Skocz do zawartości
IGNORED

tuning Denona DCD 625

majmaj

Rekomendowane odpowiedzi

witam serdecznie szanownych forumowiczow :)

mam zamiar tuningowac tego CD wiadomo zaczynam od kabla sieciowego tylko co potem? doradzcie co wymienic na co.....

dlaczego tuning? bo gra dziwnie - sucho, malo kontroli, malo detali.

prosze o to fotki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35835-tuning-denona-dcd-625/

od kabla? sorry, ale podchodzisz do problemu od dupy strony

najpierw zajmij się analogiem - poszukaj wątków o tuningu denona dcd 725 i 735 - wszystkie są podobne architektonicznie i grają podobnie

tylko ze 725 i 735 to troche inna elektronika cala plyta jest inaczej wykonana, wiec licze na Wasze rady i chodzi tu raczej o sugestie bo ja sam tego nie bede robil tylko osoba ktora sie na tym zna (chodzi mi o wykonanie)

majmaj nie będziesz miał za łatwo?

OK.Proponuję zacząć od tego

Ukryta Zawartość

Od tego jest wyszukiwarka.

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Pośpieszyłeś sie majmaj.Ja bym ci sprzedał mój DCD 910,a miałbym teraz DCD 1420.I razem byśmy byli bardziej zadowoleni z naszych odtwarzaczy CD.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Tak, na lepsze. Te małe - żółte - na takie same wartości lub nieco mniejsze - zaznaczyłem na zielono. Te duże (zaznaczone ne czerwono) pomarańczowe dyski (100nF/25V) wymień na 220-330nF foliowe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Molibden, 1 Wrz 2007, 17:36

>Te duże (zaznaczone ne czerwono) pomarańczowe dyski (100nF/25V) wymień na 220-330nF

>foliowe.

Tez takie mam, opisane sa:

F

104Z

To o nie chodzi? Tak samo wymienic jak opisales powyzej?

Tak.104 to 10*10000pF czyli 100nF.

Aha, w tym CD DACe są co prawda 18-bitowe, ale z najniższej selekcji, może warto wymienić na lepsze, nawet 16-bit, jeśli uda się przełączyć filtr cyfrowy w tryb pracy 16 bit? Większośc filtrów posiada taką opcję, a DACe BB są zgodne między sobą rozkładem wyprowadzeń, jeśli chodzi o wielobitowe w obudowie DIL16.

Ten LPF to filtr dolnoprzepustowy? Co to jest, tak ogolnie wiem ale w CD to nie? zawsze mnie ciekawilo, nigdzie nie moglem znalezc informacji? kolo czego to jest, co to ma na celu?

A te kondki te wieksze, "dyski" to mozna hurtem w calym cd czy tylko przy tym filtrze?

filtr LPF znajduje sie za wszystkimi elementami w torze, tzn za DACem i za I/V - na samym koncu toru. Ma za zadanie odfiltrowac wszystko powyzej akustycznej, gdzie pojawia sie masa "śmieci", wynikłych z konwersji AD-DA.

A kondki pozmieniaj wszystkie, te "dyski" to najgorsze mozliwe kondzie ;).

Aha, rozumiem. I bez obaw mozna podniesc ze 100nF na 220-230nF?

Mialem kiedys dcd-980, teraz dcd-920, fabrycznie graly bardzo kiepsko. Ten drugi mam obecnie, wovo tam zrobil podstawowy upgrade, ja teraz jeszcze troche z tym grzebie-ucze sie na tym cd, do nauki dobry:)

No i teraz gra on calkiem ladnie, bardzo dobry konkurent dla tych wszystkich tanich CDkow tunningowanych przez forumowiczow. A i ten moj obecny 920, i tytulowy 625 sa na PCM61, ale po wygladzie wnetrza znacznie sie roznia, na niekorzysc mlodszego 625.

• 2 tygodnie później...

OK, kontynuujmy temat, bo jest jeszcze co poprawiać a rezultat do tej pory może być znikomy:

wywal rezystory równolegle od wyjść do masy (30k),

szeregowe 680 ohm do gniazd Cinch zmień na 68-150ohm,

kondensatory sprzęgające sygnał na wyjścia wylutuj i wstaw zwory, możesz ich użyć w innym miejscu w CD gdzie są puste miejsca lub np. dać na nóżki zasilania filtra cyfrowego. Kondensatory w szereg z wyjściem słuchawkowym też zewrzyj, 1n na płytce z gniazdem słuchawkowym wywal, rownież te małe 1n przy gniazdach Cinch, a wyluty wykorzystaj tam gdzie mogą się przydać w tym CD.

Wstaw Oscona przy układzie Sony CXD (2500) jesli taki jest.

Wylutuj rezystory 47k przy DACu, odetnij nóżkę 10 od 9 obu DACów (prztenij ścieżkę) a w wolne miejsce po tych 47k wstaw markowe wysokiej jakości 2.7-3k, np Vishay, Dale, Allen Bradley.

Zbocznikuj zasilanie +V i -V cz. analogowej DACów kondensatorami foliowymi 3.3, 4.7 lub 5.6uF.

Wstaw podstawkę pod opamp wzmacniacza słuchawkowego, możesz go wtedy podmienić na lepszy, jesli warto.

Dzisiaj jeszcze nowe pomysły.

W tym i podobnych CD (DCD-595) poskąpili na opampy, użyli w roli konwersji I/V, filtra LPF i bufora wyjściowego wewnętrzne wznacniacze operacyne w DACu do tego. To chyba zły pomysł.

Jeszcze jeden ekstremalny mod - wyjście sygnałem prosto z przetworników. Przecinasz ścieżki od nóżek 9, 13 (wew. rezytor, wyjście). Montujesz zewnętrzny rezystor konwersji od wyjścia DACa do masy - na nóżki 13 i 12. Sygnał kierujesz prosto z wyjścia DACa (pin 13) do wyjść Cinch - przez szeregowy rezystor ok. 100ohm (może być przez ten zamieniony 680na PCB - wchodzisz z sygnałem tam gdzie powinna być ujemna końcówka kondensatora sprzęgającego 100uF, który wywalasz - albo zworę zamiast niego, tak zeby nie było połączenia z poprzedzającą częścią układu).

Możesz też dolutować od spodu do głównych kondensatorów 4700uF i 2200uF jakieś 470nF-2.2uF równolegle.

Kolejny pomysł dotyczy zasilania - osobne stabilizatory dla DACów. To mogą być nawet wtórniki emiterowe z napięciem bazy stabilizowanym diodą Zenera i mała pojemnością filtrującą równolegle do niej.

Jeśli pozostać przy konfiguracji z opampami, to te wewnętrzne trzeba pominąć (odciąć) i zastąpić jednym podwójnym (np. OPA2604, AD8397, itd) lub dwoma pojedynczymi (OPA604, AD797, AD825, ...) - do płytki lub podstawki z nimi wystarczy podciągnąć zasilanie i sygnały z PCB z tych miejsc gdzie były podłączone wzm. op. wewnętrzne przetworników. Ich wejścia odwracające połączyć z masą. Na zasilaniu dać niewielkie pojemności odsprzęgające przy kostce, np 2x4.7-10uF.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.