Skocz do zawartości
IGNORED

rega planar 2 - porady dla kupujacego ?

shukenja

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

w przyszlym miesiacu kupuje swoj pierwszy zestaw hi-fi (koszt okolo 4000zl). Zrodlem mialby byc gramofon, dzis pojawila sie okazja kupic Rega Planar 2.

jest to gramofon okolo 4 letni ale uzyty tylko kilka razy - kupiony w profesjonalnym salonie ale wlasciciel korzysta ze zrodla cd wiec sprzedaje, razem ze standardowa glowica (nie wiem jaka na teraz, wiem ze standard dodany do zkaupu).sprzet ponoc w perfekcyjnej kondycji bo spakowany i nieuzywany.

cena to 200 euro (czyli niecale 800zlotych), podejrzewam ze moglbym zbic do 170-180e.

pytanie brzmi - na co zwrocic uwage ? jestem laikiem w tej kwestii, audiofilem nigdy raczej nie bede, po prostu chce dobry gramofon, a to jest dobry gramofon. wiem ze sa lepsze, ale prosilbym tylko o porady dotyczace tego modelu.

czy zwracac uwage na stabilnosc talerza, pokretla, nozki, ramie, glowice ? co w tym akurat modlu jest najwazniejsze ?

czy latwo jest zbudowac potem system w sensie wzmacniacza i kolumn pod to wlasnie zrodlo ? zalozmy ze kupno gramofonu nie naruszy ceny 4000zl.

w sobote jade robic odsluch gramofonu, prosilbym o jakiekolwiek porady w tej kwestii...

serdecznie dziekuje i pozdrawiam :)

https://www.audiostereo.pl/topic/36007-rega-planar-2-porady-dla-kupujacego/

Nie wiem na co zwrócić uwagę ale kupić warto, zwłaszcza za taką cenę. Zaczynałem kiedyś od tego właśnie gramofonu.

Jeśli mało używany, to nie powinien wyglądać na zużyty. Może wystarczy odsłuch w dobrym systemie, nie powinno być ewidentnych problemów.

Wadą tego modelu jest zmiana obrotów 33/45 przez ręczne przełożenie paska oraz brak regulacji VTA i wbudowany(niewymienialny) interconnect - choć przy takiej cenie sprzętu nie jest to może istotne.

Rega Planar 2,... hmm.... Brzmienie dość...no,...nudnawe.

Regi miewają problemy z rozchwianymi talerzami. Złap za brzegi nieruchomego talerza i trochę go "poprzeginaj", ale tak dość delikatnie, z wyczuciem. Jeśli będzie, że tak powiem, "wiotko", to już niedobrze. Następnie gramofon trzeba uruchomić i spojrzeć z boku, w płaszczyźnie talerza. Nie może falować, choćby minimalnie. Uruchomiony talerz, obserwowany z boku, musi sprawiać wrażenie nieruchomego, czyli kręcić się w jednej płaszczyźnie. Działanie silnika można spawdzić stetoskopem albo choćby przykładając ucho do plinty (podstawy) gramofonu. U Regi najprawdopodobniej stwierdzisz trochę hałasu od napędu. Należy się przysłuchać, czy w przerwach pomiędzy utworami lub na rowku rozbiegowym, przy dość głośnym odsłuchu, te hałasy nie są zbyt dotkliwe. Ramię będzie raczej o.k.

obroty - mysle ze wystarczy mi ze jest taki prze;acnik w systemie. wiekszosc plyt jest 33, zrszta uwielbiam obcowac a vinylami wiec niema problemu - im wecej przelaczania ty lepiej.

co do talerza - mam nadzieje ze nie bedzie rozchwiany (co jest problemem w moim obecnym gramofonie) poniewaz nie byl uzywany. zobaczymy.

myslalem tez o malych niuansach na ktore warto zwrocic uwage.typu - igla, kable, wtyki, itp...

dziekuje za powyzsze uwagi :)

Igła, a właściwie wkładka, musi normalnie grać ! W dźwięku nie możesz usłyszeć zniekształceń, dziwacznej barwy, zamazanej, rozmytej i nieczytelnej streofonii. Nic nie może charczeć, rzęzić, syczeć, chrypieć itp. Musi być czysto i czytelnie. Rega ma pewną sygnaturę dźwiękową, ale tu nie mogę Ci nic podpowiedzieć, bo nie wiem jaka będzie zamontowana wkładka.

Kabel z cinchami nie może dawać przydźwięku, a dźwięk da tak dobry, jak dobra jest miedź, dielektryk i geometria interkonektu.

Generalnie, wszystko co budzi jakiekolwiek wątpliwości jest minusem tego gramofonu.

hm, czyli jak widze odsluch, jak zwykle zreszta, najwazniejszy. w takm razie mysle ze w sobote wszystko sie okaze :)

mam szczera nadzieje ze gramofon bedzie w dobrym stanie bo przyznam sie ze napalilem sie na niego :)

czy jeszcze cokolwiek na co powinienem zwrocic uwage w budowie gramofonu oprocz talerza ?

Ja kupilem uzywany Rega Planar 3 - i jestem zadowolony.

Tak naprawde to o wszystkim decyduje wkladka...ja mam AT440MLa i pre S&AUDIO troszke poprawione przez konstruktora i jest to zdecydowanie fajniejsze zrodlo niz moj Rotel RCD-02.

To ze interkonnekt jest wbudowany jest w rownym stopniu wada co zaleta a dyskusji na ten temat bylo wiele :-)

Glowna wartoscia w regach jest ramie - a przeciez zawsze mozna kupic inna "deske"...

• 4 miesiące później...

Panowie, z mojej strony odpowiedź była żartem. Kuzma w tej konfiguracji jest (wg list price) tak ze 30 razy droższa...

ale widać, że graaf się nie poznał na żarcie ..:)) albo głupio prowokuje - dajcie se spokój ...chyba, że się w robocie nudzicie ...

Co do odsłuchów w ciemno - jest to ZUPEŁNIE niepotrzebne gdy różnice są duże (w ciemno to se można testować kebelki, gdzie często różnice są iluzoryczne).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.