Skocz do zawartości
IGNORED

muzyka żydowska - co polecacie?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

klezmer - jazz z Tzadika : Bar Kokhba Sextet 50th Birthday Celebration Volume . Rewelacyjny koncert - Zorn nie piłuje na saksofonie, sekcja Baron i Cohen, wszechstronny Feldman i nie silący się na a(fe)angarde Ribot. Wszyscy po prostu zagrali świetnie, z sercem i porywająco.

Do samochodu "Klezmaticks" Rise Up!

to ten?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .. vol 11???

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak - to ta płyta. Ja zamawiałem właśnie przez amazona od caimana. 11 euro + ze 3 za wysyłkę. Byłem co prawda we Francji ale caiman wysyła raczej wszedzie. Przestrzegam Cie jednak, ze o ile zdecydujesz sie na caimana to mozesz poczekac dosc dlugo - ostatnio strasznie się wydłuża u nich wysylka. Wszystkie plyty jakie zamawialem co prawda dochodzily ale niektore z jakims koszmarnym opoznieniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiście Masada( wczesna),nagrania dla Tsadica -David Krakauer,Steve Bernstein,Schapiro,Klezmatics,

z polskich Kroke,The Cracaw Klezmer Band( obecnie Bester Quartet) oraz przepękne nagranie dla Enji Miriam Alter "If".

"adam: co by jakis taki klimat zapomnianych dzielnic żydowskich i zwyczajów ożywiło? ;-)"

Adam, podjęta próba sprawdzenia forumowiczów w temacie politycznej poprawności udowodniła koszerną poprawność tychże.

Ależ nie mogło być inaczej w Polsce.

Może gdybyś zadał mniej oczywiste pytanie, to i odpowiedzi byłyby inne:-)

A to wszystko żartem, nigdy bym się nie ośmielił inaczej:)))

Pozdrawiam:)

Cześć, od siebie dodam dość specyficzną płytę: Nina Stiller - "Nina Stiller" z 2006 roku. To muzyka żydowska śpiewana m.in w jidisz i dość mocno tonąca w elektronice i muzyce klubowej. Może się wydać kontrowersyjna, ale mi bardzo się podoba. Stąd polecam. Swoją drogą ciekawy jestem opinii tych, którzy słyszeli już tą muzykę... Pozdrawiam

>kezlok

Wymienieni przez Ciebie artyści to nie jest typowa klezmerka.Shlomo Bar to taki śpiewający poeta,taki żydowski Wysocki,a Solomon to rozrywka z elementami klezmerki.

Poleciłbym świetną skrzypaczkę Jenny Scheinman (The Rabbis Lover) oraz Paula Schapiro.

Shlomo Bar na koncertach wykonuje z zespołem 1 czy 2 kawałki - jak mawia - rodem z przedwojennej Galicji, ale lwia część twórczości - zgadza się - z klezmerką mało ma wspólnego, dźwięki z Maroka, basenu Morza Śródziemnego...dlatego świetnie się tego słucha. A Solomon dobrze się również ogląda:P

Kim jest mój przyjaciel, który jest nieprzyjacielem?

Jeszcze pare słów o śpiewających paniach, ostatnio byłem na koncercie norweskiej artystki - Bente Kahan. Prezentowała tam dorobek kultury żydowskiej z różnych części Europy. Intrygujący występ. Warto poszperać w jej dyskografii. Pozdrawiam

• 4 tygodnie później...

Z muzyką klezmerską spotkałem się do tej pory kilka razy, raczej krótko i raczej przy okazji. Było jendak na tyle interesująco, że zmówiłem sobie box polecany przez Champignon'a z www.caiman.com. Trzeba przyznać, że w tym przypadku caiman to mistrzostwo Świata - płytki były u mojego znajomego w Niemczech po trzech dniach od momentu zamówienia. Gorsza wiadomość - na polski adres niestety nie chceili wysłać.

adamgdansk:

>a tak bym sobie jakos posluchal... znacie cos co warto?

A wyszukiwarka to strajk ogłosiła? Jest wątek:

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam ;)

Ukryta Zawartość

-->Champignon

Wczoraj udało mi sie wygospodarować chwilę i zapuściłem sobie pierwszą płytkę z boxu.

Od samego początku "rzuca się w uszy" wysoki poziom reazlizacji - oddanie klimatu pomieszczenia, scena, separacja instrumentów, barwa absolutnie bez zarzutu.

Sama muzyka - cóż, na tyle dobra, że z pewnością zasiadą do niej jeszcze nie raz. Czy mnie wciągnie mocniej - zobaczymy.

mnie to przeszywa duzo bardziej niż '3 symfonia' góreckiego

john zorn - kristallnacht

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

odświeżam wątek:

jak w temacie. kupiłem sobie parę płyt które polecacie (zwłaszcza koncercik z wytwórni Tadzik) - dla mnie bomba, ale dla małżonki szukam czegoś w wersji light - muzyka klezmerska bez improwizowanych sekcji na skrzypcach - coś miłego dla ucha a nie awangardowego jazzu. Oczywiście nie oczekuje prostej papki - klezmer polo - tylko czegoś bardziej do strawienia.

pozdrawiam

Kal

50th Birthday Celebration Volume 11: Bar Kokhba Sextet

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.