Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój ze skosami i upgrade sprzętu.

Sektor

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam pokój 12 m.kw z tzw. skosami (załączam szkic). Pracuję w domu i to właśnie w tym pokoju. Mam tu biurko, kilka szafek, na podłodze wykładzina dywanowa, ściany z płyty karton gips. I w tym pokoju słucham muzyki (około 3-6 h dziennie). Głównie rock, progresja i metal z lat 70-90 (Rush, Dream Theater, Van Halen, Toto itp.).

W tej chwili mam wzmacniacz Marantz P-68, CD Marantz 67mkII i kolumny Tannoy m3. Ten sprzęt kupiłem 12 lat temu ale do innego pomieszczenia. W tym pokoju nie gra najlepiej. Zamierzam kupić coś lepszego (nawet używany) ale chciałbym się zmieścić w kwocie 5000 zł. Myślałem o Rotelach (wzmacniacz i CD) bo według różnych opinii na forum pasują do rocka. Jeśli chodzi o kolumny to chyba coś na standach.

Mogę prosić o rady co do wyboru sprzętu (np. które elementy wymienić i na co) i jak ustawić optymalnie sprzęt w takim pomieszczeniu. W tej chwili siedzę przodem do skosu a kolumny mam lekko odchylone do tyłu. W ten sposób siedząc przy biurku mam najlepszy odsłuch.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

• Redaktorzy

Sektor - msz zacznij od kolumn, bo może się okazać, że zostanie Ci sporo kasy na płyty. Posłuchaj na początek postawkowców Calisto II i Elara produkcji RLSa -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Pomimo niewielkich rozmiarów skala i jakość dźwięku przez nie generowane potrafią mile zaskoczyć. Z większych warto na pewno posłuchać Focal.JMlab Chorus 806 V i 807 V. To jeśli chodzi o nowe skrzynki. Z sh zacząłbym od Acoustic Energy AE1. Oczywiście nie można zapominać o porządnych standach, ale wybór jest coraz większy - zaczynając od

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a kończąc na naszym forumowym koledze Górku

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

Co do standów to proponuję firmę PREMIER

Ukryta Zawartość

Co do monitorów to firma USHER

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Polecam aby spróbować odwrócić układ słuchacz-kolumny i lekko wytłumić ścianę za głośnikami(np.półka z książkami,kwiaty),efekt powinien być widoczny in plus.Ale wcale nie jestem pewien czy korzystne nie było by ustawienie głośników na krótszej ze ścian-tu po prostu trzeba trochę pokombinować,pobawić się ustawieniem sprzętu.

Walczę z akustyką pokoju w którym słucham muzyki już jakiś czas i jestem pewien,że sztywne stosowanie się do prawideł akustyki potrafi czasem na prawdę zaskoczyć(w kierunku odwrotnym do oczekiwanego).

Zachęcam więc do metody empirycznej,a do tego wystarczy odrobina cierpliwości.

Pozdrawiam,Oct.

l'enfant sauvage

Już tak próbowałem ale wtedy kolumna stojąca pod skosem ma więcej basu i dźwięk jest zdecydowanie "przesunięty" w stronę skosu. Korekta balansu nic nie pomaga. Po prostu kolumna ustawiona pod tym skosem gra głośniej i ma zupełnie inne brzmienie. Trochę ze sprzętem "tańcowałem" po tym pokoju i takie ustawienie jak teraz, czyli kolumny tyłem do skosu i lekko odchylone w tył a ja na przeciwko skosu daje najpełniejszy i klarowny dźwięk. Stąd moje przeświadczenie, że polepszenie tego co mam związane jest z wymianą wszystkich lub części elementów.

Przejrzałem te linki. Muszę się zastanowić i sprawdzić czy te kolumny będą OK do mojego Marantza P-68. Nie wiem czy nie jest za "słaby" (w sensie jakości dźwięku) do takich kolumn.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.