, że miałeś okazję. :)

W najbliższych planach kwartet smyczkowy przygrywający na włoskim weselu mojej siostry w Porto Recanati. ;-)

A potem... Może załapiemy się na któryś z koncertów "Chopin i jego Europa", chociaż mniej więcej w tym samym czasie planujemy wylegiwać się na Kanarach. Z pozostałych - "Warszawa Singera" we wrześniu. Jest już wstępny program.

I też pozdrawiam. :)

Darcy

Był to mój 6 czy 7 festiwal tak więc mam skalę porównawczą.Oceniam tegoroczny jako słabszy.

Brakowało mi tego szaleństwa,zwłaszcza w finale.A muzyka latynoska to zupełne nieporozumienie.

Niemniej zawsze przyjazd do Krakowa i kontakt z żywą muzyką to duża frajda.

Wojtek, to był mój pierwszy raz (jakkolwiek to zabrzmi :), więc nie mam szerokiego porównania. Też spodziewałam się większej żywiołowości, ale raczej po stronie publiczności. Jasne, że ulewa ostudziła trochę nastroje, ale potem też było różnie. Wydaje mi się, że przyszło tam mnóstwo zupełnie przypadkowych ludzi, którzy słyszeli, że coś będą na Szerokiej grali, ale nie wiedzieli do końca co.

Myślałam też, że nieco niższa będzie średnia wieku, co oczywiście sprzyja spontanicznym reakcjom. Tymczasem stałam wokół samych emerytów, którzy na kolejnych artystów reagowali jak na kiepskiego solistę w filharmonii - powściągliwymi brawami. Zostałam więc miss obiektywu fotoreporterów, bo byłam chyba jedyną osobą stojącą przy scenie, która dość spontanicznie się cieszyła i miała wyraz zainteresowania na twarzy. :)

I nie rozumiem za bardzo, co masz na myśli, mówiąc, że muzyka latynoska to nieporozumienie. Chodzi o La Mar Enfortuna? Przecież śpiewali w ladino, a to dialekt judeo-hiszpański. Chyba nie wszystko musiało być w jidysz. :)

Darcy

Szaleństwa na estradzie tym razem było jakby mniej ale na widowni było tylko nie pod sceną ale w głębi i na tyłach.Młodzież też przeważała w środku i z tyłu.

• 1 miesiąc później...

Przepraszam że nie na temat ale już drugi raz czytam że komuś obszerny wpis poszedł do "krzemowej czarnej dziury". Jest prosty sposób żeby tego uniknąć. Pisząc co jakiś czas wciskajmy "Ctrl C" (najpierw Ctrl i trzymając go wciskamy C). To skopiuje tekst do pamięci komputera i jak nas wyloguje to wciskamy "Ctrl V" i nasz "zagubiony" tekst magicznie się pojawi. Jak tak zrobiłem dziś i robię tak wiele razy na forach i jak piszę maile. Dzięki temu można uratować cenne wypowiedzi.

polecam izraelski Orphaned Land płytę Mabool to kompletne arcydzieło łączy wątki klimatów bliskowschodnich, zaśpiewana w 5 językach, angielskim, hebrajskim, łacinie, arabskim, arabskim dialekt jemeński, teksty oparte na motywach biblijnego potopu

• 3 miesiące później...

Wyciagnęłam na wierzch ten trochę zakurzony wątek, ponieważ warto wspomnieć, że w marcu w kongresowej zagra David Krakauer

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ł.A. Woman

• 3 miesiące później...

Z sentymenu ściągnąłem jedną płytę Ofry ("Yemenite Songs") z jej chyba najbardziej znanym hitem "Im nin alu".

Poczytałem trochę na jej temat. Była bardzo popularna w Izraelu i poza jego granicami. Nagrywała z różnymi artystami np. Iggy Pop :-) , Lou Reed, Goran Bregovic czy Sisters of Mercy.

Z ciekawości ściągnąłem kolejną jej płytę "Kirya" - naprawdę świetna płyta, bardzo fajnie się tego słucha - szkoda że już nic nie nagra :-(

Witam na forum.To mój pierwszy wpis w bloku muzyka.Słucham trochę muzyki żydowskiej i chciałbym polecić muzykę chasydzką w wykonaniu Mordechaja Ben Dawida,płytę kumzitz.Dobrze zrealizowane LIVE z klimatem .www.MostlyMusic.com wyszukaj MBD kumzitz.Także na You Tube .Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.