Skocz do zawartości
IGNORED

OOIEVAAR AUDIO - Teraz Polska!

konradskala

Rekomendowane odpowiedzi

Tak więc kabelki zostają u mnie, bo sprzedający stwierdził, że je zepsułem... Bez komentaża.

Nie wiem czy ten sprzedający jest jednocześnie producentem tych kabelków, bo wyjaśnienia składa dość lakoniczne, żeby nie powiedzieć indolenckie. Jeśli faktycznie działa od 1991 roku to przez ponad 15 lat doświadczeń nie poczynił zbytnich postępów, wręcz chyba cofnął się o dekadę, ale to już nie moja sprawa.

Chciałbym natomiast zrewidować moje spostrzeżenia nt. dźwięku reprezentowanego przez te kable.

Wybrałem się do znajomego i posłuchałem interkonektu na systemie dużo lepszym od mojego tj. CD Sony 555 ES, wzmacniacz Vincent chyba 226 MK2 i kolumny ProAc - podłogowe, dwudrożne nie znam modelu.

Przewody Audioquest 6+ oraz interkonekt XLO też nie zapamiętałem symbolu. Świetny dźwięk, bardzo mi się spodobał, następny mój system będę chciał mieć tego typu.

Po podłączeniu interkonektu z filtrem wyszło szydło z worka. Usłuszałem coś czego u mnie dostałem tylko namiastkę. Filtr ołowiano-ferrytowy działa w bardzo osobliwy sposób. Efekt większego, bardziej nasyconego basu uzyskuje się poprzez obcięcie części wysokich tonów. Nie przychodzi mi do głowy inne określenie tego zjawiska, zwyczajnie nie ma tylu wybrzmień i szczegółów. Najbardziej daje się to we znaki w nagraniach jazzowych - miotełki i talerze bardzo stłumione. Efekt chropowatości i ziarnistości średnicy, który zauważyłem u siebie w domu także się uwypuklił.

Jedynie bas zasługuje na pochwałę, ale jedynie co do jego ilości. Kiedyś czytałem jakąś opinię o kablach Klotz w sprawie basu i mogę ją w zupełności potwierdzić.

Kabla głośnikowego nie testowałem, znajomy zwyczajnie się na to nie zgodził.

A zepsułeś? Chyba faje da się założyć tak samo a wtyczki zakręcić. Jeśli producent nie chce zwrotu, zawsze możesz w komentarzu na Allegro dać linka do tego wątku. W celach informacyjnych.

Ano zepsułem. Pewnie źle wsypałem ołów :)

Nie chcę robić burzy w szklance wody. Komentarz wystawiłem pozytywny, przecież dostałem kable no nie?

Jednak mam nauczkę na przyszłość, teraz będę pytać innego sprzedawcę z czego robi swoje kable. A określenia "Audiophile" i "High-End" traktowałem zawsze z przymrużeniem oka. Teraz oprócz tego nabrałem już odpowiedniego dystansu.

Polecam dodać ten wpis do każdej aukcji...zapewne zachęci

Proponuje dogadać sie z członkami KAiM i tam wysłać okablowanie na testy. Myślę,że będzie to dość miarodajny punkt odniesienia do wpisów tutaj.

Notabene ciekawa polityka to obrażanie kupujących niezadowolonych z zakupionego towaru... Mocne

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wraz ze zdobytą wiedzą przychodzi świadomość jak wielu rzeczy jeszcze nie wiesz...

Panie Producencie!

Jest sprawą oczywistą, że opinia Pańskiego znajomego jest całkowicie odmienna od mojej. Znowu daje Pan dowód nieznajomości tematu. Przecież obydwa systemy są inne, łączy je tylko nazwa kolum ProAc, nawet nie wiemy czy ten sam model. Czy sądzi Pan, że do każdego zestawu Pańskie kable wniosą to samo, czy na każdym "zagra" tak samo? Na pewno nie.

Poza tym moje kable są zepsute, prawda?

I tak na marginesie: sprowokował mnie Pan i skorzystałem z wyszukiwarki. Już kiedyś chciał Pan rozesłać swoje kable to testowania. Chętnych nie było.

A opinie z allegro dotyczą sposobu przeprowadzenia transakcji, do której ja nie mam zastrzeżeń.

Panie bocianvip,

takimi wpisami wcale nie buduje Pan sobie opinii rzetelnego producenta i sprzedawcy. Przeciwnie, kolega konradskala, który nabył kable i nie uważa tego zakupu za szczyt szczęścia w przeciwieństwie do Pan cały czas wykazuje spokój i kulturę. Gdyby zaoferował Pan możliwość zwrotu, sprawa szybko by wygasła i pozostawiłby Pan po sobie miłe wrażenie. A jest niesmak.

Naprawdę uważa Pan, że te kable zostały przez kupującego ZEPSUTE?

Dreamer_1,

KAiM nie przyjmie kabli do testu i nie podejmie się roli sędziego. Awantury nas nie interesują. A dobrych kabli mamy dostatek. :-)

Moim zdaniem dawanie pozytywa komuś takiemu to poważny błąd. Jestem przekonany, że nie ma żadnych "ich", działalność jest jednoosobowa, a 1991 rok jako początki "firmy" to już w ogóle z palca wyssane. Konradzie, jesteś bardzo kulturalnym, spokojnym człowiekiem, wnioskując z wpisów na forum, ale chyba niepotrzebnie rozpieszczasz naciągacza pozytywnym komentarzem.

Obiecałem pozytywny i taki wystawiłem. W końcu towar mógł wogóle nie dotrzeć - wtedy nie miałbym innego wyboru jak negatyw + zgłoszenie gdzie trzeba.

Najbardziej dziwi mnie jednak, że pomimo iż nie mam zapędów szyderczo-awanturniczychsprzedający odbiera ten wątek jako atak na jego osobę i na jego produkty. Może jest rozgoryczony tym, że zdradziłem jakąś tajemnicę związaną z niezbyt skomplikowaną budową jego kabli.

Z kolei patrząc na to wszystko z drugiej strony, zmusza mnie do przemysleń taki temat: jakie kroki podejmują wielcy i znani producenci wszelkiego sprzętu audio-video, gdy ich cacka lądują w uznanych, fachowych pismach do testów. Zdjęcia zazwyczaj są bardzo dokładne i "rozebrane", a opinia testującego to niemalże wyrok.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.