Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning CD, DVD, czy to ma sens?

tojaa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam maly problem co teraz robic, dawno temu kupilem CD Soniaka z SACD, niestety jest tak fajnie pozabezpieczany ze ma problemy z odczytem oryginalow. Troche mnie to wkurza i zakupilem DVD Pioneera DV600 tez z sacd, ale niestety jakosc pozostawia wiele do zyczenia. Kupowalem go z mysla o jakims upgrade, ale po rozkreceniu zalamalem sie...jeden proc do wszystkiego i pozniej przetworniki dac, wszystkie elementy smd, jedna plyta, jedno zasilanie, do tego zero miejsca, itd...czy przerabianie tego wogole ma sens?

Mam jeszcze staruszka CD Pioneera PD201 (DAC pd2026A) i zastanawiam sie czy jestem w stanie uzyskac lepsza jakosc muzyki niz w Soniaku SCD XB-940? Na koncu pojawia sie pytanie, w przypadku modyfikacji tego sprzetu trzeba bedzie zainwestowac troche $ i czy ma to sens , czy nie lepiej kupic np. cd-ka Harmana 970?

https://www.audiostereo.pl/topic/36067-tuning-cd-dvd-czy-to-ma-sens/

widze ze temat cieszy cie duzym powodzeniem:>

moze ktos mi pomoze w konkretniejszym problemie:

w dvd jest dac PCM1742, chcialbym go wymienic na: DSD1792, nie wiem tylko jak zrobic do niego sterowanie? jeszcze nie rozpracowalem do konca service manulala i gdzies mi zginal sygnal sacd (DSD)...

drugie pytanie dotyczy zaklocen w cyfrze (i2s, dsd), czy mozna ewentulanie wyprowadzic sygnal na zewnatrz i w dod. skrzynce zrobic DAC`a?

Hm trudne zadanie sobie postawiłeś.

Sygnały można wyprowadzić na zewnątrz, poprzez jakieś bufory lub nawet bez i puścić je np przez złącze RJ-45.

Ja bym zrobił DAC tylko do stereo.

Ze sterowaniem jest pewien kłopot - lepiej robić tak żeby nie były potrzebne żadne dodatkowe sygnały.

Wklej może jakieś istotniejsze fragmenty częsci audio i m.cz.

Najpierw radziłbym jednak poprawić część m. cz. w tym DVD i ew. pobrać sygnał prosto z DACa na wyjście, poprawić przy okazji mu zasilania. Trochę hardkor, ale może zadziała.

ten aktualny dac ma dynamike 106dB, nie wiem czy to wystarczy. zasilanie jest "rewelacyjne" jedno trafo do tego impulsowe. jak sie zabiore za przerobki to bede musial duzo grzebac i szukac wiec na jedno wyjdzie czy przerobie caly tor audio czy tylko od polowy. oczywiscie myslalem tylko o zrobieniu stereo, 4 pozostalych kanalow nie uzywam wiec nie bede ich ruszal...

jest jeszcze jedno, jak puszam muze przez spdif to tez jest kiepsko:(

w sumie nigdy nie ruszalem cyfry ale w koncu kiedys trzeba sie przemoc i tak sobie pomyslalem ze zrobie gainclona z pre ampem, dac`em i wypasionym sterowaniem...tylko najpierw musze zone przekonac-$:(

ps. obawiam sie ze bede potrzebowal jakiegos guru w temacie audio (elektroniki). jezeli chodzi o cyfre to brat moze mi pomoc ale niestety dzwiek jest mu obcy. moze mi dobrac i zaprogramowac procesor zeby wszystkim sterowal, a na wyswietlaczu lcd wyswietlal kwiatki ale nie ma pojecia jaki sygnal audio trzeba obrabiac...:( jak pokazalem daca 131dB to szeroko otworzyl oczy...no i po co ci tyle?...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.