Skocz do zawartości
IGNORED

Wasze ustroje (systemy, sprzęt audio).

Rekomendowane odpowiedzi

masterofdeath6, 31 Mar 2008, 16:06

>Przyznam, że nie rozumiem pytania za bardzo, ale chyba tak. Teraz jest ten bas przy bardzo dużych

>poziomach głośności, nie da rady tak słuchać. Na małych poziomach głośności basu brak prawie

z mojego doświadczenia wynika, że brak basu jest wynikiem nieodpowiednich kolumn.

W moich jest go tyle, że mógłbym się nim podzielić i jeszcze by go nie brakowało.

juz rozmawialem z masterofdeath6 na GG,

sorry ale z takim sprzetem jaki on ma i kabelkami za 4zl/m prawidlowego basu sie nie uzyska. Poza tym ma CD w granicach 300zl i budzetowy wzmak. Znam bardzo dobrze electry i wiem, ze sa to wredne kolumny, bardzo wrazliwe na "kiszkowate" elementy toru. NIe mozna ich podpiac w byle co, wymagaja odpowiedniego zestawienia.

Nie znam Tik, ale i te kolumny podobnie jak i electry zasluguja na bardziej doborowe towarzystwo (sprzet) by zagraly.

Koledzy nie oszukujmy sie z kabli za 4 zl i przy tej klasie sprzetu, kolega nie uzyska prawidlowego zejscia basu !

Nie mowiac juz o innych aspektach dzwieku.

masterofdeath6, tak jak mowilem zacznij od wymiany klockow i kabli, jak na razie zupelnie nie wykorzystujesz potencjalu jednych jak i drugich kolumn.

pozdr

hybryd

kazik_t, 31 Mar 2008, 16:21

>z mojego doświadczenia wynika, że brak basu jest wynikiem nieodpowiednich kolumn.

>W moich jest go tyle, że mógłbym się nim podzielić i jeszcze by go nie brakowało.

Tiki kosztuja chyba cos okolo 12kzl

Focal JMLab Electra 926, jeszcze calkiem niedawno (zanim zastapiono je nowsza wersja 1027 Be) kosztowaly okolo 16kzl.

Nie mow mi, ze w tej cenie kolumny marki Focal JMLab sa nieodpowiednie :)

to jest wina elektroniki i kabli jakie ma master,

Mnie jakos basu nie brakuje i z tego co wiem innym uzytkownikom 926 basu rowniez nie brakuje.

Przy okazji Jmlaby bija na głowę te JBL średnica i góra (jej jakoscią) moim zdaniem JBL nie maja startu do Jmlabów na tym poziomie.

Nie słuchałem tego sytemu więc żadnymi pewnikami nie smiem rzucać ale jak wyżej tor "kaleczy" czy tez jak kto woli jest "troszkę" nieodpowiedni jakościowo do kolumn (jednych i drugich) w szczególnosci do JmLab, które nie lubią jak sie je "oszukuje" - wredne są wówczas jak rude...albo jak kto woli szczere do bólu.

(wszystkich rudych przepraszam)

Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić.

xniwax, 31 Mar 2008, 18:03

wlasnie to mialem na mysli ! :)

a master na GG mowil mi, ze JMlab gorsze i taka mi przedstawil o nich opinie, ze gdyby nie zdjecia nie uwierzylbym, ze ich sluchal. To co mi powiedzial bylo zupelnym przeciwnienstwem charakteru electr 926.

Słuchałem jednych i drugich w podobnym "środowisku" ale z lepsza elektroniką i JmLaby maja jeszcze jedna przewagę nigdy nie wiadomo ile jeszcze zostało do krańca ich mozliwosci by zagrać jeszcze lepiej, JBL nie maja moim zdaniem takiego potencjału.

shit in shit out - źródfło to podstawa. System musi być wyrównany a żródło musi być odpowiedniej klasy - nie kumam dlaczego traktowane jest po macoszemu! Tylko spojżałem na wątek i rzuciło mi się, ze te cd to jakiś złomek za parę stówek a kolumny za grubsze pieniadze. bez jaj... Ja osobiście najwięcej kłopotów miałem właśnie z doborem źródła!

masterofdeath6:

>kolumny po prostu grają na tyle na

>ile powinny, po prostu są za słabe, ew. nie grają mocno basem

Gdybyś czytał mądrości guru od zelówek (wątek 39342), to byś takich błędów nie popełniał. Kupiłeś przecież kolumny bez basu (a także bez średnicy i bez wysokich), w dodatku w okleinie z papieru śniadaniowego. A i to sztucznego ;)))

HYBRYD:

>>z mojego doświadczenia wynika, że brak basu jest wynikiem nieodpowiednich kolumn.

>>W moich jest go tyle, że mógłbym się nim podzielić i jeszcze by go nie brakowało.

Zależy od wielkości pomieszczenia (że tak pozwolę sobie pewną oczywistą oczywistość zauważyć), a Master ma pokój spory. Ja zresztą też, ale po pierwsze nie jestem fanem basu, po drugie używam korekcji...

>Focal JMLab Electra 926, jeszcze calkiem niedawno (zanim zastapiono je nowsza wersja 1027 Be)

>kosztowaly okolo 16kzl.

Naprawdę aż tyle? Strzelałbym raczej, że 13-14 tys., głowy jednak nie dam - swoje kupiłem używane, po zakończeniu produkcji.

BTW, w tzw. międzyczasie była jeszcze edycja specjalna 926, z berylową wysokotonówką. Bodajże 927 się to cudo nazywało?

W tym wypadku proponuję zmienić na kolumny, które grają z "byle czym".

TV nie bierzcie pod uwagę...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-7648-100005913 1206996744_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

xniwax, 31 Mar 2008, 14:25

>hmmm

>

>Musisz poszukać gdzie ci ten bas cos zjada.

>

>Poszukaj go z otwartą pustą butelką w ręce (Po 2 l COLI) - powaznie :) jak tak szukałem rezonasów w

>pokoju :)

Możesz zdradzić procedurę poszukiwań ?

:))

1. Zaopatrujesz się w butelkę (koniecznie pustą - 2 litry - oczywiście nie szklaną)

2. Trzymasz ją delikatnie w jednej ręce w połowie (nie ściskać, z wyczuciem)

3. Chodzisz po pokoju z kąta w kąt, mozesz odwiedzić inne zakamarki.

4. Obchodzisz sciany naprzeciwpołozne

5. Po znalezieniu miejsc gdzie butelka rezonuje obmyślasz zgodnie z tytułem tamatu jakie ustroje zastosować.

6. Jesli owego rezonansu nie wychwytuje butelka - siadasz z butelka piwa (koniecznie szklaną) i słuchasz muzyki nie przejmujac sie niczym.

Pierwsze 5 pkt konieczne, 6 pkt według uznania.

Acha to działa (stosować do skutku), nie zawsze ale jednak.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Ano witam z rana :)

A więc widzę kilka postów.

1)Ceny Electry: Ceny zestawów wynoszą odpowiednio: 906 - 6.500 zł para, 926 - 12.900 zł para, 936 - 18.900 zł para, 946 - 24.000 zł para

- Teo - racja, później była seria 9x7 z berylową kopułką - ceny dużo wyższe

2)Ceny TiK: Ti10K:11000zł/szt ti6k: 9000zł/szt

Boshe broń, nie stwierdziłem ni razu, że 926 to gorsze paczki, tylko że Ti6k grają u mnie o niebo lepiej!

Wcześniej słuchałem 936 z Classe cdp100+bladelius thor mk2+ nieprzyzwoicie drogie kable i grało to pożal się boshe!

Ale tam pewnie wina pokoju - 18m2 (raczek kiepski akustycznie) - to wybaczam.

Miałem kilka drogich CD i co stwierdziłem - nie warto zmieniać. Ten mój rzęch niby z 1991r. (pierwotna cena 2000), ten ma dodatkowo nówkę laser+wszystkie elektrolity (upgrade).

Kable wiem, że są kiepawe, ale oco mi chodzi:

-chcę wybrać kolumny, te jedne jedyne, a dopiero wtedy rzeźbić powoli resztę! Te tiki już nimi były w 17m2, ale po zmianie pokoju :(((

Teraz na dzień dzisiejszy TiK GRA (nie twierdzę że jest!!) o klasę wyżej, jednak z tego co mówicie właśnie z 926 może da się wyciągnąć dużo więcej niż z JBL.

Jednak wzmahol jaki mam, taki mam - zbyt wyrafinowany nie jest, ale potężny jest (5kV trafo w mało którym widziałem!) i powiem, że potęga tych 926 nie powala. 936 lub nawet 946 bym na dzień dziś wolał - ale tu też mogę się mylić.

Jedno mnie tylko martwi, skoro te jm laby926 są takie hamskie,wredne i wymagające to zastanawia mnie sens użerania z nimi :( Jak miałem cobalty826 to grało to prawie ze wszystkim z drobnymi różnicami i szczegółami, ale było ogólnie w miarę fajnie przeważnie.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

zukzukzuk, 31 Mar 2008, 22:52

Co myślicie o propozycji kolegi??

Ja z tego co widzę to im nowsze sprzęty tym gorzej grają lub są wykonane. JBL od serii TiK robi kolejno coraz gorsze paczki: XTi,LX, E, L... czemu się tak dzieje?? Nie słuchałem L250 i Ti5000, ale podejrzewam, że są jeszcze lepsze od tik. Może te WIELKIE INFINITY to jest myśl?

Ew. z czym warto posłuchać te 926, żebym się przekonał, że na nich warto osiąść??

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

P.s. Co do cen tych kolumn - już dawno się nauczyłem nie przykładać szczególnej wagi do ceny - ona jeszcze o wszystkim nie świadczy, te JBL na pewno są dużo drożej wykończone - gięte sklejki, fornir naturalny itp. oraz mały "nakład" z ceną robią swoje. 926 na wykończeniu nieźle oszczędziło, za to pewnie wsadzili w przetworniki ew. zwrotnicę.

Masterofdeath6 !

Masz duży pokój. Możesz ustawiać kolumny jak chcesz. Zainteresuj się Magnepan MG1.6/QR. Brzmią spektakularnie. Basu jest pod dostatkiem. Wzmacniacz masz do nich idealny.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

TEO odpowiedziales:

>

>Zależy od wielkości pomieszczenia (że tak pozwolę sobie pewną oczywistą oczywistość zauważyć), a

>Master ma pokój spory. Ja zresztą też, ale po pierwsze nie jestem fanem basu, po drugie używam

>korekcji...

z tym, ze ja tego nie napisalem co ponizej, to byl cytat tego co napisal kazik_t :)

>HYBRYD:

>

>>>z mojego doświadczenia wynika, że brak basu jest wynikiem nieodpowiednich kolumn.

>>>W moich jest go tyle, że mógłbym się nim podzielić i jeszcze by go nie brakowało.

Oczywiscie co do pomieszczenia zgadzam sie :)

Jesli chodzi o ceny. Ceny oczywiscie sie zmieniaja. Tutaj jeszcze na ceneo widnieje cena ponad 15kzl

Ukryta Zawartość

Jak wiadomo w sklepie za 1027 chca 19kzl. Oczywiscie da sie taniej i kazdy o tym wie :)

Zgadzam sie takze z tym, ze ceny nie zawsze ida w parze z jakoscia produktu.

Ukryta Zawartość

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

masterofdeath6:

>Jedno mnie tylko martwi, skoro te jm laby926 są takie hamskie,wredne i wymagające

Te kolumny nie są chamskie, wredne ani wymagające. One są po prostu przezroczyste. Znaczy to m.in. tyle, że "wychodzą" na nich wszelkie wady elektroniki oraz pomieszczenia. Zestawy mniej obiektywne, narzucające swój charakter brzmienia mogą maskować tego typu niedoskonałości, robiąc wrażenie bardziej uniwersalnych.

>te JBL na pewno są dużo drożej wykończone - gięte sklejki, fornir naturalny

A na Electrach to co niby jest, jak nie fornir??

a ja mam pyytanie jedno male pytanie i posil bym pomocna odpowiedz wiec:

Jak to jest, ze cd zawsze idzie wiekszy sygnal w porównaniu do Tunera lub np. kompa... czy to jest normalne czy tez nie, a jesli mozna prosze o wytlumaczenie na jakiej zasadzie to dziala :) sory ze sie tak wrzucam tu peace!

Zgadzam sie z Teo, te kolumny sa bardzo przezroczyste i zaraz pokaza najslabsze ogniwo w systemie. Po prostu z byle czym nie mozna laczyc tych kolumn, zreszta mowilem Masterowi o tym na GG.

Dziwne jest to, ze Teo ma pokoj 38m2 i jakos jest zadowolony, a Master ma pokoj ponizej 30m2 i basu mu brakuje :) Sam uwazam, ze electry 926 raczej do max 30m2.

Jeszcze co do basu, electry maja bas szybki punktowy i twardy. Jak ktos jes przyzwyczajony do rozlazlego i buczacego to moze mu basu brakowac :)

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

Właśnie z JBL bas miałem szybszy i twardszy :))

Na moje oko to to jest okleina!! fornir to tylko na przedniej ściance i górnej.

No nic. Ticzki jadą w świat w piątek :( spróbuję powalczyć z tymi 926.

To masz jakas dziwna wersje 926, bo na moich wyglada to na fornir. Zreszta dosyc gruby o wyraznym glebokim zlobieniu rys.

Powiedziales, ze na Twoim sprzecie dzwiek z 926 byl "misiowaty" i zamazany, rowniez ponoc dzwiek ciemniejszy niz z Tik. Electry to jasne, przezroczyste i bardzo szybkie kolumny, Twoja opinia nijak nie pasuje do charakteru tych kolumn i to mnie zastanawia. Czy aby na pewno Twoj wzmak wysterowuje poprawnie te kolumny ?

Wyzej jeden z forumowiczow pisal, ze porownal bezposrednio Electry 926 z Tik i ponoc te ostatnie byly znacznie slabsze.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

No spokojnie jeszcze się pokombinuje. Może tego 400xi spróbuję jak będzie okazja :)

Jednak mimo wszystko, basem te 926 u mnie nie zamiatają i raczej wątpię, że inny wzmak dużo zmieni, może CD i baleki jeszcze pomogą, się zobaczy. 936 raczej bardziej wskazane. Jak te pierwsze nie pomogą to spróbuję może 936 lub 946.

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

O fak, CD i baleki lol miało być kabelki :))

No nic, mam już kolejny kierunek w miarę obrany. Myślę, że nie muszę już dłużej zaśmiecać tego wątku,

mam nadzieję, że nikt się nie zraził, że tu uderzyłem w temat, ale w tych wcześniejszych tematach i wątkach nie udało się uzyskać sensownego rozwiązania - tu się udało :))

Dzięki za pomoc w moich zmaganiach!

To czekamy na kolejne fotki Waszych Ustrojów :))

926 ma naturalna okleine. A ze nie jest tej jakosci co np. w Dynaudio Focus, no coz, 926 to model juz od paru lat nieprodukowany.

Maste, 400xi i 926 to sie chyba nie moze udac, taka jednobiegunowosc. Lodownia i chirurgia jak sadze...

Gość masterofdeath6

(Konto usunięte)

właśnie mi to okleiną świeciło - fakt ładna i bardzo dokładnie położona, ale to nie podjeżdża mi pod fornir - chociaż mogę się mylić

JarlBjorn, 2 Kwi 2008, 12:30

>Maste, 400xi i 926 to sie chyba nie moze udac, taka jednobiegunowosc. Lodownia i chirurgia jak

>sadze...

bardzo, ale to bardzo sie mylisz :)

sam bylem zaskoczony gdy uslyszalem u znajomego forumowicza ponizsze zestawienie:

Krell Kav 300 cd

Krell 400 xi

electra 926

+ przezroczyste okablowanie Velum

Nie bylo mowy o zadnym chirurgicznym dzwieku, powiedzialbym bym nawet, ze ten dzwiek mial cos z lampy !

• Pokaż nowe odpowiedzi