Skocz do zawartości
IGNORED

Sansui 771 - modyfikacje

Tanto

Rekomendowane odpowiedzi

Mam coraz większą ochotę wymienić żarówki rurkowe (za często muszę wymieniać przy ich dość wysokiej cenie) w podświetlaniu skali na oświetlenie LED. Martwi mnie jednak duża kierunkowość świecenia diód i boję się że skala będzie podświetlona nierównomiernie. Jeśli ktoś próbował robić taką podmianę to będę wdzięczny za wszelkie sugestie. Na załączonym zdjęciu widać jak zbudowana jest "oprawka" ...i żeby było prościej ;-) chciałbym zachować jej oryginalny wygląd, a z tego wynika że ledy musiały by być wpinane w gniazda żarówek. Oryginalne żarówki to 7V 300 mA /4 szt.

Chciałbym także "odszumić" układ i na pierwszy ogień powinien iść moduł regulacji barwy dźwięku - na co najlepiej było by wymienić zastosowane tu tranzystory? (czerwone bazgroły były robione przy wyszukiwaniu kondensatorów do wymiany)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-11321-100005500 1188930112_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/35940-sansui-771-modyfikacje/

Coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czy wymiana zarówek na diody nie pogorszy w zauważalny sposób dźwięku? Pamiętam, że w Audiolabie 8000T zastosowano żarówki do podświetlenia (które ponoć często się przepalały), po to właśnie, aby uniknąć zakłóceń odbioru...

...

Ukryta Zawartość

This is a class piece of kit. Apart from bulbs blowing (don't replace them with LED's - the whole reason they chose bulbs in the first place was to reduce RFI!)

Ukryta Zawartość

Nie musisz zamieniać na LEDy.

Podłącz w szereg z żarówkami zwykłą diodę prostowniczą, lub dwie, aby obniżyć napięcie zasilania.

Zwiększy to znacznie żywotność żarówek. Jasność przy jednej diodzie spadnie niezauważalnie.

Sposób ten stosuje sie w samochodach przy żarówkach zamontowanych w miejscach trudno dostępnych.

Od sprzedawcy dowiedziałem się ze te drugie ledy nie podświetlą odpowiednio skali bo są za słabe.

Ciekawa sprawa z tymi zakłuceniami, nie wiem czy w Sansuiu też tak podeszli do tematu, może schemat coś podpowie (punkty U i T idą bezpośrednio do trafa, po drodze mają bezpiecznik 5A).

Najgorsze jest to że takich żarówek jak sugeruje producent nie mogę nigdzie znaleźć, kiedyś były w Elfie za 12 zł/szt. :-/ Ostatnio wymieniłem cały komplet na 8V 250mA z Elfy, ale po kilku dniach jedna się już przepaliła, teraz czekam na następne ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na allegro jest za piątke:

Ukryta Zawartość

i tak strasznie drogo... :(

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TME:

Ukryta Zawartość

1.19 zł!

Już lepiej ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Widzę że lekko was oszukałem, 8v 250 mA kupowałem wwłaśnie TME a nie w Elfie (aż taki bogaty nie jestem :-( ) Cena nie jest zabijająca, gorsza jest wizja rozkręcania co jakiś czas amplitunera, zwłaszcza że stoi on na samym dole piramidy.

Odnośnie drugiej części pytania - możecie zasugerować co można zrobić żeby zredukować szumy w tym układzie?

Zastanawia mnie jeszcze jaki wpływ na dźwięk ma kondensator C17 (trzeci elektrolit od prawej strony) na schemacie jest to 2,2uF a w rzeczywistości wlutowano 1uF. Jeśli jest to pytanie na poziomie elektronicznej podstawówki to proszę o wyrozumiałość.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.