Skocz do zawartości
IGNORED

DCD-960 - kto pomoże?

Denial

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mam problem z CD: laser przeskakuje jak szalony po utworze, jak i po calych kawalkach. wczytuje bez problemu kazdy krazek, ale samo odtwarzanie wyglada juz slabo. Mozliwe ze cos sie stalo w trakcie transportu, bo sprzedajacy zaznaczal ze u niego gralo jak trza. U mnie niestety jest kicha. Laser wyglada ok, srodek jest czysty. Usunalem tylko drobne paprochy z mechnizmu i podmuchalem. Piotrek608 zasugerowal ze moze byc cos nienastrojone, ale ja nie mam pojecia jak mozna temu zaradzic. Wysylka do niego i naprawa to w sumie 100zl, co przy cenie zakupu 150, zupelnie nie uklada sie w okazyjny zakup. Szkoda, ze Wroclaw jest daleko, wiec moze ktos ze stolicy pomoze, albo ze slaska (Katowice i okolice)? Prosze o pomoc, takze PW.

https://www.audiostereo.pl/topic/35762-dcd-960-kto-pomo%C5%BCe/

Denial, 29 Sie 2007, 17:06

>A gdzie kupic taki smar w malej ilosci?

Np. Allegro

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W dobrych sklepach elektronicznym też powinni mieć ja u siebie kupiłem.

Jeżeli będziesz w Zabrzu to chętnie ci pomogę.

Ukryta Zawartość

Miałem to samo z DCD 910 po kupnie od jednego forumowicza,ale on od razu powiedział co jest grane a cena była śmieszna.

Przemyłem soczewkę a elementy napędu części ruchomych nasmarowałem właśnie smarem silikonowym.Talerzyk i docisk płyty należy przemyć alkoholem.Jeszcze na wałku talerzyka miałem pełno włosów od jakiejś brunetki.Teraz dziabie jak miło bez żadnych problemów.

Moim zdaniem regulacja peerkami to ostateczność.Jak to nie pomoże to zdemontuj laser i wrzuć delikatnie do słoika (uważaj na cewki) z alkoholem.Delikatnie poruszając słoikiem przemyjesz całą optykę.Po dokładnym wysuszeniu zamontuj i sprawdź.Tak zrobiłem z laserem od PS2 i chodzi do dzisiaj.Teraz myję lasery w pracy na myjce ultradźwiękowej.Jak i to nie pomoże to sprawdź jaki model masz lasera.Jeżeli taki jak w moim DCD910 to na www.czytniki.pl kupisz go za dwadzieścia parę złotych.Wymień go i daj spokój z wysyłaniem gdziekolwiek bo poczta jeszcze go skaszani gorzej a i koszty naprawy duże. O kręceniu peerkami przez laika nie wspomnę-szkoda czasu.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Do płukanki w słoiku to użyłem wódki i było OK.Poszukaj może na forum o jakimś fachowym płynie:słowo coś tam na izo......

W spirytusie to może nie ryzykuj,ktoś się wypowiedział na forum,że do takiej płukanki jest za mocny.Soczewkę od góry możesz spirytusem przemyć.

Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) rozumiem ze chodzi o to!

Ukryta Zawartość

Ten z Allegro jest to alkohol izopropylowy w postaci aerozolu.Do płukania optyki w słoiku się nie nadaje,a soczewkę to może przemyć i samą ciepłą wodą z kroplą ludwika szkoda zamawiać na raz z Allegro.Chodzi tu o przemycie całej optyki czyli diody,pryzmaty i soczewki do której normalnie bez rozebrania nie ma dostępu

Czyli mam zdemontowac laser i caly wrzucic do sloika z woda i ludwikiem? trzeba by to wysuszyc jakos nie? No i woda ktora dostanie sie do zakamarkow lasera nie spowoduje jego uszkodzenia, jakiejs korozji elementow metalowych|?

Też miałem obawy jak pierwszy raz w ten sposób czyściłem laser. Zdemontuj laser przygotuj wodę z ludwikiem w jakimś pojemniku, zanurz w nim laser i troche potaplaj, wyjmij połóż na jakiejś szmatce i zostaw do jutra. Jutro zamontujesz i będzie OK.

Ja po wódce nie płukałem wcale.Ale dokładnie wysuszyłem suszrką do włosów.

Nasmaruj smarem silikonowym prowadzenie lasera .Z jednej strony u mnie był metalowy wałek a z drugiej stony to różnie.W konsoli PS2 był drugi wałek ,a w moim CD to pozioma ścianka.Musisz nasmarować obie strony posuwu .Nasmaruj też posuw tacki:taką podłużną zębatkę.

No i po zabiegu. CD smiga az milo. Na poczatku czasem sie poslizgnal, ale to byla kwestia dotarcia sie swiezo posmarowanego mechanizmu. Smar musi zostac rozprowadzony na calej powierzchi slizgu i suwnicy. Ciesze sie dzwiekiem naprawde porzadnego klocka. Dzieki wielkie dla Piotrka608 i cudaka10, ktory cudnie mnie pokierowal podczas zabiegu i posiwecil swoj czas i wiedze. Dziekuje takze wszystkim, ktorzy wygenerowali cos konstruktywnego w tym watku. Dziekuje Bogu i Akademii...

Jak juz oddales to po ptokach... Wykapanie lasera i wyczyszczenie/smarowanie mechaniki to wszystko co moze wykonac laik. Ja tak zrobilem z pomoca w/w i dziala elegancko. Jedynie odczepienie lasera od wtyczek zajelo troche czasu i wymagalo precyzji polaczonej z sila i sposobem. Troche zachodu bylo. Mnie sie udalo i sie ciesze sie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.