Skocz do zawartości
IGNORED

Książki Witorta - warto czytać?

peludito

Rekomendowane odpowiedzi

Jelou.

Głodny fachowej wiedzy branżowej i kierowany chęcią lepszego odbioru dywagacji forumowiczów ;) nabyłem drogą kupna za psie pieniądze dwie pozycje pana Witorta: "Elektroakustyka dla wszystkich" oraz "Głośniki i zespoły głośnikowe". Zanim dotrą i będę mógł wgryźć się w lekturę proszę, żebyście (jeżeli znajdziecie czas a mój wątek przebije się przez fascynujące batalie) wypowiedzieli się na temat literatury tego pana.

Przeglądając różne wątki natrafiłem kilka razy na jego nazwisko i wydaje mi się, że to jedna z nielicznych wydanych nakładem polskich wydawnictw literatura tematu. Niby elektroakustyka jest "dla wszystkich", ale Jak to jest z wartością tych książek - to typowe fizyczne "ciężary" czy książki, z których dowiem się np. w jaki sposób i po co działa kanał bass reflex w obudowach albo - chociażby - dlaczego w pokoju o danym kształcie dane kolumny trzeba ustawić tak a nie inaczej? Zakładam, że bardzo wielu z was miało kontakt z opracowaniami p.Witorta. Można je traktować jak swego rodzaju podręczniki po konstrukcjach głośnikowych, ich typach i właściwościach (poz.2) i akustyce pomieszczeń (poz.1)? Warto sięgnąć po "Stereofonię dla wszystkich"?

Z góry dziękuję za odwiedziny wątku i pozdrawiam.

>tutaj wiedza fachowa jest g warta

taaa, camle, ale mi ta wiedza nie TUTAJ potrzebna, żeby "błyszczeć" na forum, tylko dla swojej satysfakcji i zrozumienia pewnych tematów;)

Mam i sobie cenię i Autora i Książkę nie jest to prof.dr.inż Bolesław Urbański ale mieć Go warto. W co jak w co ale we własną głowę warto inwestować.

Pozdrawiam

Zbyszek

Polecam

WKiŁ Wwa 1985 Leksykon Techniki hi-fi i video

Oraz

ZAPISYWANIE I ODCZYTYWANIE DŹWIĘKU W RADIOFONII mgr. inż Bolesław Urbański Wydawnictwa Komunikacyjne Wwa 1953

peludito - prawa akustyki, pewne stałe zależne od fizyki są nadal aktualne. Resztę, zwłaszcza odniesienia do podawanego sprzętu potraktuj jako rodzaj lekcji historii - można też trochę się z tego pośmiać:)

Mam od lat '70 kilka książek p. Witorta i od nich zaczynałem. Wiele cennych rad uzyskałem też bezpośrednio od Autora, bo nawet dzwoniąc na jego domowy telefon zawsze był chętny do rozmowy.

Jego książki nadal warto czytać.

Pozdrawiam.

OK, leksykon, mówisz, godny uwagi? Wisi na Allegro od jakiegoś czasu w bardzo śmiesznej cenie, ale odstrasza mnie od niego to "video" - kpl. mnie ten temat nie interesi, nie mam nawet tv;). Na razie sprawiłem sobie tych dwóch Witortów - jak zglębię, dopiero wezmę się za następne pozycje, ale dzięki za wskazówki. A ten Urbański z 53r. nie stracił zbyt wiele na aktualności przez półwiecze??

peludito, 30 Sie 2007, 20:41

Jeśli chcesz coś wiedzieć na temat konstrukcji zespołów głośnikowych to A.Witorta nawet trzeba przeczytać. To jest jak elementarz. Wydawany w czasach kiedy jeszcze nie było internetowych mundroli z których każdy chciał zabłysnąć tworząc coraz to nowe >mądre< (i koniecznie anglojęzyczne) nazwy na określenie dawno wymyślonych i sprawdzonych konstrukcji.

Nie policzysz za wiele na podstawie tych książek. Zespołu głośnikowego też raczej nie zbudujesz poprawnie. Ale dzięki nim nie dasz się nabierać różnym przemądrzałym dupkom opisującym na forach jakieś dziwaczne pomysły albo ubierającym stare i znane, w nowe słowa i przedstawiających jako wielkie odkrycia.

>Grzesz

Właśnie tego mniej więcej spodziewam się po lekturze, chociaż - jako słuchacz, który "wierzy" w sens bytu systemów opartych na sprzętach sprzed lat - mam nadzieję, że znajdę w "Głośnikach..." trochę wiedzy na temat klasyki konstrukcji głośnikowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.