Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki CD poprawi jakość odsłuchu?Krytyka.

g0_black

Rekomendowane odpowiedzi

Powstały wątek służy konstruktywnej krytyce. Za którą ludziom, którzy wiedzą więcej dziękuję pięknie.

NAD 314

B&W 602

Źródłem dźwięku jest dvd Onkyo dv-sp402e. Czy zamiana na tani, wiekowy odtwarzacz CD poprawi dźwięk? Ociepli? Jakiego efektu in plus, in minus moge się spodziewać? Czy sensownym jest kupowanie np. NADa 510 5240 na allegro za odpowiedznio 300 i 200 zł? Czy może stary Marantz? Obawiam się awaryjności takich starych CD. Wiem, że z naprawą sobie nie poradzę.

Nie mam więcej pieniędzy, a mam wrażenie, że obecne źródło dźwięku psuje jakość odsłuchu. Przosze zatem o radę.

Nadmieniam, że przeczytałem wątki związane z tematem. I nie znalazłem SATYSFAKCJONUJĄCEJ odpowiedzi na moje wątpliwości.

Dziękuję za pomoc.

O tym juz bylo wiele razy, ja dodam kolejny raz ze co tzw inzynier dzwieku spier.. zaden sprzet nie poprawi, nie przeinaczy ani nie zamaskuje w 100% skutecznie.

Rozwiazaniem skrajnym a przez to dajacym najwieksze roznice moze byc solidny nieoszczedzany cd na tda1541, pozbycie sie oversamplingu, wyrzucenie wszystkich opampow i zrobienie wzmocnienia na lampach - dopiero to przynosi roznice ktora odgaduja w slepych testach ludzie wogole nie zaintresowani audio. Tak duze roznice slychac tez miedzy kolumnami tradycyjnymi a wysokoefektywnymi szerokopasmowcami i tubami, miedzy wkladkami gramofonowymi mm a mc, miedzy malymi moitorkami a wielkimi landarami, miedzy bardzo mocnymi i szybkimi tranyzstorami a starymi lampami. Miedzy tandetnie zbabrana przez dejota plyta a tloczona i realizowana przez profesionaliste-melomana.

To wszystko przyniesie zmiany nieporownywalnie wieksze niz jakiekolwiek zmiany kabelkow za 100zl, szukanie cedekow na allegro i odsluchy amplitunerow yamachy czy onkyo w mediamarkcie.

Znikam bo temat dla mnie skrajnie nieciekawy.

g0_black - chcialem poprostu przekazac Ci ze majac malo forsy najwieksze kozysci daje nie skupianie sie na niuansach, a na roznicach ogromnych (jakie slysza tylko ludzie niezainteresoani zupelnie tematem nie wiedzac co gra) - kto wie moze gdy uslyszysz cos skrajnie innego czego wczesniej nie znales moze to wlasnie to Ci sie bardzo spodoba i nie bedziesz czul juz potrzeby jakichkolwiek zmian. Inaczej to tylko ciagly bezsensowny galop, tylko ze podzielony na galop w obrebie grup biednych, sredniozamoznych i milionerow.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PODOBNO CALKIE MNIEZLY, WBREW POZOROM HARMAN HD710 JEST BARDZO DOBRY W SWOJEJ KLASIE CENOWEJ JEZELI NIE NAJLEPSZY, JEZELI ZA 150ZL ZNAJDZIESZ TO JAK NAJBARDZIEJ- NA WOLUMENIE BYL JAKISZ CZAS TEMU ZA 130ZL, MAM FALGOWA YAMAHE I WIEM ZE HARMAN Z TEGO CO TANIE SLUCHALEM GRA CALKIEM PRZYZWOICIE

Ukryta Zawartość

Dzieki Piotr za podpowiedź. Czyli rozumiem, że nie warto kupować CD? Czy ma ktoś jakieś inne zdanie? Ktoś chciałby dodać jakąś uwagę? Propozycję konkretną. Coś o starych NADach?

Z góry dzięki.

>Czyli rozumiem, że nie warto kupować CD?

To zależy od Twojego słuchu. Jeśli się dokładnie wsłuchujesz w detale to różnica będzie spora.

Polecam CD Harmana Kardona - mnie on jak narazie wystarcza - a różnica jest słyszalna pomiędzy tą marką a np. Denonem czy Marantzem starym. Można kupić już za 150zł - a w tej cenie chyba nic lepszego nie kupisz. Jedyny sposób żebyś się przekonał - to kup i posłuchaj. Jeśli nie usłyszysz różnicy to sprzedasz przez allegro i tyle.

'psuje' to nie jest dobre slowo. moze zwyczajnie nie byc dopasowane. a moze kolumny sa ustawione 'nie tak'.

ostatnio, i raczej przypadkowo, zrobilem downgrade systemu.....

i w miejscu Roksan Caspian (6000 pln) gra DVD Yamaha (400? pln). jest milo i nie odczuwam jakichs wiekszych brakow. gra system.

Die akustischen Qualitäten des DV-SP402E sind bemerkenswert. Viele Musikliebhaber schätzen es gerade an preisgünstigen DVD-Spielern nicht, dass der CD-Klang eher lau ist, die Klangqualität eines guten Mittelklasse-CD-Spielers liegt in weiter Ferne. Zugegeben, der DV-SP402E ist mit 249 EUR für seine Ausstattung recht teuer geraten, aber als CD-Player-Ersatz verdient er sich bessere Noten als manche nochmals teurere Offerte. Frisch, souverän und spritzig dreht er richtig auf und sorgt für echten, unverfälschten Hörspaß. Gefällig und ausgewogen klingen viele Player, und das reicht anspruchsvolleren Musikliebhabern verständlicherweise nicht aus. Da bietet der Onkyo entschieden mehr, gerade auch bei der Detaillierung wird dieses Plus an Wiedergabequalität spürbar. Mit seinen Leistungen empfiehlt sich der Onkyo für die Besitzer großer CD-Sammlungen, die nicht in die hochauflösenden Medien DVD Audio und SACD investieren, die Audio-CDs aber in einwandfreier Akustik genießen möchten. Erfreulicherweise schlägt sich der DV-SP402E sowohl analog als auch digital angeschlossen sehr gut, was das Gerät selbst für die kleiner werdende, aber immer noch vorhandene Klientel, die den DVD-Player analog z.B. mit einem Stereoverstärker verbinden möchte, interessant machen dürfte. Digital anschlossen, weist der Onkyo viele konkurrierende Player mit seinem überdurchschnittlich klaren, feinfühligen Digitalton in die Schranken. Bei exzellenter Software bietet er ein vielschichtiges, tiefes akustisches Gesamtergebnis.

orlem z niemieckiego nie jestem, ale tu pisza, ze jako substytut CD player zbiera lepsze oceny niz wiele drozsze modele. Swierzy i prawdziwy, niezafalszowany przekaz. Odtwarzacz jest adresowany do posiadaczy plytoteki CD, ktorzy nie zainwestowali w SACD i DVD audio, ale chca zakosztowac bezblednej akustyki.

Pisza tez, ze ze swym cieplym dzwiekiem zostawia w tyle wiele odtwarzaczy CD sredniej klasy

Ja bym najpierw postarał sie zdobyć do odsłuchu jakiś cd z dobrymi recenzjami.Potem bym sprawdził czy system pozwala wyłapać róznice w brzmieniu,czy to mi się podoba i jeśli tak to bym temat drążył dalej.Co do odsłuchu zwłaszcza w aspekcie brzmienia cd-ków to warto tez przeprowadzić próby z dobrymi słuchawkami(naprawę szybciej mozna wybrać zwycięzcę).Co do starych cd-ków to nprawdę warto się pobawić,one grają prawdziwy dżwięk,ale większość płyt( tego nie lubi).

Ciekawy temat - co konkretnie masz nie tak z dźwiękiem w Twoim systemie? Obawiam się, że zmiana CD niewiele wniesie o ile ze sobą dobrze nie współgra NAD314 i 602-BW. Ten dvd znany jest raczej z ok dzwieku....

Podstawa to dobra wspólpraca ampa i kolumn - wtedy nawet mp3 z kompa brzmią znośnie... Dla przykładu podam ghetto system mojego znajomego - 2 stare lampowe radia (inne marki ) podlaczone do taniego discmana. Za calosc dal jakies 400zl. Papierowe głosniczki wbudowane w radia dawały tak miły dla ucha dzwiek, ze wychodzic z pokoju sie nie chciało. Oczywiscie zalezy czego sie oczekuje - podłoga od basu sie nie trzesła - w systemach budzetowych zawsze trzeba isc na jakies kompromisy. Na jakie kompromisy Ty nie chcesz iść?

ja black music slucham tylko na tym sprzecie..

(polecam)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Z doświadczenia wiem,ze nad gra dobrze z nadem,to może być kierunek poszukiwań.Jednak całkowicie zgadzam się z Piotrem.Trzeba zmienić radykalnie podejście.Tak zrobiłem.I osoby ,które nigdy wcześniej przy małych zmianach nie słyszały różnicy,teraz po prostu zaczynają słyszeć nie tylko różnicę,ale słuchać muzyki.Warto pracować,oszczędzać,żeby móc dokonać takich zmian.Sorry za "dydaktyzm".

Witam

Przede wszystkim musisz wiedziec ile mozesz na CD przeznaczyc.

Wyzej proponowano ci HK za 150, nie slyszalem go nigdy ale osobiscie bym odradzal. Pisaliscie o 710, przecierz to jest podstawowy model. Sam chciales wydac wiece, wiec nawet nie bierz go po uwage. Nie zaproponuje ci nic konkretnego, lepiej rozgladac sie za wyzszymi modelami niezaleznie od marki. Czyba ze ktos ci stanowczo odradza bo, jakis konkretny wysoki model, firmie nie wyszedl i gra rzeczywiscie slabo - w porownaniu do cd tej klasy innych marek. Mysle ze lepiej troche uzbierac tak 300-400 i wtedy cos kupic. Im lepiszy cd tym wieksza poprawa w porownaniu do dvd :). Wzmacniacz masz calkiem dobry, wiec pasuje do tego jakies dobre zrodlo. Podobno Nad 514 jest dobry, ale nie wiem jaki laser w tym siedzi. Ten o ktorym ty piszesz to 510[wyzsze modele to 512 i 514] przypuszczam ze to "klasowo" odpowiednik wlasnie hk 710. Osobiscie rozgladal bym sie za wysokimi modelami. Z Nad dobry jest tez 5100 ale to stary cd i moze byc problem z laserem. Moze cos od Sony, Pioneera... Ale nie najgorsze modele. Inna sprawa ze jakbys sie postaral to na Allegro mozesz kupic np. takiego HK710 za 400zl :D bo to przecierz referencja do 150 i wogle w tej cenie nic lepiszego nie kupisz. Tam jest wariacja cen za 300zl 510 bym nie kupil. Bierz tez pod uwage jaki laser siedzi w cd szczegolnie starym i wogole jak sobie radzi z plytami. Moze okazac sie ze zrobisz sobie prezent i nowy cd nie bedzie czytal polowy plyt... a dvd tak. :)

“Kejseren er i garderoben!”

hehe no tak polecalem ci 514 i jest :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zart, 12lat i 700zl taniej.

Ukryta Zawartość

Moze masz okazje kupic poza allegro, warto sie rozgladnac.

Tymczasem mam kilka propozycji:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pioneery beda czytac wszystko ale jak laser padnie... choc mysle ze warto zaryzykowac - w dobrych pieniadzach.

O Sonych poczytaj tu:

Ukryta Zawartość

Uzyj wyszukiwarki i poczytaj na forum, w opinach, goglach o cd innych marek, starych dobrych konstrukcji z dostepnymi laserami. Mozesz tez sprobowac poszukac jakiegos starego c.e.c. za grosze, to podobno niezle odtwarzacze. A za te pieniadze pewnie referencje. ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

“Kejseren er i garderoben!”

laser w w/w Pionierach to PEA1030 koszt ok 200/230 Zł nowy spokojnie minimum pośmiga 10 lat to są długowieczne lasery ,które wszystko czytają a jeżeli chciałbyć Sony coś z CDP-950/970 tam sa kssy tanie zamienniki laserów po 30 zł a orginały dostaniesz za 50 zł

Czesto w tych cd pioneera wypadaja soczewki. Po wyplukaniu w izopropanolu i przyklejeniu na poxipol (NIE na zaden super glue, kropelka itp) dziala. Mozna tez przykleic z KSS-210 / 150 / 213. Sam wiele razy to robilem i dzialaja bez problemow do tej pory.

g0_black, 31 Sie 2007, 16:47

....cześć....lektura dotychczasowych wpisów w Twoim wątku zmusza mnie do zajęcia stanowiaska w temacie ktorego unikam jak "pies jeża".....źródlo pt. dvd....niestety wielość formatów to nicość przekazu....przynajmniej muzycznego.....znaczy się "kupa"......stare nady owszem mają cos w sobie....sam "za plecami" mam na półce swój pierwszy "grający" cd - nad 522.....rany jak on grał w porównaniu do tej całej japońskiej "nowej fali"....potem były inne cd....europa kończyła się na linn'nie....wspaniale źródło.....potem z uwagi na finase....przyszedł czas na chiny....opera consonance......bajka....za małe pieniążki......jednak nr 1 to nadal analog luxman pd 282 - tu każdy dwięk ma swoją historię........pozdrawiam - Andrzej

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.